Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet samarbejder om kontrollen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

Securities Law Legislation EU-Forum den 6. december 2012 Pernille Christiansen.
informationsflowet for kemiske stoffer og blandinger
Vandrammedirektivet Involvering af offentligheden i planlægningen Henriette Færgemann Team koordinator Europa Kommissionen DG Miljø, Vandafdelingen.
Tilsyn med og samarbejde om borearbejde
Embedsdyrlæge i Fødevarestyrelsen
Egenkontrol.
Social dumping rapporten og Finanslovsaftalen for 2013.
Nye sporbarhedsregler for fiskevarer og akvakulturprodukter
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto SIDE 1 Kemikalierne.
Fremtidig finansiering af foderstofkontrol Henrik Nielsen & Lis Marianne Hansen PLANTEDIREKTORATET.
Børnehavevejledningen Cand. Brom
Fødevarekontrol i Danmark 2011 Forbrugeroplysning vedrørende Fisk iht Forordning 1224/2009 og gennemførselsbestemmelser 404/2011.
Kursusmodul II Udvidet kursus - Eksportkontrolprocedurer Signe Flege Erhvervsstyrelsen Erhvervs- og Vækstministeriet.
Grøn Vækst Juni 2009 Miljøstyrelsen – Pesticider og Genteknologi Fremtidig indsats på pesticidområdet på baggrund af: A) ny EU lovgivning og B) regeringens.
H:\OVH-DL\ANDET\0074amb.ppt 1 Foderstofhygiejne  Landmandens rolle  Bureaukrati?  Nye krav?  Dokumentation  Sporbarhed.
DI Handel årsdag - Tirsdag den 12. maj Adm. Direktør Steen Weirsøe
Risikohåndtering af norovirus
DuPont Crop Protection Lars Byberg Miljø- og kvalitetskonsulent DuPont Danmark ApS Eget ansvar for planteværn giver kvalitet - og skaber merværdi.
LANDBRUGSRAADET Plantekongres 10. januar 2006 Krav om sporbarhed og mærkning af fødevarer Morten Andersen Linnet Landbrugsraadet Afd. for Fødevarer og.
Arbejdet med åbne standarder – fokus på implementeringen af B 103 Oplæg ved 3. workshop for it-governance 21. februar 2007.
1 Ny dual-use forordning ERFA-møde 10. september 2008 Kt. chef Stig Uffe Pedersen.
CE-mærkning CE-mærket er ikke et kvalitetsmærke og har aldrig været tænkt som sådan. CE-mærket er et mærke, der giver tilladelse til at markedsføre et.
Dansk Landbrugsrådgivning Mærkevarer – eller bare sikre produkter? Aftagerne forlanger sikre fødevarer – hvordan honorerer vi kravene? v/ Klaus Bergulf.
Dyrevelfærd i EU-kontekst
Status på implementering af EU lovgivning for søer i Østeuropa v. Chefkonsulent Per Knudsen LRØ 8. Januar 2010.
Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger
Forholdsregler i grossist- og importled for norovius Tine Skriver HTSI HTSI er Danmarks næststørste erhvervsorganisation med mere end medlemsvirksomheder.
Formål og baggrund Jørgen Larsen. Grunden til at en revision af Biociddirektivet var nødvendigt  Lukke smutveje (”loopholes”) og fremme fri handel samt.
KO-kontrol Sikre overholdes af udvalgte miljøregler (Natur og miljø) Beskyttelse af grundvand og undergrund KO kontrol / KO anden kontrol KO kontrol.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Ledelsestilsyn, hvad er det?
Implementering af krav i Hygiejneforordningen i DLG
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 ARBEJDSMILJØLEDELSE OHSAS Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse OHSAS
Quality Management Systems
1 Definition: ”Teknisk bistand omfatter enhver form for bistand i forbindelse med reparation, udvikling, fremstilling, samling, prøvning, vedligeholdelse.
Plantekongres 2006 kontorchef Hanne Kristensen,
Greenkeeper ERFA-gruppe Golfens Grønne Regnskab - Et godt formidlingsredskab!
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
Præ-registrering Vibeke Plambeck 28.maj 08 Hvad skal man være opmærksom på - som ansvarlig for et stof - som downstream-bruger.
Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm
Nye ældre – nye muligheder
KLINIKPAKNING Annette Bested Toft, KLIFO© 2011.
IRF - møde Medicinforsøg med børn
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Lov om dyrkning m.v. af genmodificerede afgrøder Hvordan og hvorfor?
REACH-Implementeringsprojektet Status for implementeringen af REACH i Danmark Torben Nørlem, Miljøstyrelsen Kemikalier.
IKT i marken – specielt for gartnere Allan Leck Jensen og Iver Thysen Danmarks JordbrugsForskning Informatik og Beslutningsstøtte.
Hvorfor er Foderhygiejneforordningen så vigtig? Gorm Lunn PLANTEDIREKTORATET.
Junglen af miljøreguleringer Miljøchef, Hans Roust Thysen Landscentret, Planteavl Afdeling for Miljø, Natur og Arealforvaltning.
PLANTEDIREKTORATET Principper for Plantedirektoratets arbejde Morten Ejrnæs.
Seminar 6 – Arbejdsmiljøledelse
Kan økologiregler sikre dyrevelfærd?
Pesticidrester i fødevarer Fødevaredirektoratet Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring Jens Hinge Andersen Fødevaredirektoratet Mørkhøj Bygade
Ole Knudsen Coop Norden AB Food Varesikring 10. januar 2006 Plantekongres.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Dansk IP - Certificeret frugt og grønt er nu en realitet Af Mette Nielsen Kvalitet og dokumentation, Landscentret.
EMAS 3 Præsentation af Kommissionens forslag Ulla Ringbæk.
Green Network BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR Virksomhed med arbejdsmiljøcertifikat Alle virksomheder Arbejdsmiljøcertifikatet.
Socialtilsyn Nords årsrapport En vurdering af tilbuddenes kvalitet
IT SIKKERHED I ALMEN PRAKSIS. Niels Ulrich Holm..
1 REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green.
Jupiter temadag den 30. maj 2007
Om udvalgets arbejde Dansk Forening for Markedsføringsret
Forberedende kursus til produktionshygiejne.
Sporbarhed håndtering af døde dyr
heste Sarah Levring Møller.
Hygiejne 3.
Frugt- og grøntproducenterne dokumenterer via nettet
Præsentationens transcript:

Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet samarbejder om kontrollen Mette Hjulmand-Lassen Chefkonsulent Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsens og Plantedirektoratets samarbejdsområder Plantedirektoratets og Fødevarestyrelsens direktion mødes ca. 2 gange om året Efter behov deltager regionschefen i Odense og Viborg 4 undergrupper

Fødevarestyrelsens og Plantedirektoratets samarbejdsområder Økologi Gødning/foder Faglige sagsområder: Biavl, CHR, Cross Compliance, import- og eksportkontrol, VETSTAT, Lov om kartofler, Markedsordninger for frugt og grønt, Veterinærcertifikater, GMO, hygiejne m. fl. Administration

EU-Foder- og Fødevareloven Kontrolforordningen Nye EU-regler EU-Foder- og Fødevareloven Kontrolforordningen Fødevarehygiejneforordningen Foderhygiejneforordningen

Filosofien Jord til bord Primære ansvar hos producenter og virksomheder Myndigheder håndhæver og kontrollerer Sporbarhed Videnskabelig rådgivning Forsigtighedsprincippet Højt beskyttelsesniveau Effektiv beskyttelse i krisesituationer Åbenhed

Nye EU-regler for primærproducenter Sporbarhed i hele fødevarekæden Primærproducenter er fødevarevirksomheder! GMP og basale hygiejnekrav Egenkontrol (dog ikke HACCP-baseret) Journaler Fødevarekædeoplysninger (slagtedyr)

EU-foder- og fødevareloven – hurtigt varslingssystem Rapid Alert (RASFF) Èt kontaktpunkt i hvert land (døgnvagt) I DK – Fødevarestyrelsen v/ kontoret for egenkontrol, import og eksport. Fødevarestyrelsen behandler fødevaresager og Plantedirektoratet fodersager i RASFF Kontaktpunkt i EU-Kommissionen (døgnvagt)

Kontrollen skal udføres i alle led i produktionen Kontrolforordningen Kontrollen skal være regelmæssig, behovsorienteret, uanmeldt og dokumenteret Kontrollen skal udføres i alle led i produktionen

Kontrolforordningen Plan skal omfatte alle sektorer og være flerårig. Første plan skal være klar 1. januar 2007 Plan skal beskrive de strategiske mål for den offentlige kontrol i DK Prioriteringer skal afspejle risikovurdering, og kontrolmetoder skal være effektive Planen skal beskrive myndighedernes opgavefordeling i DK Oversigt over beredskabsplaner Plan for efteruddannelse KOM fastlægger retningslinier for de nationale kontrolplaner DK skal juni 2008 sende årsrapport til KOM, der opsummerer kontrolindsatsen og resultater FVO vil udføre generelle og specifikke audits af MS. Fokus er på kontrolplanen

Kontrolforordningen – fælles emner Registrering af virksomheder Kontrolplaner Intern revision EU-inspektion v. FVO, f.eks. Foder, BSE, pesticider Kompetencekrav til tilsynsførende

Fælles kontrolpolitik Kontrolforordningen Fælles kontrolpolitik Tværministerielt kontrolforum Fiskeridirektoratet, Plantedirektoratet, DFFE, Fødevarestyrelsen Retssikkerhed, fælles kurser, kontrolkodeks, supervision, kontrol og hygiejne, sanktioner.

Hygiejnepakken 2 forordninger rettet mod virksomhedsledere hygiejnebestemmelser for alle virksomheder supplerende hygiejnebestemmelser for (en gros)virksomheder med animalske fødevarer (kød, fisk, mælk, æg) 1 forordning rettet mod kontrolmyndigheder supplerende regler om kontrol med animalske fødevarer 1 direktiv om dyresundhed (1. januar 2005) 1 direktiv om ophævelse af eksisterende direktiver

Eksempler på Fødevarestyrelsens kontrol i primærproduktionen Dyrevelfærd Medicin Mælkekontrol Kontrollen før slagtning i fjerkræbesætninger

Egenkontrol er et bærende element i fødevarekontrollen Branchekoder er en branches eget værktøj til at indføre egenkontrol

Den ny mælkekontrol Egenkontrollen hos producenterne baseres på branchekoden (branchens egen vejledning til producenterne om hvordan man overholder lovgivningen og hvilken dokumentation man skal have), og systematisk kvalitetsovervågning fra branchens egne kvalitetsrådgivere Overvågning af mælkekvaliteten er mejeriernes og producenternes ansvar Offentlige kontrol består i en Løbende indberetninger af overskridelser Offentlig validering af systemet med offentlig kontrol af få hundrede besætninger faldende over tid

Kontrollen med slagtefjerkræ i besætningen Modernisering af kontrollen med slagtefjerkræ Egenkontrolprogram for produktionsoplysninger m.v. udarbejdes efter branchekode udarbejdet af Fjerkræraadet og godkendes af fødevareregionen Dato, antal og oprindelse af fjerkræ; dødelighed; foderleverandør; anvendelse og tilbageholdelsestider for medicin eller tilsætningsstoffer; indtagelse af foder og vand herunder tidspunkt for slutfodring, vaccinationer; vægtforøgelse; antal fjerkræ til slagtning etc. etc. Besætninger uden anmærkninger er elitebesætninger som alene får et tilsyn 2 gange om året resten får 1 tilsyn pr. rotation – tilsynet er brugerbetalt

Nationale retningslinier for god praksis (Branchekoder) Mange fællestræk mellem foderhygiejneforordningen og fødevarehygiejneforordningen HACCP Nationale retningslinier for god praksis (Branchekoder) Generelle hygiejnebestemmelser Journaler Anbefalinger vedr. retningslinier for god praksis

Den korte og den lange bane Den korte bane (pr. 1. Januar 2006) Hygiejnereglerne kontrolleres i samarbejde med Plantedirektoratet efter den almindelige arbejdsfordeling – tidsplanen er lagt i samarbejde med Landbrugsraadet Den lange bane Kunne vi sammen – med udgangspunkt i egenkontrollen, og gerne med inspiration fra den ny mælkekontrol – finde et nyt koncept for kontrollen i primærproduktionen?

EU, f.eks. Økologi, foder, kontrolforordning Internationale fora EU, f.eks. Økologi, foder, kontrolforordning Nordisk samarbejde, f.eks. tilsynskonference

Tak for opmærksomheden!