Får vi Bæredygtige hospitaler? Lars Kaalund/Orbicon Bæredygtighedskoordinator Nyt Hospital Herlev.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Cand. techn. soc. Pia Bille Konsulent i Lepla
Advertisements

Værktøj til CSR-dreven innovation Der skal udvikles et nyt værktøj til CSR-dreven innovation. Vores mål er, at værktøjet skal inspirere og hjælpe danske.
Dansk Skovforenings foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 25. november 2009.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Vurdering af sygehusplaner baseret på:
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Inklusion af personer med psykosocialt handicap - Det er logik Stig Langvad, Formand for DH 2. oktober 2010.
Copyright © 2012 Grontmij A/S 1 Præsentation v. Kristian Kirkebjerg Indsæt billede: Format: H 165 x B 254 mm 1. Klik på billedeindsættelsesikonen.
Arbejdsmiljøcertificering
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Design – en definition Dyrehaveskolen.
DUA seminar den 5. oktober 2010
Bygningskonstruktør Projektering Byggeledelse Overblik Samarbejde
SWOT - Hvad er det? Strategisk værktøj til afdækning af:
Carbon20 projektet i Green Cities Kommunerne. CARBON 20 | 28. FEBRUAR | 2011 | INDLÆG | DEN GRØNNE DAG Carbon20 projektet har til formål: - at udbygge.
Tværregional konference 30. april 2014 Opgaveflytning i almen praksis – projekt fra Region Sjælland.
Annette Egetoft Delprojektleder Center for Miljø Københavns Kommune
Samlet udbud - Hvad er det?
Indførelse af elektronisk 360°- evaluering af yngre læger
Kort statusopgørelse til styregruppen Efterår 2013 Projekttitel: Innovation i 1. linje – Praksisnær Lederuddannelse Navn på institution: VEU Center Øst.
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
Roadmap for Fjernvarme Fjernvarmens Hus den 20. juni 2011
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
Ekspert i Undervisning 1. delrapport Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i Silkeborg Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i.
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
Det Nye Universitetshospital i Århus Arbejdsvision for byggeriet af DNU Det Nye Universitetshospital: sammenhængende, bæredygtigt og effektivt byggeri.
Refleksionsmodel – hvad går det ud på?
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
© Copyright, Grontmij A/S 2011 Visualisering: BIG – Bjarke Ingels Group Udarbejdelse af journal ved projektering af bygge- og anlægsprojekter AMK - Sam.
Et regionalt perspektiv på Strategi for Velfærdsuddannelserne 1. næstformand i regionsrådet Bente Nielsen Temadag og workshop:
Bæredygtig planlægning og forebyggende miljøarbejde
Camp IB sept sept VELKOMMEN TIL CAMP IB37.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Obligatorisk selvvalgt opgave
Kort præsentation Jesper Holmelund Jørgen Peter Ærthøj
Akutplan - Den videre proces i Region Midtjylland Lars Dahl Pedersen Afdelingschef Sundhedsplanlægning Temamøde 6. februar 2007.
UNIK 16. maj 2011 Shared care-platform for kronisk syge Chefkonsulent Tove Lehrmann, Region Syddanmark.
Planlægning af bæredygtig råstofforsyning Et fokus på globale miljøpåvirkninger Morten Bidstrup PhD, DCEA 1.
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse og lovgivningen
Alt er på hjemmesiden nyfolkeskole.wordpress.com.
Konference om mundtlige prøver PRØV! Et program til de mundtlige prøver.
TOTALØKONOMISKE PERSPEKTIVER I UDBUD Odense Kommunes udbud på inkontinensområdet.
Problemstilling hvordan? Den daglige undervisning! Prøven!
Kick-off - Brugerproces i projektforslaget Adm. Sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen.
Region Hovedstadens program for overskudsjord Helhedsorienteret bæredygtig anvendelse af overskudsjord Startseminar, Bygherreforeningen den 4. juni 2013.
Borgermøde 17. september Forslag til Miljø- og Klimapolitik 2014 Velkommen! – Borgermøde 17. september 2013 Program Vision Furesø – Vi skaber løsninger.
Opstartsseminar i projektet Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering Bygherreforeningen den 4. juni kl Bygherreforeningen ∙ Borgergade 111 ∙
Bæredygtigt hospitalsbyggeri Nyt Hospital Herlev Bygherrens forudsætninger IDA 8. april 2014 Jesper Myhr, Arkitekt MAA Projektleder byggeafdelingen Herlev.
Den klassiske vurdering af arkitektur De fem F'er Form, funktion, fantasi, forståelse og forbindelse. Alle gode værktøjer, når man skal vurdere den arkitektoniske.
Hvad skal kendetegne fremtidens Rådgivningsydelser ?
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Det gode udbud Set fra en entreprenørs side v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Bæredygtige forbrugs- og produktionsformer
Karakteristika i et projekt Kompleks, ny, unik konceptformulering
Projekt X – Udvikling af undervisning i et krydsfelt
Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget
Leverandørprojektering og samprojektering
(s. 1) Præcise udbud giver bedre tilbud og færre konflikter
Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Det handler om eleverne
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
Fokuseret Værdikædesamarbejde – design for optimal ressourceanvendelse
Herunder typisk med en MEKA-opgørelse
Kickoff møde Dansk køreplan for BIM standardisering Dansk Standard 22
CØ SMV – Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er
Præsentationens transcript:

Får vi Bæredygtige hospitaler? Lars Kaalund/Orbicon Bæredygtighedskoordinator Nyt Hospital Herlev

Det vil jeg tale om Rammerne for projektet RH’s vejledning i BB Faserne Organisering arbejdsmetoder Fokusområder og mål Rapportering af indsatsen Sammenfatning af processen Refleksion – Det at sætte mål – Totaløkonomi – Dagligdagen i projektet

Rammerne omkring projektet Udbud med tydelige angivelser af bæredygtighedsmål Suppersygehuse og økonomi De store forventninger Et gammelt skrummel af et hus Forventninger til alle

RH’s vejledning i BB

Faserne Der skal fra starten af projektet lægges en plan for arbejdet med bæredygtighed – specielt skal deadlines være fastlagt for Forslag til fokusområder og prioritering Accept af fokusområder og prioritering Forslag til bæredygtighedskrav Accept af bæredygtighedskrav Virkemiddelliste Bæredygtighedsvurdering Evaluering

Organisering Fase 1 – Bygge- Disp.- Projektforslag

Arbejdsmetoder og systematik Bæredygtighedsgruppen vil ad hoc inddrage og trække på de nødvendige specialkompetencer, der indgår i projektet, herunder arbejdsmiljø. Bæredygtighedsgruppen vil vedholdende og på forskellige medier (mail, projektmøder, workshops og ved interviews) holde de mange faggrupper orienteret og inddraget i bæredygtighedsarbejdet.

Arbejdsmetoder og systematik Koordineringen af arbejdet med bæredygtighed sker løbende, men mindst som et fast punkt på projekteringsmøderne. I opstilling af bæredygtighedskrav tages udgangspunkt i Regionens generelle krav samt de krav, der er specifikke for projektet. Virkemidler. Fra starten benyttes vejledningens løsningsskema. Totaløkonomiske vurderinger. Vejledningens beskrivelse af processen med totaløkonomiske vurderinger følges.

Bæredygtighedsscreening

Workshops med deltagelse af bugherren og konsortiet Hvad er din rolle i det samlede projekt? Hvad er din tilgang til bæredygtighed? Hvad er dine kompetencer indenfor bæredygtighed? Fokusområder, mål, metode og evaluering

Fokusområder Regionens valg Social bæredygtighed Energi i drift Materialer og affald under udførelse Udledninger til vand under driften Råstoffer og LAR

Sammenfatning og processen Fokusområder, prioritering og målsætninger aftales med bygherren Bæredygtighedsprogrammet afleveres som en del af Byggeprogrammet Virkemidler totalliste, og screening af samme afleveres med dispositionsforslaget Virkemidler indarbejdes og valideres i projektforslaget Virkemidlerne indarbejdes i udbudsmaterialet Evaluering

Refleksion – Det at sætte mål – Totaløkonomi – Dagligdagen i projektet

Tak for opmærksomheden

Fokusområder Regionens valg Social bæredygtighed Energi i drift Materialer og affald under udførelse Udledninger til vand under driften Råstoffer og LAR

Fokusområder Ny Herlev Hospital Fleksibilitet (Et fleksibelt bygningskoncept, der kan rumme de konstante ændringer af rutiner, nye behandlingsformer, nye sygdomme og ny teknologi)

Fokusområder Ny Herlev Hospital CO 2 -udledning (Reduktion af CO 2 udledning relateret til energiforbrug, varme, ventilation og køling med henblik på at byggeriet på sigt kan blive CO 2 neutralt. Innovative løsninger til reduktion, genvinding og eventuel egenproduktion af energi. Anvendelse af materialer og produkter med mindst mulig CO 2 udledning. Bæredygtig trafik og logistik)

Fokusområder Ny Herlev Hospital Materialevalg (Valg af materialer med lang holdbarhed og som kan genanvendes. Benyttelse af indeklimamærkede materialer uden afdunstning af skadelige stoffer)

Fokusområder Ny Herlev Hospital Miljøskadelige stoffer (Forebyggelse mod udledning af miljøskadelige stoffer. Undladelse af brug af miljøskadelige stoffer og stoffer på Miljøministeriets liste over uønskede stoffer. Begrænsning af miljøskadeligt affald i byggefasen)

Fokusområder Ny Herlev Hospital Råstoffer (Begrænsning af forbruget af knappe råstoffer, herunder produkter og materialer, hvori indgår knappe råstoffer. Anvendelse af bæredygtige løsninger i landskabelig behandling af grunden, herunder reducering af behov for bortkørsel af jord og fremme nedsivning af regnvand)