Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Cand. techn. soc. Pia Bille Konsulent i Lepla
Advertisements

Udkast til rammeaftale på det specialiserede socialområde for Specialkonsulent, Hilde E. Thun Holst Politiske visioner Faglig udviklingsstrategi.
Mere Velfærd kræver øget produktivitet. Hvad er KORA?  Dannet 1. juli 2012  En fusion af: – DSI – AKF – KREVI  P.t. ca. 100 medarbejdere – økonomer,
DH Formandsmøder Januar og februar 2013 Dagsorden •Nedskæringer på handicapområdet og retssikkerhed •Fyraftensmøder om føp/fleks reformen •Offentlige.
Dias juni 2014Jørgen Grønnegård Christensen Omstillingsmuligheder i sundhedsvæsenet Organisatoriske muligheder og udfordringer.
Ole Helby Petersen, Leif Olsen, Lena Brogaard og Stella Mia Sieling
Hvorfor er det offentlige marked interessant?
‘Compacts’ i konkurrencestaten
Nye samarbejdspartnere – nye udfordringer
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Afkobling af stivelsesstøtte
Informationsmøde for koordinatorer i de faglige netværk – rammeaftalen for det specialiserede socialområde Konsulent Ann Kühnel Liljenberg, Sekretariat.
direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg kommune
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
Selvejende institutioner i Danmark
E-inklusionens udfordringer – hvordan gør vi det endnu bedre? Stig Langvad, formand for DSI.
Mit navn er: Lene Smith Riis
1-01. Kurser for tillidsrepræsentanter Modul 3 Kommunalreformen: Del 1: Nye kommunale strukturer – DSI og kommunalreformen – opgaver i 2006 Kommunen:
Sammenhængende beskæftigelsesindsats FOKUS Gå-hjem-møde, mandag den 7. marts 2005.
Tillid Temadag for AMIR
Resultatbaseret styring – hvordan kan det bruges i Danmark?
Ledelsesudfordringer i sociale institutioner
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
25. FEBRUAR 2011 AARHUS UNIVERSITET Aarhus Universitets strategi AARHUS UNIVERSITET.
MARTS 2013 NATIONAL BENCHMARKUNDERSØGELSE RESULTATER OG ANBEFALINGER BEDRE BIBLIOTEKER 2013 NATIONALE RESULTATER Alternative title slide.
Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Østjysk rapport om udligning og tilskud Seminar om udligning den 26. April 2010 Job og Økonomidirektør Asbjørn Friis Jensen, Favrskov.
DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/
Workshop 1: Ideudvikling og problemformulering Sarah m. L. Krøtel
Kodeks for offentlig topledelse
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Adfærdskampagner Mandag den 17. juni 2013 FM | enheden.
Folkeskolens uddannelsesøkonomi Skolerigsdag den 13. januar 2011 Jan Olsen, Cheføkonom i KL Erik Christensen, Borgmester i Nyborg Kommune.
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Konference Indsats, udvikling og samarbejde på det sociale område.
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Politisk temamøde den 8. maj 2014 Det specialiserede social- og specialundervisningsområde Borgmester Mogens Gade, formand for KKR Nordjylland.
Nyt Fælles Bibliotekssystem
Årsmøde for ledere og chefer i den kommunale myndighed
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
Fokus på det specialiserede område
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 1. DECEMBER 2014 BERGEN PROFESSOR MICHAEL SVARER AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT.
Nye ældre – nye muligheder
 Kommunalreformen, alle regioner og kommuner skal være medlem af et trafikselskab  Gl. Århus Amt og Gl. Ringkjøbing Amt havde ikke noget trafikselskab.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Præsentation af resultaterne fra casestudie
KL´s visioner for kroniske patienter
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Den Nordiske Model Hvad er en velfærdsstat? Analytisk perspektiv
RECTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN AARHUS UNIVERSITET REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN UNIVERSITETERNE I FREMTIDEN.
Lighed & ulighed Samfundsfag.
Organisering og styring af den kommunale sygepleje
Handel med korn mellem landmænd
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
7. MARTS 2011 AARHUS UNIVERSITET Aarhus Universitets strategi AARHUS UNIVERSITET.
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Forskeren: Er spillet om supersygehusene overraskende? Og hvor er embedsmændene i dette spil? Oplæg ved Lektor Mads Leth Felsager Jakobsen Institut for.
Leif Gjørtz Christensen, socialchef, Århus Kommune
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET NY ØKONOMIMODEL Overordnet beskrivelse af formål og proces, marts
Sundhedsaftalernes betydning for bedre sektorovergange Det sammenhængende sundhedsvæsen – set fra regionernes perspektiv Kontorchef Janet.
Den svenske model - perspektiver på helhedssyn Netværksmøde, samskabelse 20. maj 2016 Helle Hende Stærmose.
Konklusioner fra MTVén set ud fra en kommunal synsvinkel.
FOA Landskonference 2006 Børn med særlige behov i Vejle Kommune V/ Ole Robenhagen, ledende psykolog, PPR-Vejle Kommune.
Maj 2017 Statens styring af kommunerne i dag - udvikling og dilemmaer frem mod 2027 Martin Præstegaard.
Strukturreformen i Danmark
Kommunernes økonomistyring
Kommunernes økonomistyring
Repræsentantskabsmøde BS’61
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Mere MOST - mindre fravær
Præsentationens transcript:

Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde

Disposition 1. Organisering og finansiering 2. Hvad er problemerne med den nuværende model? 3. Perspektiver og sigteliner for fremtidige finansieringsmodeller

Organisering og finansiering (I) Organiseringen af den offentlige sektor handler om: Hvem bestemmer hvad? Hvem gør/producerer hvad? Hvem betaler hvad? Tre centrale principper bag de fleste ændringer i den offentlige sektor siden 1970-reformen: Ansvarsprincippet Neutralitetsprincippet Samordningsprincippet Til sammen: en klar sammenhæng mellem hvem der bestemmer på, producerer på og finansierer en sektor

Organisering og finansiering (II) Det specialiserede socialområde er et wicked problem: Vi har at gøre med et sæt problemer, der aldrig kan løses helt Som kræver svære afvejninger mellem modsatrettede hensyn Hvor løsninger skaber (nye) snitflader og andre problemer Der er altså ikke en organisering, der løser alle problemer og imødekommer alle hensyn – vi må vælge hvordan vi er uperfekte

Organisering og finansiering (II) Det specialiserede socialområde er et wicked problem: Vi har at gøre med et sæt problemer, der aldrig kan løses helt Som kræver svære afvejninger mellem modsatrettede hensyn Hvor løsninger skaber (nye) snitflader og andre problemer Der er altså ikke en organisering, der løser alle problemer og imødekommer alle hensyn – vi må vælge hvordan vi er uperfekte På det specialiserede socialområde kan der siges at være to sæt af helt essentielle hensyn, der trækker i hver sin retning: Den enkelte borgers behov og retskrav vs. Behovet for at styre de samlede udgifter Nærheden til normalområdet vs. De specialiserede sociale indsatser

Rammefinansiering og ”retten til ventelister” Nærhed til normal- området Specialisering og stærke faglige miljøer Rettighedsprincip og aktivitetsbaseret finansiering

Problemer med den nuværende model (I) 1970-2007: området delt mellem (stat,) amt og kommune  det specialiserede i amterne, forankringen til det lokale i kommunerne Delt ansvar  snitflader og kassetænkning vertikalt mellem niveauer Mange forskellige forsøg på finansiering, hvor grundtakstmodellen nok kom tættest på at indfri forhåbningerne 2007-reformen  større kommuner, der kan bære en større faglig tyngde Kommunerne fik det fulde ansvar for det specialiserede socialområde: Myndighedsansvaret for egne borgere Finansieringsansvaret for køb af ydelser til egne borgere Forsyningsansvaret, så de fornødne pladser er tilgængelige Samtidig: Hold budgetrammen, ellers…. Kommunerne med et stort behov for at købe ydelser fra eksterne parter – et kvasimarked for specialiserede sociale ydelser Resultatet er velkendt: Stærkt stigende udgifter, men ikke nødvendigvis stigende kvalitet i opgaveløsningen.

Rammefinansiering og ”retten til ventelister” Rammeaftaler og forsøg på at holde priserne nede Statsligt krav om at holde budgetterne Nærhed til normal- området Specialisering og stærke faglige miljøer Statsligt krav om at opretholde retskrav (sociale nævn og ankestyrelsen) Kvasimarkedet for specialiserede sociale ydelser Rettighedsprincip og aktivitetsbaseret finansiering

Problemer med den nuværende model (II) Et nedslagspunkt: Kvasimarkedet To roller på markedet: Driftsherre og køber – varierende overlap Driftsherren (den lokale kommunalbestyrelse) bærer det fulde politiske ansvar for sine tilbud, uanset hvor brugerne måtte komme fra. Køberen (borgerens hjemkommune) betaler den takst, driftsherren fastsætter Kvasimarkedet ændrer spillereglerne – men ikke i den retning, som NPM-tilgangen ville forvente. Politiske hensyn får forrang frem for økonomiske hensyn, når man kan pleje egne politiske interesser for andres regning Mine resultater: Signifikant sammenhæng mellem andel eksterne beboere og takstudviklingen på boformer til voksne i 2010 (men svagere i 2011). Alternativer? Mere regulering eller mere konkurrence på prisen.

Perspektiver for en fremtidig finansieringsmodel Den vigtigste erkendelse er, at der ikke findes en perfekt model – men en række modeller, der prioriterer på forskellig vis vægter nogle hensyn på bekostning af andre hensyn Det er selvfølgelig en politisk prioritering, om der skal være styr på de samlede udgifter eller om individuelle retskrav skal prioriteres (men erkend dette åbent).

Perspektiver for en fremtidig finansieringsmodel Rammefinansiering (Styrer den samlede udgift) Tilbage til før 2007? ”KL-modellen” Nærhed til normal- området Specialisering og stærke faglige miljøer Kvasimarkeds-modellen Aktivitetsbaseret finansiering (Tilpasser mængden af tilbud og mindsker måske prisen pr enhed)

Perspektiver for en fremtidig finansieringsmodel Den vigtigste erkendelse er, at der ikke findes en perfekt model – men en række modeller, der prioriterer på forskellig vis vægter nogle hensyn på bekostning af andre hensyn Det er selvfølgelig en politisk prioritering, om der skal være styr på de samlede udgifter eller om individuelle retskrav skal prioriteres (men erkend dette åbent). Andet, der kan bringes i spil: Leverer velfærdsstaten i dag nogle ydelser, der ikke længere er råd til? Skal alle funktionsnedsættelser kompenseres (fuldt ud)? Skal vi i stigende grad gøre brug af standardiserede ydelser og standardtakster? Større kommunalt råderum og færre statslige krav? Kulegravning af, hvad de 45 mia. kr., der anvendes på det specialiserede socialområde egentligt gør til – og hvad vi får for dem?