Fagdidaktik A i historie

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
AT opgave 2014 Mad og Mennesker
Advertisements

Det senmoderne samfundsfag i Dk.
Historie i fagligt samspil
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Dansk og historie i Studieretningsprojektet
Undervisningsplanlægning
Imperialisme Fra Cæsar til Bush
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Danskfaget – beholder eller genstand?
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
AT 2010: Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvinder
Postkulturel kommunikation - fordi kultur ikke altid er vigtigst
Religion og Oldtidskundskab
Fagets formål, fokus og fagmål
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Historie klasse CFU 25. februar 2010 Lene Norup.
Fra undervisningsevaluering til skolens kvalitetsarbejde
Samtidshistorie på HHX
Eksamen og eksamensbilag :
Videnskabsteori og faglige metoder
Kulturforståelse niveau C
SPROGFAG – DIDAKTIK OG METODE
Perspektiver for Nordisk Postgraduate Master i Arkitektonisk Kulturarv v/Professor Gert Bech-Nielsen, AAA.
Introduktion: Fra område til perspektiv
Esbjerg 5. nov 03 / TC1 Reform af de gymnasiale uddannelser.
Dansk og historie i Studieretningsprojektet - efterår 2007 Fagkonsulent Susan Mose Fagkonsulent Torben Jakobsen.
Religion og videnskabsformer
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Tysk i felten Fokus på udvikling af Interkulturel kompetence.
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Historielærerforeningen Historielærerforeningen for Gymnasiet & HF.
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
- Global islamistisk terrorisme
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Ved Lauta Innovation i historiefaget Kirsten Oldenburg Lauta og Michael Thing Innovationskonference UVM efterår 2014 ved Lauta.
Tak til Danmarks Lærerforening for samarbejdet
Historie i fagligt samspil
1. lektion: Danmark i verden
SRP-konferencen Rødkilde 2011.
Historie efter reformen
Tiltrædelsesforelæsning Harry Haue 30. september 2008 Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Syddansk Universitet.
Videnskabsteori og metode
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Samfundsfag Frisholm. Indhold Økonomi Sociologi Politik.
Historie i fagligt samspil. Histories særlige forpligtelse ”Faget historie indgår i samtlige studieretninger og får derfor et særligt ansvar for at medvirke.
Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give.
Forenklede fælles mål - historie
SKABELON.
Den fagdidaktiske situation – bl. a
Hilligens begreber til forløb- og stofvalg Elevernes eksistentielle behov behov der har eksistentiel betydning for elevernes (samfundsmæssige) liv, og.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Den Sønderjyske Historiekanon. Interaktivt læremiddel – Frit tilgængeligt på – Fokus på: Sønderjysk historie Identitet og historiebevidsthed.
Hvad er samfunds- videnskab?. Samfundsfags discipliner  Eksempel: Finanskrisen…  Kan angribes ud fra økonomi  Kan angribes ud fra politik  Kan angribes.
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Historie som fag i grundskolen – læreplaner og praksis
Udkast til justering af KS
Fra almendidaktik til fagdidaktik
50 års jubilæum 2016 Reformnyt – en fest for faget?
Historisk oversigt fra antikken til 2010’erne
KS – kultur- og samfundsfag på HF Helle Dreyer Møller, VUC Aarhus
Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Bjørn René Hansen, Erik Engel og Rasmus Schou Christensen Styrelsen.
Workshop om dansk-idéhistorie opgaven Ved Agnete Schütt, HTX Åbenrå
Didaktiske planlægningsmodeller
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Fagdidaktik A i historie Velkommen

Historie og læreplanen af 2005 Lene Jeppesen fagkonsulent

Bertel Haarders udtalelse den 20. februar 2005: Grundlæggende er Bertel Haarder af den opfattelse at, historiefaget er et vigtigt kulturfag og ikke et samfundsfag. ”Der er en professor ude på Lærerhøjskolen, som mener, at historie er beskrivelse af, hvorledes forskellige samfundstyper har afløst hinanden. Det er efter min mening helt forkert. Faget historie er skæbnefortælling. Faget historie handler om folkenes selvforståelse. Derfor skal faget historie også omfatte det mytologiske stof fra oldtiden, og der skal lægges særligt vægt på de historiske begivenheder, som har været med til at definere os som folk.” 

Historie: Identitet Historie drejer sig om, hvorledes mennesker har levet sammen og forholdt sig til samfund og naturgrundlag fra oldtiden til i dag. Historie giver viden om begivenheder, udviklingslinjer og sam-menhænge og bidrager til at skabe en fælles baggrund for udvikling af identitet og bevidsthed. Centralt i faget er tolkningen af de spor, den historiske proces har efterladt sig, og hvorledes tolkninger af historien bliver brugt. Historie er både et humanistisk og samfundsvidenskabeligt fag.

Formål: viden og handling Historiefaget tjener på en gang et dannelsesmæssigt og studieforberedende formål med vægt på elevernes udvikling af personlig myndighed. Faget udvikler elevernes historiske viden, bevidsthed og identitet, samt stimulerer deres interesse for og evne til at stille spørgsmål til fortiden for at nå forståelse af den komplekse verden, de lever i. Eleverne opnår viden om og indsigt i centrale begivenheder og udviklingslinjer i Danmarks historie, Europas historie og verdenshistorie, om egen kulturel baggrund og andre kulturer.

Formål: redskab og kompetencer Faget giver redskaber til at vurdere forskelligartet historisk materiale og sætter eleverne i stand til at bearbejde og strukturere de mange former for historieformidling og historiebrug, som de stifter bekendtskab med i og uden for skolen. Gennem arbejdet med det historiske stof opøves elevernes kritisk- analytiske og kreative evner.

Angelus Novus, 1920, watercolor Paul Klee (1879-1940) Angelus Novus, 1920, watercolor

Historiebevidsthed – fortid, nutid og fremtid At forstå fortiden på egne præmisser og forstå at mennesket er både historieskabt og historieskabende!

Historiebevidsthed – den åbne skalamodel ”Kvalificeret historiebevidsthed er .. et nøglebegreb som formål for historieundervisningen på gymnasialt niveau” (Historiedidaktik side 28)

Historiebevidsthed i læreplanen Nutidsrelationen Det funktionelle materialebegreb Historieformidling og historiebrug Reflektere over historieskabt og historieskabende. ”Progressionen skal sikre bevægelsen mod højere refleksionsniveauer og udvikling af elevernes historiske bevidsthed”

Faglige mål Eleverne skal kunne: dokumentere viden om centrale udviklingslinjer og begivenheder i Danmarks historie, Europas historie og verdenshistorie, herunder sammenhænge mellem den nationale, regionale, europæiske og globale udvikling dokumentere viden om forskellige samfundsformer formulere historiske problemstillinger og relatere disse til deres egen tid analysere samspillet mellem mennesker, naturgrundlag og samfund gennem tiderne analysere eksempler på samspil mellem materielle forhold og mentalitet i tid og rum

fortsat forklare samfundsmæssige forandringer og diskutere periodiseringsprincipper forklare måder at forme og styre samfund på og se konsekvenserne heraf for individets vilkår reflektere over mennesket som historieskabt og historieskabende indsamle og systematisere informationer om og fra fortiden bearbejde forskelligartet historisk materiale og forholde sig metodisk -kritisk dokumenterende til eksempler på brug af fortiden.

Kernestof Indtil 1453 antikkens samfund 1453-1776 renæssancen Danmarks tilblivelse europæisk middelalder kulturmøder: kristen og muslimsk kultur. 1453-1776 renæssancen reformationen oplysningstiden kulturmøder: kolonisering. 1776-1914 revolutioner dansk demokrati national identitet industrialisering kulturmøder: imperialisme.

Kernestof fortsat 1914-1989 - ideologiernes kamp velfærdsstaten afkolonisering menneskerettigheder Murens fald. 1989-i dag Danmarks internationale placering europæisk integration globalisering.

Arbejdet med de faglige mål, kernestof og supplerende stof Fagdidaktikken bygger bro mellem fag og pædagogik (didaktiker Svein Sjøberg,2005)

Historien om fagdidaktikken Historie kommer ind i latinskolen 1775 Fagdidaktikken stammer fra den antikke retorik. Johan Amos Comenius: Didactica Magna 1632 Den tyske og nordeuropæiske tradition fra 1800-tallet Dansk fagdidaktik tog sit udgangspunkt i 1960’erne Historiebevidsthedsbegrebet tog over fra 1980’erne

To didaktiske uddannelsestraditioner 1: Den midt- og nordeuropæiske didaktik Tysk, 18. årh. – 19. årh. Statsligt styret skoletradition Nøgleord: Dannelse Læreren oversætter faget til dannelse Repræsentant: Wolfgang Klafki – kritisk konstruktiv didaktik – selv- og medbestemmelse, solidaritet 2: Den angloamerikanske curriculumstradition Amerikansk, 19. årh. Lokal/regional udd.kultur Nøgleord: Uddannelse/kundskaber Læreren omsætter loyalt undervisningsplanerne Repræsentant: John Dewey – faglig viden og færdigheder

Læreplanen som smeltedigel Målstyring og indholdsstyring Kompetencer og kernefaglighed Med fokus på nutidsperspektiv og samtidsrelevans

Didaktikkens analyse områder: Før: 1. Indhold og mål 2. Indhold, mål og midler Nu: 3. Indhold, mål, midler, niveau, forforståelse (sprog, kultur, bevidsthed), skolens mål og værdier

Fagdidaktikkens bredde og omfang 1. Faglige mål 2. Kompetencemål og værdier 3. Diakron og synkron 4. Nutidsrelatering eller samtidsrelevans 5. Materialetyper – det udvidede materialebegreb 6. Arbejdsformer

Diakron og Synkron Et diakront forløb – fra antikken til i dag – tanken om den lange tidslinie Forløbet har synkrone nedslag – nation og nationalstat, ideologiernes kamp m. m. – tanken om epoker, struktur, temaer og perioder Synkron – kildekritisk tekstbehandling

Faglige mål:

Litteraturliste Jensen, Bernard Eric: Historie – livsverden og fag. Gyldendal 2003 Damberg, Erik mfl. ”Gymnasiepædagogik – en grundbog”, Hans Reitzels forlag, 2006 ”Historiedidaktik”, Forlaget Columbus og Historielærerforeningen for gymnasiet og HF, 2005 Nielsen, Skovgaard Henrik: Historiebevidsthed og viden, Historiedidaktik, 2005. Kjeldstadli, Knut: Fortiden er ikke hvad den har været. Roskilde universitetsforlag 2001 Noter 148, marts 2001 Noter 182 , august 2009