Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelser: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelser: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan."— Præsentationens transcript:

1

2 I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelser: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet

3 I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri?

4 I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året

5 I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde

6 I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde Kvalitetssikring er ofte ikke dækkende

7 I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde Kvalitetssikring er ofte ikke dækkende Byggeri i Danmark er dyrt

8 I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde Kvalitetssikring er ofte ikke dækkende Byggeri i Danmark er dyrt Materialer skal overdækkes

9 I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelse: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan sikrer man sig, at de er klar til behandling? Hvilke faktorer er der at tage højde for, hvis der males på fugtige eller våde materialer eller i et fugtigt miljø? Ansvarsfordeling ved manglende styring af malearbejdet Hvad karakteriserer et dansk byggeri? Byggeri foretages på alle tider af året Materialer kan være tørre eller våde Kvalitetssikring er ofte ikke dækkende Byggeri i Danmark er dyrt Materialer skal overdækkes Overtager maleren overfladen, når han eller hun begynder at arbejde på den?

10 Byggepladsens logistik Den daglige justering af byggepladsen er af vigtig betydning for planlægningen af et sundt byggeri. Der må større opmærksomhed på fugt i nybyggeri, som det vises i BR 10 med de medfølgende anvisninger.

11 Byggepladsens logistik Den daglige justering af byggepladsen er af vigtig betydning for planlægningen af et sundt byggeri. Der må større opmærksomhed på fugt i nybyggeri, som det vises i BR 10 med de medfølgende anvisninger. Transport, levering og opbevaring på byggepladsen.

12 Byggepladsens logistik Den daglige justering af byggepladsen er af vigtig betydning for planlægningen af et sundt byggeri. Der må større opmærksomhed på fugt i nybyggeri, som det vises i BR 10 med de medfølgende anvisninger. Transport, levering og opbevaring på byggepladsen. Tørre materialer, som transporteres og leveres tørre på byggepladsen, placeres tørt og forsvarligt. Det skal kontrolleres ved levering, at emballagen er ubrudt og fugtindholdet i materialerne kontrolleres.

13 Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost- benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet.

14 Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal:

15 Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost-benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet. Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal: Kasseres?

16 Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost-benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet. Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal: Kasseres? Skimmelvækst?

17 Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost-benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet. Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal: Kasseres? Skimmelvækst? Deformation?

18 Der er bl.a. krav om iht. BR10, at bygherren fortager en cost-benefit analyse, om det kan svare sig at totaloverdække inden udbuddet. Hvis der er sket fugt- eller vandskade på materialerne, skal der tages stilling til, hvorvidt de skal: Kasseres? Skimmelvækst? Deformation? Udtørring mulig?

19 Hvorvidt det kan betale sig at overdække totalt, er selvfølgelig en vurderingssag, men beregninger viser, at det oftest kan betale sig. Og så skal det iht. BR10 udføres.

20 Hvorvidt det kan betale sig at overdække totalt, er selvfølgelig en vurderingssag, men beregninger viser, at det ofte kan betale sig. Og så skal det iht. BR10 udføres. Etablering af effektiv affugtning og ventilation er af yderste vigtighed for at få den relative fugtighed ned, så snart at byggeriet er lukket.

21 Hvorvidt det kan betale sig at overdække totalt, er selvfølgelig en vurderingssag, men beregninger viser, at det ofte kan betale sig. Og så skal det iht. BR10 udføres. Etablering af effektiv affugtning og ventilation er af yderste vigtighed for at få den relative fugtighed ned, så snart at byggeriet er lukket. Dvs. taget er lagt, og vinduer og døre er montereret. Ved en kraftig mekanisk affugtning vil overflader hurtig blive overfladetørre; altså skaltørre, og der vil stadig være høj fugt i dybden

22 Hvis der udføres malearbejde oven på skaltørrede bygningsdele, vil udtørringen være hæmmet og fugten vil resultere i :

23 Malebehandlingen slipper, misfarvninger og ikke mindst skimmel

24 Våde materialer

25 Fundamentet og betondæk er det, der normalt er det første i en byggeproces. Efterfølgende rejser bagmurene sig i beton, letbeton, porebeton, teglsten etc.

26 Våde materialer Fundamentet og betondæk er det, der normalt er det første i en byggeproces. Efterfølgende rejser bagmurene sig i beton, letbeton, porebeton, teglsten etc. Dette råhus skal tørre ud, og det tager tid. Mange af råhusets materialer er født våde eller kommer våde.

27 Våde materialer Fundamentet og betondæk er det, der normalt er det første i en byggeproces. Efterfølgende rejser bagmurene sig i beton, letbeton, porebeton, teglsten etc. Dette råhus skal tørre ud, og det tager tid. Mange af råhusets materialer er født våde eller kommer våde. Der er naturlig ventilation, så længe huset ikke er lukket. Så snart der kommer tag på, og vinduer og døre monteres, er det yderst vigtigt, at der er tid til at affugte og ventilere byggeriet.

28 Våde materialer Fundamentet og betondæk er det, der normalt er det første i en byggeproces. Efterfølgende rejser bagmurene sig i beton, letbeton, porebeton, teglsten etc. Dette råhus skal tørre ud, og det tager tid. Mange af råhusets materialer er født våde eller kommer våde. Der er naturlig ventilation, så længe huset ikke er lukket. Så snart der kommer tag på, og vinduer og døre monteres, er det yderst vigtigt, at der er tid til at affugte og ventilere byggeriet. Herefter kommer de tørre materialer ind i byggeriet. Materialer som træ, gipsplader og glasuld skal gerne være tørre, når de leveres.

29 Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives.

30 Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt.

31 Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt. Det vil sige, hvis den relative luftfugtighed er højre end materialernes fugtighed, suges den ind.

32 Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt. Det vil sige, hvis den relative luftfugtighed er højre end materialernes fugtighed, suges den ind - og dette sker overraskende hurtigt.

33 Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt. Det vil sige, hvis den relative luftfugtighed er højre end materialernes fugtighed, suges den ind - og dette sker overraskende hurtigt. Der for er det vigtigt at kontrollere den relative luftfugtighed når huset lukkes.

34 Våde materialer Ellers der vil opstå en ligevægt af fugtdeling materialerne imellem. De tørre materialer vil optage de våde materialers fugtighed i den takt, de afgives. Dette omtales ofte som omfordeling af fugt. Det vil sige, hvis den relative luftfugtighed er højre end materialernes fugtighed, suges den ind - og dette sker overraskende hurtigt. Derfor er det vigtigt at kontrollere den relative luftfugtighed, når huset lukkes. En høj luftfugtighed vil hurtigt lave en overfladeopfugtning af materialerne, som kan udvikle sig til bl.a. skimmel.

35 Maleren går i gang

36 Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes.

37 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har.

38 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang.

39 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet…

40 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til.

41 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed.

42 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed. De ideelle arbejdsbetingelser for malearbejde er 20 gr. varme og en RF på 50%.

43 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed. De ideelle arbejdsbetingelser for malearbejde er 20 gr. varme og en RF på 50%. Ved højere temperatur tørrer malingen for hurtigt,

44 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed. De ideelle arbejdsbetingelser for malearbejde er 20 gr. varme og en RF på 50%. Ved højere temperatur tørrer malingen for hurtigt; evt. forkert filmdannelse ved bindemidler med forskellig tørremåde og filmdannelses- tempo.

45 Maleren går i gang Oftest er der i udbudsfasen valgt hvilke materialer, der skal benyttes. Hvor der tages hensyn til, hvilken anvendelse og funktionsklasse rummene har. Grundet byggeprocessen og kvalitetssikring i det givne byggeri, bør der være en vurdering af materialevalg, inden maleren går i gang. Mål altid fugtighed i byggeriet… Generelt skal bygningsdelene have et fugtindhold mindre end 75%, ellers skal der yderligere udtørring til. Vær opmærksom på skaltørring, da dette giver falsk tryghed. De ideelle arbejdsbetingelser for malearbejde er 20 gr. varme og en RF på 50%. Ved højere temperatur tørrer malingen for hurtigt; evt. forkert filmdannelse ved bindemidler med forskellig tørremåde og filmdannelses- tempo. Ved lav temperatur vil der evt. opstå konflikt med dugpunktet. Høj luftfugtighed kan forårsage dårlig filmdannelse og vedhæftning.

46 Koordinering fagene imellem

47 Ofte er maleren den sidste mand i byggeprocessen,

48 Koordinering fagene imellem Ofte er maleren den sidste mand i byggeprocessen, og har selvfølgelig samme kvalitetsikringsforpligtelser som alle øvrige involverede fag.

49 Koordinering fagene imellem Ofte er maleren den sidste mand i byggeprocessen, og har selvfølgelig samme kvalitetsikringsforpligtelser som alle øvrige involverede fag. Den overflade, der arbejdes på, skal kvalitetssikres og opfylde indfaldskrav jf. MBK og MBA.

50 Koordinering fagene imellem Ofte er maleren den sidste mand i byggeprocessen, og har selvfølgelig samme kvalitetsikringsforpligtelser som alle øvrige involverede fag. Den overflade, der arbejdes på, skal kvalitetssikres ift. om den opfylder indfaldskrav jf. MBK og MBA. Øvrige regler vedr. fugt: BR10. Fugtanvisningen, SBI 224; fugt i byggeri, 2009, BYG-ERFA.


Download ppt "I dansk nybyggeri er der særlige fugtproblemer, som maleren skal tage med i sine overvejelser: Materialer der er født våde, fugtige eller tørre Hvordan."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google