Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Billund, 5. oktober 2015 Søren Kolind Hvid Planter & Miljø

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Billund, 5. oktober 2015 Søren Kolind Hvid Planter & Miljø"— Præsentationens transcript:

1 Billund, 5. oktober 2015 Søren Kolind Hvid Planter & Miljø Analyse af øget indvinding til markvanding. Administration af markvanding.

2 Analyse af øget indvinding til markvanding
Hvad sker der med Vandføringen i vandløbene Tilstanden for smådyr Tilstanden for fisk hvis markvandingen øges med 25, 50 eller 100 %? Beregningerne er udført af GEUS på ID 15 niveau for hele Jylland for perioden

3 Vandføring i Skjern Å ved forskellige indvindingsscenarier
Nul indvinding Aktuel indvindning + 25 % + 50 % + 100 %

4 Sandsynlighed for tilstandsændring for smådyr (DVFI) i vandløb på ID15 niveau
Beregnet i forhold til nul indvinding. Beregnet for perioden

5 Sandsynlighed for tilstandsændring for FISK (DFFVa) i vandløb på ID15 niveau
Beregnet i forhold til nul indvinding. Beregnet for perioden

6 Reduktion af Q95 (%) som følge af aktuel markvanding
Q95 er den vandføring, der underskrides i 5 % af tiden, dvs. i 18 dage om året.

7 Konklusion (GEUS) Der er et stort potentiale for øget indvinding til markvanding, når der anvendes økologisk og flow baserede indikatorer for smådyr (DVFI) og fisk (DFFVa) i stedet for de hidtil anvendte retningslinjer for maksimal påvirkning af medianminimumsvandføringen Hvis resultaterne er holdbare efter flere undersøgelser, så er der tale om et helt nyt paradigme, der vil være revolutionerende for vurdering af vandressourcens størrelse og bæredygtighed, specielt i områder med indvinding til markvanding.

8 Administration af tilladelser til vandindvinding (SEGES forslag)
Anvende modeller for sammenhæng mellem vandføring og tilstand for fisk, smådyr og planter udviklet af Aarhus Universitet. Afskaffe de nuværende grænseværdier for maksimal påvirkning af minimumsvandføringen. Beregning af indvindingens påvirkning af vandføringen i vandløb på ID15 niveau og for en årrække ud fra registreret vandforbrug. Afskaffe de hidtidige teoretiske risikoberegninger ud fra tilladelsens størrelse og ét års indvinding. Afskaffe beregninger for vandløbsstrækninger og områder mindre end ID 15.

9 Administration af tilladelser til vandindvinding - fortsat
Fastsætte uudnyttet vandressource ved at beregne risiko for tilstandsændring ved øget indvinding (scenarieberegning). Tildeling af indvindingstilladelser inden for ramme uden yderligere beregninger. Undgå beregninger ved hver eneste ansøgning. Scenarieberegninger udføres landsdækkende for kommunerne. Kommuner vurderer lokale forhold. Tilladelser til indvinding til markvanding gives til et antal ha uden loft over vandforbruget det enkelte år. Registrering og indberetning af vandforbrug som hidtil.

10 MarkVanding med max 100 mm pr. år
Vanding med max 100 mm pr. år på alle arealer med markvanding. I gns. anvendes 88 mm på JB 1. Beregning for JB 1.

11 Markvanding med max 150 mm pr. år
Vanding med max 150 mm pr. år på alle arealer med markvanding. I gns. anvendes 112 mm på JB 1. Beregning for JB 1.

12 Vandingstilladelser uden loft
Optimal vanding uden loft på alle arealer med markvanding. I gns. anvendes 127 mm på JB 1. Forbrug mindre i praksis pga. begrænset vandingskapacitet. Beregning for JB 1.

13 argumenter Sammenhænge mellem vandføring og tilstand for smådyr og fisk stammer fra undersøgelser i større vandløb fortrinsvis. Små vandløb er (måske) mere følsomme. Svar: Modellerne er det bedste vurderingsgrundlag der findes. Ikke dokumenteret at små vandløb skulle være mere følsomme. Beregning af påvirkning bør ske for tørkeår med stor vandindvinding (worst case). Svar: Modellerne er udviklet på grundlag af data for en årrække og kan ikke sige noget om påvirkningen fra indvinding i enkeltår.

14 argumenter (2) Der skal regnes på mindre skala end ID 15, fordi vandløbsstrækningerne har forskellige målsætninger. Svar: Der findes ingen værktøjer, der kan beregne fagligt troværdig påvirkning på mindre skala. Der skal tages hensyn til, at markvanding medfører udtørring af vandløbsspidserne. Svar: Sammenhængen mellem markvanding og udtørring af vandløbsspidser i tørre år er aldrig dokumenteret og kan heller ikke modelleres troværdigt. Markvanding kan betyde noget, men vandløbsspidser kan også udtørre naturligt.

15 argumenter (3) Der skal tages hensyn til risikoen for øget okker-udledning. Derfor kan vandspejlssænkning ikke accepteres. Svar: Okker problemerne må håndteres helt lokalt og med andre virkemidler end reduceret vandindvinding. De nye modeller er for tunge og dyre at anvende i kommunernes administration. Svar: Beregningerne kan meget billigt gennemføres landsdækkende af specialister. Kommunerne skal kun vurdere lokale forhold, f.eks. afstandskrav. Administrationen kan blive billigere end nu.


Download ppt "Billund, 5. oktober 2015 Søren Kolind Hvid Planter & Miljø"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google