Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/9-2014.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/9-2014."— Præsentationens transcript:

1 DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/9-2014

2 Lektor i socialt arbete - socialpolitik, Malmö Högskola
Daniel Ankarloo Lektor i socialt arbete - socialpolitik, Malmö Högskola

3 Krise og panik Sverige Danmark
”Dagens svenske finansie- ringsmodel /…/ har to mulige slutninger. Enten risikerer den at brage sam- men under voksende behov, eller også tvinges borgerne til mødet med brutale be- sparelsesprogrammer, der kun giver et minimum af den service tilbage, som engang blev lovet.” (Eva Cooper, Timbro, 2011) ”Vi kan ikke både fastholde et veludbygget velfærds- samfund og samtidig omsætte de ekstra leveår i ekstra år på pension. Det hænger ganske enkelt ikke sammen.” (Velfærdskommissionen 2005)

4 Derfor er der ikke råd til velfærd
”Ældrebyrden” ”Alt for få i arbejde – alt for mange på overførselsindkomster = forsørgerbyrden stiger. Truslen mod de offentlige finanser: ”der er permanent underskud” Globaliseringen og den svigtende konkurrenceevne ”Det moralske skred” – hvor der tænkes for lidt på pligt og for meget på ret.

5 Forsørgerbyrden ”De demografiske forskydninger, der med stor sikkerhed kan forudses, er betydelige. Frem til 2040 bliver der færre erhvervs- aktive i forhold til antallet af personer, der skal forsørges. Færre til at forsørge flere betyder øget finansieringspres på personerne i arbejdsstyrken for at opretholde niveauet for overførsler og offentlige serviceydelser.” (Velfærdskommissionen)

6 Stadig bedre offentlige finanser
Den offentlige nettogæld i Danmark, , procent af BNP

7 Udlandsgælden der forsvandt
Danmarks nettogæld over for udlandet

8 Stabile udgifter for pensioner
Offentlige pensionsudgifter i alt , procent af BNP

9 Stabile udgifter for offentligt forbrug
Offentligt forbrug , procent af BNP

10 Ingen byrde! ”Der er således ingen sammenhæng mellem stigningen i antallet af ældre og de to udgiftsposter på statens budget, hvor de ældre først og fremmest forventes belaste stats- budgettet. En eventuel sammenhæng synes overraskende nok at være af negativ karakter” (Mathias Meijer 2005) ”Vores økonomiske bæredygtighed [er] øget, på trods af at vi har haft en stigning i andelen af ældre mennesker i befolkningen. Og det er altså sket som et resultat af, at de gode kræfter, den økonomiske vækst, er steget hurtigere end de tyngende kræfter.” (Lars Tornstam 2014)

11 Det private truer det offentlige!

12 Professor Nina Smith kommissionær over det hele
”Det er et reelt problem for velfærds- samfundet, at mange af os med tiden er blevet meget optaget af vores rettigheder, og for lidt optaget af vores pligter.” (interview i Berlingske Tiderne ).

13 Kraftigt faldende dagpengeudgifter
Arbejdsløshedsdagpenge , procentandel af BNP Nina Smith melder ud

14 Faldende udgifter for kontantydelser
Kontantydelser , procentandel af BNP ”Dovne Robert” skaber panik

15 To billeder ”Hvis vi ikke gør noget – falder det hele sammen”
Det officielle Det reelle ”Hvis vi ikke gør noget – falder det hele sammen” Der er et finansie- ringsproblem - der truer velfærdsstaten ”Reformer er nødvendige - selvom vi ikke kan lide dem” Hvis vi ikke gør noget – sker der ikke noget Der er en tro på et finansieringsproblem – der truer velfærden Reformer vi ikke kan lide - er ikke nødvendige


Download ppt "DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/9-2014."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google