Vækst & udvikling i ejerledede virksomheder. Indhold Dansk erhvervsstruktur Ejerlederens mål med virksomheden Ejerlederens DNA Hvilken hjælp ønsker ejerlederen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Etabler en professionel bestyrelse – og brug den!
Advertisements

Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Hold gejsten - det motiverende frivilligmiljø. Hvad skaber motivation for en aktivitet/opgave? En oplevet følelse af;  Kontrol og forudsigelighed  Indflydelse.
Dette webinar udbydes i et samarbejde mellem. v Hvornår er man selvstændig? Virksomhedsform / navn Tilladelser / registrering Skat / regnskabspligt Finansiering.
Anvendt markedsføring Begrebet markedsføring var det første nye begreb I stødte på i faget for snart to år siden. Nu skal vi arbejde med den praktiske.
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
Workshop 4 Anerkendelse i praksis Psykolog Susanna de Lima Aarhus Kommune Ungdomscentret Socialforvaltningen.
Oplæg om indre og ydre motivation Selvreflektionsopgave Torben Keller opgave E-laerning program omhandlende Maslows behovspyramide Foredrag Torben Keller.
Møde Nordea og ASNET Marts Agenda Bestyrelser dannes og ændres typisk via personlige forbindelser i netværk. Vi vil gerne præsentere ASNET som.
Henrik Nielsen, CEO ASNET Board Præsentation af ASNET Board.
Udfold talenterne! - og vind ekstra ressourcer Et dialogværktøj til ledelsesgruppen.
Helle Janderup Poul Foss Michelsen Møde KPMG og ASNET om muligt samarbejde Søren Smedegaard Hvid Thomas Andersen.
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Mintzbergs former og kræfter på Realskolen. Adm. Leder Pæd. Leder FO-leder Bestyrelse Skoleleder -Relation til fagforening -Forskning og udvikling -Lønninger.
Hvem er jeg? Indlægsholderen præsenterer sig selv og kører bordet rundt.
ScaleUp Denmark – Peter Torstensen
Ungdommens Folkemøde
Etablering af virksomhed
Fordybelse i et projekt
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Antal besvarelser: 52.
THY Business Breakfast.
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Behov, motivation og mestring
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Hvorfor resultatløn?.
Forberedelse til eksamen
Unge på kanten af fællesskabet
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Hvor meget hjælper familier i dag?
ÅRHUS AFDELING.
Fælles ledelsesgrundlag
2 June 2014 Præsentation Resultater fra COWIs analyse af effekter ved Gribskov Kommunes mulige deltagelse i Nationalpark Kongernes Nordsjælland Nis Vilhelm.
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Kursus for nye efterskoleledere
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Samarbejdet mellem UU, Studievalg og eVejledning
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Netværksmøder - Drejebog
Det Perfekte Pitch Sådan præsenterer I jeres idé for en investor.
RAR Sydjyllands indsatsområder Status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven Koordinationsforum Sydjylland – august 2018.
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Erfaringer fra virksomhedsbanken
SUCCES MED SALG 1.
SUMO - analyse.
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Styring af professionshøjskoler – og uddannelsesudvalgenes rolle
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
Rolle og arbejdsområder
Få succes med jeres næste projekt Et udviklings-forløb med DGI og DIF
Videnskabeligt projekt
Region Midtjyllands opgave
Ansøgningsskema CØ SMV Virksomhedens navn:
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
Videnskabeligt projekt
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Hvad er meningen med dit liv?
Ejerskab og demokrati i infrastrukturselskaber Et bestyrelsesperspektiv Oplæg MEN seminar 28 januar 2019 Lars Goldschmidt.
Kursus for personer med demens og pårørende
We Are ‘One PPG’ Vores formål We protect and beautify the world
We Are ‘One PPG’ Vores formål We protect and beautify the world
Velkommen Dette ansøgningsskema er første skridt mod en deltagelse i projektet “Øget Vækst gennem cirkulære forretningsmodeller I SMV’er”, eller “CØ SMV”.
Generalforsamling, Nuuk 30. april 2019 CEO, Mikael Thinghuus
Hvordan opnår vi bedre kommunikation og dermed trivsel?
Strategi Til markedsføring
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Overvej spørgsmålet. Interview en makker.
Er din virksomhed en hobby med indbygget job i
Økonomisk Bæredygtighed
Præsentationens transcript:

Vækst & udvikling i ejerledede virksomheder

Indhold Dansk erhvervsstruktur Ejerlederens mål med virksomheden Ejerlederens DNA Hvilken hjælp ønsker ejerlederen Hvilket udbytte får ejerlederen Den store udfordring En kort film om ASNET Board 2

Dansk erhvervsstruktur Data fra Center for ejerlede virksomheder ved CBS : Rapport: Ejerledelse i Danmark

Antal virksomheder i Danamrk Ifølge det central virksomhedsregister (CVR), er der omkring virksomheder i Danmark, ca af disse er aktive, resten regnes ifølge Danmarks Statistik som hobbylignende aktiviteter. 4

Regnskabs data Af de ca aktive virksomheder findes der regnskabs data på ca

Antal ansatte i virksomhederne 6

Ejerskab - Aps & A/S Der ses på de ultimative ejere, det vil sige at der se bort fra holdingselskaber og lignende konstruktioner, og dermed der set på A/S og Aps. 7

Opsamling Af de ca danske virksomheder, er ca aktive Af de findes der regnskabsdata på ca Langt de fleste virksomheder er små 4 ud af 5 har aktiver på mindre end 5 millioner 8 ud af 10 virksomheder har mindre end 5 ansatte 3 ud af 5 virksomheder er under 10 år gamle Ejerskabsstrukturen for ApS & A/S er kendetegnet ved at der meget få ejere i SMV 67 % af A/S og Aps er ejet af en person 10 % har mere end 3 ejere Hvordan ser det ud hvis vi tager enkeltmands virksomheder med ? 8

Konklusion Ejerlederen er helt afgørende for skabelsen af vækst & udvikling i det danske samfund 9

Ejerlederens mål med virksomheden

I Danmark 11 Data fra Center for ejerlede virksomheder ved CBS : Rapport: Ejerledelse i Danmark

10 bud på hvorfor man er ejerleder ? Ser et behov i markedet Opfinder noget - teknisk interesse Personlig udfordring Herre i eget hus Udsigt til at tjene penge Selv planlægge sin tid Dårlig ledelse i det nuværende job Mangel på motivation i nuværende job Kan lide det at tage en risiko Det er bare det jeg er - kan ikke lade være (min identitet) 12

Hvordan går det så - afkast (ROA) 13 Kilde: Danmarks Statistik

Efter noget tid opstår der 4 typer af ejerleder 14 Ikke tilfreds Tilfreds Det går godt Det går ikke godt

Ejerlederens DNA ( i Norge)

En spændende personlighed Ens styrker er også ens svaghed - det er den rette balance der skaber fremdrift ! 16

Ejerleder karakteristika 17 De vil selv bestemme over deres arbejdsområder – være sin egen lykkes smed Meget økonomisk bevidste – alt sættes ofte på et bræt Drømmen om økonomisk uafhængighed er stor Den personlige identitet er ofte bundet op på ejerskabet Vil gerne vise omverdenen at det går godt – investerer gerne i mursten da det giver fysiske symboler Er gode til at skabe en klan-kultur

Ejerleder karakteristika 18 Omgiver sig ofte med dygtige og loyale mellemledere som vil gå gennem ild og vand for ejerlederen Lider ofte af mindreværdskomplekser – lige som topatleter der har noget de skal bevise - for andre og dem selv Mangler balance mellem familie og arbejdslivet – arbejder ofte for meget – er ensomme Manglende risikofilter – fx nægter at se realiteterne i øjnene hvis markedet ændrer sig eller der er nye konkurrenter Ser sjældent selv at ejerlederen står i vejen for virksomhedens vækst – kan betyde afvikling

Ejerleder karakteristika 19 Driver virksomheden uden meget rådgivning - hvis der søges rådgivning er det hos ægtefælle, og hos Banken. Som er den eneste ejerlederen har respekt for og lytter til, men oftest har et anstrengt forhold til. Han kan lide at handle - tingene må ikke tage for lang tid Han er ofte ekspert i produktet og har solidt markedskendskab Anvender ingen eller kun få strategiske værktøjer i dagligdagen Er ofte stærk til at implementere Ofte alene med problemstillingerne

En kort film om en ejerleder Find dem på intra 20

Hvilken hjælp ønsker ejerlederen

Vidensforum – Århus Universitet – Mette Neville 22 Hvilken rolle spiller bestyrelsen for mig som ejerleder: Støtte, sparring og inspiration Læring om hvad andre har gjort i problemstillinger magen til mine. Stiller krav til mig om skarp formulering af strategi Får mig til at reflektere over økonomi Commitment I forhold til strategi og forretningsgrundlag Spille djævlens advokat –tvinge mig til at forsvare mine oplæg Prioritering af ressourcer Konfrontere mig med de beslutninger, jeg skal træffe om virksomhedens fremtid Strategisk dialog og udfordring Ledelsesmæssig sparring Sparring om udvikling Rygdækning – både I fht medarbejdere og kunder Sparring omkring overliggende emner, f.eks. i forbindelse med organisations ændringer eller andet.

Hvilket udbyttet får ejerlederen

De store spørgsmål 24 Er prisen for en bestyrelse, at jeg mister retten til at bestemme over min virksomhed? Skaber bestyrelsen værdi eller er det spild af penge? Bidrager den til udvikling og vækst - eller handler det bare om kontrol? Får jeg som ejerleder kvalificeret sparring og aflastning eller bliver jeg bare bebyrdet med mere papirarbejde?

Hvilket udbytte får ejerlederen 25

Har din virksomhed nedskrevet forretningsmodellen? 26

Finansiel risikostyring 27

Hvilket udbytte får ejerlederen 28 ”Undersøgelsen viser, at den mest afgørende enkeltfaktor for, at virksomheden kan opnå en bedre bundlinje er, at der er eksterne medlemmer af bestyrelsen. Dvs. medlemmer udenfor firma og familie”. ”72 % af virksomheder med en professionel bestyrelse har internationale aktiviteter, mens det kun er tilfældet for 45 % uden professionel bestyrelse”. ”43 % af virksomheder med en professionel bestyrelse forventer en vækst over 10 % mens det kun er tilfældet for 29 % uden professionel bestyrelse”. - Dansk Industri:

Hvem bestemmer om det giver værdi ? Men naturligvis er det helt afgørende …

Den store udfordring

Virksomheder med en bestyrelse 31 Data fra Center for ejerlede virksomheder ved CBS : Rapport: Ejerledelse i Danmark

TANTERNE LEVER I BEDSTE VELGA ̊ ENDE 32

Opsamling - Bestyrelser i SMV A/S med mellem 5 og 100 ansatte Aps med mellem 5 og 100 ansatte A/S med bestyrelser - lov krav Aps 9,1 % har bestyrelse A/S med ekstern 72 % Aps - med 50 % eksterne Total antal SMV med ekstern bestyrelse

Bestyrelsesfrekvens i ApS fordelt pa ̊ aktiver 34 Data fra Center for ejerlede virksomheder ved CBS : Rapport: Ejerledelse i Danmark

35 Data fra Center for ejerlede virksomheder ved CBS : Rapport: Ejerledelse i Danmark

36 Data fra Center for ejerlede virksomheder ved CBS : Rapport: Ejerledelse i Danmark

Hvorfor fravælges bestyrelsen?

Hvad tænker Du ? 38

Om ASNET Board

SMW ansatte Total antal SMV med ekstern bestyrelse ASNET Board´s medlemmer har ca. 500 bestyrelsesposter ASNET Board´s medlemmer har bestyrelsesposter i ca. 5 % ASNET Board er et non profit netværk. Der arbejder for · at skabe fremdrift og resultater i mindre og mellemstore virksomheder · at være et aktivt og udviklende netværk for bestyrelsesmedlemmer Vi har konstant fokus på kvalitet, og optager derfor kun medlemmer efter en grundig optagelsesprocedure – erfaringen viser, at vi tilbyder medlemskab af ASNET Board til ca. 40 % af de, som søger optagelse. 40

En lille film - om ASNET Board Find den på intra 41