Temadag om norovirus torsdag den 23/ på KolleKolle

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af slam på.
Advertisements

”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Årsmøde 2005 Dancert PNY Dancerts erfaringer med DS/EN og DS 2426 v. Pernille Nyegaard, Dancert.
informationsflowet for kemiske stoffer og blandinger
Den Danske Kvalitetsmodel
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Dansk fødevaresikkerhed i verdensklasse?
Kort om baggrunden for ”Bedst på Nettet”
Egenkontrol.
HUSKELISTE TIL CE-mærkning EN
Gå-hjem-møde om hygiejnestandarder
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
GMP og HACCP i restauranter
HACCP Comenius Skoleudviklingsprojekt
Produktion og Logistik
Sikring af tilgængelighed er en proces!
DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed i Odense Kommune
FØDEVAREANPRISNINGER
Risikohåndtering af norovirus
Energimærkning af bygninger i Danmark
LANDBRUGSRAADET Plantekongres 10. januar 2006 Krav om sporbarhed og mærkning af fødevarer Morten Andersen Linnet Landbrugsraadet Afd. for Fødevarer og.
CE-mærkning CE-mærket er ikke et kvalitetsmærke og har aldrig været tænkt som sådan. CE-mærket er et mærke, der giver tilladelse til at markedsføre et.
Den Danske Kvalitetsmodel
Ole Gregersen Afdelingsleder Socialforskningsinstituttet
Dansk Landbrugsrådgivning Mærkevarer – eller bare sikre produkter? Aftagerne forlanger sikre fødevarer – hvordan honorerer vi kravene? v/ Klaus Bergulf.
VVM redegørelsen - hvordan arbejder vi for en højere kvalitet? FREMTIDENS KVALITETSSIKRING: HVAD VI VED STØTTER KVALITET Miljøvurderingsdag
Videnskabsministeriets arbejde med åbne standarder Vicedirektør Mikkel Hemmingsen, Videnskabsministeriet
Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?
Mikroorganismer og anden forurening
VELTEK medlemsmøde 22. januar 2008 DS Certificering A/S VA-godkendelser – nu og i fremtiden.
Forholdsregler i grossist- og importled for norovius Tine Skriver HTSI HTSI er Danmarks næststørste erhvervsorganisation med mere end medlemsvirksomheder.
”Pro et Cons” for akkreditering af højt specialiseret forsknings- og referencelaboratorium Dorte Lau Baggesen, dyrlæge, Ph.D., MPG Afdelingschef.
Centralkøkkenets kunder Rigshospitalet 1200 patienter Frederiksberg Hospital 500 patienter Amager Hospital 375 patienter Personalekantinerne på Rigshospitalet,
Implementering af krav i Hygiejneforordningen i DLG
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 ARBEJDSMILJØLEDELSE OHSAS Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse OHSAS
Quality Management Systems
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
Ed - fasen Lokal Politiet EN BESKRIVELSE AF PROBLEMET (f.eks. Belyse problemets karakter, og omfang,. Undersøge hvem der er/ kan være medinteressenter.
Documentation methods
Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet samarbejder om kontrollen
KLINIKPAKNING Annette Bested Toft, KLIFO© 2011.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Campus Service SUND Infomøde 4. marts 2011 om vand i Bygning 27, 29, 31 og 33 på Panum Program: Velkomst v/
PLANTEDIREKTORATET Principper for Plantedirektoratets arbejde Morten Ejrnæs.
System til kvalitetssikring af økologiske fødevarer
Kan økologiregler sikre dyrevelfærd?
Ole Knudsen Coop Norden AB Food Varesikring 10. januar 2006 Plantekongres.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Dansk IP - Certificeret frugt og grønt er nu en realitet Af Mette Nielsen Kvalitet og dokumentation, Landscentret.
Aktiviteter ved Specialudvalget for Kartofler formand for Specialudvalget for Kartofler, Carl Heiselberg.
Hvilken betydning får habitatdirektivet for den fremtidige arealforvaltning? Lars Rudfeld Skov- og Naturstyrelsen Plantekongres 12. Januar 2005.
UN godkendt emballage (papkasser) Tirsdag d Allan Bracher (Bureau Veritas HSE) unun.
PRINCIPPER FOR PROJEKTLEDELSE IT PROJEKTLEDELSE 14. marts 2014.
PRIMES Mærker i det nye EU udbudsdirektiv Præsenteret af.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Møde Fakturering af projekter 2016
Jupiter temadag den 30. maj 2007
Tirsdag den 18. november 2014 kl. 11:00-12:15
Sten Mortensen Fødevarestyrelsen Kontor for Husdyrsundhed
Det man ikke ser har man ikke ondt af
Viden indbygget i hverdagen - arbejdet med standarder og kvalitet
Møde Fakturering af projekter 2016
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Møde Fakturering af projekter 2016
Under udbudsgrænserne
Hygiejne 3.
Oksekød vi ikke spise længere -
Hygiejne Fredag 13/
Program d. 19. aug Audit som metode til kvalitetsudvikling v. Lars Oberländer Kaffe – Planlægning,
Krav ved udførelse af stålkonstruktioner til byggeriet
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Temadag om norovirus torsdag den 23/3 2006 på KolleKolle Forholdsregler mod norovirus i detailhandlen Karin Frøidt Coop Norden Food, Varesikring

Mikrobiologiske kriterier, en del af EU hygiejnepakke Den 1. januar 2006 fik EU fælles mikrobiologiske normer for en række sygdomsfremkaldende mikroorganismer i fødevarer, men desværre er der ingen virus med Begrundelsen er at der ikke findes egnede analysemetoder til at undersøge fødevarer I stedet er der fastlagt normer for coli bakterier, der kan anvendes som indikatorer for den fækale forurening af toskallede bløddyr Men er det nok? Coop har i vores høringssvar vedr. de mikrobiologiske normer fremført, at der bør arbejdes videre med udviklingen af pålidelige indikator-kriterier for norovirus (og ikke kun i skaldyr), ligesom vi har efterlyst normer for Vibrio bakterier, E. Coli O 157 og Campylobacter Men hvad gør vi selv i detailhandlen?

Generelle vare- og kvalitetskrav Coop Norden kræver at produktion af varer der leveres til vore butikker, sker forsvarligt og sikkert under udøvelse af dokumenteret kvalitetsstyring Vi forbeholder os ret til selv at gennemføre audits For varer i Coop’s egne varemærker forlanger vi 100% receptindsigt

Generelle vare- og kvalitetskrav, eksempler Varekontrol Ingen Bestråling Økologiske varer, dokumentation Ingen brug af methylbromid Ingen PVC Ingen azofarvestoffer, hvis alternativer Ingen chlor i produktionsvand Ingen kemiske dekontaminering

Generelle vare- og kvalitetskrav, særligt for egne mærker, eksempler Komplet recept Datablade på underingredienser Analyseresultater med fokus på risikoparametre Ingen GMO Fremstillings- eller pakkedato Styring af allergener

Specifikke vare- og kvalitetskrav, eksempler Ingen Natamycin på tørrede pølser Ingen Nicin på oste Ingen bløde råmælksoste Grænse for tin i konserves Grænse for cadmium i kakao og chokolade Nitrit og ascorbat i kombination Ingen berigelse af nydelsesmidler Minimal forekomst af Salmonella i kyllinger Hygiejnetekster Kvalitet af vandingsvand

Hygiejnetekster på særlige risikovarer Fjerkræ Vildt Æg Hakket kød Tatar Østers

Hygiejnetekst på østers Detailpakninger med østers skal være mærket med følgende tekst: Levende østers kan indeholde sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Sygdomsrisikoen kan undgås ved opvarmning til +75˚C.

Kvalitet af vandingsvand Der skal foreligge en dokumenteret vurdering af om vandingsmetode og vandkvaliteten påvirker kvaliteten og fødevaresikkerheden af den pågældende afgrøde Vand, der anvendes til vanding (hvor vandet kommer i direkte kontakt med produkterne), overrisling og vask af frugt og grønt, bør overholde mikrobiologiske kriterier i nationale regler for drikkevand, således at fækal forurening af afgrøderne undgås Inden for EU er nationale drikkevandsregler baseret på direktiv om kvalitet af drikkevand 98/83/EC

Gennemgang af kvalitetsstyring Fødevarer der leveres til Coop skal som minimum produceres og styres i overensstemmelse med HACCP principperne jvf. Codex Alimentarius I visse tilfælde kræver Coop desuden kvalitetsstyring efter en GFSI (Global Food Safety Initiative) godkendt standard, ISO 22000 eller DS 3027 Coop Norden vurdere løbende fødevaresikkerheden og kvalitetsstyringen hos vore leverandører – dels ved revision af egenkontrolbeskrivelser, risikoanalyser og sporbarhedsprocedurer og dels ved rekvirering af kontroldokumentation eller egne analyser Ved brug af underleverandører skal vore leverandører stille tilsvarende krav videre og Coop Norden kan kræve 3. parts audit af underleverandørerne, hvis der er tale om særlig risikobetonede varer

Audits og inspektioner Enhver leverandør til Coop må acceptere og sikre at en repræsentant fra Coop Norden Food, Varesikring frit kan foretage anmeldte inspektionsbesøg og audits på de produktionsanlæg og faciliteter, hvor varerne fremstilles og oplagres Coop Norden Food, Varesikring har 3 auditører som løbende gennemgår leverandørvirksomheder i ind- og udland Audits gennemført af akkrediteret, uafhængigt kontrolorgan kan ligeledes benyttes

Prioritering af fokus I prioriteringen af Coop’s kontrol- og auditressourcer er principperne: Vare i egne varemærker prioriteres over varer i leverandør mærker Særligt risikobetonede varer prioriteres over mere sikre varer Risikoparametre prioriteres over kvalitetsparametre

Coop Norden Food, Varesikring Coop prioriterer også at følge med i nationale og internationale undersøgelser, så vi konstant kan sikre den rette fokusering. Coop er repræsenteret i bl.a. interessentgruppen for Zoonosecenteret, følgegrupper for udvalgte forskningsprojekter ved Danmarks Fødevareforskning, Fødevarekontroludvalget,… Og vi deltager i seminarer som dette ! Tak for opmærksomheden !!!