Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Pårørende og efterladte
Advertisements

Hvad er behovene i Danmark?
Inddrag nu Kick-off møde
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Sundhedsaftalen fra ord til handling
Udvikling af tilbud om tværfaglig og tværsektorielt koordineret indsats til børn med cerebral parese - organiseret i et samarbejde mellem Kolding Kommune,
Afdeling for Specialfunktioner
- Fælles børn - Fælles mål - Forskellige opgaver og kompetencer
Temadag 16. august 2010 Projekt ”Sæt viden i bevægelse”
Kommunernes tilbud til personer med spiseforstyrrelse eller selvskade
Tre nye tilbud til patienter i Nord
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Program Klinik for selvmordsforebyggelse (rammerne, henvisning, patientforløb) Vurdering af selvmordsrisiko (generel, udvidet, risikohåndtering) m. film.
Center for Selvmordsforskning1 Kommunepakke Forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge – Vejledning til personale i socialsektoren Hvordan sikres.
Verdensdagen for selvmordsforebyggelse 10 september 2013
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Visitation til børne-ungdomspsykiatrisk afd.
Netværk af forebyggende sygehuse
Samarbejde mellem RHP og socialpsykiatriske botilbud i KK vedr
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Region Hovedstadens psykiatriplan
Sygeplejerske - Alkoholbehandler
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
Vicedirektør Susanne Poulsen, Bornholms Hospital
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse fra hospital
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Arbejdsfastholdelse Hvad laver de på AMK?
Medicinering af beboere på botilbud
Eksterne samarbejdspartneres tilfredshed med samarbejdet med Psykiatrisk Center Nordsjælland Spørgeskemaundersøgelse efterår 2013 Oplæg på samordningsudvalg.
Lone Tonsgaard, Projektleder
C.f.S./ BUR-V1 Børneafdelingens håndtering af unge der har forsøgt selvmord Oplæg ved Hanne Rosenkrands Børnesygeplejerske og familieterapeut, Odense Universitetshospital,
Forebyggelse af ældres selvmordsadfærd – Indsatsområder og anbefalinger National Konference om selvmordsforebyggelse 1. november 2005 V/ Konsulent Elene.
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
1 Resultater og perspektiver – Samordningsudvalg Syd
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Psykologisk- og social rådgivning og terapiforløb for studerende og borgere i Piareersarfik-forløb Arnaq Grønvold Projektleder Center for National vejledning.
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
1 Socialrådgiver Rikke Holme Otterup Kommune Unge – Forældre – Skoler – Læge – Sygehus - Andre Opfølgning Fagligt beredskab Kontaktperson Handleplan Kommunalt.
KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen 26. Maj 2009 Behandlingsretten set fra en kommunal synsvinkel v. direktør Jens Elmelund.
Selvmordsforebyggelse Den praktiserende læges rolle Niels Damsbo Praktiserende læge, lektor.
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Der var engang…………….. Broen til bedre sundhed Preben Cramon, sundhedsfaglig chef, overlæge Region Sjælland.
Behandling og pleje Formål: at alle borgere med behov herfor tilbydes sammenhængende behandlings- og plejeforløb af høj kvalitet.
1 Møde i Sundhedspolitisk Dialogforum 23. oktober 2014 Genoptræning og rehabilitering – indsatsområde 3.
Den 2. november København Workshop 1: Masterplan Esbjerg – Kommunal/regional koordinering V/ Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien Region.
Differentieret Indsats Conny Kuhlman Jordemoder,
C.f.S / BUR-V1 UDGANGSPUNKTER FOR ARBEJDET MED SELVMORDSFOREBYGGELSE ABørn/ unge og deres forældre er interesseret i : - hjælp - ingen ventetid B- ingen.
Pulje: udbredelse af erfaringer fra forsøg med fritidspas
Projekt ”forebyggelse af genindlæggelse – en fælles indsats” Et samarbejde mellem Gladsaxe kommune og Psykiatrisk Center Ballerup Eva Tangdal Ledende.
Side Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning KØBENHAVNS KOMMUNE Master titel: Gill Sans Bold 40pt (ALL CAPS) Gill Sans Regular 40pt (A CAPS) Brug under.
Sundhedsaftale III status
1 DET KOMMUNALE SAMARBEJDE Jesper Lundh Almen praktiserende læge 17/09/2016.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Status projekt ”Bristede Drømme-Nyt håb” styregruppemøde
Det Tværgående Gravidsamarbejde ved Inge Olga Ibsen, Overlæge og leder af Familieambulatorierne, Region Syddanmark og Region Hovedstaden Carina Blomholt,
ADHD indsatsen i Region Sjælland Den 18.september 2012.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Behovet for at undervise personale i risikovurdering v/ Jan-Henrik Winsløv, psykolog & daglig leder Enhed for selvmordsforebyggelse, Psykiatrien, Region.
En fælles indsats til den enkeltes bedste på Nørrebro Oplæg til dialog-møde om en styrket indsats for udsatte grupper 29. Marts 2012 Centerchef Britta.
Modernisering og Akkreditering
MTV af Demens: Organisation
Præsentation af projektet Udviklingsprojekt vedr
BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONS FORVALTNINGEN
Eksterne samarbejdspartneres tilfredshed med samarbejdet med Psykiatrisk Center Nordsjælland Spørgeskemaundersøgelse efterår 2013 Oplæg på samordningsudvalg.
Præsentationens transcript:

Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge Temaeftermiddag om Forebyggelsespuljen oktober 2012

Projektets baggrund Antallet af selvmordsforsøg blandt unge har været konstant stigende gennem de sidste 10 år. Unge, der har forsøgt selvmord, er i risiko for at gentage denne adfærd og i risiko for at ende med at begå selvmord. Risikoen for et nyt selvmordsforsøg er størst umiddelbart efter kontakt til det psykiatriske system. Omkring 80% af de børn og unge, der ses i Klinik for Selvmordsforebyggelse – Børn og unge, viser sig at have en psykiatrisk lidelse.

Projektets baggrund Vanskeligheder forbundet med at imødekomme målgruppens behov inden for rammerne af de hidtidige procedurer for samarbejde internt i sektorerne og sektorerne imellem

Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse

Klinik for Selvmordsforebyggelse Kompetencecenter og Klinik for Selvmordsforebyggelse Ansatte: ¼ overlæge ½ speciallæge 1 psykolog AC-medarbejder 25 timer i et år (med midler fra Forebyggelsespuljen)

Tværsektoriel arbejdsgruppe til forebyggelse af selvmord Repræsentanter fra Københavns Kommunes socialforvaltning, Børnefamiliecenter København Københavns Kommunes børne- og ungdomsforvaltning Frederiksberg Kommunes familieafdeling Bornholms Regionskommune, FamilieCenter Kompetencecenter og Klinik for Selvmordsforebyggelse – Børn og unge i Region Hovedstaden Ledende socialrådgiver fra BUC Bispebjerg Praksiskonsulent

Projektets formål At forebygge selvmord blandt børn og unge gennem udvikling og implementering af en ny tværsektoriel samarbejdsmodel for selvmordstruede børn og unge ud fra princippet om ”den ubrudte behandlingskæde”.

Delmål og indsatsområder   At selvmordstruede børn og unge kan tilbydes hurtige tider til samtale i børne- og ungdomspsykiatrien og i kommunen.

Delmål og indsatsområder   At der er entydige og smidige arbejdsgange internt i psykiatrien/hospitalssektoren og i kommunen omkring håndteringen af selvmordstruede børn og unge. At etablere en struktur for samarbejdet vedrørende selvmordstruede børn og unge de to sektorer imellem, der ligeledes sikrer entydige og smidige arbejdsgange ved overgangen fra det ene system til det andet, således at selvmordstruede børn og unge ikke bliver ”tabt” mellem de to instanser.

Delmål og indsatsområder   At øge opmærksomheden på selvmordsadfærd og styrke kompetencerne hos professionelle, der arbejder med børn og unge i kommunen, herunder at tilbyde et undervisningsforløb for de kommunale nøglepersoner i selvmordsforebyggelse og organiseringen af den ubrudte behandlingskæde.

Arbejdsgruppens arbejde Kortlægning af eksisterende arbejdsgange og samarbejdsprocedurer Inspiration fra andre projekter og erfaringer nationalt Udvikling af samarbejdsmodel Aftalerne er formuleret som en tillægsaftale til samarbejdsaftale Implementering og forankring af samarbejdsmodellen lokalt

Den ubrudte behandlingskæde - definition Består af tæt samarbejde mellem psykiatrien, kommunerne og frontpersonale Ideen om det ”støttende og ledsagende princip” er, at den unge ikke bliver tabt mellem to instanser, men inden for kort tid går fra eksempelvis behandling i psykiatrien til behandling i kommunen Der er afsat personale (kontaktpersoner), som har ansvar for, at overgangen fra det ene regi til det andet foregår flydende og uden brud

Den ubrudte behandlingskæde Hvorfor arbejde med ubrudte behandlingskæder? Der er højere risiko for selvmordsadfærd lige efter indlæggelse, og denne målgruppe er dårligere til selv at iværksætte og komme til et efterbehandlings/opfølgende behandlingsforløb Udviklingen af den ubrudte behandlingskæde i Norge… Behandlingskæder som fokuserede på selvmordsforsøgere var et vigtigt aspekt af den norske nationale selvmordsforebyggende strategi, som begyndte i midten af 90’erne. Som nævnt tidligere er en stor risikofaktor for selvmordsadfærd psykiatriske diagnoser og en tidlig opdagelse af psykisk lidelse kombineret med intervention ift. psykiatriske diagnoser kan have en selvmordsforebyggende effekt (Melle og co., 2010 taget fra Mehlum og Ramberg, 2010) Mehlum og Ramberg, 2010 opfordrer til at lave en ubrudt behandlingskæde både for unge selvmordsforsøgere og selvskadende. Herunder skal forældre også engageres

Den ubrudte behandlingskæde - effektforskning Der findes ingen kontrollerede studier i DK, som dokumenterer effekten af at arbejde med ubrudte behandlingskæder I norske studier ses et øget antal af genindlæggelser blandt selvmordsforsøgere, når behandlingskæden brydes (Mehlum og Ramberg, 2010) Et dansk studie vider god effekt af Shared Care og Collaborative care modellen ift. depression, men ingen studier omkring selvmordsforebyggelse (Birket-Smith, Lundsteen og Eplov)

Klinik for selvmords-forebyggelse Frederiksberg Kommune Plan for den ubrudte behandlingskæde Bornholms Regions-kommune kontaktperson Hospitals-sektoren BUC Bispebjerg Klinik for selvmords-forebyggelse kontaktperson Frederiksberg Kommune kontakt person Københavns Kommune Praktiserende læger

Klinik for Selvmordsforebyggelse Målgruppe: Børn og unge op til 18 år med pågående selvmordstanker, selvmordsforsøg, sværere selvskade Målgruppen omfatter ikke Børn og unge i akut selvmordsfare Børn og unge som har behov for et psykiatrisk behandlingsforløb Børn og unge der er i gang med et behandlingsforløb i psykiatrien eller inden for misbrugsområdet Børn og unge med svære psykiatriske lidelser

Tilbud i Klinik for Selvmordsforebyggelse Forløb: 1-4 samtaler Vurdering af selvmordsrisiko og anden psykopatologi Psykoedukation og støttende samtaler Familiesamtaler Underretning af kommunen Sikring af ubrudt behandlingskæde med kontaktperson

Klinik for Selvmordsforebyggelses ydelser til kommunerne Hurtig kontakt via fax og telefon Hurtig tid til barnet/den unge (inden for 14 dage, alt efter arbejdspres) Skriftlig underretning med kopi af klinikkens behandlingsplan efter 1. samtale med barnet/den unge Telefonopkald senest efter 3. samtale med barnet/den unge med vurdering af behov for eventuel opfølgning i kommunen samt eventuel skriftlig status

Organiseringen af det selvmordsforebyggende arbejde i kommunerne De tre kommuner i projektet er forskellige og har valgt forskellige måder at organisere deres del af det selvmordsforebyggende arbejde og den ubrudte behandlingskæde, eksempelvis omkring udvælgelsen af kontaktpersoner og deres rolle

Organiseringen af det selvmordsforebyggende arbejde i kommunerne For alle kommunerne gælder, at der kan tilbydes støtte til barnet/den unge i form af rådgivning og vejledning (§ 11) eller foranstaltninger (§ 52).

Undervisning af kommunale kontaktpersoner i den ubrudte behandlingskæde Der er afholdt to dages undervisning af ca. 50 nøglepersoner fra de deltagende kommuner Undervisningen har fokuseret på det selvmordsforebyggende arbejde, herunder redskaber til screening og behandling, og på arbejdsgangene i den ubrudte behandlingskæde

Projektets forankring og videreførelse Samarbejdsmodellen er aktuelt under implementering i begge sektorer Aftaler vedrørende projektets videreførelse Pilotprojektet og samarbejdsmodellen i den ubrudte behandlingskæde kan eventuelt udbredes til resten af Region Hovedstaden – forudsætter et klinisk tilbud