Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Type 2 diabetes Diabetestyper Diabetesundervisning ved sygeplejerske
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
Velkommen. Sund livsstil Regelmæssige mættende måltider (gerne 4-6 måltider) Kost som indeholder frugt og grønt Kost med rigt indhold af fuldkorn og.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Risikofaktorer
Nedsætter fedtindholdet
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
AMI OG HJERTEINSUFFICIENS Storyline: Det sunde og raske menneske og den somatiske patient 2016 – hold 1608.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Morgenmad Ligesom vi fylder det rigtige brændstof på vores biler, er det lige så vigtigt, at vi fylder det rigtige brændstof på os selv og vores børn.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Reduktion af saltindtaget i DK ved Else Molander, Fødevarestyrelsen 3. oktober 2011.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Sådan skaber vi Fuldkornsfordele sammen
Hvor kommer fedtet fra? Kilde: Danskernes kostvaner
Seks veje til din sundhed
Hvor kommer fedtet fra? Kilde: Danskernes kostvaner
Den vigtigste energikilde.
Undervisning forældregruppe
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Morgenmåltid Mellemmåltid
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Hvad indeholder vores mad.
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til patienter med skizofreni eller anden psykose TEMAETS FORMÅL: At deltagerne opnår viden om, hvordan sygdom.
Præsentation af Region Syddanmarks ”Hvordan har du det?” – 2017
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Lav dit eget brød.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Diabetes Diabetes Mellitus

Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.

Behandling Diætetisk – sund kost og motion Hvis stadig problemer med at holde blodsukkeret stabilt, så kan der tages insulin i tablet form.

Behandling gennem kosten Retter sig mod: Holde blodsukkeret godt reguleret Normale Fedtkoncentrationer Normal insulinfølsomhed Opnå eller bevar den ønskede vægt. Forebygge/forsinke følgesygdomme til diabetes. 4

Principper i kosten Der anbefales et højere indhold af kostfiber på g pr. dag, hvilket svarer til 5 g pr. MJ. Hvis 7 MJ (7 x 5) = 35 g kostfibre. Der lægges desuden mere vægt på at følge et regelmæssigt måltidsmønster.

Måltidsmønster Det tilrådes at fordele maden jævnt over dagen med 3 hovedmåltider og 2-3 relativt store mellemmåltider. Et sent aftensmåltid tilrådes af og til.

Baggrund Maden er med til at forebygge for højt blodsukker efter måltiderne og for lavt blodsukker mellem måltiderne.

Diætprincipper omsat til praksis: - Spis mindre fedtstof, både af det synlige og det skjulte - Spis rugbrød, andet groft brød, ris, pasta og kartofler - Spis mange grønsager, gerne flere gange om dagen og helst mindst 300 g grønsager om dagen - Spis magert kød, fjerkræ, æg og indmad - Spis fisk, gerne op til 300 g om ugen - Spis gerne 2-3 stk. frugt om dagen - Drik eller spis ½ l magert mælkeprodukt om dagen - Spar på sukker - Spar på alkohol drik højst 2-3 genstande om dagen - Spis hyppigt og regelmæssigt

Hjerte-karsygdomme

Risikofaktorer Arv Rygning Stress Fedme Køn Forhøjet blodtryk Forhøjet LDL-kolesterol Mangel på motion

Behandling Kostomlægning: Lipidsænkende kost Kolestrolsænkende kost (Fuldkorn) Fedt- og kolesterolmodificeret diæt (spare på disse)

Behandling Mere fysisk aktivitet Medicin

Diætprincipper Mængden af energi ( overvægt) Mængden af fedt Typen af fedt Mængden af kolesterol Indtagelse af frugt og grønsager Antallet af måltider Alkohol

Diætprincipper Mængden af fedt E% Typen af fedt – Max 10E% mættede (animalske) – 5-10 E% polyumættede (heraf mindst 1E% N-3 fedtsyrer) (Olivenolie, fisk, nødder) – Resten skal være monoumættede (nødder, rapsolie, kerner) – Transfedtsyrer (hærdet fedt) bør begrænses til et minimum

Diætprincipper Frugt og grønt, 600 g om dagen Kostfibre nedsætter kolesteroltallet (3 g pr. Mj) Minimum 75 g fuldkorn

Salt Et højt saltindtag er forbundet med: Forhøjet blodtryk Øget risiko for hjerte-karsygdomme Anbefales reduktion til: 6 g/dag for kvinder 7 g/ dag for mænd

FULDKORNS MÆRKET Både diabetes og hjertekar-syge (og alle andre) har godt af at spise meget fuldkorn som en del af en sund kost.

Vælg fuldkorn først 3.3 Kilde: & skal Hele kornet = fuldkorn kim frøhvide aleuronlag 18

Kig efter Fuldkornslogoet og Nøglehulsmærket 3.6 ProduktgruppeFuldkornsindhold* Mel, gryn, ris100 % Brød50 % Knækbrød60 % Morgenmadscerealier60 % Pasta og nudler (uden fyld)60 % ProduktgruppeSukker*Fedt*Kostfibre *Natrium* KartoflerMaks. 1 g (tilsat)--Maks. 0,2 g Brød**Maks. 5 gMaks. 7 gMin. 5 gMaks. 0,2 g Knækbrød og skorper*** Maks. 5 gMaks. 7 gMin. 6 gMaks. 0,2 g Morgenmads- cerealier*** Maks. 13 gMaks. 7 gMin. 6 gMaks. 0,2 g * Indholdet er regnet på produktets tørstof * indholdet er pr. 100 gram af fødevaren. ** skal indeholde mindst 25 % fuldkorn. *** skal indeholde mindst 50 % fuldkorn. 19

Sundhedseffekt Flere fibre = Bedre mæthed Bedre fordøjelse Flere vitaminer og mineraler Kostfibre har en kolesterolsænkende effekt.

Anbefalingerne 3 g kostfibre/MJ 75 g fuldkorn dagligt. Hvordan får man dem? Fx vejledning til ens kunder – ved at spise dette brød får du 25 g af de 75 g fuldkorn.

Vi kigger på de forskellige mel fuldkornstyper