Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Global opvarmning – hvad rager det os ?.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Global opvarmning – hvad rager det os ?."— Præsentationens transcript:

1 Global opvarmning – hvad rager det os ?

2 Forventede klimaændringer i Arktis
elvene vokser. mange arter af planter og dyr kan leve længere nordpå end nu. havfugle og havpattedyr, som er afhængige af havis, vil være truede. arter som er tilpasset det ekstreme arktiske klima vil være truede. Mindre havis => bedre muligheder for at besejle området og øge adgangen til råstoffer samt risiko for forureningsulykker, kraftigere og hyppigere storme vil påvirke kysterne og bebyggelser tæt på havet, bygninger og veje på permafrost større risiko for at blive ødelagt.

3 Klimaændringer i Grønland (DMU)
Den gennemsnitlige temperatur i Sydgrønland forventes at stige ca. 2 °C – lidt mere om vinteren end om sommeren. I Nordgrønland forventes den gennemsnitlige temperatur at stige 6-10 °C om vinteren, men kun lidt om sommeren. I det meste af Grønland vil der falde 10-50% mere nedbør. I Sydgrønland vil der dog næppe komme mere nedbør, mens nedbøren om vinteren vil stige drastisk i Nordgrønland.

4 Beregnet forskel i lufttemperatur 1990 sammenlignet med 2075 (dec-feb)
Kilde: Dansk Klimacenter

5 Temperaturændringer gennem tiden

6 Hybrid – fordi isbjørnen er truet ?
DNA-analyser viste at denne (eneste observerede) bjørn var resultatet af en parring mellem en isbjørn og brun bjørn -

7 Betydning for temperaturen
Jorden er en planet i et solsystem, med en stjerne, solen, som centrum. De faktorer der har størst betydning for temperatur og klima på jorden er: Solens energiproduktion Afstanden til solen Atmosfærens kemiske sammensætning Lysets mulighed for at trænge igennem atmosfæren Solens stråler trænger ind i jordens atmosfære, og en del af det kastes tilbage i verdensrummet igen. En del af varmen optages i atmosfæren og land- og vandmasserne.

8 Drivhuseffekt Drivhuseffekt er det fænomen, at glasfladerne i et drivhus tillader de kortbølgede solstråler at passere ind i drivhuset, men ikke den langbølgede varmestråling at forlade drivhuset, og resultatet bliver, at drivhuset virker som en varmefælde.

9 Drivhusgasser De vigtigste tørre drivhusgasser er:
Kultveilte eller kuldioxid (CO2, carbon dioxide) Metan (CH4, methane) Lattergas (N2O, nitrous oxide) CFC-gasser (freongasser, CFC-12 og CFC-11)

10 Udviklingen i udledningen af Drivhusgasser

11 De største CO2-udledere

12 Dansk påvirkning 1991 1993 1995 1997 Uledning af CO2 119 112 113 121
Energiforbrug 110 108 117 Tykkelse af dansk Ozonlag 104 96 98

13 Globale temperaturforandringer


Download ppt "Global opvarmning – hvad rager det os ?."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google