Mikrobiel vækst ?.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Bakteriers vækstbetingelser
Advertisements

Styrk dit immunforsvar
Hvad er mikroorganismer?.
Enzymer.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Mikroorganismer og anden forurening
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Inddeling af mikro organismer
Mindsket respiration – En vej til formindsket tab af udbytte?
Blanchering. Kim & Mikkel. Regler for tilberedning samt hvordan man gør i praksis ch?v=CU6jnNtcsQk At blanchere er at sænke.
Hvorfor behov for ”Nyt værktøj” ? Fødevarestyrelsen kræver at der bliver lavet en dokumenteret risikoanalyse (vejl. til Egenkontrol, side 16, fra juni.
Livskvalitet og stress 1. God livskvalitet  Følelsen af at have et godt liv  Kunne også kaldes:  At være lykkelig  ”Det gode liv” 2.
Temperatur LC Normaltemperatur Normal temperatur er 36,5-37,5 o C Temperatur under 33 o C kaldes hypotermi. Temperatur over 37,5 o C kaldes feber.
Cancer Modul 5, sygdomslære E2009 Vibe Jelsbak VIA UC Bioanalytikeruddannelsen.
Vand på Island Et undervisningsforløb om vand og om hvordan vand udnyttes som resurse på Island. Ikke alle siderne er helt udviklet men kan bruges alene.
Mette, Karina og Zarah GRILLSTEGNING. Grillstegning Ved grillstegning eller spidsstegning (også kaldt tørstegning) anvendes så lidt fedtstof så muligt.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Træets vækst Hvordan. Stil spørgsmål 1. Et frø 2.Nærings transporten 3.Vækstperioder i tempereret egne 4.Tværsnit af stammen Disse spørgsmål er vejledende,
Grubletegninger Ændringer i stoffer
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Fotosyntese Fokus på energi
Lyd data (audio data) (Side 4-6 i artiklen: 2. Repræsentation og manipulation af Data)
(ukontrolleret celledeling)
Udvalgte måleinstrumenter
Den gode, den onde og den grusomme
”Konservering af din køkkenhave”
Planlægning af strålebehandling Forsøgsresultater:
Den vigtigste energikilde.
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Salt, Røgning og Kogning
Dagens Tema Pølsemageri.
Hygiejne 1 Grundforløb 2014.
Kvier.
Bakterier Dyr, planter og natur.
Elektriske målinger Karsten Refsgaard Ole Sørensen
Brød over Køl & Frost.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Sidste nyt om tilberedning
Lægning af storformatfliser
Håndhygiejne Temadag – VVS
Tjernobyl Nordlige Ukraine.
Dagens Tema Pølsemageri.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Global opvarmning – hvad rager det os ?.
Tørring Konservering Opbevaring
Hvad er foderkvalitet? Brainstorm
Tjernobyl Nordlige Ukraine.
Økologiske sammenhænge
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
DNA, Kromosomer og Celledelinger
Råvarekendskab Gær.
7.Konservering og opbevaring af grovfoder.
International økonomi for matematikere
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Befolkning.
Fra mel til brød Opskrift Dejtemperatur Dejføring Køretid Liggetid
- Frøhvile, såmedier, såning og dækning
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Hygiejne 2.
Anvendt Statistik Lektion 3
Begreber, der anvendes i forbindelse med miljøvurdering
Bakterielt nedbrydelighed af forskellige slags plastik:
Biologi, geografi og kemi på HF
Vejbelysning – med og uden LED
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Mikrobiel vækst ?

Bakteriers deling

Mikrobiel vækst Vækst: En forøgelse af celleantallet. Generation = en fordobling af antal celler Generationstiden = den tid det tager at fordoble celleantallet , afhænger af art og vækstbetingelser - (E.coli: hvert 20. min.)

Eksempel på væksthastighed Tid Antal bakterier 20 min 2 40 4 60 8 100 16 3 timer 512 6 timer 262.144 9 timer 134.217.728 10 timer 1.073.741.824

Hvordan kan man måle bakterievækst ?

Hvordan kan man måle bakterievækst ?

Vækstkurve http://bioaktivator.systime.dk/index.php?id=586

Nølefase = lagfase Ingen eller meget få celledelinger Tilpasning til vækstmedium (produktion af enzymer)

Logaritmiske vækstfase (eksponentielle vækstfase) Cellerne deler sig med konstante tidsintervaller Fordoblingstiden (generationstiden) Artsafhængig Hurtigtvoksende bakterier – 20 min. Langsomt voksende bakterier – flere døgn

Stationære fase Ligevægt mellem nye celler og celler der dør Ændringer i vækstmediet Stadig aktivitet (sporer, sekundære metabolitter – antibiotika)

Dødsfasen Ophobning af stofskifteprodukter Næringsmangel Kurvens stejlhed afhænger af bakterieart og stofskifteprodukterne Halveringstiden kan følges

Vækstkurve

Bestemmelse af væksthastighed I praksis: der tælles celler til forskellige tider og celletallet afsættes som funktion af tiden i et logaritmisk plot. Giver en ret linje Generationstiden (fordoblingstiden) er den tid, det tager at fordoble antallet af celler i den eksponentielle vækstfase g = 0,693/μmax

Hvilke faktorer påvirker væksten hvis mængden af føde er ubegrænset ?

Vækstkrav Fysiske betingelser: Temperatur pH Osmotisk tryk Oxygenforhold Kemiske betingelser: Velegnet substrat – C, N, S, P

Temperatur Minimumtemperatur: Nederste grænse for vækst Optimumtemperatur: Temperatur hvor væksten er hurtigst Maximumtemperatur: Overste grænse for vækst

Temperaturforhold Psykrofile = kuldeelskende: Optimum under 20oC Psykrotrofe: Interval mellem 0 – 30oC Mesofile: Interval mellem 20-40oC Termofile = varmeelskende: Interval mellem 50-70oC Ekstreme termofile: Optimal vækst over 80oC

Temperatur

Eksempler på temperaturkrav Organisme Min. Temp. Optimum temp. Max. Temp. Bacillus psycrophilus -10 23-24 28-30 Escherichia coli 10 37 45 Stearothermo-philus 30 60-65 75 Termus aquaticus 40 70-72 79 Pyrobacteriem brockii 80 102-105 115

Varmedrab af mikroorganismer http://www.fodevarestyrelsen.dk/fdir/Pub/2000013/kap2.htm

Bakterier forhold til pH Generelt har bakterier det bedst i pH-området 6-7. Visse tåler lavere pH-værdier – helt ned til 3,5 (Laktobacillus). Andre tåler pH op til 8-9 (Pseudomonas og Salmonella).

Skimmelsvampe Har pH interval mellem 3-9 De fleste vokser bedst mellem pH 5-6

pH-optimum http://www.alken-murray.com/BioInfo2-07.htm

pH Maximum Minimum Optimum Svampe er generelt mindre pH-følsomme end bakterier Vækst medfører pH-ændringer i vækstmediet Nedbrydning af kulhydrater medfører syre-dannelse og pH falder, nedbrydning af protein medfører frigivelse af NH3 og pH stiger

pH i dagligvarer http://202.204.115.67/jpkch/jpkch/2008/wswx/chapter%206.htm#11

Temperaturoversigt

aw = Damptryk over medium Vandaktivitet Mål for vandaktivitet: aw = Damptryk over medium Damptryk over dest. vand For rent vand = 1 Sænkning af vandaktivitet = konservering Tørring Saltning Syltning

Osmotisk tryk http://water.me.vccs.edu/courses/env108/Lesson5_print.htm

Hypotonisk miljø = for få ioner Hypertonisk miljø = for mange ioner http://www.fontys.nl/lerarenopleiding/tilburg/biologie/cd%20amsterdam/cdw/almanak/5prcurs/celbiol/osmplasmth.htm Plasmolyse Tonos (græsk) =spænding

Vandaktivitet= aw Osmotisk tryk: Isotonisk (0,85% NaCl) Hypotonisk opløsning: Lavere indhold af opløste stoffer Der trænger vand ind i cellen - cellen sprænges. Hypertonisk opløsning : Højere koncentration af opløste stoffer end i cellen. Cellen forsøger at udligne, sender vand ud af cellen – den skrumper = plasmolyse

Vandaktivitet Halofile: Kræver salt Ekstremt halofile: Kræver meget salt (15-20%) Halotolerante: Tåler salt Osmofile: Foretrækker høj konc. Af sukker Xerofile: Vokser bedst under meget tørre forhold

Vandaktivitet Høj vandaktivitet Lav vandaktivitet

Vandaktivitet aw Produkt Mikroorganisme Fersk kød, fisk, æg Frisk frugt, grønt Bacon Tomatketchup 1,0 – 0,90 Clostridium botulinum Salmonella Escherichia coli Marinerede sild (saltede) 0,90 – 0,95 Gærarter Syltetøj Spegepølse Rugbrød 0.95-0,80 Staphylococcus aureus skimmelsvampe Marcipan Honning 0,75- 0,70 Salttolerante bakterier = halofile Tørrede frugter 0,65 – 0,60 Osmofile og Xerofile bakterier

Opgave Celle B er i en isotonisk opløsning. I hvilke slags opløsninger befinder cellerne A og C sig?

Tryk Mikroorganismer er meget lidt trykafhængige Meget høj tryk (mange tusinde) kan have effekt , forsøges udført i forb. Med konserveringsmetode (fordel)?

Bestråling UV Røntgen Beskadigelse af DNA-molekylet