Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Praktikprojekt 2008 Historie

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Praktikprojekt 2008 Historie"— Præsentationens transcript:

1 Praktikprojekt 2008 Historie
Kan praktisk-musiske arbejdsformer bruges til at fremme indlæring af kronologisk forståelse ?

2 Praktikprojekt Emne: Middelalder Klassetrin: 4 klasse.
Undervisningsforløbet bygges kronologisk op på baggrund af udvalgte konger fra middelalderen. Fokuspunkterne behandles således med udgangspunkt i den regerende konge.

3 Målsætning Overordnet Mål: Delmål (FM):
Fremme indlæring af kronologisk forståelse vha. praktiskmusiske arbejdsformer . Fælles Mål: Fokus på tid og rum Delmål (FM): Gengive begivenheder fra Danmarks historie ved at inddrage historiske personligheder. Deltage i arbejdet med at etablere tidsfrise. Gøre rede for begivenheder, der knytter sig til Danmarks og Nordens grænser Udtrykke egne holdninger til historiske begivenheder og deltage i samtale herom Gengive fremstilling af historisk begivenhed med egne ord, i tegning og i dramaform. Kende forskel på at anvende begreberne fortid, nutid og fremtid.

4 Fokuspunkter Overgangen fra vikingetid til middelalder
Gorm den Gamle og Harald Blåtand, jellingestenene og legenden om Poppo, der bar jernbyrd. Riddere og korstog Ørnens øje, fortælling om Valdemar Sejr; Estland og Dannebrog, Riddere (de små faghæfter) og vendespil om riddernes våben Kongemord Erik Klipping, Fortælling; Mordet i Finderup Lade. Den sorte død og kirken Valdemar Atterdag og pestens indtog i Europa, samt Margrethe d. 1. Yderlige uddybelse - se vedlagte undervisningsplan.

5 Elementer til at fremme kronologisk forståelse
Tidsfrise Tidsfrisen er udfyldt løbende gennem undervisningsforløbet. Indhold: Jernalder, Vikingetid, Middelalder og ”Tiden op til i dag”.

6 Middelalder bygget op kronologisk
Elementer til at fremme kronologisk forståelse Middelalder bygget op kronologisk I undervisningsforløbet blev der arbejdet kronologisk med de udvalgte konger, hvilke ligeledes løbende blev indtegnet i tidsfrisen.

7 Tidsfrisen Eleverne var selv med til at udfylde perioderne; ”Vikingetiden” og ”Tiden op til i dag efter en kort brainstorm. Dette blev gjort i den første lektion. Løbende i resten af undervisningsforløbet blev Middelalderen opbygget kronologisk på baggrund af de udvalgte regenter.

8 Elementer til at fremme kronologisk forståelse
Arbejde med collage. Emner: Kongen i dag Pesten i dag Riddere i dag Inden vi gik i gang med at arbejde med Collage lavede vi en kort brainstorm på klassen omkring de forskellige emner. - Billeder til collagen blev fundet i ugeblade, aviser og på internettet.

9 Brainstorm Kongen i dag: Pest i dag: Riddere i dag:
Statsminister Anders Fogh Politikere Folketinget ”De kongelige” Obama Pest i dag: Kræft Aids Sygehus Ambulance Riddere i dag: Soldater ”livgarden” General FBI Politi Efter Brainstormen valgte eleverne sig ind på det emne som de gerne ville arbejde med. Der blev i alt dannet 5 grupper.

10 Kongen i dag Dette er resultaterne af de collage som de to grupper der arbejde med emnet ”kongen i dag” fik udarbejdet.

11 Pesten i dag Dette er resultatet af den collage som gruppen der arbejdede med emnet ”pesten i dag” har udarbejdet. Gruppen havde dog svært ved at finde billeder til dette emne.

12 Riddere i dag Dette er resultaterne af de collage som de to grupper der arbejde med emnet ”Riddere i dag” fik udarbejdet.

13 Evaluering af undervisningsforløbet
Midtvejsevalueringen (efter 3 uger) blev udarbejdet om ”tip en 10’er” Som afsluttende evalueringsmetode valgte jeg, at lave en slags Jeopardy med eleverne for at fange deres interesse og glæde ved at huske det de havde lært. Kategorierne var som følgende: Diverse middelalderspørgsmål Konger Riddere Religion Kongemord Eleverne havde 96 % rigtige svar  - Spørgsmålene vedlægges undervisningsplanen.

14 Erfaringer Det er vigtig at eleverne (jf. 4 klasse) har noget at forholde sig til visuelt når der fortælles eller diskuteres på klassen. Brug af kort, billeder osv. Gør at eleverne bedre kan forholde sig til det pågældende emne. Det er vigtigt at tage udgangspunkt i elevernes interesse, så længe det holde sig nogenlunde inden for emnet, selvom det kan lede i en anden retning end man lige havde planlagt. Brugen af praktisk-musiske arbejdsmetoder i forhold til elevernes forståelse af kronologi virkede rigtig godt. Eleverne kiggede ofte på tidsfrisen når vi talte og diskuterede stof fra de forrige lektioner. I arbejdet med collage gjorde eleverne sig mange overvejelser omkring, hvilke billeder der kunne bruges til netop deres emne. Endvidere var de meget reflekterende i forhold til den tidligere undervisning, når de udvalgte disse fotografier og billeder.


Download ppt "Praktikprojekt 2008 Historie"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google