Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget"— Præsentationens transcript:

1 Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget
Figurer og tabeller fra analysen

2 Figur 1 Dansk udledning af drivhusgasser i 1990 og 2014
Kilde: Energistyrelsen (2016): Energistatistikken 2015 og egne beregninger.

3 Anmærkninger til figur 1
Anm.: I energistatistikken omfatter landbrugets udledninger kun udledningerne direkte relateret til landbrugsproduktionen. Afgrænsningen af landbrugets drivhusgasudledning beskrives nærmere i afsnit 3.1. Kategorien “Øvrig” omfatter drivhusgasudledning fra deponi af affald, spildevandsrensning, industrielle processer, flaring mv. Kilde: Energistyrelsen (2016): Energistatistikken 2015 og egne beregninger.

4 Figur 2 Danske udledninger i ikke-kvotesektoren i 2005, 2014 og 2030-målsætningen
Kilde: Energistyrelsen (2016): Energistatistikken 2015 og egne beregninger.

5 Anmærkninger til figur 2
Anm.: I energistatistikken omfatter landbrugets udledninger kun udledningerne direkte relateret til landbrugsproduktionen. Afgrænsningen af landbrugets drivhusgasudledning beskrives nærmere i afsnit 3.1. Kategorien “Øvrige” omfatter drivhusgasudledning fra deponi af affald, spildevandsrensning, fossilt energiforbrug i byggeriet og dele af industrien mv. De to første søjler angiver, hvor stor drivhusgasudledningen var i ikke-kvotesektoren i 2005 og Den sidste søjle viser, hvor meget Danmark må udlede i 2030, hvis Danmark skal opfylde en 2030-målsætning på 39 pct. i forhold til Det antages, at man følger Klimarådets anbefalinger for brug af fleksible mekanismer, herunder at Danmark udnytter muligheden for at indregne det fulde bidrag fra LULUCF på 4 pct. i alt og i videst muligt omfang opfylder forpligtelsen ved indenlandske reduktioner, som nævnt i analysen Danmark og EU’s 2030-klimamål - Analyse af Kommissionens forslag til reduktionsmål uden for kvotesektoren, hvorved reduktionsmålet er 35 pct. i i forhold til Tages der højde for, at reduktionsmålet vil blive udmøntet som et skråt udledningsloft, vil reduktionsforpligtelsen kunne indfries med en lidt højere udledning i 2030, så længe de samlede udledninger i perioden er lavere end udledningsloftet. Kilde: Energistyrelsen (2016): Energistatistikken 2015 og egne beregninger.

6 Figur 3 Landbrugets drivhusgasudledning fordelt på kilder
Kilde: Danmarks National Inventory Rapport 2015 and 2016.

7 Anmærkninger til figur 3
Anm.: De nederste fem kategorier er de samme som er vist i figur 1 og 2 for Landbrug. Kilde: Danmarks National Inventory Rapport 2015 and 2016.

8 Figur 4 Landbrugets drivhusgasudledning fordelt på dyr
Kilde: Copenhagen Economics (2016): Dansk landbrugs drivhusgasudledning og produktion. Hvilke landbrugsprodukter er årsag til drivhusgasudledningen i landbruget? Beregninger er foretaget på baggrund af blandt andet Danmarks National Inventory Rapport 2015 and 2016.

9 Anmærkninger til figur 4
Anm.: Venstre søjle svarer til opdelingen i figur 3 ekskl. fossile brændsler og arealanvendelse. I anden søjle er udledningen fordelt på dyr og afgrøder, og i den tredje søjle er drivhusgasudledningen forbundet med produktion af dyrefoder fordelt på de enkelte dyretyper. Data er for Fordelingen af foder til husdyr tager udgangspunkt i antagelsen, at svin spiser hvede og byg, mens kvæg spiser græs, majs, og foderroer. Herfra er der fratrukket foder til fjerkræ, som er estimeret ud fra bestanden af fjerkræ og deres foderforbrug. Kilde: Copenhagen Economics (2016): Dansk landbrugs drivhusgasudledning og produktion. Hvilke landbrugsprodukter er årsag til drivhusgasudledningen i landbruget? Beregninger er foretaget på baggrund af blandt andet Danmarks National Inventory Rapport 2015 and 2016.

10 Figur 5 Landbrugets drivhusgasudledning, produktion og beskæftigelse
Kilde: Copenhagen Economics (2016): Dansk landbrugs drivhusgasudledning og produktion. Hvilke landbrugsprodukter er årsag til drivhusgasudledningen i landbruget? Beregninger er foretaget på baggrund af blandt andet Danmarks National Inventory Rapport 2015 and 2016 og Statistikbanken.

11 Anmærkninger til figur 5
Anm.: Venstre søjle med landbrugets drivhusgasudledning er lig med højre søjle i figur 4. Andelene for husdyr er inklusiv foderproduktionen til dem. En stor del af kategorien “Andre animalske produkter” er produkter fra fjerkræ og pelsdyr. Fordelingen af foder ved opgørelsen af produktionsværdi og beskæftigelse sker efter samme fordelingsnøgle som ved drivhusgasudledningen (se anm. til figur 4). Andel af beskæftigelse angiver andele af fuldtidsbeskæftigede i landbruget eksklusiv serviceydelser og jagt. Beskæftigelseskategorien “Andet” består primært af branchen “Blandet drift”. Data er for 2014. Kilde: Copenhagen Economics (2016): Dansk landbrugs drivhusgasudledning og produktion. Hvilke landbrugsprodukter er årsag til drivhusgasudledningen i landbruget? Beregninger er foretaget på baggrund af blandt andet Danmarks National Inventory Rapport 2015 and 2016.

12 Figur 6 Del af indtastningsarket for kvæg
Kilde: Klimarådets værktøj til beregning af drivhusgasudledningen fra landbrugsbedrifter.

13 Anmærkninger til figur 6
Anm.: På figuren ses et udsnit af indtastningsarket fra Klimarådets værktøj. I de blå felter kan man skrive antal dyr i den relevante stald. De grå felter er dyr/staldkombinationer, som ikke benyttes. Kilde: Klimarådets værktøj til beregning af drivhusgasudledningen fra landbrugsbedrifter.

14 Figur 7 Del af indtastningsarket for reduktionstiltag

15 Anmærkninger til figur 7
Anm.: På figuren ses et udsnit af indtastningsarket fra Klimarådets værktøj. I felterne kan der skrives ”ja”, hvis landmanden benytter det givne tiltag, eller antal hektar for at angive mængden af jord hvorpå det givne tiltag benyttes. Kilde: Klimarådets værktøj til beregning af drivhusgasudledningen fra landbrugsbedrifter.

16 Figur 8 Del af resultatarket: Udledning fra fordøjelse og gødningshåndtering

17 Anmærkninger til figur 8
Anm.: På figuren ses et udsnit af resultatarket fra Klimarådets værktøj. Her indtastes kilden til udledningen samt mængden af drivhusgasser fra den pågældende kilde, hvorefter udledningen beregnes. Kilde: Klimarådets værktøj til beregning af drivhusgasudledningen fra landbrugsbedrifter.

18 Tabel 1 Eksempler på tiltag eller ændringer der kan reducere drivhusgasudledningen

19 Anmærkninger til Tabel 1
Anm.: Tabellen viser udledningerne for forskellige scenariebedrifter. Der foretages et tiltag på gården eller i marken. Dette påvirker udledningen, hvilket er vist i en kolonne med ”Udledning før tiltag” og en kolonne med ”Udledning efter tiltag”. Kilde: Egne beregninger i Klimarådets værktøj til opgørelse af drivhusgasser på bedriftsniveau.

20 Figur 9 Eksempel på brug af værktøjet

21 Anmærkninger til figur 9
Anm.: I eksemplet flyttes 200 kvier fra en stald med dybstrøelse til en sengestald med fast gulv. Kilde: Klimarådets værktøj til beregning af drivhusgasudledningen fra landbrugsbedrifter.

22


Download ppt "Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google