Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Marianne Mollerup KBH Madhus

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Marianne Mollerup KBH Madhus"— Præsentationens transcript:

1 Marianne Mollerup KBH Madhus
Økologisk omlægning Marianne Mollerup KBH Madhus

2 Marianne Mollerup KBH Madhus
ØKOLOGI- hvorfor ØKOLOGI kommer af græsk OIKOS = at holde hus Det handler om en ny måde at tænke og handle på. Økologi er mere end bare produktion og regler. Økologi handler om Bæredygtighed. Vi vil HOLDE HUS med jordens ressourcer, med samfundets, med køkkenets… Bæredygtighed: skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø både nu og i den fjerne fremtid Marianne Mollerup KBH Madhus

3 Marianne Mollerup KBH Madhus
ØKOLOGI – og miljø Miljø - Rent drikkevand i fremtiden, større biodiversitet, øget flora og fauna Danmark har noget af det fineste drikke-vand i Europa og det skal vi blive ved med at have Danmark er vi fra naturens side beriget med helt rent vand i undergrunden. Vi har i mange år været så heldige, at vi bare kan pumpe grundvand op og sende det ud som prima drikkevand i vores haner uden videre rensning. Men de seneste årtier er mere og mere grundvand desværre blevet forurenet med sprøjtemidler (også kaldet pesticider eller sprøjtegift) fra den ikke-økologiske del af dansk landbrug, som ikke er økologisk. Marianne Mollerup KBH Madhus

4 Marianne Mollerup KBH Madhus
ØKOLOGI –og miljø 1 l. økologisk mælk sparer 200 liter grundvand for mødet med sprøjtegifte. 1 kg oksekød sparer 3000 liter grundvand for mødet med sprøjtegifte. 1 kg økologisk havregryn sparer 680 liter grundvand for mødet med sprøjtegifte. Kilde: Økologisk landsforening Marianne Mollerup KBH Madhus

5 Marianne Mollerup KBH Madhus
ØKOLOGI – og smag Smag: økologiske grøntsager og frugter indeholder generelt flere smagsstoffer pr. kg end ikke-økologiske Der er også mere smag i kød, mejeri mm. tørstof-indholdet i økologiske grøntsager er højere, grundet dyrkning uden kunstgødning, grøntsager der bliver dyrket med brug af kunstgødning, optager unaturligt store mængder vand, derfor større koncentration af vand i forhold til tørstof. Derfor smager økologisk mælk ofte bedre Indholdet af frie fedtsyrer er markant lavere i økologisk mælk end i konventionel mælk. Det betyder, at den økologiske mælk har mindre risiko for at udvikle skarp smag eller lugt. Det viser et forskningsprojekt fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet. Forskellen hænger formentlig sammen med, at de økologiske køer kommer mere på græs og får mindre mættet fedt i foderet end andre køer gør. Det vurderer de to forskere bag undersøgelsen, Lars Wiking og Martin Bjerring. Kilde: ICROFS nyt nr. 3, 2010: Marianne Mollerup KBH Madhus

6 Marianne Mollerup KBH Madhus
ØKOLOGI for dyr har god plads at bevæge sig på får grovfoder, som er godt for deres velbefindende og forebygger sygdomme har adgang til udearealer, når årstiden tillader det skal have økologisk foder høj dyrevelfærd er vigtigt i økologisk landbrug. Marianne Mollerup KBH Madhus

7 Marianne Mollerup KBH Madhus

8 Valg af strategi for økologi i køkkenet
To måder at indføre økologiske fødevarer på 1. Konvertering - gør som I plejer 2. Omlægning - en forandringsproces i hoveder og gryder Konvertering (gør som I plejer) Man beslutter sig for at erstatte de konventionelle varer med de ø-mærkede uden at forandre hverken kostsammensætningen eller madlavningen. Dette valg vil som regel medføre en permanent merpris på mellem 20 og 35 procent. 2.   Omlægning (en forandringsproces) Via ændring af sine vaner både m.h.t. kostens sammensætning på tallerkenen og i produktionen indføres op mod 100 procent økologiske fødevarer uden merudgift til følge. Marianne Mollerup KBH Madhus

9 Ingen skal omlægges – man skal omlægge sig selv
I skal finde jeres konkrete potentiale I skal finde og skabe jeres styrker I skal respektere at omlægningen tager tid og kræver ressourcer Omlægningen er en kulturforandring Man kan ikke tale sig til en omlægning - den skal skabes Marianne Mollerup KBH Madhus

10 En økologisk omlægning i gryderne
Typiske kostomlægningsmuligheder: 1. Brug kød med omtanke (Mindre kød - Anderledes kød) 2. Brug mere grønt og mere groft grønt. Lad grøntsagerne spille hovedrollen 3. Brug grønt og frugt efter sæson 4. Brug flere kartofler og friske kartofler 6. Bag brød og kager selv 7. Brug flere bønner, korn, gryn og linser 8. Vælg friske råvarer frem for frost, hel og halvfabrikata 9. Husk mellemmåltiderne og lav dem selv. Pas på hvor meget sødt. 10. Hold hus - køb ind med omtanke 11. Lad råvarer og sæson styre menuen 12. Stop madspil – der ligger penge i din skraldespand Er økologi sundere – det mener mange, sundhed er meget kompliceret at måle. Så derfor siger ØKL økologi er mad på naturens egne præmisser. Det er sund fornuft. Ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen viser, at der er 49 procents risiko for at få rester af sprøjtegift Forskningsresultat fra DTU, at pesticidrester langt under grænseværdierne i kombination med hinanden kan virke skadeligt på drengefostres hjerneudvikling og deraf indlæringsevne samt på deres fertilitet senere i livet. En række danske sundhedsplejersker, læger og forskere anbefaler af samme grund gravide og ammende at spise økologisk for at minimere indtaget af hormonforstyrrende stoffer. Flere meget veludførte amerikanske undersøgelser har klart dokumenteret, at en omlægning af kosten fra konventionel til udelukkende at indeholde økologiske produkter medfører en næsten øjeblikkelig reduktion i udskillelse af visse pesticider med urinen. Kilde: Økologisk landsforening Marianne Mollerup KBH Madhus

11 Marianne Mollerup KBH Madhus
Hvor finder i tiden Begejstring, arbejdsglæde og følelsen af meningsfuldhed i arbejdet skaber den største mængde tid Medarbejderne finder den selv i deres hverdag Meget grundig planlægning Mindre udbud, større variation, lækkert mad Tværfagligt samarbejde Marianne Mollerup KBH Madhus

12 Marianne Mollerup KBH Madhus
Hvordan kommer vi i gang Sørg for at alle led er med i beslutningen Find pengene før køb af økologi Gennemgå fakturaer Lav handlingsplan i fællesskab Start med basis råvarer Følg økonomien nøje Fejr succeser – brug det nye spisemærke Marianne Mollerup KBH Madhus

13 Små ændringer gør stor forskel
Vær obs. på at portions størrelser skal tilpasses målgruppen Brug opøsere og redskaber som passer til portionsstørrelsen Små portioner, byd hellere anden gang Tænk i anderledes og mindre udvalg af pålæg Marianne Mollerup KBH Madhus

14 Marianne Mollerup KBH Madhus
Mad er ikke bare mad Mad er fuldstændig basalt for alle mennesker. Mad er vanedannende – Madvaner er svære at ændre. Mad skaber oplevelser og erindringer. Mad skaber samvær. Marianne Mollerup KBH Madhus

15 Marianne Mollerup KBH Madhus
Mad er ikke bare mad Alle har en mening om mad. Mad er omsorg. Mad er hverdagsmad. Mad er festmad. Marianne Mollerup KBH Madhus


Download ppt "Marianne Mollerup KBH Madhus"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google