Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Https://my.eventbuizz.com/event/svejsekonference- 2017/dashboard Arbejdsmiljødag 2017 https://my.eventbuizz.com/event/svejsekonference- 2017/dashboard.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Https://my.eventbuizz.com/event/svejsekonference- 2017/dashboard Arbejdsmiljødag 2017 https://my.eventbuizz.com/event/svejsekonference- 2017/dashboard."— Præsentationens transcript:

1 https://my.eventbuizz.com/event/svejsekonference- 2017/dashboard
Arbejdsmiljødag 2017 2017/dashboard

2 Anmodning om dispensation for §17 uddannelse 11. juli 2016
§ 17 kurset er i sin form ikke velegnet til den elev, der blot skal prøve at svejse en dag eller to. Kurset har sit sigte på det lange og sunde arbejdsliv. Det brobygningseleven har brug for er en kort introduktion til de farer og risici der er forbundet med svejsning – og ikke mindst, en målrettet instruks i forhold til den valgte svejsemetode, de valgte materialer og arbejdsstedet.

3 I praksis ville det for den elevtype betyde, at man indledte dagen med 1 til 1½ times gennemgang af:
hvad er termisk sammenføjning og skæring hvorfor svejserøg er farligt og kan man se røgen hvorfor svejselys er farligt hvordan beskytter man sig mod svejserøg hvordan beskytter man sig mod svejselys hvorfor anvender man udelukkende ikke brandbart arbejdstøj hvorfor er svejsehandsker påbudt hvornår skal man anvende høreværn osv

4 I værkstedet skal læreren sikre sig, at eleven er iført korrekt tøj, handsker, høreværn, hjelm mm. Endvidere skal læreren, når eleven har foretaget sin opstilling, valgt fixture mm forklare og indstille punktudsug, så røg ledes væk fra eleven. Læreren skal endvidere tilse, at eleven enten er alene i svejsekabinen, eller sikre sig at andre i kabinen beskyttes korrekt. Med udgangspunkt i ovenstående anbefaling anmoder Industriens Uddannelser på vegne af Erhvervsskolerne om en dispensation fra august 2016 til juli 2017.

5 Industriens Uddannelser vil på svejsekonferencen juni sammen med skolerne evaluere dispensationen. Hvis dispensation har virket efter hensigten og skolerne kun har positive erfaringer med dispensationen, vil Industriens Uddannelser herefter anmode om permanent dispensation.

6 Afgørelse om dispensationsansøgningen fra § 17 i bekendtgørelsen om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer

7 Arbejdstilsynet vurderer generelt, at en teoretisk gennemgang af 1-1½ times varighed af farer og sikkerhedsforanstaltninger ved svejsning ikke vil give eleverne tilstrækkelig praktisk viden til at kunne udføre svejsning sikkerheds og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, herunder fx anvende procesudsugning og personlige værnemidler korrekt og sikkert. Arbejdstilsynet vurderer ligeledes, at grundig instruktion fra læreren om den konkrete opstilling ikke kan erstatte de dele af uddannelsen, der udelades i ansøgningen fra Industriens Uddannelser.

8 Afgørelse Arbejdstilsynet finder ikke på det foreliggende, at der er grundlag for at dispensere fra kravet om, at arbejde med stofferne, materialerne og arbejdsprocesserne i det omfang, det fremgår af bilag 1 og 2, kun må udføres af personer, der er i besiddelse af de nødvendige uddannelses- og kvalifikationskrav efter bekendtgørelsen om arbejdsmiljøfaglige uddannelser.

9 Ved vurderingen af denne ansøgning har Arbejdstilsynet lagt afgørende vægt på følgende forhold:
Svejserøg er på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende stoffer og svejsning og termisk skæring i metal er på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende arbejdsprocesser.

10 Der er krav om uddannelse ved arbejdsprocesser, der indebærer udsættelse for svejserøg. Der er ingen nedre grænse for, hvornår der er krav om uddannelse. Eleverne på de nævnte forløb er under uddannelsesafklaring, og der er således ikke tale om unge, der har valgt en konkret uddannelse, hvor svejsning indgår som en nødvendig del af en erhvervskompetencegivende uddannelse. Den planlagte svejsning vurderes ikke at adskille sig ikke fra anden svejsning, og der vurderes derfor ikke at være særlige grunde til stede for at dispensere fra uddannelseskravet.

11 Spørgsmål og svar Hvordan skal ” I uddannelsens praktiske del skal bl.a. indgå foranstaltninger mod påvirkning og forurening” tolkes – hvilke krav stiller det til undervisningen?

12 Det betyder konkret, at eleverne skal have førstehåndskendskab til de ting, der skal beskytte dem selv og andre mod at blive udsat for bl.a. svejserøg. Det vil i praksis sige, at de skal have demonstreret, hvordan man fx indstiller og bruger procesventilationen korrekt, have vist hvilke værnemidler man skal bruge, og hvordan man indstiller dem og anvender dem korrekt – og nærmest vigtigst af alt, så skal eleverne selv have lov at prøve tingene. De skal selv have lov til at afprøve procesventilationen, så de får en fornemmelse af, hvordan den virker, og hvornår den er effektiv. Og de skal prøve at have værnemidlerne på, så de kan føle, hvordan de sidder, hvis de sidder rigtigt, og hvordan man skal bruge dem korrekt.

13 § 27. For personer, der har erhvervet deres erhvervsmæssige kvalifikationer i udlandet, og som på baggrund af de udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer udøver eller har til hensigt at udøve et erhverv i Danmark, der indebærer krav om uddannelse eller prøveaflæggelse, gælder reglerne i bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet.”  Jeg har set i den vejledning Arbejdstilsynet har skrevet herom. Er der udenlandske uddannelser der allerede er godkendt af Arbejdstilsynet og derfor vil kunne give en kursist lov til at gå i værkstedet?

14 I forhold til dit andet spørgsmål har Arbejdstilsynet ikke en liste over allerede godkendte udenlandske uddannelser. Hver person, som vil arbejde med en af Arbejdstilsynets lovregulerede erhverv, skal således sende en ansøgning herom.

15 § 28. Ved mulighed for individuel kompetencevurdering finder Ministeriet for Børn og Undervisnings regler om individuel kompetencevurdering anvendelse, jf. lov om arbejdsmarkedsuddannelser eller i henhold til reglerne i erhvervsuddannelseslovgivningen. Dette gælder dog ikke for eventuelle prøve- eller eksamenskrav for udstedelse af uddannelsesbevis eller certifikat.”. Hvis der er krav til praktisk undervisning i bilag 8, skal dette krav så overføres til IKV´en. Skal kursisten inden der kan aflægges teoretiske prøve, demonstrere sine praktiske kompetencer, for at kunne få afkortet den del af §17 kurset?

16 Angående reglerne for  gennemførelsen af en IKV skal jeg henvise til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, idet dette ligger under deres ressortområde


Download ppt "Https://my.eventbuizz.com/event/svejsekonference- 2017/dashboard Arbejdsmiljødag 2017 https://my.eventbuizz.com/event/svejsekonference- 2017/dashboard."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google