Vi læser for livet – en introduktion til genrepædagogik på Jægerspris skole Susanne Karen Jacobsen, Metropol, Institut for skole og læring.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
AT opgave 2014 Mad og Mennesker
Advertisements

Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Faglig læsning Dagsorden
Taskbaseret sprogundervisning
Mercantec NU forstår jeg det! Gennem bedre faglig læring til større faglig forståelse Mercantec.
Studieteknik i studievejledningen Ved Katrine Berke, decentral studievejleder på Det Samfundsvidenskabelige Basisår.
Undervisning med Storyjumper
Udvikling af informationskompetencer hos folkeskoleelever i 9. klasse
Hvordan kan vi selv lave trylledrikken?
Dansk på SOSU-STV Metoder og indhold.
Introduktion 7/9-11 Højstrupgård
Realisering af skolereformen i Gladsaxe
Læsebånd i skolereformens læringssyn
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
Den nationale faggruppe Fagmoduler Matematik, 4. – 10. klassetrin.
Krop og læring Karen Barfod,
At udforske sin egen praksis

Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
Refleksionsmodel – hvad går det ud på?
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Projekt ”Læsevejlederen som kamæleon” 2014
Hvordan lettes overgangen relevant
Digital literacy Et didaktisk design til 9. klassetrin, med fokus på kommunikation på livsstilsbloggen.
ENTER Clil4U projektet er blevet oprettet med støtte fra EU. Denne publikation afspejler kun ophavsmandens synspunkter, og EU kan ikke blive holdt ansvarligt.
ENTER Clil4U projektet er blevet oprettet med støtte fra EU. Denne publikation afspejler kun ophavsmandens synspunkter, og EU kan ikke blive holdt ansvarligt.
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Kanondag – forberedelse og dokumentation. Plan for dagen optakt – hvem fortæller en historie? – 1. workshop workshop 12.
Dansk på mellemtrinnet Blåvandshuk Skole 2014
implementering af sprogbaseret undervisning
Årsplan – en kort en lang
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
The Clil4U project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission.
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Kommunikation i naturfagene
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
Læreruddannelsen i Vordingborg Fysik/kemi
Sprogbaseret læring i naturfag
Pædagogisk Rådsmøde F olkeskolereform 6. Februar 2014.
Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed. Forudsætninger for at lære sprog Input - en forudsætning for at kunne finde mønstre og for at have noget.
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
 Siden sidst – gennemgang af planer og ideer  Oplæg: modellering / observation  Opgave: afprøvning af spørgsmålstyper ud fra et oplevet dilemma, problem,
Astra* Nationalt center for læring i natur-, teknik- og sundhed Sprogbaseret læring i naturfag Del 2 Astra* v/Anette Vestergaard Nielsen.
FØR LÆSNINGEN 1. 3 faser - fagets tekster  Før læsningen  Under læsningen  Efter læsningen 2.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015.
Forskellen mellem objektiv og subjektiv – en Padlet-opgave
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
Bachelorprojektvejledning?
Projekt X – Udvikling af undervisning i et krydsfelt
Modul 3.3 – At arbejde med læring
Informerende beskrivelser
NU forstår jeg det! Gennem bedre faglig læring til større faglig forståelse Mercantec.
Læringsledelse og Idræt/bevægelse Oplæg: Idrætslærernes Forum
Et undervisningsforløb med afsæt i genrepædagogik
Skriftlighed i nv Skriftlighed i nv Aalborghus Gymnasium.
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Hvorfor dansk på GF1?.
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
Prøven i Natur/teknologi
Innovation i Naturfaglige fag
Innovation i Naturfaglige fag
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Matematikvejlederrollen og opgaver
Præsentationens transcript:

Vi læser for livet – en introduktion til genrepædagogik på Jægerspris skole Susanne Karen Jacobsen, Metropol, Institut for skole og læring

Overordnet plan for forløbet År 1: - Introduktion til genrepædagogik og faglig læsning/ skrivning - Afprøvning af forløb År 2: Arbejde, planlægning og sparring i faggrupper, inkl. yderligere oplæg fra selvvalgte ressourcepersoner

Formål med forløbet Grundlæggende viden og fælles sprog på skolen Lærere oplever sig selv som mere kompetente Eleverne bliver dygtigere

Vigtige pointer Sproget er en vigtig vej ind til FAGET Læsning er ikke bare læsning Skriftlighed er en generator for læring Fra hverdagssprog til skolesprog Samarbejde mellem alle lærere i teamet Læreren tager ansvar for faglig målsætning Det er meget lettere sagt end gjort!! Dæk ikke indhold – men afdæk faget!

Hvad er genrepædagogik? Genrepædagogikken stammer oprindeligt fra Australien. Her har lærere og sprogforskere arbejdet med sammenhængen mellem sprog, stilladsering og læring for at sikre sig, at alle børn skulle have mulighed for at opnå succes i skolen, uanset social baggrund. Genrepædagogikken er en meget eksplicit pædagogik: Eleverne bliver kun bedt om at producere teksttyper i skolen, som de på forhånd har arbejdet indgående med gennem fire faser: Opbygning af feltet, dekonstruktion af modeltekst, dialogisk konstruktion og endelig individuel konstruktion. Nøglen til dette arbejde er både bevidsthed om fagenes sprog og sproget i fagene.

Læringscirklen 31-12-2018

Opbygning af feltet – building field Udvikling af klart formål med forløbet Sæt konteksten for eleverne Aktiver forforståelse, viden og erfaring Giv eleverne strategier til udforskning og læsning 31-12-2018

Modellering – text deconstruction Læreren skal Tilrettelægge det sociale og uddannelsesmæssige sigte med forløbet Udvælge model-tekster Eleven skal Undersøge hvordan den konkrete teksttype er konstruret for at leve op til sit formål. ldentificere de sproglige træk 31-12-2018

Fælles konstruktion – joint construction Fortsat indsamling af viden (udvikling af felt) om det pågældende emne. Gennemgang af tekstkonstruktionens faser – inkl. research, noter and brug af diagrammer. Revision og udvikling af sprolig viden. Med afsæt i en dialog udarbejdelse af den fælles tekst. 31-12-2018

Selvstændig konstruktion – independent construction Fortsat opbygning af viden om emnet (felt) Støtte i skriveprocesserne: Organisering af information Planlægning Udkast Makker- feedback Omskrivning Redigering Offentliggørelse 31-12-2018

Sproget i faget og fagets sprog Sproget spiller en helt central rolle i forbindelse med tilegnelse af viden. Ikke kun som medium for denne viden, men som en størrelse, der internaliseres og derved konstruerer og former tænkning. I undervisningssammenhæng bliver den sproglige interaktion kernen om hvilken alting drejer sig (Vygotsky) At lære indholdet er at lære sproget Med andre ord er sproget læringens rod mere end bare et biprodukt af intellektuel udvikling, hvorfor den sproglige interaktion elever imellem og mellem lærer og elever er helt central (Gibbons, 2006: 23). Læreren skal sørge for at skabe kontekster, hvor eleverne kan producere netop det sprog, der fremmer læring. (Derewianka, 2004) For undervisningen betyder dette, bl.a at ’negotiation of meaning’, altså det at de kommunikerende parter forhandler om betydning i opgaver, der lægger op til denne form for kommunikation genererer læring bliver en væsentlig ingrediens.

5 vigtige udsagn fra lærerne Elevernes muligheder for indlæring øges gennem synlige læringsmål og arbejdet med den fælles forforståelse. Vi skal være opmærksomme på, at ”mentale billeder er en forudsætning for faglig kommunikation” (Michael Wahl Andersen) Vi skal konkret vise eleverne, hvad vi forventer, de skal gøre (fx ved hjælp af modeltekster). Vi skal skabe undervisning, hvor eleverne bringes til aktivt at anvende faglige begreber (mundtligt og skriftligt). Vi kan se, at det virker, når eleverne anvender og forstår fagsprog og begreber.

workshops Dansklæreren på arbejde En læsevejleders bekendelser… med drama og billedeanalyse om stort og småt

Workshops -desværre aflyst pga lockout….  Fokus på begreber i naturfag Tværfagligt samarbejde med lokalmuseet Færgegården Fra hverdagssprog til matematiksprog

Links og litteratur Danmarks Lærerforenings særnummer, Vi læser for livet. Foråret 2011: http://www.dlf.org/files/DLF/Undervisning/Vi%20læser%20for%20livet/Artikler/Særnummer%20maj%202011.pdf (Masser af spændende og inspirerende artikler om faglig læsning og skrivning I fagene) Derewianka, Beverly, Rocks in the Head: Children and the language of geology, Hodder & Stoughton, 1990 (rigtig god artikel om et geografiforløb for mindre børn I Australien. Har ’snegle’-modellen) Gibbons, Pauline, 2002, Scaffolding language, Scaffolding Learning, Heinemann (rigtig god og praksisnær med masser af forslag til aktiviteter, men på engelsk) Gibbons, Pauline, 2009, English Learners, Academic Literacy and Thinking, Heinemann Hermansen, M & Susanne Jacobsen, 2011, Sprog og naturfag hører jo sammen! I: Udvikling 2011, Metropol. Læreruddannelserne (http://www.phmetropol.dk/Uddannelser/Laerer/Uddannelsen/Forskning_og_udvikling/Udvikling/~/media/Files/Uddannelser/Laerer/udvikling/2011/5_naturfag_sprog.ashx) Nationalt Videnscenter for Læsnings tidskrift: http://www.videnomlaesning.dk/tidsskrift/ (masser af gode artikler om faglig læsning) http://www.ur.se/pedagog/Metod-och-inspiration/Genrepedagogik--exemplet-Knutbyskolan/ (om genrepædagogik på den svenske skole, Knutbyskolan med små videoklip)