Børnehavevejledningen Cand. Brom Børnehavevejledningen Cand. Brom. Helle Eriksen, Fødevarestyrelsen Kontor for mikrobiologisk fødevaresikkerhed, hygiejne og zoonosebekæmpelse
Overskrifter Præsentation af Fødevarestyrelsen Hvad er formålet med børnehavevejledningen? Hvilke regler ligger bag vejledningen? Hvem har ansvaret? Hvad kan man finde i vejledningen? Hvem skal registreres? Hvor er der hjælp at hente?
Præsentation af Fødevarestyrelsen
Hvad er formålet med børnehavevejledningen? Forebyggelse af fødevarebårne sygdomme Redskab og katalog for institutionerne
Hvilke regler ligger bag vejledningen? Rammerne ligger i EU’s forordninger: Fødevareforordningen 178/2002 Hygiejneforordningen 852/2004 Danske regler: Autorisationsbek. nr. 771 af 6. Juli 2006 Hygiejnebek. nr. 788 af 24. Juli 2008 Uddannelsesbek. nr.123 af 15. Februar 2008
Fødevareforordningen 178/2002 Artikel 14. Fødevarer må ikke markedsføres, hvis de er farlige: Sundhedsskadelige Uegnede til menneskeføde (kvalitet, hygiejne) Artikel 17,1. Virksomhedens leder har ansvaret for, at relevante krav i lovgivningen er opfyldt og kontrollerer, at de overholdes 6
Hvem har ansvaret? Lederen af fødevarevirksomheden har ansvaret for, at maden er i orden fødevaresikkerhedsmæssigt. Dvs. At institutionens køkken bliver registreret hos fødevareregionen At indretning og drift lever op til føde- varelovgivningen At der gennemføres egenkontrol
Hygiejneforordningen 852/2004 Almindelige bestemmelser for fødevarelokaler Særlige bestemmelser for lokaler, hvor der behandles fødevarer Transport Bestemmelser for udstyr Fødevareaffald 8
Hygiejneforordningen 852/2004, fortsat Vandforsyning Personlig hygiejne Fødevarebestemmelser Uddannelse 9
Nationale regler Autorisationsbekendtgørelsen nr. 771 af 6. Juli 2006 Registreringskrav og undtagelser Hygiejnebekendtgørelsen nr. 788 af 24. Juli 2008 Nationale temperaturbestemmelser Uddannelsesbek. nr.123 af 15. Februar 2008 10
Hvad kan man finde i vejledningen? Fødevaresikkerhed Registreringskravet Ansvar Køkkenets indretning og drift Private og lejlighedsvise arrangementer Hygiejneuddannelse Praktiske eksempler Andet
Hvem skal registreres og hvem undtages? Institutioner med børn fra 0 – 6 år skal registreres Uanset hvilken madordning, der etableres Institutioner med børn i skolealderen kan undtages Hvis der kun laves mad af begrænset karakter
Hvor er der hjælp at hente? Den lokale fødevareregion Registrering Hygiejneregler Fødevarestyrelsens hjemmeside
WWW.FØDEVARESTYRELSEN.DK
WWW.FØDEVARESTYRELSEN.DK
Afsluttende Regelværk bag børnehavevejledningen Vejledningen skal være et redskab og en guide rundt i reglerne Forældrene skal være trygge ved at børnene får sund og sikker mad