Ny Førtidspension og fleksjob reform

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Love og regler på beskæftigelsesområdet
Advertisements

Optimal anvendelse af STU i forhold til førtidspension
Birgit Bang, Beskæftigelsesrådgiver Tina Krohn, Beskæftigelsesrådgiver
Rehabiliteringsteamet i Køge kommune
Reform af førtidspension og fleksjob
Tirsdag d. 20. august 2013 Reformer på arbejdsmarkedsområdet.
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
EAPN.DK debatmøde Kofoeds skole Reformer, helhedsløsninger og de frivillige.
Tværgående indsats for unge årige
Status for rehabiliteringsteam, primo sept., Roskilde Kommune
Reformen af førtidspension og fleksjob
Kontanthjælpsreformen
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
Revurderingstidspunkt: 22 uger
Sygedagpengereformen 2. september 2014
Temadag for repræsentanter i De Regionale Beskæftigelsesråd d Birgit Hagen, DH repræsentant I Det regionale Beskæftigelsesråd i Region Midtjylland.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
KL-projekt 24. September Forebyggelse og Misbrug - § 17, stk 4 udvalg / Bjarke V. Bruhn-Rasmussen.
Arbejdsmarkedsindsatsen for ikke-arbejdsmarkedsparate
Arbejde for enhver pris? Hvordan kan man i kommunalt regi bruge lovgivningen til at sikre, at arbejdsliv og hverdagslivet i øvrigt hænger bedst sammen?
Beskyttet beskæftigelse – 2015…?. TidAftaleStedBemærkninger – samtale med teknisk assistent Vibeke Nielsen og produktionschef Bo Nørregaard.
Status for et moderne arbejdsskadesystem
Side Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning KØBENHAVNS KOMMUNE Master titel: Gill Sans Bold 40pt (ALL CAPS) Gill Sans Regular 40pt (A CAPS) Brug under.
Rehabiliteringsteam og ressourceforløb.
SOF.  Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft.  Reformen betyder, at ansøgninger om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension.
Kontoret Job og Fastholdelse 1  Aktivitetsparate på kontant- og uddannelseshjælp  Job- og uddannelsesparate på kontant- og uddannelseshjælp  Sygedagpenge.
Konsekvenser af at indføre ressourceforløb Hanne Weise, AMS.
Kort introduktion til rammerne i Brug for Alle. Målgruppen Alle kontanthjælpsmodtagere, der pr. 1. april 2012 er i match 3 og modtager kontanthjælp: Midlertidigt.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Ungeindsatsen i Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse UU og jobcentrene; et samarbejde om udsatte unge, 3. december 2015 Leder af Ungeporten,
Oplæg om DUKH Retssikkerhed og beskæftigelsesområdet.
Hvordan arbejder jobcentrene med afklaring af arbejdsevnen/arbejdsprøvning? Jobcenter Roskilde Birthe Haastrup Anette Perós.
Rehabiliteringsteamets arbejde Oplæg: Søren Thygesen socialrådgiver – faglig konsulent Holbæk Kommune Kompetencecentret - Jobservice.
Organisering og samarbejde i Job- og Aktivhuset omkring den virksomhedsvendte indsats Virksomhedscenter Generation 2 Organisering Samarbejde på tværs Motivation.
Reformen af sygedagpengesystemet – Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats.
Næstved Rehabiliteringsteamets arbejde.. l  Optaget i forsøgsperioden på ca. 10 uger har været 19 i deltagergruppen og 24 i kontrolgruppen. 30 i deltagergruppen.
Rehabiliteringsteam Organisation og erfaringer ”Den gode indstilling”
Ophør af JAF Inden ophør af et JAF skal kommunen foretage en vurdering af borgerens arbejdsevne og dennes muligheder for at komme tilbage i beskæftigelse,
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Parallele indsatser i Frederikssund - målgruppen med problemer udover ledighed.
Styrket indsats på virksomheden  Samtale inden 4 ugers fravær og information til kommunen (2010)  Fastholdelsesplan ved fravær over 8 uger, planen indgår.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Strategier i relation til FØP-reformen, kontanthjælpsreformen og sygedagpengereformen V./ Marianne Sumborg.
Beskæftigelsesforvaltningen Sociale Forhold og Beskæftigelse Aarhus Kommune Erfaringerne fra Brug for alle og arbejdet i et kommende rehabiliteringsteam.
1 Rehabiliteringsteam – består af: Jobcenteret: 2 beskæftigelsesmedarbejdere 5 deler posterne imellem sig og går på skift Tilstræber, at den ene er repræsenteret.
Brug for alle Hvad går det ud på? v/ projektchef Jens Hørby Jørgensen.
UNGE I FOKUS – VIBORG KOMMUNE. MÅLGRUPPEN MÅLGRUPPEN ER ØVRIGE UDDANNELSESPARATE MED MERE KOMPLEKSE BARRIERER OG AKTIVITETSPARATE MODTAGERE AF UDDANNELSESHJÆLP,
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Implementering af rehabiliteringsindsatsen.
Tværfagligt samarbejde Oplæg: Søren Thygesen socialrådgiver – faglig konsulent Holbæk Kommune Kompetencecentret - Jobservice.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Brug for alle - en særlig indsats for kontanthjælpsmodtagere i match 3 Seminar den 13. juni 2012.
Dato: 5. december 2007 Dok.nr Titel: Udvikling af indsatsen for matchgruppe 4 og 5 borgere Ungeindsatsen i Hedensted Kommune Jobcenter Hedensted.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Mål og delmål i rehabiliteringsindsatsen.
SOLRØD KOMMUNE | JOB- OG SOCIALCENTER Visitation til rehabiliteringsteam og ressourceforløb i Solrød Kommune Dorthe Torstensen, Leder af Social Service.
Brugen af virksomhedsrettede tilbud til personer med funktionsnedsættelse v/ Bente Ellegaard og Anne Lyders Gade Specialfunktionen Job & Handicap.
Tema for dagen: Hvordan kommer min sag videre i Jobcentret, og hvad er mine rettigheder Gennemgang af generelle rettigheder Kontanthjælp Sygedagpenge Jobafklaringsforløb.
Evaluering af Arbejdsevnemetoden Evaluering udført for AMS September 2010.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
Præsentation til Arbejdsmarkedsudvalget Den 3. april 2017
Ishøj-projektets pilotstudie
Orientering fra kontoret Job og Fastholdelse AM-udvalg den 6
Unge i fokus - baggrund Langsigtet strategi – 3 hovedområder:
Voksenspecialundervisningen i Danmark
PSYKISK SÅRBARHED OG ARBEJDSMARKEDET VELKOMMEN!
Rehabilitering og hjemmehjælp
Formelle krav til Rehab-Team…
BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONS FORVALTNINGEN
ArbejdsMarkedsCenter Fleksjob og ledighedsydelsemodtagere
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Økonomiske overvejelser
Præsentationens transcript:

Ny Førtidspension og fleksjob reform Pr. 1. januar 2013

Førtidspension og fleksjobreform 1. Januar 2013: Loven træder i kraft Forudsætningen for førtidspensionsreformen fra 2000 holder ikke. Behov for en ændring, så målet om at fastholde flest muligt på arbejdsmarkedet kan indfries. Værdipolitisk signal om ”at flere får mulighed for at realisere deres potentiale i et aktivt arbejdsliv og være en del af fællesskabet”

Førtidspension og fleksjobreform Udviklingen på området skal vendes, så flere får en tilknytning til arbejdsmarkedet og dermed adgang til at forsørge sig selv. Flest muligt skal ansættes på det ordinære arbejdsmarked uden offentlig støtte. Reformen skal sikre, at der fremover er større fokus på den enkeltes ressourcer og på at UDVIKLE den enkeltes arbejdsevne. Adgangen til førtidspension begrænses, og der indføres ressourceforløb, der skal sikre en tværfaglig og sammenhængende indsats.

Centrale ændringer Rehabiliteringsteams skal nedsættes i alle kommuner Rehabiliteringsplan Ressourceforløb, der skal udvikle den enkeltes potentiale Flere borgere får ret til ydelse i form af ressourceforløbsydelse, der er uafhængig af formue og ægtefælle indtægt

Rehabiliteringsteam Teamets formål Tværfaglig koordinering i komplekse sager Parallel afklaring af borgerens beskæftigelsesmæssige, sociale og sundhedsmæssige ressourcer og udfordringer Teamets arbejde skal have et beskæftigelses- og uddannelsesfokus.

Rehabiliteringsteam Repræsentanter fra kommunale forvaltninger (beskæftigelse, sundhed, socialområdet, herunder socialpsykiatri, undervisning) Sundhedskoordinatorfunktion fra regional klinisk enhed. Færre speciallægeerklæringer. Udredning i regionen. Sundhedskoordinator visiteringsled

Behandling af sager i teamet Alle sager skal behandles i rehabiliteringsteamet, før der kan træffes afgørelse om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension. Afgørelsen træffes dog fortsat af den enkelte forvaltning. Teamets behandling af en sag skal indeholde: En vurdering af hvilken indsats fra forskellige forvaltninger, der er nødvendig og hensigtsmæssig for den enkelte borger. En koordinering af hvilke indsatser, der anbefales igangsat i forhold til uddannelse, beskæftigelse, det sociale og det sundhedsmæssige. En anbefaling af, hvorvidt en borger bør overgå til ressourceforløb, førtidspension eller fleksjob.

Ressourceforløb Formål: forbedre borgerens arbejdsevne igennem en helhedsorienteret indsats. Målgruppe: borgere, hvor det er overvejende sandsynligt, at de i fravær af en særlig indsats vil ende på førtidspension. De har betydelige, komplekse problemer, der ikke har kunnet løses gennem den ordinære beskæftigelsesindsats.

Grundlag for visitation til ressourceforløb En/eller flere af følgende skal være til stede: Borgeren skal have været på offentlig forsørgelse i en længerevarende periode og dermed have haft svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet Borgeren skal have deltaget i en indsats rettet mod uddannelse og/eller beskæftigelse, som ikke har haft den ønskede effekt. Der kan således først visiteres til et ressourceforløb, hvis det kan dokumenteres, at alle andre muligheder for en aktiv indsats i den ordinære beskæftigelseslovgivning er afprøvet uden held eller vurderet formålsløse. Kommunen vurderer, at borgeren har behov for en længerevarende indsats, før uddannelse/arbejde er et realistisk mål.

Forløb Et ressourceforløb kan bestå af alle former for tilbud eller hjælp, der har til formål at bringe borgeren tættere på uddannelse og/eller beskæftigelse. Forløbet og borgeren skal følges op af en udpeget koordinerende sagsbehandler.

Fleksjob Flere vil være berettiget til fleksjob, da krav minimum er 2 timers arbejde ugentlig. Flere vil være berettiget til ledighedsydelse Flere arbejdspladser skal findes til fleksjobberettiget.

Førtidspension I praksis bliver det meget svært at få tilkendt førtidspension med den nye reform – også for borgere over 40 år