Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad er foderkvalitet? Brainstorm

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad er foderkvalitet? Brainstorm"— Præsentationens transcript:

1 Hvad er foderkvalitet? Brainstorm
Friskhed (syn, lugt, smag, mug, mulet) Tørt (hø, halm, korn, kraftfoder) Tildækket (for fugle/mus og rotter) Vandprocent/tørstofprocent (lagerfast) Ingen Svampe (giftstoffer/svampe toxiner) Indpakning (intakt?) Opbevaring (temp. / tørt) Fremstilling (korrekt) Næringsstofindhold (analyseværdier på parti/landsgennemsnit) Fordøjelighed – mekanisk forarbejdning/næringsstoffer

2 Konservering/ensilage
På et moderne kvægbrug opbevares der mange store værdier som ensilage af: Græs Helsæd Majs Der er værdier for ca. 2,2 milliarder under plastik i Danmark.

3 Grovfoderhåndtering. Det er af meget stor betydning hvordan afgrøden håndteres dels i forhold til: Fra mark til stak. Lagring (Konservering) Fra stak til krybbe.

4 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Grovfoderopbevaring Plansilo Markstak Siloposer Vrapballer

5 Grovfoderhåndtering Fra mark til stak
Plansilo

6 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Markstark. Vigtigt der må ikke forekomme saftafløb i markstakken min 25% tørstof. Elles ikke lovligt. Afstandskrav Min. 15m fra Vandløb, nabo, bygninger og eget vandværk Min. 25m fra mejeri Min. 50m fra offentlig vej

7 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Siloposer / Storposer

8 Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak.
Wrapballer.

9 Grovfoderhåndtering. Fra stak til krybbe.
Udtagnings metoder. Vigtigt med et lige snit for at begrænse overfladen mest muligt

10 Grovfoderhåndtering Fra stak til krybbe.
Fuldfoderblandere.

11 Konservering. Konservering kan groft inddeles i tre: Ensilering
Ilt frie forhold. Mest anvendte til grovfoder Tørring Anvendes blandt andet til korn, hø og grønpiller (korn max 15% vand) Frysning Varmen fjernes (anvendes ikke i landbruget)

12 Ensilering. Ensilering er en gæringsproces
Under optimale forhold bruger sukkeret i afgrøden af mælkesyrebakterie, som vokser under ilt frie forhold (anaerobe forhold) Mælkesyrerbakterierne producere mælkesyrer og eddikesyrer som bevirker at pH falder. Lavt pH værdi går det svært for andre skadelige bakterier og svampe at overleve.

13 Ensilering Ensilering kan inddeles i fire faser: Fase 1:
Begynder under fortørring på marken og fortsætte under fyldning af lageret. Her er plante cellerne stadig levende, og der begynder en nedbrydning af organisk stof.

14 Ensilering. Fase 2: Efter tildækning starter den egentlige ensilering.
Denne fase er meget kortvarig, og her bruges det tilstedeværende ilt hurtigt Mælkesyrebakterierne får overtaget og pH falder. Det ilt frie forhold gør at de skadelige bakterie og svampe dør.

15 Ensilering. Fase 3&4: Mælkesyrerbakterierne omdanner sukker til mælkesyrer og pH falder hurtigt til sted mellem 4,5 & 3,5. Når pH værdien falder til under 3 standser produktionen af mælkesyrer og grovfoderet er lager fast.

16 Dårlig ensilering Dårlig ensilering medfører vækst af skadelige bakterier og svampe Det nedsætter foderværdien. Nedsætter ædelysten Resulterer i dårlig mælkekvalitet. Resulterer i et højt foderspild.

17 Tørstofprocent Man tager en håndfuld grovfoder og klemmer det hårdt sammen i hånden. Man skal kunne ane et saft afløb mellem fingrene for at have en tørstofprocent på 35 til 40.

18 Se biologibogen (den grønne) side 28 og 29


Download ppt "Hvad er foderkvalitet? Brainstorm"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google