Tunge løft – en fælles udfordring Stjerneklub – 26.11.15 Per Stig Jørgensen – Dansk Byggeri.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Bekendtg ø relse om uddannelserne i den erhvervsfaglige f æ llesindgang bil, fly og andre transportmidler I medf ø r af § 4, stk. 1 og 2, i lov om erhvervsuddannelser,
Advertisements

Et samarbejde mellem: BAT Kartellet | Bygherreforeningen | Dansk Byggeri | Danske Arkitektvirksomheder | DI Byggematerialer | Foreningen af Rådgivende.
Hold gejsten - det motiverende frivilligmiljø. Hvad skaber motivation for en aktivitet/opgave? En oplevet følelse af;  Kontrol og forudsigelighed  Indflydelse.
HANDLING OG PLAN1 Udkast til bekendtgørelse om nedsættelse af midlertidige bestyrelser til forberedelse af erhvervsskolernes overgang til selveje.
Arbejdsmiljø Lovgrundlag: Lov om arbejdsmiljø i Grønland Lovbekendtgørelse nr 1048 af 26 oktober 2005 og Lov nr 1382 af 23. december 2012 Samt tilhørende.
Erik Christiansen, Klinik for Selvmordstruede, Årsmøde 2008 Selvmordsforsøg blandt børn og unge Af cand.scient.oecon. Erik Christiansen Klinik for selvmordstruede.
Nedrivning af bevaringsværdige og fredede bygninger Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.
Byggeriets Arbejdsmiljøbus Sikkerhed på taget Byggeriets Arbejdsmiljøbus.
Grundforløbets 2. del SSH-rettet. Varighed og indhold 12 uger til ”det uddannelsesspecifikke fag” 8 uger til grundfagene dansk og naturfag samt valgfag.
VELFÆRDSTEKNOLOGI & INNOVATION KOMPETENCEMÅL 23: ELEVEN KAN SELVSTÆNDIGT ANVENDE RELEVANT VELFÆRDSTEKNOLOGI SAMT DELTAGE VED IMPLEMENTERING AF VIDEN OG.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelser: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
Sportsmedicinsk forberedelse af en toppræstation Læge Morten Storgaard Team Danmark.
Bæredygtigt hospitalsbyggeri Nyt Hospital Herlev Bygherrens forudsætninger IDA 8. april 2014 Jesper Myhr, Arkitekt MAA Projektleder byggeafdelingen Herlev.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Program for mødet Kl : Velkomst Kl : Introduktion til lovændringen og de særlige opmærksomhedspunkter v/ Socialstyrelsen Kl : Særlige.
Fysisk nedslidning - et arbejdsmiljøproblem Temamøde 23. oktober 2007 i anledning af EU arbejdsmiljøuge 2007 v. Vibeke Andersen Specialkonsulent.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Psykisk sårbare og arbejdsmarkedet Vivi Imer Hansen, socialrådgiver/projektleder ”Stress-sygemeldt tilbage til arbejdet”
(s. 1) Formålet med Vinterbekendtgørelsen er at sikre, at byggerier fortsætter hen over vinterperioden for at mindske sæsonledigheden. Vinterbekendtgørelsen.
Løfte – og bæreteknik ved ukurante produkter og emner
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Dias om psykisk arbejdsmiljø
Hvordan ved MUS? Anvend uddybende redskaber i RMUK og e. dok FØR
OK18 nærmer sig Hvad er vigtigst for HK Kommunals medlemmer?
Kreative metoder i forebyggelsen af MSB
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
ARBEJDSMILJØ.
Øvelser ved håndtering af ukurante produkter
Integration af arbejdsmiljøfaglige elementer i transportuddannelserne
Ny lokalaftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i BUF
Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland
Otte forsøgsrammer Infoaften 2017 Flemming Vium Jensen, Politisk chef
BR10 Opgave Kapitel 5 Brand Anvendelseskategorier
Børnebakkens Indsatser
Søfartslovgivning og skibsadministration
BR10 Opgave Kapitel 4 Konstruktioner 4.1 Generelt
Bariatri – Det gode patientforløb og den attraktive arbejdsplads
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
Konference Danske Havne
Medlemsweekend FAKS Ved Fysioterapeut Maria Balslev Larsen.
Indhold Visualiseringer Trafiksikkerhed Støj og Støv Der henvises i øvrigt til strategisk miljøvurdering, Lokalplan samt beslutningssag inklusiv bilag.,
Introduktion til Myndighed Sundhed v. Signe Plats Afdelingsleder
Hvad betyder en konflikt for mig?
Ergonomi på Grundforløbet 2014
Hans Jørgen Limborg Bjarke Refslund
Inklusion i Folkeskolen
Planens 4 hovedelementer 1. Et godt arbejdsmiljø kan være med til at
Varmetillæg Folkepension.
OK18 Det statslige forlig
Lf. nr. 123 af 23/ om ændring af (…) virksomhedsskatteloven (…) - med seneste ændringer Anders Lützhøft.
Det rette tilbud fra første kontakt.
2017/dashboard Arbejdsmiljødag /dashboard.
God start – godt arbejdsmiljø EU’s arbejdsmiljø-uge i Uge 43
Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op
Hvad betyder det på efterskolerne?
Rolle og arbejdsområder
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
BR10 Opgave Kapitel 5 Brand Anvendelseskategorier
Arbejdstidsopgørelse 2018: Tjek tiden
Arbejdstidsopgørelse 2018: Tjek tiden
Livskvalitet Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med eller uden smøger, overvægt, inaktivitet….. Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med.
Sofie Kryger Jurist 28. november 2018 justitia-int.org
Anvendelse af konventionalbod ved projektmangler – hvad er nyt?
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Præsentation af IT-sikkerhedsfunktionen
Velkommen til TECHCOLLEGE
Undervisningsplanlægning
Præsentationens transcript:

Tunge løft – en fælles udfordring Stjerneklub – Per Stig Jørgensen – Dansk Byggeri

Hvorfor fokus på tunge løft? Hvad sker der med kroppen? Reglerne ved manuelle løft? Forebyggelse – tekniske hjælpemidler – BAR-BA BAM-BUS

Har du talt med din krop i dag? Hvornår har du sidst haft ondt i ryggen?

Hvorfor fokus på manuelle- og tunge løft? 58 % har haft muskel- og skeletbesvær. 23 % har haft meget generende muskel og skeletbesvær 13 % har taget receptmedicin som følge af besværet 12 % har taget håndkøbsmedicin som følge af besværet 8 % har kontaktet egen læge som følge af besværet < 1% indlagt på hospital

Folketingets målsætning inden 2020: 20 procent færre med overbelastninger af muskel og skelet – fx af ryg, nakke, skuldre m.m.

Hvor opstår problemerne? Snak sammen to og to om hvor problemer med tunge løft opstår? Og hvorfor?

Hvad siger reglerne? Regler om manuel håndtering Reglerne om manuel håndtering gælder for alt arbejde, der er omfattet af arbejdsmiljøloven, herunder arbejde i private hjem og arbejde, der udføres af arbejdsgiveren selv. Arbejde med manuel håndtering skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Manuel håndtering, der kan indebære risiko for sikkerhed eller sundhed, skal undgås. Hvis det ikke er muligt, skal der træffes effektive foranstaltninger, der imødegår risikoen. Der skal tages hensyn til byrdens beskaffenhed. Der skal desuden tages hensyn til den fysiske anstrengelse, der kræves, til arbejdsstedet og arbejdsforholdene i øvrigt. Der skal så vidt muligt ske en afpasning mellem byrdens vægt, form, overflade, dens placering før og efter håndteringen og det antal gange, den flyttes. Der skal bruges egnede tekniske hjælpemidler, når det er muligt og hensigtsmæssigt og altid, når den manuelle håndtering indebærer sundhedsfare.

Vurdering af løft Hvorvidt et løft betragtes som sundhedsskadeligt, afhænger i første omgang af byrdens vægt og rækkeafstanden.

Forværrende faktorer Et løft kan godt være belastende, selv om byrden ikke vejer ret meget. Det gælder især, hvis man løfter i belastende arbejdsstillinger, asymmetrisk eller under snævre pladsforhold, på ujævnt og glat underlag eller på stiger og trapper.

Når flere løfter sammen Tunge byrder, der ikke kan håndteres med tekniske hjælpemidler, kan evt. løftes af flere personer. Når flere løfter sammen, stiger risikoen for uventede belastninger, hvis byrden smutter for en af dem, der løfter. Derfor må den enkelte ikke løfte mere end ca. 70% af vægtgrænsen for et enkeltmandsløft.

Rødt område: Er løftet i rødt område er der sundhedsrisiko og der vil der normalt skulle afgives påbud. Gult område: Løftene skal vurderes nærmere dvs. gå til trin 2. Grønt område: Intet at bemærke vedr. løftearbejdet i forhold til tunge løft.

Vurdering af løft.

Forebyggelse planlægning Ved tagdækning skal bygherren sikre, at: særlige risici i forbindelse med det konkrete projekt er identificeret, undersøgt og vurderet det forud for arbejdet er undersøgt, om taget er trædesikkert, og om der eventuelt skal udbedres skader og mangler i forhold til dette sikkerhedsforanstaltninger på fællesarealer, som fx tag samt adgangs- og transportveje, er koordineret med de forskellige entreprenører og fremgår af plan for sikkerhed og sundhed det i journalen angives, hvordan fremtidig vedligeholdelse og reparationsarbejde kan gennemføres

I forbindelse med tagdækning skal projekterende/rådgiver sikre, at: materialer kan placeres hensigtsmæssigt, enten i umiddelbar nærhed af arbejdsstedet eller på et oplagringsted med adgangs- og køreveje for tekniske hjælpemidler det er beskrevet, hvis en arbejdsproces som fx svejsning oven på eksisterende coating giver særlige risici i form af sundhedsskadelige dampe og lignende der kan etableres et friareal omkring bygningen, hvis det er nødvendigt af hensyn til de valgte sikkerhedsforanstaltninger fremtidig reparation og serviceeftersyn kan udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt fx i form af projektering af permanente sikkerhedsforanstaltninger mod nedstyrtning

Tekniske hjælpemidler Manuel håndtering af tunge byrder skal minimeres ved anvendelse af tekniske hjælpemidler. Hvor dette ikke kan lade sig gøre, anvendes materialer i mindre pakninger eller jobrotation. Manuelle løft og transport af tunge tagdækningsruller, der udgør risiko for sikkerhed og sundhed, skal undgås. Brug sækkevogn eller lignende til transport af tagdækningsruller frem til udlægningsstedet.

Hvad gøres der? Forskning – primær forebyggelse – forebyggelse af konsekvenser af MSB – langtidssygefravær og tilbagevenden til arbejdsmarked Branchen - udvikling af tekniske hjælpemidler Virksomhedens egen indsats – planlægning Lovgivning – myndighed AT Vores egen indsats – selvoplevelse - træning

Se muligheder på:

Ejere: Dansk Byggeri, Dansk Håndværk, Danske Isoleringfirmaers Brancheforening, Kooperationen, Bygherreforeningen 3F, Blik og Rør, Dansk El-forbund, Malerforbundet Kunder: Virksomheder som er medlemmer Medarbejdere i disse virksomheder Andre med betydning for ovennævnte, fx bygherrer, rådgivere og andre, der arbejder på byggepladsen eller i virksomheden Stab: Ni konsulenter, en sekretær og en direktør Byggeriets Arbejdsmiljøbus

Funktioner - filosofi Byggeriets Arbejdsmiljøbus Arbejdsmiljøforbedringer sker bedst i samarbejde Så arbejdsgiveren også i praksis påtager sig ansvaret Så medarbejderne kan - og vil - udføre arbejdet korrekt Valg af gode løsninger forudsætter Viden om arbejdsopgaven og dens udførelse Viden om arbejdsmiljøbelastninger og - farer Viden om afhjælpnings- og forebyggelsesmuligheder Dialogbaseret formidling af forebyggelse Udgangspunkt i det relevante i den aktuelle situation Forebyggende aktivitet udvikles herudfra

Funktioner - arbejdsmetode: Byggeriets Arbejdsmiljøbus Hurtig hjælp til akutte problemer Praktisk demonstration af fx teknik på pladsen Formidling af konkrete erfaringer Åben diskussion om løsningers lovlighed og respekt for den praktiske virkelighed Samspil med virksomhedernes AM- professionelle Orientere bygherrer og projekterende og rådgivere om deres arbejdsmiljøopgaver Bistå med at indgå aftaler med autoriserede Arbejdsmiljørådgivere Henlede opmærksomheden på uddannelsestilbud Erfaringsopsamling og videnspredning Orientere om tilskud til udviklingsprojekter gennem fx Forebyggelsesfonden og -pakker Oplyse om realistiske muligheder for at opnå støtte Vi er ikke være konkurrenter til Arbejdstilsynet, Arbejdsmiljørådgivere, Uddannelses- og forskningsinstitutionerne Branchearbejdsmiljørådet Organisationernes konsulentafdelinger Andre arbejdsmiljøinstitutioner eller myndigheder Bam-bus er formidler af muligheder for at forbedre sikkerheden og udvikle arbejdsmiljøet i de konkrete situationer på byggepladser og internt i virksomhederne

Tak for i dag