Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf. 2565 9205

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Portfolioeksamen Studieområde 2
Advertisements

AT opgave 2014 Mad og Mennesker
Videnskabsteori og faglige metoder
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
SRP på Faaborg Gymnasium 2013
Dansk og historie i Studieretningsprojektet
Fra faglig rapport til akademisk opgave Et didaktisk redskab.
Undervisningsplanlægning
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
Almen studieforberedelse
Reform af de gymnasiale uddannelser Esbjerg 5. nov 03 / TC.
Humaniora.
Velkommen til Handelsgymnasiet hhx
Faglig læsning 2.
Den mundtlige præsentation/PowerPoint: Rammer
Fra undervisningsevaluering til skolens kvalitetsarbejde
Internationalisering i og udenfor Danmark: Udover studieretningsfagene samfundsfag, matematik og psykologi inddrages andre fag, så oplagte tværfaglige.
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
SPROGFAG – DIDAKTIK OG METODE
Spansk Hvad skal eleverne lære? Faglige mål Eleverne skal kunne: – forstå et tydeligt talt spansk – tale et klart og nogenlunde flydende spansk,
Netværksprojekt for fremmedsprogenes profil og anvendelsesorientering i de gymnasiale uddannelser.
Almen sTudieforberedelse - AT
Anden information Bettina Dahl Søndergaard Lektor Hvad er svært ved beviser for gymnasieelever - og kan vi gøre noget ved det? Fredag den 18. marts 2011.
Esbjerg 5. nov 03 / TC1 Reform af de gymnasiale uddannelser.
Faglige metoder I fagene international økonomi, samtidshistorie og engelsk Kilde: hhx-håndbogen til studieområdet (Systime)
”Ny skriftlighed” Elevernes studieforberedende skrivekompetencer
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Synopsis VIP3/2012.
Sprogfagenes metoder Susanne Galsøe.
AT eksamen 2014 Hvordan kan opgaven løses med de humanistiske fag? HS
S TUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG H VAD ER ET STUDIERETNINGSPROJEKT ? En skriftlig opgave i typisk to fag Du skal tage udgangspunkt i et studieretningsfag.
Kontaktperson-ordning = primærvoksenfunktion = mentorordning VANGEBOSKOLEN
PÆDAGOGIKUM-KONFERENCE MARTS 2010
Gymnasiet (Stx)
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.
Matematikfaglighed i samfundsfag og EU
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
Mhtconsult Mangfoldighedsværktøj for Erhvervsskolerne Skemafasen.
Gymnasierådet – 11. marts 2008 Evalueringer af gymnasiereformen Forsøg med digitale eksamensopgaver Forsøg med nyt bioteknologifag i stx og htx.
Gymnasierådet 27. april 2009 Politisk aftale om justering af gymnasiereformen Ikrafttræden Forestående proces i Gymnasieafdelingen --- Ansøgertal 2009.
SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION
Oplæg om lektier Data og overvejelser.
Hermeneutik Gruppe 9. Opgavespørgsmål nr.1: Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp )? Hvordan definerer.
Studieområdet på hhx Præsentation af EVA’s følgeprojekt vedr. studieområdet på hhx og htx og almen studieforberedelse på stx Konference om Studieretningsprojektet.
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
Virksomhedskontakter, fag og studieretninger - Nogle overvejelser og eksempler.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
FoU projekt Synliggørelse af fremmedsprogene via fagligt sammenspil i et anvendelsesorienteret perspektiv.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
Studieretningsprojektet og Det internationale område Studiekompetence i fokus også på 3. år Flerfaglige forløb Faglige udfordringer både for elever og.
KNÆK KODEN.
Erfaringer med brug af 7-trins-skalaen, DPU 27. august 2007
KNÆK KODEN.
KNÆK KODEN.
Pædagogiske intentioner ved inspirationsforløb i erhvervsøkonomi
Engelskfagets metoder
Fag, fagligt samspil og metode
Den analyserende Artikel
Styrkede gymnasiale uddannelser
Det handler om eleverne
Studieretningsprojektet
AT og humanistiske metoder
Dialogmøde Engelsk B, HTX – vejledende opgavesæt
KNÆK KODEN.
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf

Baggrund Reformens tydeliggørelse af hvert fags identitet Reformens vægt på samspil mellem fagene Udtalt behov blandt lærerne for at blive bedre ”klædt på” Konklusioner fra EVA-rapport: især 2. fremmedsprog har svært ved at gøre sig gældende i de faglige samspil Seneste læreplansjustering

Ministerens ønske om at skærpe den anvendelsesorienterede profil i sprogfagene Nyt fagligt mål i alle læreplaner på stx: ”eleverne skal kunne demonstrere viden om fagets identitet og metoder” Anvendelsesorientering er blandt andet Medier Aktuelle indslag Brugsfaglighed i forhold til faglige samspil

Sprogfagenes fælles identitet Et sprogfag er Et færdighedsfag Et vidensfag Et kulturfag Husk: De tre søjler er gensidigt afhængige af hinanden Vi skal være meget mere eksplicitte om de tre søjler i undervisningen!

Samspilsområder AP AT (stx), studieområdet (hhx) Studieretningsforløbet – toning af studieretningen Studieretningsprojektet

AP Hvad kan vi bidrage med? Hvad kan vi gøre ude i sprogfagene mens AP kører? Hvordan arbejder vi sammen med de andre sprogfag og dansk med at følge op på AP i resten af det 3- årige forløb, både ude i fagene og i AT?

Studieretningsforløbet Hvad skal/kan der samarbejdes om undervejs? Hvordan tilrettelægges progressionen frem mod studieretningsprojektet? Hvilke områder er oplagte til studieretningsopgaven i 2. g, og hvilke kan med fordel gemmes til 3. g?

AT Udfordringer: 1.Hvad kan sprogfagene bidrage med: 1.Det sproglige niveau 2.Indholdsdimensionen 3.Metoder? 2.Organiseringen på skolerne

AT - udfordringerne 1.Det sproglige niveau: På fremmedsproget og/eller dansk 2.Indholdsdimensionen: Hvorfor netop dette emne? Vigtighed og relevans (faglige mål), begejstring… 3.Hvilke metoder kan vi byde ind med i hvilke sammenhænge? Hvad kan hver enkelt metode og hvad kan den ikke? 4.Organiseringen på skolerne: Placering i skemaet Hvem har udspillet?

Om sprogfagenes metode (1) Genstandsfeltet: mennesket som kulturskabende og kulturskabt væsen mennesket mener noget, føler noget og vil noget, som udtrykkes via menneskeskabte produkter Hermeneutikken: - samler det vi gør i sprogfagene: Vi fortolker meningsfulde udsagn, idet det mennesket mener, føler og vil, udtrykkes i produkter, i tegn, som skal forstås, dvs. analyseres og fortolkes

Om sprogfagenes metode (2) Spørgsmål der kan stilles til det menneskeskabte (kultur)produkt – hvilket i dette tilfælde oftest er en ”tekst” : hvad er det forfatteren /afsenderen vil sige og hvorfor? (intentionalitet)? hvordan kommer intentionaliteten til udtryk, og hvorfor? i hvilken sammenhæng (hvilken tradition indgår det i, tråde til forfatterens liv og værk)? hvordan er sammenhængen mellem tekstens udtryk/intentionalitet og epokens? hvilken historisk og/eller samfundsmæssig kontekst skal teksten forstås i?

Om sprogfagenes metode (3) Eksempler på forskellige analysemodeller der kan tages i brug afhængigt af sagens og tekstens karakter Biografisk læsning af et værk Læsning af biografier Diskursanalyse Kommunikationsanalyse Argumentationsanalyse Sproglig analyse Sociolingvistisk analyse Nykritisk analyse Læserorienteret analyse …

Til overvejelse og diskussion Er der sprogspecifikke forskelle i svarene på udfordringerne? Hvad er det egentlig sprogfagene kan? Og hvad kan de ikke? Hvad er det for nogle (typer af) spørgsmål vi gerne vil have, at eleverne med vores fag skal kunne stille til de forskellige sager? Hvordan lærer vi eleverne at finde frem til disse spørgsmål? Hvordan lærer vi eleverne at finde frem til svarene på spørgsmålene?

Husk At tage udgangspunkt i de justerede læreplaner At sprogfag ikke er dansk (!) At også AT får ny læreplan