Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Nem planlægning af børnemad

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Nem planlægning af børnemad"— Præsentationens transcript:

1 Nem planlægning af børnemad
Menuplanen Nem planlægning af børnemad Ernæringsrigtig Sund Velsmagende Høj kulinarisk kvalitet - hele året rundt!

2 Et elektronisk værktøj
Menuplanen er et elektronisk værktøj til daginstitutioner Gør planlægning af de daglige måltider nemmere Sikrer ernæringsrigtig og appetitvækkende mad

3 Børnevenlig mad

4 Menuplanen giver: Dejlig børnevenlig mad - velsmagende, sund og varieret 350 opskrifter på morgenmad, frokost og eftermiddagsmad Menuplaner, der sikrer varieret mad, der lever op til de offentlige ernæringsanbefalinger for børn Mulighed for individuelle tilpasninger i forhold til antal spisende børn, turdage, indkøb, perioder med vikardækning osv. Mulighed for at beregne og printe indkøbslister og opskrifter, der passer til det aktuelle antal børn Veltilrettelagte menuplaner der tager højde for sæson, økonomi og den praktiske hverdag i en daginstitution

5 Ernæring og velsmag går hånd i hånd
Om menuerne i Menuplanen: Udviklet til børn på 1-6 år i daginstitutioner. To-ugers menu dækker børnenes ernæringsbehov og giver dem varierede kulinariske oplevelser. Nøgleord: sundhed, variation, kvalitet, sæson, økonomi og arbejdsbyrde i køkkenet. Lige stor vægt på kulinarisk kvalitet som ernæring. - Det skal være en god oplevelse at spise sundt - maden er først sund, når den er spist! Udviklet af kokke og ernæringsfaglige i Københavns Madhus og kogebogsforfatterne Camilla Plum, Katrine Klinken og Nikolaj Løngreen

6 Madmod og maddannelse

7 Madmod og maddannelse Bidrager til børnenes maddannelse fordi:
Stor variation af råvarer, giver nye smagsoplevelser hver dag. Variation gør børn mindre kræsne og mere modige. Udfordrer både det modige og det forsigtige barn. Børnene møder både klassiske danske retter og kendte og nye retter hentet fra alverdens køkkener.

8

9 Råvarer i sæson Menuerne følger årstidernes gang, valget af fisk, grøntsager og frugt afspejler, om det er forår, sommer, efterår eller vinter. – det giver den bedste kulinariske og sundhedsmæssige kvalitet. – Skåne både miljøet og institutionernes økonomi.

10 Ernæringen i Menuplanen
Tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens anbefalinger for børn i institution og Nordiske næringsstofanbefalinger 2004 samt de 8 kostråd. Energi- og ernæringsanbefalinger dækkes over en periode på to uger. Vigtigt med varieret kost, der dækker de ernæringsmæssige behov. Hvis børn spiser morgenmad, frokost og mellemmåltider i daginstitutionen, får de 70 % af deres daglige energibehov dækket her. Dvs. at institutionens mad udgør en meget væsentlig del af de fleste børns kost - det er derfor ekstra vigtigt, at maden er varieret og dækker børnenes ernæringsmæssige behov. Det tager Menuplanen højde for.

11 Ernæringsprincipper Fisk, indmad, grove grøntsager og fuldkorn fast på menuen, for at sikre dækning af næringsstoffer. Børn får generelt for lidt fisk, indmad og grøntsager. Groft brød i rigelige mængder, så alle kan blive mætte på forsvarlig vis Mange kostfibre – giver plads til ”hvide” kulhydrater Kartofler, kartofler, kartofler – sunde, billige og del af den nordiske madtradition. Mange c-vitaminer Mest umættet fedtstof - dip baseret på umættet fedt eller grøntsager i stedet for smør. Fx hummus, pesto, ærtecreme, mayonnaise, remoulade Eftermiddagsmåltidet er en vigtig del af en varieret kost Meget lidt sukker – men dog plads til søde desserter, sukker med måde er også en del af maddannelsen.

12 Måltider i Menuplanen

13 Morgenmad til børn, der møder tidligt
Måltider i Menuplanen Morgenmad til børn, der møder tidligt Morgenmad Få børn spiser morgenmad i institutionen. Menuplanen giver tre forskellige forslag til morgenmad - sunde, velsmagende og enkle tilbud til de børn, der ikke har spist hjemmefra. To dage med havregrød og frugt, som kan afveksles med andre grødtyper To dage med brød, ost og frugt En dag, der varierer fra sæson til sæson f.eks. blødkogt æg med rugbrød

14

15 Formiddagsmad til de sultne
Måltider i Menuplanen Formiddagsmad til de sultne Et lille måltid om formiddagen, frugt eller grønt og lidt rugbrød eller groft brød til alle. Måske er det kun de børn, der spiser morgenmad kl. 7 eller tidligere, eller har svært ved at vente til frokost, der har brug for det. Her er mulighed for at få brugt resterne fra køleskabet!

16

17 Frokost - institutionsdagens hovedmåltid
Måltider i Menuplanen Frokost - institutionsdagens hovedmåltid Maden i Menuplanen er allermest varieret i frokosten Det er her, den største mængde mad bliver spist. Frokostretterne i Menuplanen varierer mellem varm mad og kold mad med rugbrød.

18

19 Eftermiddagsmåltid for alle
Måltider i Menuplanen Eftermiddagsmåltid for alle Et vigtigt måltid, som alle børn bør spise. Der er langt fra frokost til aftensmad. Eftermiddagsmåltidet udgør en stor del af det daglige energiindtag. Eftermiddagsmåltidet er sundt og varieret og indeholder energi nok. Med andre ord: vi betragter det som et rigtigt måltid!

20

21 Opskrifter i Menuplanen
Størstedelen af opskrifterne udskrives direkte fra systemet. Når man har tilpasset en menu bliver børneantallet automatisk justeret på opskrifterne. Det samme gælder indkøbslister. Standardopskrifter Standartopskrifter på brød, havregrød, syltevarer f.eks. rødbeder, asier og agurker samt syltetøj og leverpostej er ikke en del af Menuplanen - downloades fra hjemmesiden: Råvarer, der bruges til standardopskrifterne, skal man selv skrive på indkøbslisterne. Brød Brødopskrifterne er lagt ud som standardopskrifter, fordi det er svært at standardisere, hvor ofte I bager. Nogle bager hver dag og andre ikke. Desuden giver det mulighed for variation efter lyst og behov. Grundopskrifter Enkelte opskrifter er så grundlæggende, at de ikke er en del af Menuplanen. Vi ved, at I kan selv. Fx: kogning af ris og pasta og meget simple tilberedninger, fx stegning af bacon og ristning af champignon. Råvarer til disse opskrifter, udskrives på den samlede indkøbsliste. Tilsmagning med salt og krydderier Generelt er der ikke angivet mængder på salt, friskkværnet sort peber og andre krydderier i opskrifterne, da der er for stor usikkerhed på vægte.

22 Sådan får du adgang til Menuplanen
Institutionen skal købe et abonnement og have sit eget brugernavn og adgangskode for at bruge Menuplanen. Prisen for et år: kr. 2900,- Introduktionspris indtil 1. april 2012: kr. 2500,- Køb af abonnement: Anne Goto. Mail: eller på tlf Læs mere: Menuplanen er udviklet af Københavns Madhus med støtte fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri/FødevareErhverv.

23

24 Loginside

25 Trin 1 – vælg menu

26 Se frokostretter

27 Boks –tilpas antal spisende børn

28 Trin 2 - juster

29 Boks – se og print opskrift

30 Trin 3 - print


Download ppt "Nem planlægning af børnemad"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google