Konstruktiv konflikthåndtering

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvilken afdeling på Hadsund skole går dit barn i?
Advertisements

Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Danehofskolens værdigrundlag
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
At forholde sig professionelt Anne Skov
Klasseledelses- og relationskompetence
Vore børn skal trives, og det kan vi forældre være med til at styrke.
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Dansborgskolen – vi udvikler hele mennesker
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Baggrunden for indførelsen af PALS
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
Hierarki for styringsredskaber
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Introduktion til Sprogpakken
Lærerprofessionen.
Forældremøde X årgang.
Underviser Ronny Højgaard Larsen
Oplæg ved Steen Hilling, D. 20 marts 2013
Udfordringen med at skabe læringsrum, og retning i de unges liv
Fælles bestyrelsesmøde Ødis skole
Ledelse af frivillige i det kirkelige arbejde v. Dorte Kappelgaard Roskilde d. 5. september 2011.
for elever i komplicerede læringssituationer DPU, Aarhus Universitet
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Plan for samarbejde mellem Rønnevangsskolen/Torstorp Skole
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Inspiration til reformarbejdet
- Hvad kan I forvente som forældre?
26. MARTS 2009 DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Effekter af den specialundervisning, der gives som supplement til den almindelige.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Løjtegårdsskolen tirsdag d. 12. januar 2010
Vor børn skal trives og det kan vi forældre være med til at styrke Formålet er at skabe et kontinuerligt og fremadrettet skole/hjem samarbejde der sikrer.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Læring og inklusion i skolen
Den inkluderende skole
Adfærd, Kontakt og Trivsel Undervisningsministeriet
På Filstedvejens Skole er vi klar over, at mobning forekommer og vil forekomme, men vi vil med dette sikre os ansvar, viden og engagement i arbejdet mod.
Lærerprofessionen.
Et fagligt løft af folkeskolen.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
Konfliktforebyggelse
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
AKT på Dybbøl Skolen.
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Relations kompetencer
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
1 Kortlægning i program for læringsledelse 2 Kortlægning Kortlægningen i Program for læringsledelse er udformet som netbaserede, elektroniske spørgeskemaer.
Velkommen I bedes sætte jer i par ved siden af én I ikke kender i forvejen. Tak Marieke Brinck Efterskolernes Sundhedskonference den 14. maj
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Værdigrundlag for Haarby Skole. Fællesskab Hvad betyder fællesskab for os: At alle bidrager og har værdi for gruppen. At der er en samhørighed på skolen.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Program for dagen Intro ved Eva og Mette 5 min Den didaktisk ramme og erfaring fra Canada Nikolaj Schnurre. 15 min Den didaktiske model og rundtur på EMU.
Godkendt af bestyrelsen den 5. november 2015 Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE.
…………Skal blive så dygtige som de kan
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Barnesyn og børneperspektiv
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Konstruktiv konflikthåndtering

Kontrakten Formål Hvad vil vi gerne opnå? At lærere og pædagoger øger deres bevidsthed omkring konfliktforebyggende initiativer i mødet med elever og forældre At lærere og pædagoger får kendskab til strategier og handlemuligheder, som de kan tage i anvendelse i situationer, når de er i konflikt med elever At lærere og pædagoger kan undervise elever i konstruktiv konflikthåndtering Langsigtede effekter At skolens elever bliver i stand til at håndtere egne og andres aggressioner, vrede, konflikter og følelser på en hensigtsmæssigt måde til gavn for alle. At skolens personale i praksis naturligt anvender processens strategier og handlemuligheder konstruktivt, i konflikt med elever. At skolens personale er bevidste om, og anvender konfliktforebyggende initiativer i mødet med elever og forældre. Hvordan dokumenteres disse effekter At der i hverdagen opleves et fald i omfanget af konflikter. Opståede konflikter (op)løses samlet set hurtigere og mere effektivt end tidligere; får ikke lov til at udvikle sig. Uenigheder får ikke lov til at udvikle sig til konflikter, men afklares

Konstruktiv konflikthåndtering Dato Indhold 18/9 Fælles for de professionelle voksne konfliktforebyggende initiativer i mødet med elever og forældre. Strategier og handlemuligheder. Lærere og pædagoger får kendskab til strategier og handlemuligheder, som de kan tage i anvendelse i situationer, hvor de er i konflikt med en elev. 28/10 Fase 3 29/10 Fase 2 31/10 Fase 1 Arbejde i faserne med fokus på eleverne Sparring til undervisning i sociale færdigheder. Herunder konstruktiv konflikthåndtering. 27/11 Faserne og det fælles fundament for konstruktiv konflikthåndtering på Skads Skole

Drøftelse på fasemøde før vi ses igen. På baggrund af det I kommer til at høre i dag: ”Hvad i jeres egen praksis og i kulturen på Skads Skole understøtter, at I kan arbejde konfliktforebyggende.”

Definition af en konflikt I konflikter er der altid en: Sag Spænding i relationen ”afhængighed”

Begrebsafklaring Konflikt og mobning

Konfliktstile Hvordan reagerer du på en konflikt? Flugt Kamp Undersøgelse

Den tredelte hjerne Den neomammale hjerne: Bearbejder mentale og kognitive rationaler. Indeholder centre der sammenholder og skaber mening i perceptionerne og giver mulighed for et komplekst følelsesliv Den paleomammale hjerne: Gør de basale affekter, som fx angst og vrede mere sofistikerede og muliggør udviklingen af sociale emotioner og udvidede hukommelsesfunktioner Reptilhjernen: Regulerer basale kropsfunktioner, arbejder instinktivt og udarbejder de basale motoriske planlægninger og basale affekter, som fx søgning, visse aspekter af angstadfærd og aggression Børn & Kultur Pædagogisk Psykologisk Rådgivning AKT uddannelsen 13. oktober 2011 v/ Anders Lundsgaard -Susan Hart, 2009-

Hjernepåvirkning Jo mere stressede vi er som individer jo dybere i hjernen henter vi vores adfærd. Jo dybere i hjernen vi befinder os jo mere primitiv bliver den adfærd vi har adgang til. Børn & Kultur Pædagogisk Psykologisk Rådgivning AKT uddannelsen 13. oktober 2011 v/ Anders Lundsgaard

”…..Det handler om at skabe en bevægelse fra spændingsfelt til sammenhæng” Hertz 2011

Drøftelse i teamet Konfliktstile. Fælles refleksion i teamet over jeres egne oplevelser i skolen, med tanke på undersøgende adfærd, flugt og kamp.

Clearing House. Metaforskning i hvilke lærerkompetencer som kan øge elevernes læring? Klasseledelse (struktur/adfærdsledelse) Relation til eleverne Didaktik (læringsledelse) Nordenbo 2008

Dansk Skolekultur Klare og forvaltede spilleregler påvirker skoleindstillingen og selvopfattelse i positiv retning Jo mere positiv indstilling til det at gå i skole og jo bedre selvopfattelse, jo højere fagligt udbytte Uro påvirker skoleindstillingen i negativ retning Kilde: Skolens gode og onde cirkler, Mads Hermansen (red.), Forlaget Samfundslitteratur og Rockwoolfonden 2007.

Et godt læringsmiljø er kendetegnet ved: God lærer-elev-relation Elevens oplevelse af at blive støttet af læreren Klare spilleregler i klassen Arbejdsro Forældrestøtte Kammeratskab Hermansen 2007

DE FIRE LÆRERTYPER PROBLEMKNUSEREN Involveret i elevernes sociale liv Bruger overordentligt meget tid på uro management ”Opfindsomhed er vigtigt for læring” ”Det er vigtigt at begrunde årsagen til undervisning” Elevsamarbejde undgås ILDSJÆLEN Særdeles involveret i elevernes sociale liv i klassen Betoner inddragelse/demokrati og opfindsomhed i læringen ”Læring understøttes bedst hvis eleverne føler sig hjemme i klassen” Undervisningsdifferentiering TRADITIONENS VOGTER Ikke involveret i elevernes sociale liv/ klassemiljøet Går primært op i faglighed Tror ikke på nyere didaktiske teorier om, at læring understøttes af anerkendelse Går ikke ind for, at elevsamarbejde, inddragelse, udfordrende og opfindsomme opgaver er lærings- og motivationsinstrumenter DEN HARMONISKE LÆRER Bruger særdeles lidt tid på problemer med uro/larm i klassen Moderat involveret i elevernes sociale liv/ klassemiljø Moderat fortaler for at lade eleverne bestemme indholdet i klassen Betoner diskussion og elevsamarbejde lige så meget som ildsjælen Kilde: Skolens gode og onde cirkler, Mads Hermansen (red.), Forlaget Samfundslitteratur og Rockwoolfonden 2007.

Den traditions-bundne lærer Problemløsning Stram pædagogik Høj grad Medbestemmelse involvering Lav grad Problem-knuseren Den harmoniske lærer Den traditions-bundne lærer Ildsjælen ”Det er her det sner” Kilde: Skolens gode og onde cirkler, Mads Hermansen (red.), Forlaget Samfundslitteratur og Rockwoolfonden 2007.

Uddrag af SIF rapporten ”Lærere, undervisning og elevpræstationer i folkeskolen” (2013) Undersøgelsens resultater viser, at eleverne i gennemsnit opnår de bedste faglige resultater, når lærerne har følgende faglige karakteristika: De udtrykker tydelige og høje faglige forventninger til eleverne De udøver stærk klasserumsledelse ved at være konsekvente i forhold til at sikre, at eleverne overholder aftaler, og at der er ro i klassen De afholder mange undervisningstimer med effektiv udnyttelse af undervisningstiden. De har et godt socialt miljø i deres klasser med gode sociale relationer mellem eleverne indbyrdes og mellem lærer og elever med disciplin, opmærksomhed og respekt.

At være tydelig handler om, at man som lærer eller pædagog, vil noget med sig selv, som stemmer overens med det man vil med børnene. Hvad er jeres tanker om det? Del jeres tanker med hinanden

Forventningsskema Forventning til eleverne Forventninger til lærere/pædagoger Jeg kan holde mig til de arbejdsformer vi har i klassen Er tydelig omkring dagroden til hver enkelt lektion Er tydelig omkring hvilken arbejdsfrom eleverne skal være i. Er tydelig omkring skift i arbejdsformerne Skifter arbejdsformer, således at eleverne i hver enkelt arbejdsform i et passende tidsrum Er tilgængelig for hjælp til eleverne, ved hjælpebordet. Giver eleverne luftepauser mellem hver lektion.

Pause

Konflikttrappen

Den instrumentelle konflikt

Interessekonflikten

Værdi konflikten

Den personlige konflikt

”Den der bevarer roen. Er altid den der har kontrollen…..” Mike Mckeon

Instrumentel dimension Konfliktdimensioner Tænk på forskellige konflikter I har haft med elever. Drøft hvilke konfliktdimensioner I og eleven/eleverne har kommunikeret med afsæt i. Formålet er at kommunikere bevidst, genkende de forskellige dimensioner og dermed undgå, at gå i den personlige dimension i konfliktsituationer. Personlig dimension dimension Værdi Instrumentel dimension Interesse

Konstruktiv konflikthåndtering Dato Indhold 18/9 Fælles for de professionelle voksne konfliktforebyggende initiativer i mødet med elever og forældre. Strategier og handlemuligheder. Lærere og pædagoger får kendskab til strategier og handlemuligheder, som de kan tage i anvendelse i situationer, hvor de er i konflikt med en elev. 28/10 Fase 3 29/10 Fase 2 31/10 Fase 1 Arbejde i faserne med fokus på eleverne Sparring til undervisning i sociale færdigheder. Herunder konstruktiv konflikthåndtering. 27/11 Faserne og det fælles fundament for konstruktiv konflikthåndtering på Skads Skole

Drøftelse på fasemøde før vi ses igen. ”Hvad i jeres egen praksis og i kulturen på Skads Skole understøtter, at I kan arbejde konfliktforebyggende.” Tak for i dag!