Talentudvikling i skoleperioder

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Køge Handelsskole Thomas Nielsen og Anders Klosterman
Advertisements

Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Læring i bevægelse - hvorfor?
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
Undervisningsplanlægning
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Begrundelse for ændringer i uddannelsen
Kladde til informationsdias
Talentvejen, hvad? Før start på ungdomsuddannelsen – prioritere brobygning og introforløb endnu højere. Styrket samarbejde med UU og folkeskole. Undervejs.
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Skolereform august 2014………………
Fuld fart frem… anderledes måde.. Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services.
Danske fysioterapeuters og ergoterapeutforeningens Lederkonference
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
LUP. Social og sundhedsassistent uddannelsen
I forlængelse af tydeliggørelsen af talentbegrebet, hvordan kan I så udvikle en læringsplan for talenter i forhold til de resterende ikke talenter? • Udvælgelse.
Tillykke, du er et talent!
Skolebestyrelsens årsmøde for forældre på Hillerødsholmskolen
Orienteringsmøde 11. november Trørødskolen - en attraktiv skole! rummelighed og anerkendelse faglighed og arbejdsglæde klare regler og godt humør.
Velkommen til forældre, foreningslivet og øvrige interessenter Aftenens program i overskrifter: Velkomst ved skolens ledelse Bestyrelsens årsberetning.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
VELKOMMEN til Pædagogisk IT-vejledning efter din skolekultur IT-Vejlederens rolle ændrer sig!
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Talent udvikling! SkSke herrens vilje! Christian den 3. Men lad os samarbejde om danske erhvervsuddannelser, der udvikler talenter!
Talentvejen Tietgenskolen. Hvorfor et talentprojekt? Talentudvikling på erhvervsskoler er stadig relativ ny 95% målsætning – nedprioritering af talenter.
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Henning Boddum Mobil tlf Kordegnenes Årsmøde Velkommen til Strategi og Social kapital.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Kildeskolen Kildeskolens struktur. Skolens formål skabe et alsidigt og udfordrende læringsmiljø danne grupper af en størrelse som præges af mangfoldighed.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
TALENTUDVIKLING I GYMNASIET MATEMATIK-ØKONOMI-SAMFUNDSFAG  Hvad er talent?  Metoder  Organisation og motivation  Konkrete eksempler  Hvad er talent?
- Et samarbejdsprojekt om praksislæring
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give.
SKABELON.
Vision mission værdier handleplaner
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
Talentspotning og talentudvikling på grundforløbet Workshop Den 23. maj og den 25. maj 2016.
TILBUD TIL STÆRKE ELEVER PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE Resultater fra spørgeskemaundersøgelse blandt uddannelsesledere.
Jobcenter Halsnæs Oplæg på workshop på Vejledningstemadag den 29. november 2013.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Samarbejdsaftale Badminton
TILBUD TIL STÆRKE ELEVER PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE
SUF - gevinstrealisering
digitaliseringsstrategi
Bedømmelse og karakterer
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Tillykke, du er et talent!
Vidensbaseret praksis i botilbud
Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen
Naturfag.
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Grundfagsseminar 9. september 2015 Erhvervsøkonomi og afsætning.
Velkommen til fagligt samspil
Præsentationens transcript:

Talentudvikling i skoleperioder

Talentudvikling Talentudvikling - definition Eksterne faktorer som påvirker udviklingen af talent og understøtter de egenskaber, som talentet netop er karakteriseret ved “Rammerne handler om, hvordan vi kan løfte det faglige niveau hos den enkelte elev.” Talentudvikling afhængig af talentdefinition Talent udvikles over tid og i samspil med omgivelserne Rammerne kan både fremme eller begrænse realiseringen af potentialet ”Vi vil kunne se forskellige ting, alt efter hvilke rammer vi bygger op.” Talentudvikling bør være helhedsorienteret Rammer og miljø = venner, familie, lærere, praktikvirksomheder, udstyr, redskaber, etc. Talentudvikling ikke er ikke definitiv, kan ikke sættes på formel Rammer og miljø jvf. Simon gennemgang

Talentudvikling i skoleperioder Talentudvikling på erhvervsskoler er stadig relativ ny 95% målsætning – nedprioritering af talenter ”Der har været meget fokus på de svage. Det er meget uvant at skulle tænke på dem, der kan noget.” Status: Talenter indgår i dag som et strategisk fokusområde på erhvervsskolerne En egentlige implementering er i proces Hvorfor talentudvikle? Rettighedsargument: den enkelte elev skal have mulighed for at udvikle sit individuelle potentiale Samfundsøkonomisk argument: samfundet har behov for at realisere sit samlede potentiale Overordnede mål: at talentudvikling foregår i samme omfang landet over Det her projekt er jo et udtryk for at en egentlig implementering er i proces Vi har ikke råd til at lade være

Talentudvikling i skoleperioder Talentudvikles der så ikke i dag? Dynamisk talentudvikling ”Vi udfordrer dem efter det niveau, de har. Hvis jeg kan mærke, at de skal udfordres mere eller anderledes, prøver jeg det.” ”Jeg giver dem ekstraopgaver, som skal supplere og gå dybere i faget og vække interesse.” De nuværende tilbud til talenter er kendetegnet ved at være målrettet dem, der vil have udfordringer og er fagligt ambitiøse Tidligere har talentudviklingen været centreret omkring faglige konkurrencer, fx DM i Skills I dag anvendes flere tiltag og redskaber, når der opsættes rammer for talentudvikling og uddannelsestilbud tilpasses det enkelte talent Kan inddeles i fire overordnede kategorier

Talentudvikling i skoleperioder Afkortning eller fritagelse fra undervisning Opfyldes kompetencemålene kan uddannelsesforløbet afkortes eller fritages fra undervisning Forpligtet til at tilbyde erstatningsundervisning, dette er ofte på et fagligt højere niveau end de obligatoriske fag Fag på et højere niveau rettet mod videregående uddannelse De studierettede grundfag kan afsluttes på et højere niveau end de obligatoriske fag Fag og niveauer vil være afhængigt af den videregående uddannelse, erhvervsuddannelsen sigter mod Ekstra erhvervsfaglige udfordringer Anvendes fx i områdefagene på grundforløbet og specialefag på ekspertniveau på hovedforløbet Ekstra fokus på tværgående temaer Ekstra fokus på innovation, iværksætteri og internationalisering

Talentudvikling i skoleperioder Et talentudviklingsforløb kan være en kombination af indhold inden for de fire overordnede kategorier Organisering Individuelt tilpassede forløb med undervisningsdifferentiering Holdorienterede forløb med ekstra udfordringer og fag på højere niveau i samlede pakker Konkurrencer, events og hold; ekstra faglige udfordringer eller arbejde med tværgående temaer De særlige talenthold kan være fra samme indgang eller på tværs af indgange Talentudvikling er i høj grad er en spirende dagsorden på erhvervsskolerne Stigning i antallet af fag der udbydes på et højere niveau Tilbuddet skal tilpasses det enkelte talent Hvad finder talentet mest attraktivt? Hvad er talentet karakteriseret ved? Det kan være svært, at samle talenter Mercantec

Erfaringer med talentudvikling Talentudvikling er ofte forbundet med bekymringer om: Dannelse af A- og B-hold på skolerne Talenternes personlighedstræk Opdeling i talenthold trækker det faglige niveau ned på andre hold Bekymringerne kan generelt ikke bekræftes i virkeligheden Generelt opleves det ikke, at oprettelsen af talenthold har den negative konsekvens at afsondre elever fra hinanden. Kulturen på erhvervsskolen påvirkes ikke negativt af, at talenter særbehandles Opdeling kan medføre et løft til bredden. Det nuværende uddannelsestilgang kan virke hæmmende Nuværende karakterskala – fejl fremhæves Fasttømret og specificeret pensum

Erfaringer med talentudvikling Positive erfaringer med talentudvikling på erhvervsuddannelserne Elever bliver fastholdt Større tilfredshed Opnår et højere fagligt niveau Individuelt tilpassede uddannelsesforløb på baggrund af individuelle forudsætninger og interesser, er med til at modvirke frafald Systematisk talentudvikling kræver derfor: Højt fagligt niveau Målrettet vejledning af talenter - opprioritering Styrket introduktionsforløb - frafaldet er størst på grundforløbet Hurtigt møde med praktiske opgaver tæt på virkeligheden og ikke kun i teori Ikke tradition for at målrette vejledningen mod talenter - opprioritering

Underviserens rolle Bindeleddet mellem talentidentifikation, talentudvikling og den fremtidige type medarbejder, der efterspørges Talenter ser ikke nødvendigvis sig selv som et talent Identificering af talenter Opfordre talenter til at deltage Rådgive og støtte talenterne i deres uddannelse Understøtte talentets karakteristika

Krav til underviseren Talentudvikling stiller krav til underviseren Menneskelige og faglige kompetencer Mange af kravene ligger tæt op af talentets karakteristika Talentudvikling har en positiv effekt på underviserne Oplever større faglige udfordringer Kompetencefremmende Fungerer som inspiration til at udvikle undervisningen på ordinære uddannelsesforløb Potentiel barriere Manglende talentudviklingskompetencer hos lærerne Ikke en del af den formelle uddannelsen til erhvervsskolelærere Manglende faglig opdatering: udviklingen går stærkt inden for fagområderne ”Vi har haft undervisere ude i virksomheden som ”elever”. Det er en samarbejdsform, der giver indsigt. Underviserne var blevet i tvivl om, hvorvidt de underviste i det, der var brug for.” Henvisning til CoE:

Talentudvikling i udlandet Talentudvikling er også globalt set en gryende dagsorden Store forskelle på hvordan der talentudvikles Internationalt findes heller ikke en definitiv metode for optimal talentudvikling Basis i hovedparten af programmerne er: Accelerering, berigelse, adskillelse og inkludering Vægtningen varierer på tværs af programmer og lande Fokus i dag: hvordan talenter hurtigere kan accelerere til et højere fagligt niveau

Talentudvikling i USA 1. Talentet tilegner sig et givent stof Tilegner sig basale færdigheder som anvendes med sikkerhed 2. Talentet arbejder med opgaver ud fra en personlig interesse Talentet arbejder undersøgende eller kreativt med opgaven Talenter skal opmuntres til hurtigt at arbejde sig gennem det krævede pensum – curriculumacceleration - så de får tid til at arbejde induktivt Induktiv læring gøres gennem berigelse af curriculum

Talentudvikling i USA Konkrete strategier for curriculumberigelse Kendskab til mange andre emner end dem, der indgår i de obligatoriske undervisningsplaner Træning i at arbejde undersøgende Undersøgelse af virkelige problemstillinger Underviserens rolle er, at sikre at talenter opnår kompetencer til at lære og selvstændigt tilegne sig ny viden Modsætning til traditionel vidensoverførsel – fra lære til elev Talenter er derfor i høj grad selv er med til at styre deres arbejde med at tilegne sig viden

Talentudvikling i England Talentets motivation spiller en central rolle Skal have indflydelse lærings- og uddannelsesproces Aktivt og meningsfuldt uddannelsesforløb Centrale elementer i talentudviklingen er: Udviklingsprocessen dokumenteres og evalueres løbende Tilstrækkelig basis for tilpasning af den enkelte elevs særlige udviklingsbehov Det primære redskab er undervisningsdifferentiering Supplerende aktiviteter tilbydes i den daglige undervisning og uden for skoletid Motivation: England vs USA Inddragelse i beslutninger om læring og undervisning vs tilegnelse af fagligt indhold

Talentudvikling i udlandet Overførsel til dansk kontekst Inddrag talentet i beslutninger om deres læring og undervisning - meningsfuldt udviklingsforløb Dokumentation som et centralt redskab Udvikling og motivation gennem arbejde med personlige interesser Opsummering ”Mange elever kommer og siger, hvad de har lyst til at arbejde med. Så hjælper vi dem frem. Eleverne får lov til at arbejde med det, de gerne vil, og så spotter man nemt talentet. Men initiativet kommer i høj grad fra eleven selv. Vi giver rum til eleven.” ”Talentet må gerne særbehandles.” ”Det skal være et fast punkt på dagsordenen, og løbende i udvikling. Og så skal det være”lovligt”, vi skal ikke bremses af janteloven.” Rigidt pensum Skal rodfæstes – det er det vi er i gang med