I praksis Odense 27. oktober 2014

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvor er vi nu? En levende skole – hele dagen Viden og ikke vaner
Advertisements

Ørestad Skoles værdier
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Læringscentret og nye vejledningsformer
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Grønt Flag Grøn Læreruddannelse GFGL. 27/08/10 Det Grønne Flag er hejst på Zahle Ved en flaghejsningsceremoni fredag den 27. august overrakte Børne- og.
Viden, læring og progression
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
At udforske sin egen praksis
Læringsstile i Friskolen Surfer…. Læringsstile i Friskolen Program: Oplæg om Læringsstile i friskolen Workshop Workshop.
Inspiration til reformarbejdet
Folkeskolereformen Esbjerg kommune
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
Folkeskolereformen på vores skole
Et styrket madkundskab
Folkeskolereform 2014.
Vejlederens kommunikation
Madkundskab – et nyt fag i skolen
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
Madkamp - DM i madkundskab
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Oplæg: Formål, mål og målsætninger.  § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til.
Læreruddann elsen Det tværprofessionelle element – 2013 Casper Hindkjær (141327) Stinne Jensen (141729) Helle Hartmann (141752)
Fokus på skolestarten Hedeboskolen Skagen.
Hvad er Projekt X:IT? Projekt Børn, Unge & Rygning Kræftens Bekæmpelse.
Skolereform – Fourfeldtskolen 2014 Steffen Lawaetz
Dansk på mellemtrinnet Blåvandshuk Skole 2014
Årsplan – en kort en lang
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Teori-praksis i sygeplejerskeuddannelsen
Innovation Fredericia Gymnasium. De to spor:  Innovation i AT frem mod årsprøve i maj  Muligheder for innovation i studieretninger og afdækning.
Alt er på hjemmesiden nyfolkeskole.wordpress.com.
Rikke Teglskov UCL og Lise D. Møller UCC
Læremidler til MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Restaurant gocook – en madkundskabsaktiv itet Hvad skal du gøre som lærer? 1.
Historie i udskolingen Gyldendal 8. april 2015 FFM – historie – historie.gyldendal.dk v/Jens Aage Poulsen
Hjemkundskab og IT. Den obligatoriske undervisning 1.EvalueringsprojektEvalueringsprojekt 2.TrinmålTrinmål 3.Undervisningsforløb  Kostlære - kostkompasset.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Madkamp og madkundskab Kursus Madkamp – DM i madkundskab september 2014 Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
SSP SAMARBEJDE EFTER FOLKESKOLEREFORMEN SSP samarbejde efter folkeskolereformen1.
MADKAMPS relation til faget Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Læring og MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Holbæk Kommune Matematikløft Den 18/ Matematikløft Kommunalt niveau Forenklede fælles mål (implementering) Matematikvejledere – uddannelse – arbejdsopgaver.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Læring og Evaluering i Madkamp og madkundskab Merete Vial Oktober
Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
TVÆRPROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER Oktoberkursus
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
Årskursus i Hjertemotion
Kævlefolket - Et undervisningsforløb i skulptur
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Evaluering – det kræver læringsmål!
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Lektion 5 Formålet med denne lektion er at følge op på, hvordan det går med fællesskabet og klassekulturen samt at afrunde makkerskaberne. Alle rettigheder.
It i folkeskolens matematikundervisning
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 5 Formålet med denne lektion er at følge op på, hvordan det går med fællesskabet og klassekulturen samt at afrunde makkerskaberne. Alle rettigheder.
Bænkebidere Et forløb for 2. klasse.
Hvorfor dansk på GF1?.
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2018
Præsentationens transcript:

I praksis Odense 27. oktober 2014 Husgerning Hjemkundskab Madkundskab I praksis Odense 27. oktober 2014

Annemarie Sneholm Skolelærer på N. Zahles Seminarieskole Uddannet på Zahles Seminarium 2007 Aktiv del af Smagens Dag Opvokset på en bondegård på Sydsjælland Omgivet af madkundskab livet igennem Selvproducerede madvarer I opvæksten Glæde for mad og råvarer og fremstillingen deraf både hjemme og ude (venner og venners familier) Færøerne + Ærø

Særlige omstændigheder Underviser på privatskole Kollega med Helle Brønnum Carlsen, medforfatter af Forenklede Fælles Mål 2014

Ét års obligatorisk undervisning Opbakning oppefra Timer + penge Ildsjæle nedefra Engagement og handling 4.+5.+6. = 3x22 = 66 elever pr. år á 40 gange. Årsbudget = 33.000 kr. Altså 12,5 kr. pr. elev pr. gang.

Hjemkundskab på N.Z.Sem.skole 2006-2014 2006: Nyt og for første gang eget køkken 2 lektioner i ét semester i 5. kl. + 3 lektioner i ét semester I 6. kl. 2009: Gastronomi og Sundhed Valgfag i 8. klasse Meget stort ejerskab til køkkenet, selv valgt + indrettet Mangel: hæve-sænke borde

2010: Faget udvides til 2 lektioner i ét semester i 4. kl.

Hvordan? Hvad ønsker vi, at eleverne skal lære Hvad står der I Nye Fælles Mål Vores professionelle, faglige ekspertise er med helt fremme. Vi er jo uddannet til dette her.

Grovskitse til hjemkundskab i 3-årigt forløb

Forenklede Fælles Mål Hvad vurderer vi, at eleverne skal lære Hvad står der i de nye mål Nu er vi endnu mere professionelle

Læseplan 4. kl. (1. år)

Læseplan 5. kl. (2. år)

Læseplan 6. kl. (3. år)

Den treårige læseplan og Forenklede Fælles Mål 2014

Velkommen i køkkenet - Skattejagt Praksis I Velkommen i køkkenet - Skattejagt

Planlægning Hvad skal eleverne lære, kunne og vide Hvor er eleverne i forhold til mål Hvilke undervisningsaktiviteter fremmer elevernes læring Hvad viser, at eleverne har nået læringsmålene Disse spørgsmål stillede min kollega og jeg hinanden allerede, da vi lavede den treårige plan I 2010, og det er for os kun naturlige overvejelser i forberedelserne af undervisningen

Forklæde Rivejern  Tallerken viskestykke og karklude Vægt Drikkeglas dl-målebæger  Bestik Skærebrætter  Litermål  Urteknive  Kasserolle  Køleskab Skarpe knive  Wok Fryser Skræller  Stegepande Måleskeer  Kagerulle Spiseske og teske  Glasskål Blender Dejskraber, blød  Jordbær Dejskraber, hård  Banan Si/sigte  Yoghurt Elpisker  Stavblender 

Kompetenceområder og mål Madlavning Anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen Mad og sundhed Træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed

Færdigheds- og vidensmål Madlavning Madlavningens mål og struktur Lave mad efter en opskrift Viden om køkkenredskaber, arbejdsprocesser samt fagord og begreber i en opskrift Mad og sundhed Hygiejne Anvende almindelige hygiejneprincipper i madlavningen

Læringsmål Køkkenregel nr. 1: vask hænder + tag forklæde på Papirer i plastik-lomme og mappe Lære køkkenet at kende Lære, hvor redskaberne bor Lære, hvor råvarerne til dagens opgave skal findes Dette er typiske overvejelser, der normalt aldrig skrives ned.

Undervisningsaktiviteter Lyt til jeres lærer Fortæl om jeres viden Køkkenets abc Fagets abc Læs en ‘opskrift’ Find redskaber Find råvarer Lav smoothies Evaluering Hjælp hinanden med at bestemme og lokalisere redskaber Bliv enige om, hvordan gruppens smoothie skal komponeres og fremstilles Igen – er gennemtænkt men ikke skrevet ned.

Tegn på læring Hænderne vaskes Forklæderne iklædes Mappe med lommer tages i brug Programmet og opgaven læses Køkkenet indtages Redskaber findes i fællesskab Der spørges om hjælp Der udbrydes ‘nå’ Der fremstilles smoothies Typiske observationer, som jeg I mindre omfang noterer I log efterfølgende.

Lærerens mål Lære holdet og eleverne at kende Pejle ind på erfaringsgrundlag Danne grundlag for kommende målsætninger Overvejelser allerede I planlægningen af årsplan og treårs plan

Evaluering Formativ Summativ Hjælp og råd undervejs Afklarende spørgsmål Observationer Summativ I hvilket omfang nåede hver elev læringsmålene? Hvad gik godt/galt? Hvordan skal dagens mål bruges fremadrettet? I læseplanen fra UVM lægges op til disse to udgaver. Begge helt naturlige efter min mening.

Evaluering - KKK Kærlig Konkret Konstruktiv

Sproglig udvikling Talte Skrevne Samtale Lytte Læse Skrive Kunne typisk være et emne til diskussion på et klassemøde

It og medier Kritisk undersøger Analyserende modtager Målrettet og kreativ producent Ansvarlig deltager Evig stedbarn I et køkkenfag

Innovation og entreprenørskab Handling Kreativitet Personlig indstilling Omverdensforståelse Her er køkkenfaget på hjemmebane

Praksis II Smagens Dag 2014 I min årsplan en del af modulet ’Håndværk og grundteknikker II samt tilsmagning’ Kompetenceområde: Madlavning Færdigheds- og vidensmål: Madlavningens mål og struktur Grundmetoder og madteknik Madlavningens fysik og kemi Smag og tilsætning Madens æstetik

Fra Smagens Dag: http://smagensdag.dk/materialePDF/Smagensdag2014LaereVejledning.pdf

Planlægning Materiale fra www.smagensdag.dk Indkøbsliste Egne indkøb (div. sild) Læringsmål ud over materialets Evaluering Materiale til praktikant Hos os handler de to 6.kl. til samtlige hold ud fra en vægtning af læringsindholdet I denne opgave. Opgaven blev debatteret på et LRM og et enigt lærerkollegie står bag.

Læringsmål Genopfriske grundsmagene og sidste års arbejde med Smagens Dag Materialet læst og forstået Gruppesamarbejde Pæne præsentationer Alle smager og forholder sig dertil Alle noterer om egne smagsoplevelser Deltagelse i fælles snak om sild og nye smage Færdige indenfor afsat tid

Individuelle mål Er ikke skrevet ned pga. tidsnød, men vil klart være en hjælp for flere, især hvis vi kunne skrive dem i fællesskab. Nogle elever kan tages mere i ed omkring oprydning. Nogle elever vil slappe af ved at kende til mindre udfordringer Nogle elever vil stramme an ved at kende til større udfordringsopgaver

Så er der sild!

Evaluering Godt og mindre godt fra samarbejdet Var opskrifterne til at læse og forstå, og blev de brugt? Hvordan blev der arbejdet med præsentationen, og blev den tilfredsstillende? Hvordan gik det med at notere undervejs? Hvad synes I selv, I har fået med fra dagens undervisning? Det kan være et problem at have papir og blyant I nærheden, når der fremstilles mad I den praktiske afdeling.

Fødevarer og madkemi, Protein Praksis III Fødevarer og madkemi, Protein Æg og protein som væskebinder: tærter Protein som jævnemiddel: creme brûlée Protein som emulgator: fisk flås og fileteres, lærer laver hollandaise Protein som bindemiddel og emulgator: frikadeller (fisk/lam) + mayonnaise/remoulade-sauce Protein et kemisk mirakel i madlavning: teori www.madkundskab.dk http://madkundskab.dk/wp-content/uploads/2014/08/Modul-2-1.-underv.år-–-Fødevarer-og-madfunktionelle-egenskaber-1.pdf

Kompetenceområder og Færdigheds- og vidensområder Fødevarebevidsthed Råvarekendskab Bæredygtighed og miljø Madlavning Grundmetoder og madteknik Madlavningens fysik og kemi

Praksis IV Historisk mad Syltning efterår/forår Fra viking til barok Nationalromantik, industrialisme og mormor Frokostbordet: dansk smørrebrød Fremtidens mad: Noma, Molekylær gastronomi og Nordens mad Opsamling og oversigter: teori

Madkundskab fra 1. år 0.klasserne ælsgo at arbejde I køkkenet Mælkesmagning Tante grøn Pebernødder Boller Smagens Dag

Smagens Dag 45 elever, 6-8 år 1 lærer 12 smagsprøver 1 time PLANLÆGNING og lige rækker MÅL: at lære hvor køkkenet ligger + smage

Julebag 23 6-årige 1 lærer Pebernødder 1 time Venteopgaver Forberedelse – alt klar forud Mål: Smag, hvad vi selv kan!

Knækbrød 23 6-7 årige 1 lærer Knækbrød 1 time Vis tillid Del ansvar Mål: Med-ejerskab til forældremødet

Hvordan kan vi nå det? Et styrket madkundskab Hvad Hvordan Hvorfor

Fagformål Madvalg i forhold til sundhed kvalitet, smag og bæredygtighed Anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen Fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår Altså at vælge praktisk producere perspektivere Sat på spidsen: Hvad: vælge praktisk Hvordan: producere Hvorfor: perspektivere