Styringsteknologier og professionel praksis - På tværs af familiearbejde og inklusion i skolen v Charlotte Højholt, RUC 3 pointer Når vi diskuterer politiske.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

FORÆLDREGRUPPE - som en del af behandlingen
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Nonne historie.
Hvordan kan man arbejde målrettet med inklusion?
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Problemformulering Hvad sker der i sammenstødet mellem omsorg og administration på en hospitalsafdeling? Hvilken betydning har dette sammenstød for sygeplejerskernes.
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
Afrejsebriefing 2013 Mødet med det fremmede
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Borgernes barrierer for brug af IT
Et væksthus for børn og voksne
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Arbejdspladsudvikling
Forældremøde X årgang.
Børn og sorg - og sprældøde døde
Skolereformen Overordnede mål:
19 April 2006 Virksomheds Dialog Gruppen Mødeleder Valdemar Thomsen 1 Om at forstå praksis fælleskaber / netværk og hvorfor de forandrer.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Forældrenetværk Hvorfor – Hvordan? Line Buchholt
På Tværs af familiearbejde og inklusion i skolen www. fais
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Vi stiller skarpt på skole-hjem samarbejdet
Gymnasietid Lektielæsning Læringsstile. Lektielæsning Hvad er god lektielæsning? ◦ Man når at lave det, man har planlagt (realistisk planlægning) ◦ Man.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Inklusion i folkeskolen: Vision og byggesten
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
- Hvad kan I forvente som forældre?
Dansen omkring handicapbegrebet
Michael og Julie Hvad vil DU gøre? (Klik for at komme videre)
Betydningen af Pædagogisk engagement og relationsprofessionerne
Procesværktøjer.
Børnefællesskabers betydning?
Køb af processer Dialog med kaospiloterne hold september 2004 Lisbet Thyge Frandsen, adm.dir. BDO ScanRevision.
Vejlederens kommunikation
Kærnehuset! Forældresamtaler -et nødvendigt onde eller brugbart pædagogisk værktøj?
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Virkeligheden er ikke en case Mangfoldighed er ikke til stede som viden – skal udforskes Mange historier – perspektiver og interesser Et barn – tilfældigheder.
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Møllevangskolen 22. November 2012
Social kompetence Oplæg den 28. Oktober 2008 Kildevældsskolen Per Schultz Jørgensen.
Forældresamarbejde/fællesskaber
Kristine Kousholt, post doc, ph.d.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
Reform til Kærbyskolen Overordnede mål - Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige de kan. -Folkeskolen skal mindske betydningen af.
HJÆLP TIL FAMILIER Lavet af: Sofie, Daniel G, Amr, Sophia.
Sådan bruger du præsentationen
Inklusion og Specialviden
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
”Børnefællesskabets betydning” Nyborg, April 2012 Børnefællesskabets betydning Anja Hvidtfeldt Stanek cand. mag i pædagogik og psykologi Ph.d. i psykologi.
UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT & HIOA Ida Schwartz, lektor, cand. psych., ph.d. Bosat udenfor eget hjem Børn og unges skolegang og fritidsliv – set fra børnenes.
SSP SAMARBEJDE EFTER FOLKESKOLEREFORMEN SSP samarbejde efter folkeskolereformen1.
Implementering af PALS
Den pædagogiske læreplan
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Styringsteknologier og professionel praksis - På tværs af familiearbejde og inklusion i skolen v Charlotte Højholt, RUC 3 pointer Når vi diskuterer politiske styringsteknologier må vi i stedet for at gøre det abstrakt og principielt se på de konkrete praksisser

2. Sundhed knytter sig til det almene liv mennesker lever sammen med andre mennesker – her: børns muligheder for at lære og udvikle sig knytter sig til deres deltagelse i et alment børneliv.

3. Viden – når vi diskutere styring af professionel praksis står viden centralt – vi har brug for viden fra dagliglivet og fra brugeres og professionelles perspektiver på problemerne og på hvad der virker i hverdagen.

Projektet Børns liv på tværs Børns læring og udvikling gennem deltagelse Indsatser rettet mod at hjælpe børn og familier i vanskeligheder Deltagerobservationer i hverdagen, møder, m.m., Interviews, forskningssamarbejde Hvordan kan forskellige professionelle indsatser organiseres, så de styrker børns liv og læring på tværs af deres liv?

Et eksempel I et lokale arbejder lærere, forældre, ca. 5 børn og en psykolog. Børn og forældre arbejder 2 og 2 og assisteres af de professionelle. Der er mange aktiviteter både ved bordene og imellem dem – der er mange samspil at iagttage. Vi sidder 2 forskere i sofaen, og Christinas mor konverserer os. Christina og hendes mor har klaret, hvad de skulle, Christina har fået gode scorer, og hendes mor hjælper nu et andet barn. Hun ser ud til at leve op til forventningerne til forældrenes opgaver her. Christina går rundt og ser lidt ’teenage-tillukket’ ud. Hendes mor konstaterer, da timen er forbi: ’Nu skal du tilbage til din klasse.’ Christina svarer med mørk mine: ’Jeg gider ikke den lorteklasse’.

Christinas bemærkning illustrerer både adskiltheden og børnenes liv og engagementer på tværs af de professionelle indsatser.

Hvorfor diskutere styringsteknologier? ’…har påpeget manglen på en målbar faglig udvikling - fordi vi ikke kan måle det vi arbejder mest med: Relationer. Der skal derfor arbejdes med at teste for ”faglig progression” – og vi diskuterer i øjeblikket, hvordan det arbejde kan udformes, så det giver bedst mening.’

’Den går ind og måler på samtlige klassetrin med fastlagte spørgeskemaer og ud fra et helt andet ’skoleorienteret’ fokus’ – ’vi passer slet ikke ind, men vi skal evalueres på samme vis som alle de andre - hvad får det af betydning for vores skole … vil det forandre vores fokus og metode?’

Forskningen Figuren om, at forskningen kan skabe kriterier hinsides praksis, … står stærkt – Vi må forholde os til netop denne figur

Styring gennem selvregulering? forskellige teoretiske perspektiver på hvordan vi kan forstå forholdet mellem styringsteknologier og social praksis. en pointe om at vi som professionelle selv ’tager kontrollen’ på os den enkelte realiserer sig selv som subjekt eller frit individ gennem særlige ’teknikker’

et udgangspunkt i konkrete situationer i social praksis og samspil mellem deltagerne her Fokus på forskellige perspektiver, konflikter og samarbejde

Ole Dreier: ‘While Foucault, and those who follow his line of thought (e.g. Hook 2003; Rose 1996b), emphasize the historical specificity of forms of power and the omnipresence of power, they find essentially the same logic of power in every local context. Power seems to be historically specific but contextually unspecific. … Governing through the conduct of conduct of autonomous individuals is a general logic of power that is nowhere in particular in neoliberal societies.’ (2008, p 28).

Et Eksempel Situationer i forløb - skift, brud, samarbejde, - forsøg og eksperimenter for at få samspil til at ’fungere’ Løbende ændringer af strategier - Løbende refleksion over dilemmaer

’De ender med at aftale, at de skal blive bedre til at koordinere det, de gør, og have øjenkontakt for at være sikre på ikke at bryde ind i forløb som er godt i gang.’ (observation af Anne Morin).

Deltagerne forholder sig subjektivt til problemerne som de fremtræder konkret her Dynamikker i en flerhed af deltagere Forskellige tilgange til behandlingen Intersubjektivitet En udforskende praksis

Viden hvorfra? Viden om de professionelles daglige håndteringsprocesser og de livsprocesser, børn og forældre lever, og som de professionelles indsatser gerne skulle virke i.

Børnene fortæller om kammerater og om dilemmaet med hvor de hører til ’hvem er mine kammerater, hvor hører jeg til henne?’ – ’er mine venner her, eller er de i folkeskolen – og hvordan får jeg også venner her…?’ (Røn Larsen in prep).

Vi mangler vi viden fra børns almene liv sammen Der sker en hierarkisering af viden - hvad der overhovedet kan anerkendes som viden, knytter sig til særlige (individualiserende) teknologier betydninger for hvem der kan komme til orde lukker sig om sig selv og lukker børnelivet ude.

Afslutning Forskningen må deltage i variationerne, modsætningerne og konflikterne – for herigennem at udvikle sine begreber Praksis har brug for rettethed retningslinier ’må søges tydeliggjort i takt med, at de søges virkeliggjort’ (Uffe Juul Jensen)

Vi kan ikke skabe en teknologi, der på en gang overvinder det sociale livs dobbeltheder – men vi kan give de professionelle relevante betingelser for at samarbejde om denne kompleksitet og udforske andre menneskers perspektiver og betydninger.