Diabetes Diabetes Mellitus
Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
Behandling Diætetisk – sund kost og motion Hvis stadig problemer med at holde blodsukkeret stabilt, så kan der tages insulin i tablet form.
Behandling gennem kosten Retter sig mod: Holde blodsukkeret godt reguleret Normale Fedtkoncentrationer Normal insulinfølsomhed Opnå eller bevar den ønskede vægt. Forebygge/forsinke følgesygdomme til diabetes. 4
Principper i kosten Der anbefales et højere indhold af kostfiber på g pr. dag, hvilket svarer til 5 g pr. MJ. Hvis 7 MJ (7 x 5) = 35 g kostfibre. Der lægges desuden mere vægt på at følge et regelmæssigt måltidsmønster.
Måltidsmønster Det tilrådes at fordele maden jævnt over dagen med 3 hovedmåltider og 2-3 relativt store mellemmåltider. Et sent aftensmåltid tilrådes af og til.
Baggrund Maden er med til at forebygge for højt blodsukker efter måltiderne og for lavt blodsukker mellem måltiderne.
Diætprincipper omsat til praksis: - Spis mindre fedtstof, både af det synlige og det skjulte - Spis rugbrød, andet groft brød, ris, pasta og kartofler - Spis mange grønsager, gerne flere gange om dagen og helst mindst 300 g grønsager om dagen - Spis magert kød, fjerkræ, æg og indmad - Spis fisk, gerne op til 300 g om ugen - Spis gerne 2-3 stk. frugt om dagen - Drik eller spis ½ l magert mælkeprodukt om dagen - Spar på sukker - Spar på alkohol drik højst 2-3 genstande om dagen - Spis hyppigt og regelmæssigt
Hjerte-karsygdomme
Risikofaktorer Arv Rygning Stress Fedme Køn Forhøjet blodtryk Forhøjet LDL-kolesterol Mangel på motion
Behandling Kostomlægning: Lipidsænkende kost Kolestrolsænkende kost (Fuldkorn) Fedt- og kolesterolmodificeret diæt (spare på disse)
Behandling Mere fysisk aktivitet Medicin
Diætprincipper Mængden af energi ( overvægt) Mængden af fedt Typen af fedt Mængden af kolesterol Indtagelse af frugt og grønsager Antallet af måltider Alkohol
Diætprincipper Mængden af fedt E% Typen af fedt – Max 10E% mættede (animalske) – 5-10 E% polyumættede (heraf mindst 1E% N-3 fedtsyrer) (Olivenolie, fisk, nødder) – Resten skal være monoumættede (nødder, rapsolie, kerner) – Transfedtsyrer (hærdet fedt) bør begrænses til et minimum
Diætprincipper Frugt og grønt, 600 g om dagen Kostfibre nedsætter kolesteroltallet (3 g pr. Mj) Minimum 75 g fuldkorn
Salt Et højt saltindtag er forbundet med: Forhøjet blodtryk Øget risiko for hjerte-karsygdomme Anbefales reduktion til: 6 g/dag for kvinder 7 g/ dag for mænd
FULDKORNS MÆRKET Både diabetes og hjertekar-syge (og alle andre) har godt af at spise meget fuldkorn som en del af en sund kost.
Vælg fuldkorn først 3.3 Kilde: & skal Hele kornet = fuldkorn kim frøhvide aleuronlag 18
Kig efter Fuldkornslogoet og Nøglehulsmærket 3.6 ProduktgruppeFuldkornsindhold* Mel, gryn, ris100 % Brød50 % Knækbrød60 % Morgenmadscerealier60 % Pasta og nudler (uden fyld)60 % ProduktgruppeSukker*Fedt*Kostfibre *Natrium* KartoflerMaks. 1 g (tilsat)--Maks. 0,2 g Brød**Maks. 5 gMaks. 7 gMin. 5 gMaks. 0,2 g Knækbrød og skorper*** Maks. 5 gMaks. 7 gMin. 6 gMaks. 0,2 g Morgenmads- cerealier*** Maks. 13 gMaks. 7 gMin. 6 gMaks. 0,2 g * Indholdet er regnet på produktets tørstof * indholdet er pr. 100 gram af fødevaren. ** skal indeholde mindst 25 % fuldkorn. *** skal indeholde mindst 50 % fuldkorn. 19
Sundhedseffekt Flere fibre = Bedre mæthed Bedre fordøjelse Flere vitaminer og mineraler Kostfibre har en kolesterolsænkende effekt.
Anbefalingerne 3 g kostfibre/MJ 75 g fuldkorn dagligt. Hvordan får man dem? Fx vejledning til ens kunder – ved at spise dette brød får du 25 g af de 75 g fuldkorn.
Vi kigger på de forskellige mel fuldkornstyper