Velkommen Robusthed basiskursus

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skoleforhold og Læring. Barnet som social aktør Barnets deltagelse i sociale sammenhænge Barnets sociale kompetencer Kontekstens betydning for trivsel.
Advertisements

Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Hold gejsten - det motiverende frivilligmiljø. Hvad skaber motivation for en aktivitet/opgave? En oplevet følelse af;  Kontrol og forudsigelighed  Indflydelse.
Den pædagogiske assistentuddannelse En uddannelse til fremtiden Oplæg v. Vibeke Nielsen Den 23. juni 2009.
ET SPORTSPSYKOLOGISK PERSPEKTIV BEDST NÅR DET GÆLDER…
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Mille Wilken Bengtsson 28. april 2016 Godt samarbejde med borgere.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Workshop 4 Anerkendelse i praksis Psykolog Susanna de Lima Aarhus Kommune Ungdomscentret Socialforvaltningen.
Trivsel i hverdagen. Redskaber til positive samspil Børnestyret leg Coaching Ros Belønning Problemløsning Klare beskeder Rutiner Regler Ignorering Afledning.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Dagens program Aktiv lytning + øvelse Forumspil om aktuelle situationer.
Psykoedukation skizofreni Session 1. – introduktion til psykoedukationsforløbet Undervisere:
Lav din egen funktionskæde Fokuser først på et væsentligt indsatsområde som du er med til at realisere i dit daglige arbejde Nævn de 3 vigtigste interessenter.
Løsningsfokuseret samtale - Pause, tilbagemelding og opgaver Undervisning PKR 5. nov Psykolog Morten Halberg.
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
Instruktion til mødeledere
Lektion 1A Formålet med denne lektion er at give eleverne et billede af Netwerk for at forberede dem på forløbet og på, hvor lang tid det varer, samt at.
Overlæge Poul Lundgaard Bak
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
OSO opgaven på Midtjysk
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Læring gennem registrering og indberetning
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Velkommen Robusthed basiskursus
ROBUSTHED.DK Værktøjer til livet.
Robuste Fællesskaber.
Dagens program Time: Arbejde med ide og pitch Time: Pitche for 2. K.
Aula: hvordan vil vi bruge det i forældresamarbejdet?
Velkommen til Brøndbyvester skole og SFO.
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Historien om Ib Madsen er skrevet af: Mette Eike Neerlin
Velkommen til DGI Miniton
En tur i galleriet….
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
- Fælles forståelse af kerneopgaven
Velkommen til DGI Miniton
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Kommunikation - trykstil
øæ Jeg kan det jeg skal Målsætning, evaluering og selvevaluering
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Personlighed og Kompetencer
1. kontaktmøde Velkommen til workshop om Kompetenceafklaring, CV og Netværk. Hils på hinanden, jeres networking starter nu
Sådan bruger du præsentationen
Velkommen.
MUNDTLIG FREMSTILLING
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til synopsis.
AT 3.2 Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til eksamensprojekt.
Innovation i humanistiske fag
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Kursus for personer med demens og pårørende
1½ times arbejde i gruppen
Alle rettigheder forbeholdes
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Hvordan vi taler sammen Giraf & Ulve sprog
Hvordan opnår vi bedre kommunikation og dermed trivsel?
Hvordan vi taler sammen Giraf & Ulve sprog
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
Værktøj 6: Omgangstone og kollegialitet
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Overvej spørgsmålet. Interview en makker.
Værktøj 4: Aktiverende APV
En tryg start i vuggestue – samtaleværktøj til opstartsdialog
Præsentationens transcript:

Velkommen Robusthed basiskursus Modul 2 dag 1 undervisning

Siden sidst …. Hvad har du arbejdet med siden sidst? Hvad har du brugt? Hvordan er det gået? Hvad har været en udfordring?

Handleplan Passende udfordringer Som afslutning på modul 1 skal Du nu beslutte dig for hvordan du vil gå hjem og arbejde videre med det vi har gennemgået på dette modul. Brug arbejdsarket Passende udfordringer til at udarbejd en handleplan for det du vil gøre ift. At implementere elementer af Robusthedsprogrammet i dit arbejde Brug 10 minutter på refleksion – hvilke redskaber, og hvordan du vil bruge dem. (alene) Præsenter dine tanker for en makker Udfyld handleplan (xx minutter) Interview hinanden om handleplanen Præsenter jeres hjemme opgave i plenum I dag beskrivende … i morgen udførende

Et Håndtryk …

Et par forudsætninger for at mentalisering lykkes: Forhold dig til det der foregår i andres tanker og følelser, ikke alene hos dig selv Vær bevidst om den passende udfordring Bevar roen – det smitter  Vær et hold Skru ned for argumenterne – lyt højere Den svære samtale: Vi starter langsomt og så sætter vi tempoet ned! Lyt for at forstå – ikke for at svare Stil spørgsmål – ikke lange forklaringer Vær venlig og imødekommende Vi skal smede mens jernet er lunkent At kende mine egne signaler: RO-OMSORG-BESKYTTELSE

Gør det usynlige synligt At opdage hvad der sker i andres tanker og hvordan det påvirker vores egne tanker. At lytte for at forstå – ikke for at svare Åbner op for tænkningen – gode spørgsmål - Alles stemme tæller lige ? Hvad fra Robusthed har jeg brug for mere viden om?

Lysten til at øve sig! Vi vil – hvis vi kan! Stil for store udfordringer >> Passende udfordringer Sammenlign med andre >> Fokus på udvikling Giv utroværdig ros >> Anerkend, især for at øve sig Se succes som gode resultater >> Indsats = resultatet Træf beslutninger på andres vegne >> Medbestemmelse/mening Fejl=fiasko=manglende evner >> Fejl = læring Vi vil – hvis vi kan!

Nu skal der læres !

Tanke bobler Hjernerne hjernerne Øv opmærksomhed Mentalisering

Med udgangspunkt i jeres tema bedes I: Brug 15-30 minutter alene på at gå på opdagelse i det materiale der høre til temaet. Tale i gruppen om hvordan i kan bruge indholdet til forskellige målgrupper. (børn, unge, forældre, kollegaer) Hvilke øvelser kan du bruge – hvordan – til hvad og hvorfor? Hvordan kan du justere øvelserne så de passer til din målgruppe?

Tanke bobler Hjernerne hjernerne Øv opmærksomhed Mentalisering

opmærksomhed Hjernerne Mentalisering ØV Tanke bobler opmærksomhed

Del din viden: Beskriv det tema du har bearbejdet. Hvad fandt du interessant og relevant i forhold til dine arbejdsopgaver? Hvilke elementer fra temaet vil du konkret bruge og hvordan? Brug max 10 minutter på hvert tema, drøft i gruppen hvordan dette kan forstås i forhold til andre målgrupper (børn, unge, voksne, kollegaer, forældre)

Velkommen Robusthed Basiskursus Modul 2 dag 2 undervisning

Robusthed … hjernen, tanker, fællesskaber og skumfiduser Tænke tanker om: Andres tanker Egne tankerker Hvad har du tænkt over fra i går til i dag ?

Speed Talk med Tankebobler Grupper a´ 3 personer hvor mange runder kan i nå? Tankebobler og Tænkehjernen og Alarmhjernen

Gruppeopgave – planlæg et oplæg eller en aktivitet Sammen i personalegruppe 2-4 personer Vælg et tema fra robusthedsprogrammet som I vil arbejde med. Brug manuskriptet fra instruktørsitet til at forberede et oplæg. præsenter det for resten af holdet, som hvis det var for jeres målgruppe, (kollegaer, børn eller forældre) der ikke kender temaet i forvejen. Husk nu…. Vi øver os jo bare!

Opgave med Instruktørsitet At udarbejde jeres eget robusthedsoplæg ud fra selvvalgt tema Beskriv hvad i skal arbejde med, og hvorfor. (Målgruppen, er det et oplæg til forældre, kollegaer, eller en aktivitet med børn/unge?) Giv et eksempel fra hverdagen på hvordan man kan arbejde med/forstå dette. (eksempler perspektiverer emnet så det bliver lettere for deltagerene at forstå i forhold til egne oplevelser og erfaringer) Vælg en øvelse der understøtter det du vil arbejde med Hvorfor vælger I denne øvelse? (øvelsen skal underbygge emnet, og giver deltagerene en større forståelse af emnet end hvis man blot taler om det) Stil spørgsmål der skaber tanker Hvordan vil I gribe det an efter øvelsen? (for at komme i dybden med emnet, er det vigtigt at tale aktiviteten/øvelsen igennem, og trække referencer til hvordan det kan se ud i det levede liv)

Præsentation: Lav jeres oplæg som I ville gøre det for jeres målgruppe Efter oplægget gives feedback på præsentationen fra resten af holdet. Hvad var godt? Hvad kan blive bedre? Gode ideer ?! Perspektivering – hvordan vil dette kunne bruges af jer andre?

Handleplan Passende udfordringer Som afslutning på modul 2 skal Du nu beslutte dig for hvordan du vil gå hjem og arbejde videre med det vi har gennemgået på dette modul. Brug arbejdsarket Passende udfordringer til at udarbejde en handleplan for det du vil gøre ift. At implementere elementer af Robusthedsprogrammet i dit arbejde Brug 10 minutter på refleksion – hvilke redskaber, og hvordan du vil bruge dem. (alene) Præsenter dine tanker for en makker Udfyld handleplan (xx minutter) Interview hinanden om handleplanen

Gør det usynlige synligt - At opdage hvad der sker i andres tanker og hvordan det påvirker vores egne tanker. - At lytte for at forstå – ikke for at svare - Åbner op for tænkningen – gode spørgsmål - Alles stemme tæller lige Sarah Sarah på 12 år er rædselsslagen for at skulle starte i skole igen. Hun føler sig meget ensom i skolen og ved ikke, hvad hun skal gøre.

M i g 3 1 2 Tænk på en konkret situation. Eks. Hjemme, på arbejdet, skolen, med vennerne, i en konflikt, når du vejleder/underviser, osv. Snak sammen 2 og 2, om hvordan du bedst får dine ønsker om dig selv, til at fylde mest muligt Hvordan 1 Hvordan oplever du dig selv som person på dette område? 1.ds Hvordan tror du andre vil beskrive dig som person på dette område? 2 3 Hvordan ønsker du inderst inde at være på dette område?

Kilder Poul Lundgaard Bak (Red.) – Robusthed Poul Lundgaard Bak – Tankernes Hus Christina Fogtmann – Forståelsens psykologi Fonagy & Allison - What is mentalization? in Midgley & Vrouva (Red.) Minding the Child, Routledge2012 Walter Mischel – Skumfidustesten, Klim 2015 Eva Hertz – Robust, Gyldendal Business 2017

Vil du vide endnu mere? The Dunedin Study (Selv-kontrol) Kastin & Pan 2008, Lupien et al 2005 og Rossi 2002 (Om passende udfordringer) Martin Seligman, positiv psykologi Fonagy et al 2002, Hawkins 2004 og Wilber 2006 om Opmærksomheden og ”The self agent” Rossi 2002, Dyregrov 2001 samt Fonagy et al 2002 om Alarm- og tænkehjerne