Nye medlemmer og frivillige i aftenskolen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Foreningsudviklingstesten
Advertisements

Hvad er vi værd? Aktivt medborgerskab FællesskabSocial kompetenceOmverdensbevidst Demokratisk dannelse OrganisatoriskSamarbejdeÅbenhedNetværksskabendeInitiativrig.
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Hvad er frivillighed? Hvad kan det bruges til ? Hvordan kommer man igang? Ulla Skov Aldahl.
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
Skolereformen - mål Ambitiøst løft af folkeskolen: •Børnenes læring og faglige niveau skal styrkes •De unge skal have de bedste muligheder for at tage.
Beboerdemokrati? Det er da en lukket fest!.
Lærerprofessionen.
Albanigade 54E, 1. sal ● 5000 Odense C ● tlf: ● Frivillighed og foreningsliv sat på spidsen Hjerteforeningen, Region Midt.
Frivillighed i SheZone
Fastholdelse af medlemmer
Vision 2010 W W W. S T J E R N E S P E J D E R. D K.
Ventilen - på biblioteket Ventilen Danmark –
Ledelse – i samspillet mellem kommune og civlsamfund
FBUs visionsplan 2015.
It-kompetente borgere. Stevns Kommune • indbyggere •En kommune på kanten •Digitaliseringsgrad •Bibliotekerne •3 biblioteker, 70 ugentlige åbningstimer.
1 Rekruttering og fastholdelse • Få fat i de rigtige folk til din afdeling • Skab en spændende arbejdsform, så de har lyst til at blive.
Fire aspekter Ledelsen (strategisk branding)
Ringkøbing-Skjern Kommune 12. September 2013
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Et frivillighedssted og dets muligheder Frederikssund Mandag d. 19. oktober 2009.
Formålet med mødet 1.Drøfte vores motivation for at stille skarpt på skole-hjem samarbejdet 1.Lægge en tidsplan for dialogprocessen 2.Forberede, hvordan.
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Glade Dage Undervisningscase i Entrepreneurship Faglig klipper/redaktør: Jesper Piihl Videoproduktion: Govisual Finansieret af:
Skolereformen og ”FUF”
1 Du er leder At være formand er at være leder Men jeg er frivillig – og det er resten af bestyrelsen også! Lederen sætter rammen – sammen med de øvrige.
Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
KULTUR FOR ALLE. Hovedbudskaber I: ”Ikke brug for flere kulturinstitutioner!”
Rekruttering til organisationsbestyrelsen Weekendkonference for 6. og 10. kreds Lørdag den 28. september 2013 v/Dorte Hjerrild, BL – Danmarks Almene Boliger.
Ungdommens Uddannelsesvejledning Odder & Skanderborg
Aktivt medborgerskab Udvikling og evaluering af samarbejdsmodeller med frivillige i Billund og Ikast-Brande Kommuner Støttebeløb kr.
Ledelse af frivillige Økumenisk efterårsmøde – 5. november 2011.
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
Udfordringer omkring frivillige i aftenskolen Projektpartnere LOF og FORA.
It-kompetente borgere. Stevns Kommune indbyggere En kommune på kanten Digitaliseringsgrad Stevns Bibliotekerne 3 biblioteker, 70 ugentlige åbningstimer.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Strategi 2011 – x4 edsbjerg er et konsulenthus, der rådgiver og.
Tjørnegårdskolen og VUC Roskilde – Fællesskaber - ensomhed: Hvornår er man med i et fællesskab, og hvordan ser man, at nogen er ensom? – Fokus på fællesskab.
Scor en ung med Projekt Frivillig Landdistriktsrådets årsmøde i Mariagerfjord Kommune.
Regionsmøder marts 2015 v/adm. direktør Kim Høgh.
Klubledermøde - Syd 1. Juni Motion & Foreningsliv … 4 fokusområder i 2015 Klubudviklingsprojektet bliver en success Fastholdelse af unge I overgangen.
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
Hold gejsten - det motiverende frivilligmiljø. Hvad skaber motivation for en aktivitet/opgave? En oplevet følelse af;  Kontrol og forudsigelighed  Indflydelse.
Formandsmøde Scleroseforeningen 13. november 2015 i Grenå Frivillighed nu og i fremtiden.
Kampagne 3 Tiltrække og anerkende frivillige Navn Navnesen.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
A/S Gelsted Bygningsindustri1 1 ”Ny chance til alle – den gode historie fra en produktionsvirksomhed” Ved Lars Vigsø,Susanne Toftager A/S Gelsted Bygningsindustri.
Frivilligpolitik Politisk Indsatsområde Organisationsudvikling Frivilligpolitik for medlemsorganisationer i Friluftsrådet.
Vores frivillighedspolitik Næstformand Mads Kildegaard Larsen.
Strategi 2015 Svømmekonference 2012.
Rekruttering & fastholdelse Distrikt 10 – 19. september 2017
Røde kors fællesskaber
Mere MOST - mindre fravær
Kort om adfærdsdesign ‹nr.›.
Hvem er jeg 1980 Flyttede til Vordingborg
Ungdomsskolen 2021 MISSION
LP ledertalentudviklingsforløb
Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen.
Hvordan vil vi samarbejde fremover?
Jagten på den excellente kommunikationskultur i Børn og Unge
Møde 11. april 2019 GRØNT RÅD.
RRR Modellen.
Motivation af frivillige
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Nye medlemmer og frivillige i aftenskolen

Hvorfor fokus på frivillige i aftenskolen? Generationsproblematik i aftenskolen Ikke fokus på rekruttering i foreningerne Vi kan ikke (nødvendigvis) gøre, som vi altid har gjort, når vi rekrutterer ”Vi skal have fat på de unge” – siger foreningerne Hvordan kan vi tiltrække de mange kompetente ældre? Hvordan bliver aftenskolen et oplagt og tiltrækkende sted at være frivillig? Fokus på rekruttering, motivation og kompetencer hos nuværende frivillige 5 fokusgruppeinterviews 3 interne, 2 eksterne 3 eksperter Jan Molin, CBS – ledelse og organisation Kresten Schultz Jørgensen, Lead Agency – branding og synliggørelse Rie Frilund Skårhøj, LedFrivillige – frivillighed, motivation, rekruttering

Rekruttering Karakteristiske forhold ved de eksterne: De frivillige henvender sig i højere grad selv Der er flere forskellige måder at være frivillig på Der rekrutteres i højere grad p.bg.a. kompetencer og engagement Karakteristiske forhold ved aftenskolen: Det er ikke almindeligt kendt, at man kan være frivillig i aftenskolen Mange aftenskoler har kun ét tilbud om at være frivillig – en bestyrelsespost Der rekrutteres fortrinsvis p.bg.a. sociale relationer

Motivation De eksterne: I aftenskolerne: Sagen er klokkeklar og italesættes af alle Fokus på, hvad kan vi gøre for dig – og fokus på kompetencer I aftenskolerne: Motivation af nye medlemmer overlades helt til den enkeltes evne til overtalelse af andre Ingen fælles snak om ”sagen” eller formål og værdier – hvorfor gør vi det her Ingen fælles idé om, hvad det vil sige at sidde i bestyrelsen, og hvad der er behov for Forskelle i udgangspunkt for motivation: De eksterne taler om, hvad de kan tilbyde den frivillige Aftenskolerne taler om, forventningerne til de frivillige De eksterne taler om, at det frivillige arbejde ikke skal ligne deres lønarbejde. Lyst er et nøgleord Aftenskolerne taler mere om at drive en virksomhed og ansvarlighed. Pligt er et nøgleord

Generationsproblematik Aftenskolerne vil have unge i bestyrelsen, men på ”de gamles” præmisser fokus på hvad de skal yde, fremfor hvad man kan tilbyde de unge I højere grad de unges deltagelsesmønstre der er problemet, end aftenskolens organisering De eksterne har i højere grad fokus på: Hvordan kan de unge passe ind i deres organisation (er der noget, vi skal ændre) Hvad kan deres organisation tilbyde de unge

Resultater Aftenskolerne skal synliggøres som et sted, man kan være frivillig Aftenskolerne er usynlige i deres fortælling om folkeoplysningens værdier og betydning De eksterne er gode til at sætte fokus på deres sag og sikrer dermed anerkendelse Organisering skal i fokus, så man kan være frivillig på forskellige måder og niveauer Er der andre mulige måder at være frivillig på end ved bestyrelsesarbejde? Kig på organisering og struktur – tag stilling Gøre det attraktivt at sidde i bestyrelsen via: Gennemsigtighed i opgaver, ansvar og roller – forventninger og udbytte Fokus på formål og værdier Løft blikket og rekrutter de bedst kompetente – tag stilling til, hvem der prikkes og hvorfor Fokus på tydelig ledelse, bestyrelsesudvikling, klare forventninger og klare mål Fokus på opgavens karakter og de nødvendige kompetencer, fremfor fokus på alder

Hvordan kan man være frivillig i aftenskolen? Bestyrelses-medlem Kursusudvalg, aktivitetsudvalg, husudvalg, 10%-gruppe, digital-aftenskole-gruppe, bring lokalsamfundet sammen, studiekredse, mentorer, flygtninge, børn ect., ect. Kursister? Borgere? Medlemmer?

Redskaber og værktøjer - når fokus er frivillige Fokus på aftenskolens gode historie som kilde til rekruttering Fokus på mål og målgrupper Fokus på de bevidste og velovervejede (og ambitiøse valg) valg Fokus på organiseringsformer, kompetencer, opgaver og rollefordeling som midler til at få frivillige ind i aftenskolen Fokus på mål og målgrupper: Det er frivilligstrategien, det handler om hvad vi vil og med hvem og hvorfor? Det handler om bevidst at overveje, hvad vi gør, hvornår og hvorfor

Redskaber og værktøjer 10 værktøjer som skriftlige guides 5 instruktionsfilm 1 motivationsfilm Værktøjerne er frit tilgængelige og ligger på www.fora.dk/frivillig