Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tjernobyl Nordlige Ukraine.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tjernobyl Nordlige Ukraine."— Præsentationens transcript:

1 Tjernobyl Nordlige Ukraine

2 Natten til den 26. april skete en stor kernekraftulykke i Tjernobyl, idet atomreaktor nr. 4 på Tjernobyl-værket nedsmeltede.

3 En atomreaktor (også kaldet en kernereaktor) er et sted, hvor der udvindes energi ved deling (spaltning) af atomkerner til mindre kerner under frigivelse af stor energi. For at styre, at disse reaktioner ikke ”løber løbsk”, suppleres med langsomt-gørende middel under stor kontrol.

4 Når en reaktor nedsmelter er det fordi atomkernereaktionerne løber løbsk.
Det skaber en helt ufattelig stor energi på samme tid, hvilket resultere i en nedsmeltning.

5 Ukraine var endnu en del af Sovjetunionen.
Lige efter ulykken meddelte man ikke, at der var sket noget. Der blev dog målt en så kraftig stigning af radioaktivitet i både Danmark og Sverige, at russerne måtte erkende, at der var sket en ulykke.

6 Det blev meldt, at der kun var 2 døde, men det viste sig senere, at der var hele 32 omkomne.
I alt skønnes 56 at være omkommet som direkte følge af ulykken, men derudover ramtes flere tusinde børn mere end normalt af skjoldbruskkirtelkræft. Disse overlevede dog stort set alle.

7 På grund af stor mangel på strøm blev værket holdt kørende til år 2000.
Arbejdere kommer fortsat på værket, da de tre sidste reaktorer, der ikke længere er i gang, stadig indeholder væsker, som skal overvåges døgnet rundt. Radioaktiviteten fra reaktorerne er livsfarlig

8 Denne zone er erklæret ubolig og livsfarlig.
Først en dags tid efter ulykken begyndte rømningen i en radius på 30 km. Denne zone er erklæret ubolig og livsfarlig. Den dag i dag kæmpes der stadig mod eftervirkningerne. Byen står hen som en spøgelsesby. Kun et få tal af ukrainere er vendt tilbage. Et boligkvarter i den farlige zone

9 Beboerne har efterladt alt fra fotos til mad.
Dette har så siden stået til regnskab for naturens forfald. Byens svømmehal

10 Radioaktiviteten er lavest i de lukkede områder, i jorden og vandet.
Efter sigende skulle byens træer have lyst rødt eller glødet så meget, at man kunne se det om natten. Kernen er i dag indkapslet i beton, og flere mennesker arbejder der dagligt (i sikkerhedstøj) for at begrænse skaderne og forstærke betonkapslen. Idrætshallen i byens gymnasium

11 Stråling af celler Når levende væv rammes af ioniserende stråler dannes der ioner i cellerne Dette kan fx få dem til at vokse vildt og ukontrolleret. (Kræftceller)

12 Når kønsceller rammes af ioniserende stråling, kan der ske store skader i den genetiske arvemasse.
Dette fører til misdannede børn, ødelagte testikler og æggestokke (sterilitet).

13 Gængse strålingstyper
Strontium-90 erstatter calcium i knoglerne og ødelægger knoglemarv (beta, 29 år) Cæsium erstatter kalium og fordeles i kroppen (gamma og beta, 30 år) Jod bliver optaget i kroppens jodbank skjoldbruskkirtlen og kan udvikle kræft (beta, 8 døgn)

14 Den dag i dag fødes der stadig børn med farlige misdannelser af forskellig art!


Download ppt "Tjernobyl Nordlige Ukraine."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google