Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad betyder en konflikt for mig?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad betyder en konflikt for mig?"— Præsentationens transcript:

1 Hvad betyder en konflikt for mig?

2 Før, under og efter en konflikt
Får offentligt ansatte for lidt i løn? Får de for meget? Er den betalte frokostpause en kutyme, der kan fjernes? Og så videre. Diskussionerne om offentligt ansattes vilkår fylder en del i dagspressen og på sociale medier i øjeblikket. Der bliver også talt om risikoen for konflikt. Men hvad vil en ’konflikt’ egentlig sige? Og hvad betyder det for dig? Her får du de mest basale informationer om baggrunden for og konsekvenserne af en eventuel konflikt.

3 Er der en konflikt på vej?
Alle offentlige overenskomster udløber ved udgangen af marts 2018. Fornyelse af overenskomster er på vej (OK18). Parterne står desværre langt fra hinanden og forhandlingsklimaet er dårligt. Hvis arbejdsgivere og lønmodtagere ikke kan blive enige om indholdet i de nye overenskomster, kan det ende i en konflikt. En konflikt kan komme både fra arbejdsgiversiden og lønmodtagersiden for at lægge pres på den anden part. Lønmodtagersiden kan strejke, mens arbejdsgiversiden kan sende medarbejderne hjem i en lockout.

4 Hvornår kan en konflikt blive en realitet?
Konflikt kan blive aktuel, hvis parterne ikke kan nå frem til et tilfredsstillende resultat. Konflikt skal varsles med 1 måned, inden en konflikt kan begynde Tidligst til 1. april 2018 (når overenskomsten udløber) Forligsinstitutionen kan i 2 omgange udsætte en konflikt med 2 uger og fremsætte et mæglingsforslag til afstemning            

5 Hvem er omfattet af en konflikt?
Hvis lønmodtagersiden varsler en konflikt, beslutter alle organisationer i Akademikernes Centralorganisation, hvilke akademikere der er omfattet. Arbejdsgiversidens svar på en lønmodtagervarslet konflikt kan være en lockout for at gøre konflikten dyr og besværlig for lønmodtagerorganisationerne. Bliver du berørt af konflikten, giver DM dig besked.

6 Hvis arbejdspladsen udtages til konflikt, gælder det også for:
Studerende, der er på AC-overenskomst Tidsbegrænset ansatte Ansatte i fleksjob eller med løntilskud Medlemmer med bibeskæftigelse på de konfliktramte områder.

7 Hvem er ikke omfattet af en konflikt?
Nogle medarbejdergrupper kan ikke deltage i en konflikt. Det gælder: Chefer med personaleansvar Medlemmer, der er nødvendige for, at konflikten kan afsluttes Medlemmer, som parterne aftaler at undtage fra konflikt, fx til nødberedskab på sygehuse Tjenestemænd Medarbejdere, der ikke er organiseret i DM

8 Hvad sker der under konflikten?
DETTE ER ET EKSEMPEL PÅ ET BILLEDE Når konflikten træder i kraft, skal du forlade din arbejdsplads. Og du må ikke befinde dig på din arbejdsplads, så længe konflikten varer. Hvis du er med i konflikten, forventer DM, at du til gengæld for konfliktunderstøttelsen deltager i de aktiviteter og arbejdsopgaver, som DM iværksætter i konfliktperioden.

9 Konfliktunderstøttelse
Hvis du er omfattet konflikten, får du konfliktunderstøttelse fra DM i form af konfliktlån. Lånemodellen er valgt, fordi den er billigere for den enkelte og for fællesskabet. Det er den, fordi vi kan spare skatten. Lånemodellen er en fælles beslutning i vores paraplyorganisation Akademikerne (AC). Du kan låne et beløb, der svarer til dit lønniveau efter skat. Efter konflikten får du nedsat dit kontingent til DM, i den periode du tilbagebetaler lånet - målet er, at du bliver fuldt kompenseret. DM’s hovedbestyrelse mødes 23. februar og lægger de præcise rammer for konfliktlånet fast. Din lønudbetaling stopper tidligst fra april, fordi konflikten tidligst kan træde i kraft 3. april. Du kan med fordel læse den længere artikel om konfliktlån på når du forbereder dig p oplægget.

10 Ferie Du kan ikke gå på ferie, hvis der er konflikt.
Konflikt starter ved døgnets begyndelse. Ferie starter ved normal arbejdstids begyndelse den første feriedag.

11 Hvad sker der efter konflikten?
En konflikt kan stoppe på tre måder: Parterne bliver enige om et forlig Parterne accepterer mæglingsforslag fra forligsinstitutionen Regeringen griber ind og stoppe konflikten ved lovgivning

12 dm.dk/ok18 facebook.com/danskmagisterforening #nokernOK18
Følg med dm.dk/ok18 facebook.com/danskmagisterforening #nokernOK18


Download ppt "Hvad betyder en konflikt for mig?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google