Libanesisk mad
Mit mål at eleverne stifter bekendtskab med det Libanesiske køkken, og får indsigt i køkkenets mangfoldighed.
Fælles mål ”at sætte ord på sansemæssige oplevelser af måltidet” ”undersøge danske og andre kulturers mad- og måltidstraditioner”
Tre vigtige aspekter Tid (historik) Rum (samfund) Miljø
Rum (Lotte Holm) Natur Kultur Samfund (Miljø)
Natur Historik Tyrkiet, bilat al sham Libanon frisættelse (med styring og regering) oktober 1948 Skolerne/sprog – fransk Inspireret af tyrkisk mad Fedt – tønder – sukker, tørret kød Margarine 100 år siden
Råvarer Bekaa-dalen frugt og grønt; mulukhyia, okrabønner etc. samt lækker lækker vin Sydlibanon frugt og citrontræer (selv presset) Sydlibanon blomstervand og rosenvand – blomster fra appelsin og citrontræer Vinteren små courgetter, mellemting mellem kusa og græsker, aubergine Tørrede frugter og grønt Plantage (bønner i bjergene) De lever af turister, frugt og grønt (arabiske lande) Havnebyer som, tripoli og saida, sardiner, ingen torsk og rødspætter Mange oliventræ, oliven og olie
Okra bønner
Mulukhiya
Kultur Drusser, armenier, shia, sunni, kristne, katoliker Østbeirut kristne, vestbeirut muslimer Svinekød sælges Mezza er berømt 60 små tallerkener (rå lever, hummus, falaffel) Saida-fisk Tripoli-sfiha Beirut-kebe
Mezze
Samfund ikke meget frysevarer (dyrt) vil hellere have friske (billigt) råvarer man fryser selv(lang tid på mad, dagen før) morgenmad sammen (youghurt, full, ost) samt te arbejde senest tre, spiser varm mad om middagen efter kl. 18 ligesom morgenmad køernes og gedernes mælk - til youghurt ovnbagerier – først med dejen
Traditioner fødsel-mukhle når man har født skal man passe på og spise noget varmt (kvinden er åben). Indeholder kanel og noget der minder om kommen(det varmer). Mandler, kokosmel,pinjekerner, valnødder er godt for den ammende. ved tænder – hvede (korn) de ligner tænder for at fejrer Eid baklawa, mamul (julekager)
Dagens retter Ris med allehånde, kanel, bouillon og kød Ris med fuglereder Tabulleh Dej med fyld( kød og pulveriseret timian)