Energi- & Vandværkstedet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Skejby DET GODE GRØNNE BYRUM.
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Portfolioeksamen Studieområde 2
PERSONAS – ET EKSEMPEL Isabella, 35 år Akademiker Gift med Bernt
National konference for VUM superbrugere
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Program – 10.00: opsamling på cases og innovationsdage - hvor er vi med vores cases? - hvad mangler vi for at komme videre? – 11.00: Innovation.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Åbent bord Den Kreative Platform
Struktur: ”Quiz og byt”
Hvad du har lært Dine nye mentaltræningsvaner. Du har nu lært dig selv bedre at kende som løber • Du er blevet mere bevidst om den tankevirksomhed der.
Readymades / genbrugskunst
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
1 Innovation i AT i 2g på Fjerritslev Gymnasium Branding (2.22) Fremtidens by ( )
Arbejdspladsudvikling
©Jenny Bohr – Til underviserne Denne kursusgang er planlagt som den første. Den skal bruges til introduktion og præsentation. Det er meningen.
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Grønt Flag Grøn Læreruddannelse GFGL. 27/08/10 Det Grønne Flag er hejst på Zahle Ved en flaghejsningsceremoni fredag den 27. august overrakte Børne- og.
Transport på landet Konference 5.november Transport på landet • Kompliceret • Ingen nemme løsninger • Mangler nytænkning Tendens: Find selv på løsninger.
KØBENHAVN SOM CO2 NEUTRAL 2025
Vold og job Viden, inspiration og værktøjer : Velkommen 12.15: Hvad ved vi om vold og trusler? 12.50: Spil dig til en god dialog 13.20: Pause 13.35:
Innovation og iværksætteri
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Fuld fart frem… anderledes måde.. Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services.
Arbejde i grupper med KIE-modellen
Talentinternat modul 3..
Hvem skal være med til at definere kerneopgaven – og hvordan
Program Velkomst og intro! Opdeling i arbejdsgrupper.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Fagdidaktisk kursus i religion
Projektlederens rolle(r)
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Innovationsdidaktik Model for bæredygtigt læringsmiljø
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Relationer – børn og voksne
Kate-QUIZ-mus.
Velkommen til Fællesskaber for Alle for Folkeoplysningsklubberne!
Ungdomsbyen i samarbejde med Benedicte Kommunikation
Procesværktøjer.
9. klasse Ranum Efterskole Formål med opgaven Du skal arbejde med et tværgående emne med en problemstilling. I får et overordnet emne. Herunder.
SPONSOR ARBEJDET Wischmann Innovation © 13 trin på vejen Mod en god sponsoraftale. Wischmann Innovation ©
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
INDSKRIVNINGSMØDE.
Innovation i AT/SO.
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Biblioteket som læringscenter
Lederseminar 2014 Varde Kommune
INNOVATIONSFORUM # 2 VIDENSFORMER OG VIDENSKILDER.
Velkommen til Konference om rammeforsøgene: Studietid, Timepuljer og Studiefællesskaber 26. Februar 2013 Konference om rammeforsøg 26. februar
Jesper Lundh1 Implementering Det at bringe ny viden og færdigheder tilbage til praksis.
Velkommen til Green Field. Hvad er Green Field? På Green Field er alting muligt: Her er ingen restriktioner Her kan man udfolde sig Her er alle imødekommende.
Akutafdelingen På vej mod DNV Oplæg til gruppearbejde: Hvad gør vi først? Hvad gør vi siden?
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
Dinbundlinje.nu Tilbud om Kampagne Kick-off på jeres center.
Informationsmøde for forældre til kommende børnehaveklassebørn
Dagens program Gennemgang af dagens/ugens program Oprettelse af blog
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
Hvad gør vi sammen, når vi kommer hjem? DET FÆLLES BEDSTE – Næste-skridt-workshops søndag d. 24. april kl. 10 – 14 for dit lokalområde. Forslag til facilitering.
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
TEMA 3 Problemløsning: Lav en prototype
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Velkommen til 2. og 3. Introdag Copenhagen Loud Festival
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Præsentationens transcript:

Energi- & Vandværkstedet Sommeruniversitet 2012 Velkommen til Energi- & Vandværkstedet - Organisering af innovative læringsprocesser i klima, miljø og naturfagsundervisningen

Dagens Program Kl. 8.30 - 8.45: Velkomst – check ind, forventningsafstemning og ’teaser’ Kl. 8.45 -9.35: Lego Serious Play - workshop Kl. 9.35 - 9.45: Innovation – hvad er det egentlig for en størrelse? Kl. 9.45 - 10.00: Kaffepause Kl. 10.00 - 11.40: KIE - workshop Kl. 11.40 -12.00: Afrunding Kl. 12.00: Frokost

Check ind Gå rundt imellem hinanden og hils på hinanden. Præsenter jer selv med dyr, navn og skole. Eks. Tangloppen Trine fra Energi- & Vandværkstedet. Organisér jer på en række, hvor personen med den varmeste hånd står først, og personen med den koldeste hånd står sidst.

En god proces… …anvender regler for adfærd …anvender forskellige fysiske rum …anvender prototyper …anvender provokationer …anvender sanser Kilde: Den Kreative Platform - http://www.krealab.aau.dk …anvender kropslig læring …anvender forskellige hastigheder …anvender divergent og konvergent tænkning

Arbejdsspørgsmål Hvordan kan vi få børn og unge til at arbejde nyskabende med klima, miljø og grøn vækst i naturfagsundervisningen? - med Københavns Klimaplan som case

Lego Serious Play

Indgangsportalen - Et eksempel Du skal ud på en ekspedition ind i din tankeverden. Du skal undersøge hvad du ved om hvilke muligheder vi har for at få børn og unge til at arbejde nyskabende med klima, miljø og grøn vækst, i naturfagsundervisningen. Byg Vælg 6 – 10 klodser fra din kasse og byg noget du mener, du får brug for på ekspedition. Fortæl Fortæl dit ekspeditionshold om de ting du har valgt: Hvorfor har du valgt dem? Hvad kan de bruges til? Opbevar modellen på din egen byggeplade under ekspeditionen.

Udsigtspunktet På Udsigtspunktet skal du undersøge dine tanker, når du hører bestemte sætninger. Byg Byg en model, du kan bruge til at fortælle hvad du tænker, når du hører en af følgende sætninger (vælg kun én sætning): At arbejde innovativt At skabe innovative kompetencer hos elever At skabe elever der kan løse fremtidens udfordringer At arbejde med kreativ naturfagsundervisning Fortæl Fortæl de andre om hvilke tanker der ligger bag din model. Opbevar modellen på din egen byggeplade under ekspeditionen.

Mindelunden I Mindelunden skal du og dit ekspeditionshold se nærmere på nogle af de minder du har i din egen tankeverden. Byg Byg en model, du kan bruge til at fortælle om en situation hvor dine elever har løst en problemstilling kreativt eller lavet et kreativt produkt i naturfagsundervisningen. Fortæl Fortæl de andre om din model, og hvad der gør at du kan huske netop denne situation. Opbevar modellen på din egen byggeplade under ekspeditionen.

Tankebroen Dit ekspeditionshold gør holdt på Tankebroen. Det er det sted i din tankeverden, hvor du skal på opdagelse i de andres tankeverden. Byg Byg en model, du kan bruge til at fortælle, hvordan du vil slutte følgende sætning: ”Jeg tror, det er vigtigt for andre, at vi i fremtiden får børn og unge som er i stand til at være nyskabende i naturfagsundervisningen, fordi…..” Fortæl Fortæl de andre om din model. Opbevar modellen på din egen byggeplade under ekspeditionen.

Fremtidskøbing Du er landet i Fremtidskøbing, som er det sted i din tankeverden, hvor du skal undersøge dine ideer for fremtiden. Hvordan mener du at vi i naturfagsundervisningen i fremtiden, kan sørge for at vores børn og unge bliver i stand til at være nyskabende? Byg Byg en model du kan bruge til at fortælle om, dine idéer og deres potentialer. Fortæl Fortæl de andre om din model. Opbevar modellen på din egen byggeplade under ekspeditionen.

Udgangsportalen Udgangsportalen er det sidste stop på ekspeditionen ind i din tankeverden. Her skal der samles op på alt det, Ekspeditionsholdet har undersøgt undervejs. Byg Vælg den model fra din egen tankeverden som du synes er vigtigst for dig at tale om. Sæt denne model på den fælles tankeverden i midten. Fortæl Når alle ekspeditionsdeltagere har sat deres model på den fælles plade, skal du fortælle, hvorfor denne model du har valgt, er vigtig for dig. Gør dette i fællesskab Saml alle jeres beskrivelser i en fælles beskrivelse, som fortæller om jeres fælles tankeverden. Dette skal give et billede af jeres fælles idéer til, hvordan vi kan få børn og unge til at arbejde nyskabende med klima, miljø og grøn vækst i naturfagsundervisningen. Præsentation Præsenter for de andre grupper jeres idéer til, hvordan vi kan få børn og unge til at arbejde nyskabende med klima, miljø og grøn vækst i naturfagsundervisningen.

Divergent og konvergent tænkning i LEGO Serious Play Divergent Skab muligheder Konvergent Luk muligheder

Innovationsproces Kilde: Darsø, L. (2011): Innovations-pædagogik – kunsten at fremelske innovationskompe-tence. S. 67.

Skabe mange ideer uden begrænsninger KIE modellen K I E Skabe mange ideer uden begrænsninger Kreativiteten systematiseres og fagliggøres - Idéen vælges, analyseres og vurderes. Nu bliver det til virkelighed - Idéen gøres brugbar Det innovative rum Det kreative rum Det entreprenante rum Kilde: www.kreaconsult.dk

Arbejdsspørgsmål Hvordan kan vi få børn og unge til at arbejde nyskabende med klima, miljø og grøn vækst i naturfagsundervisningen? - med Københavns Klimaplan som case

Det innovative rum Hvad ved vi og hvad ved vi ikke? brug 5 minutter på at snakke om i gruppen hvilke informationer I har brug for, for at gå videre med jeres ideer. Inspirationstur (20 min) Find de informationer I mangler, ved at tage på inspirationstur i udstillingen ’København CO2-neutral i 2025’.

Det innovative rum Udvælgelse (5 min) - Stem om hvilken idé I vil gå videre med Byg/illustrér en prototype af jeres idé (15 min) Svar som minimum på følgende spørgsmål: - Hvad er potentialet i ideen? - Hvad kan eleven lære af naturfaglige elementer ud fra ideen? Præsentér prototypen for jeres feedback gruppe (10 min)

Det entreprenante rum Diskutér i gruppen hvordan I vil gøre idéen brugbar – illustrér dette med en model for resten af holdet. (25 min.) Præsentation (20 min.) Fx en film, et rollespil, en fremlæggelse af plancher, eller lignende Svar som minimum på følgende spørgsmål: - Hvorfor denne idé? - Hvordan vil jeg gennemføre den? - Hvad lærer eleverne inden for naturfag, som de ikke ville lære uden denne proces?

Hvad kan jeg tage med videre? Mig selv? Mine elever? Innovation i naturfags-undervisning? Innovationsprocesser? Fagligt/naturvidenska-beligt?

Energi- & Vandværkstedet - Unikke læringsmiljøer