At udforske sin egen praksis

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Forskelle, der gør en forskel - Tanker om kvinder og top-ledelse. Camilla F. Ellehave Institut for Organisation og Arbejdssociologi.
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
IT i undervisningen.
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
Teori, metodologi og metode
Refleksionsmodel – hvad går det ud på?
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
TEMA: KOMPETENCEVURDERING Målbeskrivelserne er ved at blive/er reviderede i alle specialer. Der lægges større vægt på kompetencevurdering Der lægges større.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Sprogpakken Praksisopgaven.
Læringspraktik på SSA Skoleperiode 1 Indhold og opgave
aktionslæring En metode til arbejdet med og i praktikfaget Helen Nyboe
Uddannelse mellem skole og praktik -Et aktionsforskningsprojekt på Social- og Sundhedsskolen Fyn Kvalitet i praktikken – så godt det kan være i EUD Workshop.
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
EUD-reformkonference 17 sep Talentarbejde i Praksis.
Opgaver Forventninger og vejledningsstrategier 1.
Problemstilling Hvordan tilrettelægges et læringsforløb der understøtter lærens kompetenceudvikling ved implementering af ipads i undervisningen Lærerne.
Tanja Miller CVU-Nord Evaluering Voksenspecialundervisning Vejle 2005 EVA rapport - anbefalinger Hvad er evaluering? Værdier og menneskesyn Selvevaluering.
IT-baserede retteformer –erfaringer fra et udviklingsprojekt Udviklingsprojektets titel: Udvikling af god praksis ved feedback på elevernes kollektive.
Refleksioner og opsamling ift. i går
INNOVATIONSFORUM # 2 VIDENSFORMER OG VIDENSKILDER.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
M EDIEPÆDAGOGISK OG ORGANISATORISK VEJLEDNING Intro Rikke Schultz
- Værktøjer til strategisk og systematisk kompetenceudvikling
Fag Niveauer Mål Software Beskrivelse Dokumenter Lærer Projektoverblik Lærerplanlægning Eksempler og refleksioner Lærerressourcer Vurdering og standarder.
Inklusion og inkluderende processer
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Sprogpakken Videre med praksis - fremlæggelse af observationer.
Dinbundlinje.nu Tilbud om Kampagne Kick-off på jeres center.
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Kompetencerejsen netværksmøde den 17. august 2002.
Samarbejde, læring og projektstyring (SLP)
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Alt er på hjemmesiden nyfolkeskole.wordpress.com.
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
Workshop om evaluering 19. januar FORMÅL OG PROGRAM Blive klædt lidt bedre på til at planlægge og gennemføre evalueringer Udgangspunkt i akkrediteringskravene,
TEMA 2014: KOMPETENCEVURDERING Målbeskrivelserne er ved at blive/er reviderede i alle specialer Der lægges større vægt på kompetencevurdering Der lægges.
Evaluering som et ledelsesredskab Doku:SEN. Hvorfor og hvordan? Udarbejdet af Toke Knudsmark, Varde Ungdomsskole.
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
GODT I GANG MED TEGN PÅ LÆRING At evaluere læring.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
Model for læsevejledning baseret på aktionslæring Formål med modellen:
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? 1.
TVÆRPROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER Oktoberkursus
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Dokumentation, evaluering og evidens
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
John Hattie.
Implementering af PALS
Kompetenceudvikling – fokus på forberedelse og effekt
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Instruktion til mødeledere
Vidensbaseret praksis i botilbud
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
1. kontaktmøde Velkommen til Workshop om afkodning af jobopslag og telefonisk kontakt Hils på hinanden  Husk at bestille drikkevarer Præsentér dig.
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Hvad er en Feltrapportage?
Præsentationens transcript:

At udforske sin egen praksis Diana Stentoft Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet

Målsætning At præsentere redskaber til brug i arbejdet med at udforske egen (og andres) praksis Problemformulering Indsamling og opsamling af viden Dokumentation

Aktionsforskning Aktionsforskning er en måde hvorpå man kan gennemføre en introspektiv, kollektiv undersøgelse, i hvilken deltagerne nærmer sig en social situation med den hensigt at forbedre deres praksis i denne situation på grundlag af indsigt Det er en cyklisk proces, hvori der indgår forskellige trin, definition af et problem, der er relevant for nærmere udforskning, planlægning af et handlingsforløb med den hensigt at forbedre en situation i praksis, implementering af forløbet, observation af effekten på situationen, evaluering af resultatet.

Aktionsforskning i uddannelse Hensigten er at forbedre et givent uddannelsesmæssigt aspekt igennem en ændring af de personer, der er involveret i forskningsprocessen Den er deltagerorienteret, fordi de involverede personer arbejder med forbedring af deres egen praksis Den er samarbejdsorienteret, fordi alle gruppens medlemmer bidrager til og modtager bidrag fra kollegers arbejde Den fremmer etableringen og konsolideringen af et kritisk og refleksivt fællesskab af praktikere Den gør det muligt at udføre små og håndterlige undersøgelser i overensstemmelse med det involverede antal deltagere, den afsatte tid og kompleksiteten af det problem, der søges løst

Projektforløb som aktionsforskning 3 niveauer: Handling: Det vi gør Dokumentation: Det vi ”samler” for at kunne reflektere om handlingen. Hjælp ”hukommelsen”! Refleksion: Det vi har lært igennem projektforløbet; overvejelser om det der virker og ikke virker

Lærernes projektforløb Problemstilling, Temaer og perspektiver Mulige problemformuleringer Mulighedsfasen hvad kan vi undersøge? Hvor kan vi undersøge? Hvem kan vi undersøge? Valgfasen Mål for undersøgelsen For hvem og med hvem Med hvad Hvor længe Mål/krav Erfaringsopsamling og vurdering Fælles reflektioner Feedback Bedømmelse Tid

Opgave (15 min.) Hvad vil vi gerne vide om den nuværende undervisning i Teknologifaget?

Hvordan undersøge praksis? Observation og iagttagelse Hvad ser vi efter – lærerrollen – eleverne – definition af kernefelter Hvad gør vi, når vi ser noget spændende? Egne refleksioner undervejs

Hvordan undersøge praksis Interviews Interviews med læreren Interviews med eleverne At igangsætte refleksioner med simple spørgsmål

Lærere som reflekterende praktikere eller aktionsforskere Jeres rolle som praktikere, der gerne vil vide noget mere systematisk om jeres handling og dens konsekvens Lærere som “reflekterende praktikere” Hvorfor “virker” undervisning? Hvordan lærer lærerne fra deres egen praksis? Hvad er det en reflekterende praktiker engagerer sig i?

Refleksionsmodellen Planlægning Implementering Evaluering Handling Udarbejde en målsætning og plan for forløbet Gennemføre forløbet Producere et katalog over koncepter i Teknologifaget Dokumentation Fx. Referater Beskrivelse af plan Portfolio: Projektmappen Fx. Observationer Interviews elever/lærere Egne noter om refleksioner over praksis Workshops Refleksion Fx. Hvordan arbejder vi? Er der problemer? Hvorfor? Fx. Hvordan gik det? Hvad gik godt og skidt? Hvorfor? Fx. Opfyldte vi målsætningen? Hvorfor? Lokaliserede vi vores problemer?

Opgave 2 Forsøg at udfylde skemaet med nogle stikord. Fokuser på række “Dokumentation” og “Refleksion”. Planlægning Implementering Evaluering Handling Dokumentation Refleksion

Dokumentation En forudsætning for konstruktiv brug af viden om praksis Begrænsningens kunst Systematik

Dokumentation Noter fra observationer / iagttagelser Noter / lydoptagelser af interviews med elever og lærere Noter over egne refleksioner i forbindelse med observationer og iagttagelser Noter med refleksioner over egen praksis

En udfordrende proces At sætte sin praksis og viden på spil Dialogisk læring Dialogisk kritik Dialogisk konstruktion