Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
informationsflowet for kemiske stoffer og blandinger
Advertisements

Elektronisk bivirkningsrapportering. Lovgrundlag EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2001/83/EF af 6. november 2001 om oprettelse af en fællesskabskodeks.
EMIR Den videre proces Anna Lærke Kraft, BØRS.
Egenkontrol.
Status over centrale områder i REACH
Erfaringer med håndhævelsen af EU’s udbudsregler
Markedsovervågning af byggevarer
Godkendelsesproce durer for produkter, godkendelsestyper, miljøvurderinger, behandlede artikler Jørgen Larsen.
Nye sporbarhedsregler for fiskevarer og akvakulturprodukter
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Udnyttelse af miljøgodkendelser
Arbejdsmiljøcertificering
Dias nr. 1V2 på tværs – ATV møde den 4. november 2009 V2 kortlægning Et kig ind i forskelle på tværs af regioner ATV-møde den 4. november 2009 Schaeffergården.
Hvad er afgørende for klassificeringen som lægemiddel
Børnehavevejledningen Cand. Brom
HOLD SIKKERHEDEN VED LIGE Sted, dato Kampagnen Et sikkert og sundt arbejdsmiljø
HOLD SIKKERHEDEN VED LIGE Sted, dato Kampagnen Et sikkert og sundt arbejdsmiljø
Velkommen til HACCP-kursus 2008
Fødevarekontrol i Danmark 2011 Forbrugeroplysning vedrørende Fisk iht Forordning 1224/2009 og gennemførselsbestemmelser 404/2011.
FØDEVAREANPRISNINGER
Eftermiddagskursus om produktsikkerhedsloven
Risikohåndtering af norovirus
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto SIDE 1 Kontrol af biocidprodukter.
Velkommen Hvorfor er vi her i dag. Hvad skal vi lave i dag? Hvad er EU?
Genbrug af offentlig information i Danmark ePSIplus - Danmark 27. november 2008 Specialkonsulent Frederik Siegumfeldt It-strategisk kontor IT- og Telestyrelsen.
Kommende mærkningsregler og GDA
Biocidmidler og behandlede artikler
Reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger
Biocidmidler og behandlede artikler. Godkendelsesordningen for biocider Aktivstofferne vurderes og godkendes/eller ikke godkendes på EU niveau Biocidmidlerne.
Denne præsentation indeholder 9 mulige forside layouts
Udbetaling af tilskud. Hvad er proceduren og hvad skal man huske Louise Ilum Sørensen NaturErhvervstyrelsen.
Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand.
Forventede ændringer i ordninger efter nyt Landdistriktprogram Louise Ilum Sørensen NaturErhvervstyrelsen.
Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?
Jes Ryttersgaard GI Loven Lov om infrastruktur for geografisk information.
Plantekongres, Herning
30 oktober Kursus i miljøvurdering Screening af projekter - baseret på forudsætninger Ulf Kjellerup, COWI.
Implementering af krav i Hygiejneforordningen i DLG
1 Definition: ”Teknisk bistand omfatter enhver form for bistand i forbindelse med reparation, udvikling, fremstilling, samling, prøvning, vedligeholdelse.
Plantekongres 2006 kontorchef Hanne Kristensen,
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
Præ-registrering Vibeke Plambeck 28.maj 08 Hvad skal man være opmærksom på - som ansvarlig for et stof - som downstream-bruger.
Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm
Hvordan udarbejdes en indsatsplan?
COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 Seminar 1 Arbejdsform og indhold Seminar 1 - Præsentation af principperne.
D A N S K V A R E F A K T A N Æ V N Kursus om produktsikkerhedsloven.
Hvorfor er Foderhygiejneforordningen så vigtig? Gorm Lunn PLANTEDIREKTORATET.
Bjørneklo bekæmpelse EnviNa 20. Februar 2015.
Nyt fra og. Nye bøger ! Kommende bøger Konflikthåndtering Elementær brandbekæmpelse Opdatering Obligatorisk efteruddannelse for buschauffører Obligatorisk.
Vandløbsrestaurering i Fiskeriudviklingsprogrammet Lars Christensen Clink NaturErhvervstyrelsen.
©FDLF VELKOMMEN WORKSHOP 8. december, ©FDLF Introduktion Workshop 8. december 2004 Plenum 1.
Krisekommunikation når mediestormen raser. Titel HINDBÆR.
© - Copyright Bureau Veritas Netværksgruppemøde KEMI Tema: Arbejdspladsbrugsanvisninger – erfaringsudveksling Würth Danmark A/S, Montagevej 6, 6000 Kolding.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Vis hjælpelinjer som er en hjælp ved placering af billeder 1.Højre klik på den aktuelle side og vælg ’gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af spildevandsslam.
Tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse Anvendelse af tekniske hjælpemidler § 1. Bekendtgørelsen omfatter: anvendelsen af tekniske hjælpemidler ved.
Reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger
Jupiter temadag den 30. maj 2007
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Alle typer døgninstitutioner Private opholdssteder
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
Sikrede døgninstitutioner Særlig sikrede afdelinger
Tirsdag den 18. november 2014 kl. 11:00-12:15
Sporbarhed håndtering af døde dyr
Sikkerhedselementer på lægemidler
Projektordninger Revision, fejlrater, bilagskontrol
Personligt Tillæg Folkepension.
Foreningsliv & Persondataforordning
Præsentationens transcript:

Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger Mette Christiansen Fødevarekontrollens Rejsehold, Kosttilskudsgruppen Fødevarestyrelsen Titel 1

Krav til kosttilskud Afgrænsning til lægemiddellovgivningen Formelle krav Produktets indhold Anprisninger Titel

Afgrænsning til lægemiddellovgivningen Tvivl om produktets status udfra Præsentation Indholdsstoffer Produktansvarlig virksomhed eller ”3.mand” Hvis produktansvarlig virksomhed høres Lægemiddelstyrelsen Hvis ”3. mand” sanktioneres i henhold til fødevarelovgivningen Titel

Formelle krav Registrering eller autorisation af virksomhed Anmeldelse af hvert kosttilskudsprodukt Register over anmeldte kosttilskud på www.altomkost.dk Kosttilskud er et supplement til den almindelige kost Titel

Kontrol af indholdet - produktsikkerhedskontrol Kosttilskudsgruppen foretager produktsikkerhedskontrol af 100 anmeldte kosttilskud årligt Produkter til kontrol udvælges på baggrund af en prioritering af beskrevne risici/risikovurderinger Oplysninger om risici modtages fra: Bivirkningsindberetninger Notifikationer/tilbagetrækninger Tips fra fødevareregionerne Anmeldelser fra forbrugere, forbrugerorganisationer og virksomheder Medieomtale Andre myndigheder fx Lægemiddelstyrelsen, SKAT DTU Fødevareinstituttets risikovurderinger i Drogelisten samt tillæg Via kosttilskudsgruppens egne søgninger Titel

Produktsikkerhedskontrol - hvilke regler Kontrollen omfatter følgende regler: Kontrol af Novel Food reglerne [1],[2] Kontrol af sikkerhed i henhold til artikel 14 i fødevareforordningen[3] Kontrol af anvendelsen af andre stoffer i henhold til §§ 14 og 15 i bekendtgørelse om tilsætninger til fødevarer[4] [1] Bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 om mærkning m.v. af fødevarer (med senere ændringer). [2] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser med senere ændringer [3] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed med senere ændringer [4] Bekendtgørelse nr. 93 af 4.februar 2011 om tilsætninger mv. til fødevarer. Titel

Novel Food – Krav til dokumentation Fødevarer betragtes som nye, hvis de ikke har været anvendt til konsum i nævneværdigt omfang i EU før maj 1997 For kosttilskud stilles der ikke krav om dokumentation for nævneværdigt omfang Dokumentation i form af f.eks. fakturaer, myndighedserklæringer Titel

Farlige fødevarer jf. artikel 14 i Fødevareforordningen – Krav til dokumentation Det er ikke tilladt at markedsføre farlige fødevarer! Vurdering af sikkerhed af en plante eller planteingrediens eller et rent stof skal vise, at indholdet i produktet ikke udgør en sundhedsmæssig risiko for de mennesker, som indtager dette produkt i den på produktet angivne anbefalede dosis Virksomhedens sikkerhedsvurdering Drogelisten + Tillæg kan anvendes (obs! Ny viden) Virksomhedens egen sikkerhedsvurdering Vejledning om sikkerhedsvurdering på vej fra Fødevarestyrelsen Titel

Sikkerhedsvurdering af kosttilskud Indhold (det korrekte latinske navn på den eller de planteingredienser, der er anvendt, samt angivelse af hvilken del af planten, som er anvendt og om der er tale om planten som sådan eller om et ekstrakt) Beskrivelse af mængde, koncentration og dosis Kilder til vurdering af sikkerhed Overordnet diskussion og konklusion Titel

Tilsætning af stoffer i henhold til bekendtgørelse om tilsætninger §14 Næringsstoffer må tages i anvendelse 6 måneder efter, at de er anmeldt til Fødevarestyrelsen §15 Fødevarestyrelsen kan tillade, at et næringsstof, som ikke er nævnt i Positivlisten, må anvendes og sælges i Danmark Titel

Kontrol af anprisninger Krav til mærkning og markedsføring Mærkningsbekendtgørelsen og Kosttilskudsbekendtgørelsen Sygdomsanprisninger er ikke tilladt Obligatorisk mærkning af kosttilskud og de almindelig mærkningsregler Ernærings- og sundhedsanprisninger Sundhedsanprisninger er anprisning af den effekt en fødevare har på sundheden fx ”calcium har betydning for udvikling og vedligeholdelse af knoglerne” eller slankeanprisninger anprisning af en reduceret risiko for sygdom Titel

Sammenfatning af krav til kosttilskud Er produktet omfattet af fødevarelovgivningen? afgrænsning til lægemiddellovgivningen Er produktet anmeldt? register over anmeldte kosttilskud på www.altomkost.dk Er produktet sikkert at indtage? risikovurdering af ingredienser Er produktet anprist korrekt? ikke sygdom, ikke vildledende Titel