Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mikroorganismer og anden forurening

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mikroorganismer og anden forurening"— Præsentationens transcript:

1 Mikroorganismer og anden forurening
Hygiejne til personer med begrænset fødevarehåndtering

2 Virus Virus er en mikroorganisme
Virus trænger ind i menneskers celler og formerer sig ved at cellen deler sig. Virus smitter via luftveje, host og nys og igennem hænderne. Virus giver anledning til luftvejssygdomme (forkølelse og influenza) diarre (særligt norovirus) Leverbetændelse (hepatitis i udlandet)

3 Bakterier Er en mikroorganisme
Er en en cellet organisme og formerer sig ved at dele sig i 2. Tiden fra 1 bliver til 2, kaldes fordoblingstiden Bakterier smitter i lav grad igennem luften. Størst via hænderne, åbne og betændte sår. Bakterier kan give Fødevareforgiftning /infektion: Når maden indeholder sygdomsfremkaldende bakterier Fødevareinfektion: Når maden indeholder giftdannende bakterier eller sporer Fordærve maden så den bliver ulækker/ rådden

4 Bakterier fortsat Bakterier kan føre til opkast, diarre, feber, kramper mm og i værste fald føre døden med sig Den tid fra man bliver smittet til man bliver syg, kaldes inkubationstiden Visse bakterier kan danne sporer, som er et lille kim eller frø. Sporerne dannes når bakterien dør og sporer kan overleve opvarmning ved 75o grader.

5 Bakterier fortsat De vigtigste bakterier:
Salmonella: Overføres oftest fra svinekød, æg og kyllinger. Infektion Diarre og opkast Campylobacter: Fjerkræ, okse og svinekød. Infektion Diarre, mavesmerter, feber Staphylococcus aureus: Mennesker (næse, svælg, betændte sår). Forgiftning  kvalme, opkast, mavekramper, diarre. Herudover findes eks. Clostridium, Bacillus cerus, Listeria, Yersina, Coli

6 Svampe Skimmelsvampe kaldes i daglig tale for mug
Nogle få skimmelsvampe kan danne giftstoffer som vi bliver syge af med det samme Andre danner giftstoffer som vi kan få sygdomme af om mange år, lever og nyreskader. Gærsvampe er oftest nyttige, men kan også ødelægge maden eks i gæret saftevand Spis aldrig mad der er, eller har været mug på! Skimmelsvampe danner sporer langt ind i maden. Mug lever ofte der hvor bakterier ikke kan

7 Parasitter Parasitter er små dyr der kan overføres til maden via mennesker eller dyr (mund eller afføring) Sildeorm (anasakilarven)smitter fra rå fisk og lever i vores tarme. Derfor skal al fisk til sushi og marinering fryses min 24 timer ved -20 grader Tinter (Bændelorm) Fås fra slagtekvæg, særlig udbredt i u-lande Børneorm

8 Nyttige mikroorganismer
Visse mikroorganismer kan være nyttige Yoghurt Ymer Brød Pencillin Kan du komme med flere eksempler?

9 Anden forurening Fysisk forurening Kemisk forurening Negle Hår
Døde dyr Smykker, perler mm Jord/ grus (fra salat) Kemisk forurening Rester af rengøringsmidler Allergener, stoffer allergikere reagerer overfor, eks.vis histamin i fisk


Download ppt "Mikroorganismer og anden forurening"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google