Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Efterskolernes Vejlederkonference

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Efterskolernes Vejlederkonference"— Præsentationens transcript:

1 Efterskolernes Vejlederkonference
Vingsted 19. september 2017

2 3. år med erhvervsskolereformen - hvor er de store knaster?
Adgangskrav og overgangskrav er ikke det samme Ny mesterlære/praktikadgangsvejen er en svær adgangsvej for de svageste elever Overgangskravene er en stor hurdle for mange Overgangskravene er en jungle for vejledere mm. Forskelligheden i især de tekniske uddannelser

3 Men lad os lige starte et andet sted..
Hvordan går det med optaget på erhvervsuddannelserne? Rykker det?

4 NEJ, det gør ej!

5 Tallet er simpelthen status quo
2016: 18,4% 2017: 18,5%

6 Så er det overstået Lad os så kigge lidt på knasterne…..

7 Adgangskrav og overgangskrav
Kartoffel-kartoffel??

8 Nej! Det er to meget forskellige ting
Adgangskrav: 02 i snit i hhv. dansk og matematik for overhovedet at blive lukket ind Kan erstattes af en bestået optagelsesprøve – der kan overrules af en helhedsvurdering ud fra prøveresultat og samtale Kan omgås, hvis eleven starter ad praktikvejen eller i ny-mesterlære Her er altså smuthuller ind i systemet

9 Overgangskrav Overgangskrav er adgangsbilletten til at påbegynde 1. hovedforløb 1. hovedforløb kan ikke påbegyndes, uden at overgangskravene er i orden. Er de ikke det, stopper festen her! Der er overgangskrav på alle erhvervsuddannelser De er meget forskellige i antal og niveau fra uddannelse til uddannelse De fleste uddannelser har krav om beståede overgangskrav Enkelte uddannelser har ”gennemført” som overgangskrav Enkelte har ”gennemført” med et krævet karaktergennemsnit

10 Overgangskrav fortsat
Overgangskravene gælder alle elever – også dem, der er kommet ind på en optagelsesprøve eller via en af de to praktikadgangsveje Der gives ingen dispensationer – den omvendte merit findes ikke! Her er altså ingen smuthuller videre i systemet!

11 Og hvordan finder man så rundt i overgangskravene?
Alle uddannelsesbekendtgørelser har dem stående under samme sted, nemlig sidste stk. i §3 Hvis der er EUX-forløb på uddannelse, står disse allersidst Relaterede uddannelser har det med at ligne hinanden – f.eks. Byggeriets uddannelser – men tjek alligevel!

12 Linket til uddannelsesbekendtgørelserne er her:
ng-og-reform/uddannelsesbekendtgoerelser

13 Uddannelser under de fire hovedindgange:
Handel, Kontor og forretningsservice: 5 Omsorg, sundhed og pædagogik: 5 Fødevarer, jordbrug op oplevelser: 19 Teknologi, byggeri og transport: 77 Der er store forskelle i overgangskravene – selv under samme hovedindgang

14 Eksempel smed Stk. 5. Eleven skal have gennemført følgende grundfag på følgende niveau og med følgende karakter: 1) Dansk på E-niveau, bestået. 2) Matematik på E-niveau, bestået. 3) Engelsk på E-niveau, bestået. 4) Fysik på F-niveau, bestået. Stk. 6. Eleven skal have opnået følgende certifikater eller lignende: 1) Arbejdsmiljø og sikkerhed, svejsning og termisk skæring (§ 17-kursus), jf. Arbejdstilsynets regler. 2) Kompetencer svarende til førstehjælp, mellem niveau, efter Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplaner pr. 1. september 2014. 3) Kompetencer svarende til elementær brandbekæmpelse efter Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts retningslinjer pr. 1. september 2014.

15 Eksempel Handelsuddannelse med speciale
Stk. 6. Eleven skal have gennemført følgende grundfag på følgende niveau med et karaktergennemsnit på 2,0: 1) Dansk på C-niveau. 2) Engelsk på C-niveau. 3) Erhvervsøkonomi på C-niveau. 4) Afsætning på C-niveau. 5) Informationsteknologi på C-niveau.

16 Eksempel Tjener Stk. 5. Eleven skal have gennemført følgende grundfag på følgende niveau og med følgende karakter: 1) Dansk på E-niveau, bestået. 2) Naturfag på E-niveau, bestået. Stk. 6. Eleven skal have opnået følgende certifikater eller lignende: 1) Kompetencer svarende til certifikatuddannelsen i fødevarehygiejne, jf. Fødevarestyrelsens regler inden ophævelsen pr. 1. november 2014. 2) Kompetencer svarende til ”Førstehjælp på erhvervsuddannelserne”, efter Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplaner pr. 1. august 2016. 3) Kompetencer svarende til elementær brandbekæmpelse efter Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts retningslinjer pr. 1. september 2014.

17 Eksempel Lager- og terminaluddannelsen
Stk. 5. Eleven skal have gennemført følgende grundfag på følgende niveau: 1) Naturfag på F-niveau. 2) Informationsteknologi på F-niveau. 3) Dansk på F-niveau. Stk. 6. Eleven skal have opnået følgende certifikater eller lignende: 1) Gaffeltruckførercertifikat kategori B, jf. Arbejdstilsynets regler. 2) Kompetencer svarende til ”Førstehjælp på erhvervsuddannelserne inkl. færdselsrelateret førstehjælp” efter Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplaner pr. 1. august 2016. 3) Kompetencer svarende til elementær brandbekæmpelse efter Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts retningslinjer pr. 1. september 2014.

18 Det samme for EUX-forløbene, her EUX-tømrer
Stk. 7. For at kunne blive optaget til skoleundervisningen i eux-hovedforløbet skal eleven ud over kravene i stk have gennemført følgende grundfag: 1) Dansk på C-niveau. 2) Engelsk på C-niveau. 3) Samfundsfag på C-niveau. 4) Matematik på C-niveau. 5) Fysik på C-niveau. 6) Teknologi på C-niveau. Stk. 8. For elever, der opnår de i stk. 7 nævnte kompetencer i et grundforløb, skal fagene nævnt i bestemmelsens nr være gennemført i grundforløbets 1. del med varigheder på henholdsvis 2,5 uger, 3 uger og 2,5 uger, og fagene nævnt i nr. 4-6 være gennemført i grundforløbets 2. del med varigheder på henholdsvis 4 uger, 2 uger og 2 uger. Stk. 9. Er der i stk. 5 fastsat karakterkrav for et eller flere fag, gælder disse krav tilsvarende for eux-elever på det niveau af grundfaget, som eleven skal have for at kunne påbegynde skoleundervisningen i hovedforløbet, jf. stk. 7, uanset en eventuel forskel mellem de pågældende niveauer.

19 Altså… Alle EUX-uddannelser har 6 fag på C-niveau på grundforløbene – 3 på GF1 og 3 på GF2 Undtaget herfor er uddannelserne i indgangen ”Handel, kontor og forretningsservice”, der har et særligt ”system” med studieår 8 overgangskrav hertil De fag, der er overgangskrav i den ordinære EUD uddannelse er også overgangskrav for EUX-forløbet – dog på et andet niveau. For en EUX-tømrer er det matematik og teknologi. For en smed er det alle fire fag. De almene fag på grundforløbet og overgangskravene er (lidt) forskellige på EUX- uddannelserne – dansk, engelsk, samfundsfag og matematik er gennemgående. De sidste to varierer (fysik, kemi, teknologi, biologi..) EUX-forløbene er ligeså forskellige som EUD-uddannelserne på det fag-faglige.

20 Ny-mesterlære og praktikadgangsvejen
Det kan være en glimrende adgangsvej, hvis overgangskravene ikke er et problem Ligesom for skoleadgangsvejen stopper uddannelsen, hvis ikke overgangskravene opnås Hvis adgangskravene er en bakke at komme over, kan overgangskravene være et (uoverstigeligt) bjerg! Undgå bjørnetjenester!

21 Det var det Det er tid til spørgsmål 


Download ppt "Efterskolernes Vejlederkonference"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google