Udviklingen i pesticiders belastning af miljøet i perioden 1986-2006 Kim Gustavson, DHI

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
De seneste ændringer af jord-forureningsloven Ulla Højsholt Funktionsleder Jord & Affald Miljøstyrelsen.
Advertisements

Århus Kommune Undersøgelse på tilsynsområdet Telefonundersøgelse foretaget november respondenter.
Tal på familieområdet.
Langvarigt sygefravær
Status om landbrug og fosfor
Midtvejsevaluering af Landdistriktsprogrammet
Indsatsplanerne for pesticider i drikkevand og deres betydning
Hotel- & Restaurantskolen den 15
Økonomiske styringsmidler i forhold til regulering af landbrugets tab af fosfor og kvælstof Konference om slutevaluering af Vandmiljøplan II og det faglige.
Ordninger under Landdistriktsprogrammet
Karen V. Thomasen Heden og Fjorden
Grøn Vækst Juni 2009 Miljøstyrelsen – Pesticider og Genteknologi Fremtidig indsats på pesticidområdet på baggrund af: A) ny EU lovgivning og B) regeringens.
Highlights fra Lederpejling 6, 2008 Hovedrapporten kan læses på Undersøgelsen er gennemført som internetbaseret spørgeskema, der.
1.Projektopgave i natur og teknik
Egedal Kommune: Mette Skougaard Mads Ærtebjerg Nielsen
Overskrift dfgdffghfg Analyse og Kommunikation | Kortlægning - efteråret 2012 | April 2013 Kortlægning af entreprenørskabsundervisning - Danske universiteter,
Status - Varslingssystemet - for udvaskning af pesticider til grundvandet Preben Olsen, DJF Jeanne Kjær, GEUS Ruth Grant, DMU.
VERSITET RASMUS EJRNÆS AARHUS UNIVERSITET DET NATIONALE CENTER FOR MILJØ OG ENERGI UNI GENERELLE BETRAGTNINGER OG KRAV TIL DEN ”TØRRE NATUR”
Men vi kan godt gøre en forskel.
VVM - får vi miljø for vores indsats ? Per Christensen Aalborg Universitet & Naturrådet
Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet Skitse til ny pesticid miljøindikator.
Energierhvervsanalyse 2009 April 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og –udstyr er at dokumentere betydningen af den danske.
Hvad er en indsatsplan? En indsatsplan er en handleplan for grundvandsbeskyttelse Det er Vandforsyningsloven samt en tilhørende bekendtgørelse der beskriver,
VANDMILJØINDSATS I DANMARK – RESULTATER OG UDFORDRINGER
Charterrejser Group 4. Gennemsnitlig udgift pr. husstand I perioden brugte den gennemsnitlige husstand 3.488,50kr på pakkerejser.
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Økonomien i natur- og miljøtilskud Konsulent Jan Kjær Madsen Planteavl Planteproduktion 2004 Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl.
Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet Er behandlingshyppighed et godt mål for pesticiders miljøbelastning? Christian Kjær, Peter Borgen Sørensen,
Effekter af vandmiljøplanerne og vandmiljøets tilstand
AGWAPLAN Projektgruppemøde i Agwaplan d. 30. maj 2008 Monitering Side 1 · · Miljøovervågning generelt og anvendelse i Agwaplan Henrik Skovgaard Cowi/MC.
Evaluering af målopfyldelse og anvendte virkemidler i Pesticidplan ATV Jord og Grundvands møde den 16. juni, 2009 Cand.oecon. Henning Thomsen,
København, den 1. maj 2006 Konverterings- gevinster og tillægsbelåning 2005 Seniorkonsulent Simon Bjerremann Jensen.
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
Procesindustriens erhvervs- og samfundsmæssige betydning Ole Krog 10.mar. 10 Procesindustriens erhvervs- og samfundsmæssige betydning Viceadm. direktør.
Vandrammedirektivets plancyklus
Hvordan målrettes uddannelsesindsatsen
Vandplaner i Danmark – status 2011 Miljøchef Hans Roust Thysen.
Indlæg ved Landsplanteavlsmødet 13. januar 2009 Michael Brockenhuus-Schack.
Miljømålsloven - planproces
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Indsatsplaner og grundvandsbeskyttelse 27. November 2013.
Landbrugets kvælstofanvendelse og vandmiljøplanerne
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø Jord-erfa midt 23. oktober 2013.
Afdrift og randzoner – Anvendelse af injektordyser
Økologiske grundbegreber 2
Fosfor - Vandmiljø og Landbrug
Benzodiazepiner Seminar arrangeret af Institut for rationel pharmakoterapi Kolding 30. September 2004 Thorsten Jørgensen.
Dansk Landbrug h\ovh\…\…ppt Politiske mål for randzoner 9. januar 2007 ved Jens Østergaard Dansk Landbrug.
Planteproduktion 2004 Pesticidplan Per Kristensen Handlingsplan for nedsættelse af forbruget af bekæmpelsesmidler (1987) Pesticidhandlingsplan.
Er randzoner og naturpleje attraktivt? Konsulent Heidi Buur Holbeck.
Danmarks Miljøundersøgelser. Baggrund Habitatdirektivet Praksis: Ingen ekstra belastning tilladt, hvor tålegrænsen allerede overskrides ➪ Forskellig praksis,
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Hvad kan vi lære af andre landes pesticidhandlingsplaner ? Lise Nistrup Jørgensen.
Ukrudtsmidler i søer og vandløb
Place, date, unit, occasion etc. Slide 1 Nye pesticidafgifter og danske kartofler? Kartoffel Workshop Videnscenter for Landbrug 8. december 2010 Jens Erik.
Reduktion af risikoen for livmoderhalskræft ved vaccination mod humant papillomvirus (HPV) -En medicinsk teknologivurdering Teknologi!
Konflikt mellem rent vand og landbrugets produktion samt afledte forurening Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Gymnasiebesøg.
Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut.
Virkemidler og omkostninger for landbruget ? Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Konference om vandplanernes faglige grundlag.
Vandmiljø og biodiversitet i ferskvand AU AARHUS UNIVERSITET NATURMØDE 27. MAJ 2016 MARTIN SØNDERGAARD … mest om søer.
Vandrådsmøde Lejre 7. April 2016Pernille Weile. Fornyede indvindingstilladelser Indvindingstilladelser til drikkevandsforsyning gives for en periode af.
Billund, 5. oktober 2015 Søren Kolind Hvid Planter & Miljø
Energierhvervsanalyse
Ny husdyrregulering 2017 Konsekvenser for grundvandsbeskyttelsen
Deleøkonomiens betydning for statsvejnettet
Ny målrettet regulering
Af Per Faurholt Ahle Miljøordninger 2014, 2015 og 2016
Energierhvervsanalyse
- Kan dynamisk landbrug og Grøn Vækst gå hånd i hånd?
Konjunkturbarometer – maj 2013
Præsentationens transcript:

Udviklingen i pesticiders belastning af miljøet i perioden Kim Gustavson, DHI

Formål At kvantificere pesticiders belastning af miljø og natur i perioden

Belastning af miljø og natur Belastningstal for vandlevende organismer (fisk, dafnier, alger) landlevende organismer (bier, regnorme, fugle og pattedyr) Forbrug af pesticider med potentielt hormonforstyrrende og kræftfremkaldende egenskaber Forbruget af pesticider med risiko for udvaskning til grundvandet

Belastningstal Belastningstallet for et givet pesticid for en given organisme kombinerer det årlige forbrug (baseret på salgstal) af pesticidet med giftigheden (toksicitet) af pesticidet over for organismen Belastningstallet er ikke et mål for faktiske effekter eller for tilstanden i miljøet, men kan bruges til at vurdere generelle tendenser i udviklingen med hensyn til belastning af miljø og natur

Belastningstal - vandlevende organismer

Belastningstal - landlevende organismer

Udviklingen i anvendelsen af pesticider med hormonforstyrrende egenskaber

Udviklingen i anvendelsen af pesticider med kræftfremkaldende egenskaber

Udviklingen i anvendelse af pesticider i relation til risikoen for udvaskning til grundvandet

Opsamling Generelt et fald gennem halvfemserne, hvorefter udviklingen mere eller mindre stagnerer For nogle tal er der tendens til fald - for andre til stigning de seneste år Samme tendens er set for anvendelse af pesticider med hormonforstyrrende og kræftfremkaldende egenskaber, og for forbrug af pesticider med stor risiko for udvaskning til grundvandet

Opsamling Stigningen i behandlingshyppigheden i perioden efter 2000 er ikke tydeligt afspejlet i udviklingen i belastningstallene Dette skyldes, at der ved beregningen af behandlingshyppigheden ikke tages hensyn til pesticidernes giftighed Skærpede krav til godkendelse af pesticider har derimod haft betydning for miljøbelastningen

Perspektivering Belastningstallene vil fremover kunne: supplere behandlingshyppigheden med en mere videnbaseret vurdering af udviklingen i pesticiders belastning af miljøet anvendes til at identificere de pesticider, der har størst betydning for miljøbelastning kunne videreudvikles til også at medtage betydningen af beskyttelseszoner og/eller sprøjtefri randzoner

Perspektivering Belastningstallene vil fremover kunne: supplere behandlingshyppigheden med en mere videnbaseret vurdering af udviklingen i pesticiders belastning af miljøet anvendes til at identificere de pesticider, der har størst betydning for miljøbelastning kunne videreudvikles til også at medtage betydningen af beskyttelseszoner og/eller sprøjtefri randzoner

Pesticider og problemstillinger

Grøn Vækst Markant reduktion af pesticiders skadevirkninger Reduktion i belastningsomfanget med pesticider fra 2,1 til 1,4 ved udgangen af 2013, svarende til en reduktion i behandlingshyppighed fra 2,5 til 1,7. Pesticidafgiften forhøjes og omlægges, så afgiften på de mest miljøbelastende pesticider bliver højest.

Grøn Vækst Målene i den nuværende Pesticidplan er endnu ikke nået. Det gælder både målet om en behandlingshyppighed på 1,7 og målet om frivillig udlægning af ha sprøjtefri randzoner langs vandløb og søer. Det skal der rettes op på med Grøn Vækst. Regeringen ønsker at fastholde ambitionsniveauet fra Pesticidplan Der skal ikke sprøjtes mere, end naturen og miljøet kan bære. Regeringen erstatter den hidtidige indikator behandlingshyppighed med en ny indikator for belastningsomfang. Regeringens mål er, at belastningsomfanget nedsættes til 1,4 ved udgangen af Herudover øger regeringen ambitionsniveauet for målet om udlægning af sprøjtefri randzoner. Danmark får næsten alt sit drikkevand fra grundvandet. Regeringen vil fortsat prioritere beskyttelsen af de danske grundvandsreserver højt.