Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

7.Konservering og opbevaring af grovfoder.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "7.Konservering og opbevaring af grovfoder."— Præsentationens transcript:

1 7.Konservering og opbevaring af grovfoder.
På et moderne kvægbrug opbevares der mange store værdier som ensilage af: Græs Helsæd Majs Der er værdier for ca. 2,2 milliarder under plastik i Danmark.

2 Grovfoderhåndtering. Det er af meget stor betydning hvordan afgrøden håndteres dels i forhold til: Fra mark til stak. Lagring (Konservering) Fra stak til krybbe.

3 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Græsensilage. Skårlægning Græsset slåes af. Sammenrivning Græsset rives sammen i skår Snitning Græsset snittes og køres i stak

4 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Helsæd til ensilage Helsæd kan snittes direkte på rod, eller skårlægges først Skårlægning Græsset slåes af og lægges i skår Snitning Græsset snittes direkte på skår eller rod (rives ikke sammen) og køres i stak

5 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Majs helsæd til ensilage Majs helsæd snittes direkte på rod og køres i stak

6 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Ilægning i stak Frakørsel /Hjemkørsel Grovfoderet køres fra snitterne til stakken Sammen kørsel. Grovfoderet skal køres godt sammen i stakken.

7 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Grovfoderopbevaring Plansilo Markstak Siloposer Vrapballer

8 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Plansilo.

9 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Markstark. Vigtigt der må ikke forekomme saftafløb i markstakken min 25 til 30 % tørstof.

10 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Siloposer / Storposer

11 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Wrapballer.

12 Grovfoderhåndtering. Fra stak til krybbe.
Udtagnings metoder.

13 Grovfoderhåndtering. Fra stak til krybbe.
Fuldfoderblandere.

14 Konservering. Konservering kan groft inddeles i tre grupper.
Ensilering Ilt frie forhold. Mest anvendte til grovfoder Tørring Anvendes til hø og grønpiller Frysning Varmen fjernes (anvendes ikke i landbruget)

15 Ensilering. Ensilering er en gæringsproces
Under optimale forhold bruges sukkeret i afgrøden af mælkesyrebakterie, som vokser under ilt frie forhold ( anaerobe forhold) Mælkesyrerbakterierne producerer mælkesyre og eddikesyrer som bevirker at pH falder. Lavt pH værdi går det svært for andre skadelige bakterier og svampe at overleve.

16 Ensilering. Ensilering kan inddeles i fire faser: Fase 1:
Begynder under fortørring på marken og fortsætte under fyldning af lageret. Her er plante cellerne stadig levende, og der begynder en nedbrydning af organisk stof.

17 Ensilering. Ensilering kan inddeles i fire faser Fase 2:
Efter tildækning starter den egentlige ensilering. Denne fase er meget kortvarig, og her bruges det tilstedeværende ilt hurtigt Mælkesyrebakterierne får overtaget og pH falder. og det ilt frie forhold gør at de skadelige bakterie og svampe dør.

18 Ensilering. Ensilering kan inddeles i fire faser Fase 3&4:
Mælkesyrerbakterierne omdanner sukker til mælkesyrer og pH falder hurtigt til sted mellem 4,5 & 3,5. Når pH værdien falder til under 3 standser produktionen af mælkesyrer og grovfoderet er lager fast.

19 Dårlig ensilering. Dårlig ensilering medfører vækst af skadelige bakterier og svampe Det nedsætter foderværdien. Nedsætter ædelysten Resulterer i dårlig mælkekvalitet. Resulterer i et højt foderspild.

20 Tørstofprocent. Man tager en håndfuld grovfoder og klemmer det hårdt sammen i hånden. Skal man kunde ane et saft af løb mellem fingrene for at have en tørstofprocent på 35 til 40.

21 Alternativer Køerne æder direkte af plansiloen eller mark stakken

22 Alternativer Hø fodring i stor skala kræver en form for hø tørrings anlæg og lager.

23 Udtagning af foderanalyse
Forskellige metoder til udtagning af foder prøver.

24 Placering af markstakke

25 Tildækning


Download ppt "7.Konservering og opbevaring af grovfoder."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google