Dialogspil om lærerarbejdsliv

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Advertisements

Tema A – et fagligt løft af folkeskolen. Formål Udarbejde konkrete modeller for hvordan skoledagens rammer bliver for eleverne og medarbejderne efter.
Skriftlig progression Italiensk FIP. Disposition Skriftlighed og respons Progression Feedback-former (feed up, feed back og feed forward) Karakterer Værktøjskasse.
Grundforløbets 2. del SSH-rettet. Varighed og indhold 12 uger til ”det uddannelsesspecifikke fag” 8 uger til grundfagene dansk og naturfag samt valgfag.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Skriv en kommunikationskontrakt. Kontraktformuleringens faser Alles ansvar Skab motivation for kontrakten. Afstem forventningerne hos medarbejderne Hvad.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Morgendagens Børne- og Ungeliv MEDARBEJDERE Resultater af spørgeskemaundersøgelsen 2016 Published by Birgitte Færregaard Larsen April at 12:5 Powered.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Europæiske Kulturbørn gentænk Kunst og kultur i dagligdagen med de 0-8 årige børn A developing and research project of Nordic/Baltic and European dimensions.
Forældre er en aktiv ressource i inklusionsopgaven i børnehuse og skoler.
Udarbejdelse af spilleregler for god omgangstone og håndtering af konflikter 1. møde Anbefalet varighed: 2 – 2½ timer.
Hvis Fagligt Begrundet Arbejdsdeling er svaret Hvad er så spørgsmålet?
Skriftlighed Det fælles gods - præsentation af progressionsplan.
Forslag fra arbejdsgrupperne
Hvordan ved MUS? Anvend uddybende redskaber i RMUK og e. dok FØR
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Ny lokalaftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i BUF
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Skolernes kvalitetsrapport
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Rapportstruktur Medarbejderundersøgelse 2016 Version pr 11. maj 2016
Vidensbrønden Et interaktivt læringsgulv
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Om analysen Vil du vide mere? Metode Univers & stikprøve Tidsperiode
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Anerkendende pædagogik
Aula: hvordan vil vi bruge det i forældresamarbejdet?
FÆLLES målstyring i matematik
Fælles ledelsesgrundlag
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Bevægelse i skolen Fysisk aktivitet med høj intensitet øger BDNF i hjernen. Læring fremmes bedst, hvis aktiviteten er udfordrende, varieret og indebærer.
Udvalgte resultater Januar 2016
Til ambassadører: Hvordan kan Colibo understøtte jeres behov?
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Line Leth Jørgensen Dysleksivejleder og læsekonsulent
Udbud af bygning 44. Sådan blev opgaven stillet
- Fælles forståelse af kerneopgaven
Samarbejdet mellem UU, Studievalg og eVejledning
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Netværksmøder - Drejebog
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
SUMO - analyse.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Skolereformen Trivsel Faglighed Læring.
Børne- og undervisningsudvalget den
Ledelsesevaluering.
Få succes med jeres næste projekt Et udviklings-forløb med DGI og DIF
Tværfagligdag 7. November 2018                                                                                                                     
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
1½ times arbejde i gruppen
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Introduktion af CV og ansøgnings kurset
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Institut/afdelingssparring på AAU afdelings/institutnavn
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Værktøj 6: Omgangstone og kollegialitet
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Værktøj 5: Lederens opgaver med stress - stressforebyggende lederstil
Velkommen til halvårsmøder i MED maj 2019
Overvej spørgsmålet. Interview en makker.
Værktøj 4: Aktiverende APV
Værktøj 7: Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Dialogspil om lærerarbejdsliv Tilføj sted og dato Dialogspil om lærerarbejdsliv I kender forhåbentlig undersøgelsen: ”Lærerarbejdsliv” fra Oxford Research fra 2017, som også blev nævnt på kongressen. Vi var glade for det positive resultat om at lærerne er glade for deres kerneopgave som handler om eleven og undervisning. Ud fra rapportens resultater har vi udviklet et spil til dialog om et godt arbejdsmiljø på skolerne. Spillet har mange anvendelsesmuligheder og ser sådan her ud. Temaerne er placeret i et hjul for at illustrere, at de påvirker hinanden på tværs. Hver cirkel indeholder temaer indenfor: Kerneopgaven – Praktiske rammevilkår – Kontekstuelle rammevilkår. TR/AMR møde

Målet: Trivselsfremmende handlinger Tilføj sted og dato Målet: Trivselsfremmende handlinger Spillet bygger på rapporten. Det er sat til, at vare 1½ time, da vi mener, at det er den tid, som man kan forvente, at der er afsat til fx et team- eller lærermøde. Det er testet på kredsenes am-ansvarlige, på Dragør Skole og på et trio-kursus. Det bygger på de 12 temaer fra rapporten: Lærerarbejdsliv. Vi har taget arbejdsmiljøbrillerne på og kigget på hvert tema for at kunne få sat handling bag konklusionerne, så vi fremadrettet kan få styrket arbejdsmiljøet gennem kerneopgaven. Spillet burde være selvforklarende og kan spilles, så snart man har læst vejledningen. Vi har anbefalinger til hvordan det anvendes, men det er vigtigt at pointere, at det kan anvendes af alle uden der er igangsat en større proces fra TRIO. Især når man lærer spillet at kende og bliver fortrolig med det, vil man eksempelvis kunne tage udgangspunkt i spillet til teamdrøftelser omkring skole/hjem samarbejde eller fx kollegialt samarbejde. Således bliver arbejdsmiljø ikke en ”sidevogn” men et sted vi starter, når vi taler om udvikling af god praksis. TR/AMR møde

Motivation / anledning Tilføj sted og dato Motivation / anledning Rapporten ”Lærerarbejdsliv 2017” sætter fokus på de udfordringer og positive forhold, der er ved lærerarbejdslivet. Rapporten bygger på resultater fra en større interviewundersøgelse blandt lærere i 2017. Vi har sammenskrevet pointerne, så de kan anvendes til en drøftelse af forholdet mellem arbejdsmiljøet og kerneopgaven på jeres skole. Hvilke gode forhold vil I bevare, og er der noget, som I ønsker at forbedre? Spillet bygger som sagt på udsagn fra Lærerarbejdsliv. Man skal ikke bruge tid på at drøfte, om man er enig eller uenig i kortlægningens konklusioner, men i stedet bruge tiden på at tale god praksis for jeres eget arbejdsmiljø. Der er 11 temaer, idet temaerne ”elevernes faglighed” og ”almene dannelse” er lagt sammen. I skal drøfte ét tema ad gangen. TR/AMR møde

Tilføj sted og dato Formålet skal aftales Konteksten er vigtig for brug af dialogspillet. Spillet kan både anvendes forebyggende eller til problemløsning. Og spilles af både teams og personalegruppe. Eksempler på anvendelse: Årlig arbejdsmiljødrøftelse Supplement til APV, når I ønsker input til handleplaner Teamsamarbejde generelt Udviklingsområder ifm. kerneopgaven fx skole/hjem samtaler Opstart på et skoleår - fokus på arbejdsmiljøet fra starten ”Holde gryden i kog” på temaerne generelt og/eller til udvikling af god pædagogisk praksis   Det er et værktøj i værktøjskassen for TRIO/ AMR/ TR. Alle kan bruge spillet uden det er igangsat af andre end teamet selv, men det kan også være en måde at kvalificere sit arbejde med de enkelte temaer og få gang i en dialog/ nye perspektiver på de forskellige temaer. Det er ikke ”kun” et spil, der kan bruges, hvis man oplever problemer – det kan anvendes både forebyggende og udviklende. Andre idéer til anvendelse: På personalemøde for både lærere og skolepædagoger/ SFO (hvis den findes på skolen) – for at styrke samarbejdet mellem faggrupper og skabe en rød tråd for samarbedet omkring børnene. TR/AMR møde

Opbygning af spillet DEL 1 - Få gang i dialogen (45 min.) Tilføj sted og dato Opbygning af spillet DEL 1 - Få gang i dialogen (45 min.) Valg af tema Fælles indføring til tema vha. kort (hjælpe)tekst fra Lærerarbejdsliv Spørgsmål som kan sætte dialogen i gang (man må gerne selv finde på flere/andre) Svarark 1 med fokus på: Hvad er I gode til og hvad fungerer? Hvad kan/skal udvikles eller gøres anderledes? DEL 2 - Fra idé til handling (25 min.) IGLO-model: Hvem skal gøre hvad? DEL 3 - Overblik og handleplan (10 min.) Løsningsforslag sammenskrives til fælles overblik og handleplan Afleveres også til TRIO Vi har testet spillet på en skole, fået input på AM-konferencen sidste år, og vi har også haft det med til testning her i foråret på et kursus for AMR og TR. Det er vores erfaring, at spillet skal spilles på egen arbejdsplads eller team. I får nu en introduktion til anvendelse og hvordan det er bygget op og så tager vi en dialog om, hvordan I får det brugt på skolerne. Spillet er bevidst valgt som et brætspil, da der skabes en mere koncentreret/fordybende stemning, når man kigger hinanden i øjnene fremfor på en skærm. Derfor skal svarark printes og noteres i hånden – så vidt muligt, så der ikke opstår ”unødige” forstyrrelser i dialogen. Det kaldes et spil, fordi der er spilleregler, og det man kan vinde er et bedre arbejdsmiljø. Spiller flere teams på én gang, og der ikke er æsker nok anvendes den digitale version. Hvis I gør det digitalt anvend da et smartboard – så alle har mulighed for at kigge med. Husk fortsat at svarark skal printes. Der er beregnet 3 spil pr. folkeskole og kommunal specialskole for børn, som I får med hjem i dag eller har fået leveret til kredsen. (Vis den digitale version på næste slide, så de har set kortene) Der er 2 spilvejledninger – én til TRIO og én til spildeltagerne. Det kan være en god idé, at man læser spilvejledning til TRIO inden man går i gang som team – hvis ikke processen er faciliteret af TRIO’en. Del 1 (De skal ikke bruge tid på at drøfte, om de er enige eller uenige i kortlægningens konklusioner, men i stedet bruge tiden på at tale god praksis for jeres eget arbejdsmiljø.) Der er 11 temaer, idet temaerne ”elevernes faglighed” og ”almene dannelse” er lagt sammen. De skal drøfte ét tema ad gangen. Bemærk dog at temaerne er placeret i et hjul for at illustrere, at de påvirker hinanden på tværs. Når tema er valgt læses teksten højt og der lægges op til dialog vha. spørgsmålene på bagsiden. Notatark 1 anvendes – fokus er: Hvad er I gode til og hvad fungerer? Hvad kan/skal udvikles eller gøres anderledes? Del 2 IGLO-model: Hvem skal gøre hvad De skal nu gå tættere på deres mulige løsninger. Start med at prioritere de vigtigste forslag og skriv ned, hvilke handlinger der skal foretages på hvert niveau på arbejdspladsen. Som regel er der noget på alle niveauer i IGLO-en. Del 3 Afrund nu dialogen og aflever en kopi af IGLO’en til TRIO’en, som sammenskriver jeres løsningforslag til et fælles overblik og en samlet handleplan. Heri indgår, hvem gør hvad, hvornår er I færdige, og hvornår vil I evaluere. (TRIO’en kan ydermere anvende handleplanen som et led i APV’en). Det er meget vigtigt at komme alle faser igennem og få aftalt konkrete handlinger! TR/AMR møde

Digital version http://webapp.dlf.org/dialogspil/ TR/AMR møde Tilføj sted og dato Digital version http://webapp.dlf.org/dialogspil/ TR/AMR møde