29-06-2014 | FOTdanmark og 3D Side 2 FOTdanmark i 3D? Behov og problemer >FOTdanmark udarbejdede i foråret 2009 en Foranalyse af 3D- modeller og FOT for.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Klar til håndtering af fritagelse af borgers fra Digital Post
Advertisements

FFC / 1 FOTdanmark status og perspektiver Jysk/Fynsk GIS-konference Kulturhuset, Skanderborg 9. juni 2011.
Virksomhedens interessenter
Mellemtrin EMU.
ESR Ejendoms Stam Registret
Frivillige it-opgaver i lokalbestyrelsen og i distriktet.
FOT når det skal være flot
Socialstyrelsens nye vidensnotater
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
S april 1999www.adresseprojekt.dk Mål og status for adresseprojektet Bent Andersen, KL Morten Lind, KMS.
Det nye BBR – hvilke web-services er til rådighed
Skolebestyrelsesvalg 2014 Bredagerskolen. Valg her til foråret • Ny reform ny bekendtgørelse • Byrådet fastlægger rammen for valg her i foråret samt datoer.
Fremtidige tekniske fokusområder i Kortforsyningen Nikolaj Kamstrup National Geodatabank, Kort & Matrikelstyrelsen.
Opgaven jeg fik stillet
CAD-udvalgets handleplan 2009
DDB Hindsgavl den 26. maj 2011 René Birkemark Olesen
Danmarks Veje Foranalyse
10.2a – Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata
1 © Capacent Sparebanden Indkøbsområdet 20. maj 2010.
Thomas. FOTdanmark Aktuelle kort giver styr på tingene.
Servicefællesskabet for geodata - workshop den 11. juni København Teknik og infrastruktur - datamodeller, portaler, ajourføring mm. v/lektor og.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Nye data til Danmarks.
Gruppeudvikler konceptet v/ Thea Björklund Larsen.
INSPIRE. INSPIRE principper: Data skal kun indsamles én gang, og bør vedligeholdes.., hvor det gøres mest effektivt. Geodata fra forskellige kilder i.
Relationer – børn og voksne
Dansen omkring handicapbegrebet
Fælles EPJ til hospitalerne i Region Midtjylland
Introduktion til Microsoft CRM Christian Cletus Bjørn Eilertsen.
Velkommen til Hvordan vises skolens værdier bedst muligt i SkolePorten? SkolePortens fleksibilitet kan medvirke til at understøtte skolens værdier. Oplægget.
Relationer – børn imellem
Offentlige data i spil Konference i DGI Byen Torsdag den 4. februar 2010 Kim Lindskov Knudsen Områdechef Anvendelse & Rådgivning Kort & Matrikelstyrelsen.
Projekt FOTdanmark fælles geografisk infrastruktur FOT Status lige nu og planer på det korte sigt Jørgen Grum – Kort & Matrikelstyrelsen Medlem af FOTdanmarks.
Status på den geografiske infrastruktur Geoforum København d. 20/
© 2007, Grontmij | Carl Bro A/S 1 FOT – set fra en løsningsleverandørs synspunkt Geoforum – den 20. juni 2007 Nils Bo Wille-Jørgensen.
Østjysk rapport om udligning og tilskud Seminar om udligning den 26. April 2010 Job og Økonomidirektør Asbjørn Friis Jensen, Favrskov.
Fælles vejlederdag 7. juni Indtil nu! 24. – 28. januar 2011: Besøg i Skotland. 24. marts 2011: Fyraftensmøde – inspiration. 8. – 9. august 2011:
3D og FOT - dagen Program for 3D og FOT-dagen 4. marts 2009 kl. 9:30-16 i Århus Jesper Skovdal Christiansen Sekretariatschef for Geoforum.
Struktur og processer I alle studier af innovationssucceser og fiaskoer er det konstateret, at de største årsager til manglende succes er: 1.Manglende.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Folkeskolereformen – Hvordan udnytter I mulighederne?
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Geoforum 3D By- og landskabsmodellering Geoforum af Flemming F. Christensen Silkeborg Kommune og Poul Nørgård COWI Integration.
Nye data til Danmarks Højdemodel
Vandet fra landet Gitte Kjærsgaard Sørensen
D. 17/3-2004Side 1GeoForum DVR-seminar 1. april 2004 Overgang til DVR90 Praktiske problemstillinger i kommunerne >Forskellen mellem koter i DVR90 og DNN.
Hvorfor jeg er her?  »Stk. 2. Det påhviler økonomi- og erhvervsministeren at udforme en entydig fælles ejendomsreference og stille den til rådighed for.
Brainstorm Et værktøj til ideskabelse
Indsæt billede her Samordningsstrukturen på geodataområdet Arne Simonsen Geografisk Infrastruktur, Kort & Matrikelstyrelsen.
Kortforsyningsseminar 2011 Samarbejdsmodel for infrastruktur for (geografisk) information Et idéoplæg vedrørende fremtidig forretningsarkitektur og samarbejdsmodel.
[indsæt sted/begivenhed/taler]
Geoforums udredningsarbejdeKortdage 2004 Bente Neerup Ny struktur på geodataområdet Geoforums udredningsarbejde i forbindelse med strukturreformen Råskitse.
Kort præsentation Jesper Holmelund Jørgen Peter Ærthøj
Danske kortdage 2004 Formand for arbejdsgruppen til specifikation af FOT Teknisk Direktør Philip Hartmann Brøndby kommune Standardiseret landkortlægning.
Visionerne for matrikulær infrastruktur KMSs oplæg til processen med at skabe en fælles vision for matrikulær infrastruktur 16. september 2003.
Arkitektur og forretningsmodel for topografiske vektordata
Rekvirent Landinspektøren Indsamler data Opmåling, beregning Høring hos berørte myndigheder Godkendelse i kommunen Godkendelse og regi- strering hos KMS.
Fælles Objekt Typer (FOT) – Vejmidter
Strukturreformens udfordringer Servicefællesskabet for Geodata Styregruppen: –Kommunernes Landsforening –Amtsrådsforeningen –Miljøministeriet (v. Kort.
Sygepleje og fagidentitet
Vicedirektør Søren Reeberg Nielsen
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Landinspektør Robert Jakobsen
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Beregning af trekantsmodel (TIN-model)
MEDLEMSTILFREDSHED Januar 2018.
BLINDE OG STÆRKT SVAGSYNEDES LEVEVILKÅR Muligheder og barrierer for samfundsdeltagelse Anna Amilon, Lena Bech Bojsen, Stine Vernstrøm Østergaard, Anna.
Implementeringsplan produktflows
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Præsentationens transcript:

| FOTdanmark og 3D Side 2 FOTdanmark i 3D? Behov og problemer >FOTdanmark udarbejdede i foråret 2009 en Foranalyse af 3D- modeller og FOT for at afklare behovet for at indarbejde 3D- modeller i specifikationen, og for at give en vurdering og forsøgsvis afklaring af de problemfelter, der givet vil opstå i forbindelse med en integrering af 3D-data i FOT2007 >Foranalysen fra marts 2009 kan læses på FOTdanmarks hjemmeside:

| FOTdanmark og 3D Side 3 FOTdanmark i 3D? Status >Mindst 27 kommuner har 3D-modeller typisk af dele af bykernen >Som 3D-modellering anvendes i dag, til visualisering af byarkitektur, er det umiddelbare behov at etablere en model, der ligner virkeligheden snarere end det traditionelle 2D-kortværk, der gengiver virkeligheden >Flertallet af kommuner anvender endnu ikke 3D-modeller, og behovet for 3D-dataregistrering er fortsat meget varierende.

| FOTdanmark og 3D Side 4 3D-modeller – hvad kan FOTdanmark bidrage med? >Terrænspring (kajkanter, fortovskanter og andet) bliver ofte ikke opfanget af laserscanningen. Der skal foretages en omfattende efterbearbejdning i 3D-bymodellen for at få terrænet ”på plads”. >Mange brud og strukturlinier, fx kajkant og kørebanekant, findes som objekttyper i FOT2007. Kan man korrelere disse FOT-data med terrænmodellen som en lettelse af efterbearbejdningen? >Fotogrammetrisk genererede 3D-bygninger skæres ofte i terræn og flyder i forhold til den indmålte bygningspolygon. Kan en kobling til bygningspolygonet i FOT2007 fastholde 3D-bygningen mod terræn?

| FOTdanmark og 3D Side 5 Udfordringer: FOT2007- systemet og specifikationen >FOT2007 systemet kan i sin nuværende form ikke registrere lodrette vektorer! Derfor vil bygningsspring ikke kunne opfanges. >De seks metoder til registrering af 3D-bygninger (3D_metoder), der angives i FOT-specifikationen er ikke aktuelle muligheder i FOT2007. Der forestår derfor et yderligere specifikationsarbejde og en tilpasning af FOT2007, hvis FOT skal kunne rumme 3D- bygninger.

| FOTdanmark og 3D Side 6 FOTdanmark i 3D? Er det noget vi skal? >Kommuner, der allerede har 3D-bymodeller, udtrykker et stærkt ønske om en samlet ajourføring af FOT-data og 3D-data (vi vil ikke have to ”kortværk” at vedligeholde) >Ønsket er, at der i det videre arbejde sikres en god løsning på udveksling af data mellem 2D og 3D >Geokodede BBR-bygninger kan evt. fungere som ”nøgle” i en sådan synkron ajourføring. Der skal etableres en god løsning på dataudveksling både fra 2D til 3D, men også fra 3D til 2D. >MEN vi mangler en STANDARD for 3D-bygning! 

| FOTdanmark og 3D Side 7 FOTdanmark i 3D? Er det noget vi skal? >Geoforums vejledning anbefaler, at FOT-bygninger anvendes som udgangspunktet for etableringen 3D-bymodeller, sådan at FOT- bygningens skæring med terræn, bygningens ”footprint”, anvendes som 3D-bymodellens ”footprints”. >FOTdanmark vil gerne deltage og bidrage til Geoforums videre arbejde med en standardisering.

| FOTdanmark og 3D Side 8 3D-bymodellering som administrationsgrundlag? >I øjeblikket benyttes 3D-modeller oftest til projektperspektivering og modellerne er ikke nødvendigvis sammenlignelige med 2D-datasæt, hvad angår præcision. >3D-modeller anvendes i øjeblikket til at producere modeller, der ligner virkeligheden (ser godt ud), mens 2D kortværket gengiver en opmåling af virkeligheden.

| FOTdanmark og 3D Side 9 FOT og 3D – det videre arbejde >Vi vil arbejde videre med at etablere en snitflade mellem FOT2007 og 3D-bygningsdata. Et sådant arbejde må i første omgang omfatte: –En undersøgelse og en evt. pilotafprøvning af hvorvidt en kobling mellem FOT2007 og Danmarks Højdemodel vil kunne minimere efterbearbejdningen af terræn i 3D-modelleringen –En konkretisering af en snitflade (med udgangspunkt i FOT- bygningspolygonet eller geokodede BBR-bygninger) så vedligeholdelse af data kun foregår ét sted. >Det er væsentligt at 3D bliver valgfrit.

| FOTdanmark og 3D Side 10 FOTdanmark i 3D – hvorfor så defensive? >Behovet og økonomien blandt FOTdanmarks medlemmer er meget svingende >Vi har mange andre presserende opgaver der står lige for MEN >Vi vil gerne hægte os på et udvalgsarbejde i Geoforum regi - der skal tænkes de rigtige tanker, så vi på sigt implementeret et 3D- tillæg til FOT. >Vi tænker i snitflader med vores tilgang til videreudvikleing af FOT2007 – og snitfladen mod 3D bygning og bymodeller skal medtænkes i det arbejde.