Historie som fag i grundskolen – læreplaner og praksis

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Advertisements

Progression i samfundsfag
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG
Dansk og historie i Studieretningsprojektet
Aftalen om et fagligt løft af folkeskolen
Undervisningsplanlægning
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Praktikprojekt 2008 Historie
Fagets formål, fokus og fagmål
Historie klasse CFU 25. februar 2010 Lene Norup.
Hvad der er vigtigt for børns læring
Videnskabsteori og faglige metoder
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Cooperativ learning - også kaldet CL
Program - ICDP International Childhood Development Program
Vejlederens kommunikation
Overskrift Max 1 linje v/Petrea Busck og Gitte Aagaard Hvad betyder skolereformen for færdselsundervisningen?
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Innovation i AT/SO.
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
Oplæg: Formål, mål og målsætninger.  § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til.
Forudsætninger for en god samtale
Tak til Danmarks Lærerforening for samarbejdet
Metode. Definition Metode er måder at tilvejebringe viden på.
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG Eksperimenter.
Søren Kierkegaard 2. Eksistentialisme.
Dagsorden Alle ”kender” Hattie
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Historiske kilder Kildekritik
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Læringsorienteret feedback og Den dynamiske årsplan
Komposition - modeller
Forenklede Fælles Mål - historie
Forenklede fælles mål - historie
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Tasks.
Den fagdidaktiske situation – bl. a
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Socialisering Kapitel 5.
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
WORKSHOP 1A, DLF-kursus, Krogerup Højskole, 19. oktober 2015.
Historiefaget i folkeskolen Okt Loa Bjerre – Lektor i læreruddannelsen, ph.d.studerende.
Historie i udskolingen Gyldendal 8. april 2015 FFM – historie – historie.gyldendal.dk v/Jens Aage Poulsen
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
WORKSHOP 1A, DLF-kursus, Brandbjerg, 25. november 2015.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
SSP SAMARBEJDE EFTER FOLKESKOLEREFORMEN SSP samarbejde efter folkeskolereformen1.
Krogerup Højskole, 19. oktober,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
Den Sønderjyske Historiekanon. Interaktivt læremiddel – Frit tilgængeligt på – Fokus på: Sønderjysk historie Identitet og historiebevidsthed.
Skole – kulturinst. – skole Læremidler skole – kulturinst. – skole skolefaget historie Skoletjenestens undervisnings- og udviklingsansvarlige 11. feb.
Hvor er historiefagets genstandsområde blevet af? Heidi Eskelund Knudsen 5.-7.okt
Videndeling Historiebrug Historiebevidsthed Historiekultur
Introduktion til historie
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
Komposition - modeller
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Fra almendidaktik til fagdidaktik
Fag, fagligt samspil og metode
It i folkeskolens matematikundervisning
Komposition - modeller
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Læringstimer med kliniske sygeplejelærer i
Prøven i Natur/teknologi
WS 1: Et globalt perspektiv i undervisningen – hvordan?
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
Didaktiske planlægningsmodeller
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Historie som fag i grundskolen – læreplaner og praksis Jens Aage Poulsen, jeap@ucl.dk HistorieLab – Kongernes Jelling 31. aug. 2015 En model – status – intentioner – thinking history Lærernes opfattelse af læreplanen og skolefaget Forenklede Fælles Mål – en kompetenceorienteret læreplan

Fælles Mål 2004 Historie i fortid og nutid Tid og rum Efter Bruce A. VanSledright Fælles Mål 2004 Historie i fortid og nutid Tid og rum Fortolkning og formidling Indtil begyndelsen af 00’erne Lukkede entydige fortællinger om fortiden Hvad, hvordan, hvorfor, hvor, hvornår, hvem … Historiebevidsthed og identitet siden læreplanen Historie 94

Hvad skal eleverne lærer? Fagets metoder (kildekritik) ”Jeg synes, at de skal have en viden om, hvad der er foregået før. De skal kende til fortiden [...] både danmarkshistorien og i verdenshistorien”. Reproduktion af kundskaber Kronologisk overblik - fortiden  ”… historieEN er (naturligvis?) al den viden, vi har, om hvad der rent faktisk er sket i fortiden. Inden alle efterrationaliseringerne sætter ind. Historikerens råstof. Hvordan det nogensinde kan blive mindre vigtigt [for eleverne] at have styr på fakta end at kunne udlægge dem, har jeg meget svært ved at forstå”. ”Jeg synes, at de skal have en viden om, hvad der er foregået før. De skal kende til fortiden [...] både danmarkshistorien og i verdenshistorien” Dannelsesfag => kompetente borgere Gode fortællinger ”[…] det er jo et dannelsesfag. Det er jo for at kunne forstå alt det, der foregår […] Vi giver eleverne en kritisk stillingtagen til hele livet, til samfundet, til de ting der bliver sagt og gjort.” ”[…] at prøve at fortælle den gode historie. Det er det, historie går ud på”. Hvad skal eleverne lærer?

Hvor er begrundelserne fra læreplanen? ”[…] jeg må indrømme, at det (læreplanen) jo ikke er noget, vi sådan hænger os i til daglig”. Manglende præcision? Tradition for en nonchalant holdning til skiftende læreplaner? Fagets status (lav kompetencedækning) Karakteristisk: Lærer/viden om historie – sammenhængende fortælling om fortiden – kronologisk rækkefølge ”I 7. klasse går jeg sådan et stykke tilbage til senmiddelalderen eller deromkring og kører fremad. Der når vi rigtig langt på det skoleår. Og så i 8. er vi omkring midten af 1800-tallet – 1830–40 – dvs. før Grundloven. Og så kører vi videre opad. […] Så når vi når slutningen af 9. klasse, skulle vi gerne være temmelig tæt på nutiden”.

Forenklede Fælles mål Læringsmål – i stedet for undervisningsmål (”synlig læring” – hvad eleverne kan og ved Læringsmålstyret undervisning Kompetencer reflekteret og hensigtsmæssigt at kunne anvende kvalifikationer (færdigheder og viden) i forskellige situationer. => viden om kategorier, koncepter og procedurer osv., jf. model

Andreas Körber og Waltraud Schreiber

Kronologi og sammen-hæng Efter 9. klasse Kilde-arbejde Historiebrug Kronologi og sammen-hæng Kompetencemål: Eleven kan vurdere løsningsforslag på historiske problemstillinger Kompetencemål: Eleven kan på baggrund af et kronologisk overblik forklare, hvorledes samfund har udviklet sig under forskellige forudsætninger Kompetence-områder Kompetencemål: Eleven kan forklare samspil mellem fortid, nutid og fremtid

Kompetence- dækning Kompetenceløft: 2016: 85 % 2020: 95 % Den perfekte historielærer