Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Balance i energiregnskabet
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Løberens kost og ernæring
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Opgave – mål maden Gå ind på
Nem planlægning af børnemad
Hvordan kan julemaden blive sundere?
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Nedsætter fedtindholdet
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kostberegning.
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Bov 5 g fedt Skinke 2-4 g fedt Nakkefilet 12 g fedt FEDTINDHOLD I SVINEKØD I TERN Fedtindhold i 100 g råt kød Landbrug & Fødevarer.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
VIDSTE DU, AT…der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du… 870 kJ = 205 kcal Har god appetit Er småtspisende Tidlig morgenmad eller i løbet af natten.
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Seks veje til din sundhed
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet MCADD Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet

I hverdagen www.sst.dk Mad til spædbørn og småbørn, 2009 (kan bestilles) Opskrifterne kan bruges, blot der ikke tilsættes fedtstof til skemaden. Der bør spares på fedt og vælges fedtfattige kød- og mælketyper.

Fra Mad til Spædbørn og småbørn, 2009

MCADD kost www.altomkost.dk Hjemmeside om sund kost med max 30 fedt E% og de 8 kostråd. www.foodcomp.dk Information om bl.a. fedtindhold i fødevarer

Natmad Afhængig af barnets alder, vægt og den enkelte situation Som et ekstra måltid Mellemmåltid med kulhydrater (morgenmadsprodukt, brød, pasta, ris, kartofler) Som erstatning for aftensmaden Måltid svarende til aftensmad 30% af barnets daglige energibehov

Ide til natmad 3 årig dreng (15 kg) springer aftensmaden over Energibehov: 355 kJ pr kg 30% beregnes: 355 x 0,3 = 100 kJ 15 kg x 100 = 1500 kJ pr måltid Forslag til måltid: 2 dl yoghurt 0,1% 480 kJ 30 g havregryn 460 kJ 1 banan 342 kJ 1½ dl skummetmælk 227 kJ Hele måltidet 1509 kJ samlet 7 fedt E%

Bolle med smør Spørgsmål om barnet kan få en bolle med smør i institutionen hver dag 1 hvedebolle (60 g) med 10 g smør Samlet 992 kJ (37 fedt E%) For de fleste børn er der plads til en bolle med smør ind i mellem, men for nemheds skyld bør det undgås i hverdagen.

Beregning af fedt E% Formel til beregning af fedtenergiprocent: varens indhold af fedt målt i g pr. 100 g x 38 varens totale energiindhold i kJ x 100 = fedtenergiprocenten Eksempel: ymer indeholder 3,5 g fedt og 300 kJ pr. 100 g, disse tal indsættes i formlen 3,5 g fedt x 38 300 kJ x 100 = 44%, dvs. 44% af energien i ymer kommer fra fedt. Når man skal vælge hvilke levnedsmidler, der skal indgå i kosten, er det vigtigt, at de fødevarer, som forekommer i størst mængde har en lav fedtenergiprocent. Fødevarer, som der kun spises lidt, af må godt have en fedtenergiprocent, der er højere end 30.