Hvad skal vores forsøgsskole?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Medarbejderudviklingssamtalen
Set i forældreperspektiv
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Når lærere samarbejder med forældre
Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
De næste 3 timer skal I Til gavn for jeres mission - beboerne
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Lederudvikling.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Pædagogikum for ungdomsuddannelsesbibliotekarer værktøjer, viden eller ny identitet? Lise Alsted Henrichsen Bibliotekar DB og stud.cand.pæd.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Arbejdspladsudvikling
Lærerprofessionen.
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Vi gennemførte en række interview ifm
Merlivs seminar 27. August 2008
Præsentation af resultater fra elev-trivselsundersøgelsen i Team X 2
Evaluering af forsøgsskoleprojektet Læreruddannelsen i Aarhus
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Ved psykolog Lena Højgård Isager Psykologhuset Kognitivt Fokus
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
I Mariagerfjord Kommune vil vi frem- me børn og unges muligheder for at få del i de gode jobmuligheder i frem- tiden. Derfor vil vi gøre flere børn og.
Dansk med it © Duncker & Ruus DIT-systemet Dansk med it Generel præsentation for studerende Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier.
Præsentation af teorien transfer
Selvevaluering ’It i folkeskolen’
Midtvejsstatus for pilotprojektet LP-modellen i det kommunale dagtilbud Octavia, Roskilde 14.september 2010 kl Pia Guttorm & Ole Hansen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Formativ evaluering Januar Juni 2012 Karen Marie Hedegaard og Birgitte Lund Nielsen Oplæg til diskussion d. 1 juni, 2011, ved styregruppedag i Ry.
CUPP konference Roskilde 9. november 2010 Sundhedsuddannelserne Campus Næstved.
At inddrage studerende i udviklingsarbejde
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af tema 1.
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Læring i et vejledningsperspektiv
EVA’s evaluering af 10. klasse Foreningen af 10. klasseskoler i Danmark, Trinity, Fredericia den 2. marts 2012 Kristine Bang Nielsen.
Kodeks for offentlig topledelse
Praksisfortællinger som læring i praktikken
Vejlederens kommunikation
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Lærerprofessionen.
Indsæt billeder Klik på ikonet og indsæt et billede Billedbanken findes her: f60c93adc/ Vælg layout 1.
Lærerarbejdet - i spændingsfeltet mellem intention og virkelighed Susanne Tellerup.
Projekt It for alle Projektets deltagere: Hanne Bjørn, Roskilde Bibliotekerne Susanne Kierkegaard, Roskilde Bibliotekerne Kirsten Syska, Roskilde Bibliotekerne.
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Udvid din didaktiske værktøjskasse.
- Et samarbejdsprojekt om praksislæring
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Collaborative Practice Research Lars Mathiassen eCommerce Institute, Georgia State University.
Tværinstitutionelt samar- bejde om børn og voksnes læring Partnerskabsaftale mellem Museum Vestsjælland og Pædagoguddannelsen UCSJ 1. Marts 2016 Children’s.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Program for dagen Intro ved Eva og Mette 5 min Den didaktisk ramme og erfaring fra Canada Nikolaj Schnurre. 15 min Den didaktiske model og rundtur på EMU.
TVÆRPROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER Oktoberkursus
Projekt X – Udvikling af undervisning i et krydsfelt
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
SUF - gevinstrealisering
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18
Inspirationsworkshop med fokus på
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Læringsmål og niveaubeskrivelser
Tværgående vejledermøder Juni 2019
Præsentationens transcript:

Hvad skal vores forsøgsskole? Besøg fra NTNU

Lidt baggrund. Gennem 1990’erne i England og Australien :Ikke sammenhæng mellem praksis og teori :Skolen og dens partnere skal have den ledende rolle i læreruddannelsen. England udvikler tre typer partnerskaber: En model hvor læreruddannelsen tager ansvaret for at lede og fordele arbejdet. Separatist modellen hvor læreruddannelse og skoler har aftalt hvem der gør hvad og hvornår . Collaborative model, hvor initiativ og ansvar er ligeligt fordelt. USA : PDS –Schools Pedagogical Development Schools (No child left behind) ”Holmes – Group”, der udvikler ideen i mange stater. Tankerne er pt. videre udviklet i : Holland: Realistic Teacher Education, Utrecht University. Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet NTNU  Danmark? Læreruddannelsesinitiativer Uvikling af skolen ikke kun for læreruddannelsen

PDS - fire vigtigste funktioner 1. Forbedring af elevernes læringsudbytte 2. Professionel udvikling af uddannere 3. Forberedelse i læreruddannelsen 4. Spørgsmål om udførelsen af ”best practice”

PDS - standards

Hvordan udvikler man en PDS skole? Håndbog over : Hvordan man starter, forankrer/vedligeholder og Evaluerer partnerskaber der forbedrer elevernes læring. (Lee Teitel: The Professional Development Schools Handbook; Corwin Press 2003)

Learning Community Hjertet i PDS. Undervisnings- og lærings aktiviteter Læringsteorier og filosofi Det miljø der etableres i partnerskaberne

Forsøgsskolen LIÅ Intention: Formål: Styrke samarbejdet mellem de institutioner der danner rammen for de studerendes læreruddannelse Formål: Give et gensidigt udbytte for hhv. læreruddannelse og skole, idet samarbejdet skal sikre et umiddelbart erfarings- og videnflow mellem personer og institutioner. Forsøgsskolerne skal være med til at tydeliggøre udviklingspotentialet i partnerskabsaftalen og virkeliggøre intentionen i LU07)

Mål At styrke kontakt og samarbejde mellem aktørerne: praktikskoler, studerende og UC-lærere gennem etableringen af et netværk for formulering og drøftelse af initiativer til udvikling af undervisning på skoler og i uddannelsen ud fra fælles interesse og optagethed af ideer og problemer At bidrage til udviklingskompetence for de studerende gennem deltagelse i sådanne samarbejdsprojekter mellem lærere og klasser i skolen og lærere og studerende ved læreruddannelsen

LÆRERUDDANNELSEN I ÅRHUS 2010 3. april 2017 PRAKTIK I LÆRERUDDANNELSEN Praktik som partnerskab LÆRERUDDANNELSEN I ÅRHUS 2010

Partnerskab handler om at være partnere… En partner er en fælle, en makker, en meddeltager, en medspiller, en meddanser.

Partnerskabsaftalen Når praktik er ”partnerskab”, betyder det, at praktik er mange forskellige uddannelses- og studieaktiviteter at praktik finder sted over hele studie- og skoleåret at ligeværdighed, udveksling, samarbejde og dialog står centralt og med anerkendelse af og opmærksomhed på det fælles og det forskellige. at alle involverede (institutioner og personer) anerkendes som ressourcer, der gensidigt ansporer til og har gavn af samarbejdet.

Partnerskabets organisation Organisationsmodel Praktikskole Aktører Skolens ledelse (rep.) Mentor Praktiklærer Opgaver Praktikdage/ praktikuger undervisning i en klasse vejledning andre læreropgaver Andre læreropgaver i øvrigt Praktikbedømmelse Læreruddannelsen i Århus Praktikledelse Team: Teamleder Praktikansvarlig Uddannelsesholdets lærere Forberedelse og efterbehandling af praktikdage / praktikuger Følgegruppe Samarbejdsgruppe (rep. studerende, praktikansvarlig, mentor) Evt. praktikledelse Samarbejdsgruppe Studerende Mødested Evt. praktiklærere og uddannelsesholdets Praktikportfolio

Forsøgsskole initiativerne De fleste initiativer aftalt med forsøgsskolerne uden om praktikken for at understøtte: at praktik finder sted over hele studie- og skoleåret Og det er et ønske at initiativerne kommer fra: De studerendes selvformulerede lærerfaglige problemstillinger Fra skolernes side Fra UC-lærerside ! obs

Forsøgsskole initiativer 2009 To eksempler på konkrete initiativer på Elsted Skole

Forsøgsskolen har sammen med alm. praktik giver 29 Forsøgsskolen har sammen med alm. praktik giver 29.41 opgaver i skolen det første år: Uge 36: Praktikuge bl.a.”Activities that work” Uge 39 : Lejrskole døgn (inkluderet i uv.) Uge 47: Klimatopmøde (inkluderet i uv.) Uge 49: Praktik med observationsopgaver(pæd.) Uge 50 og uge 6: Indhentning af data (tegninger, fortælling) på skolen til brug for undervisningen i linjefaget (ca.1 time pr.gang) Uge 9, 10, 11: Periode praktik (Co-Re/PaP-eR) Uge 15: HOT -Teaching Samt en enkelt gruppe : First Legoleague forberedelse med en gruppe elever.

Authentic Instructional Tasks Denne type af konkrete tiltag eller undervisnings laboratorier Inspireret af microteaching fra 1960’erne MEN set i et situeret og social konstuktivistisk perspektiv som ”applied Inquiry” 5 kriterier: Initiativet skal 1) være en del af lærerjobbet i almindelighed, 2) involvere skoleelever i en formel undervisningssammenhæng, 3) fremme praksisviden, 4) bygge på selvrefleksion og 5) indeholde formativ evaluering Initiativet har sædvanligvis en cylisk dimension.

Lejrskole for 6.A Elsted skole i uge 39 Ét døgn med børn

Undervisningen – hvilken form? Der evalueres på dette og alle nikker og forstår!

Interview med studerende: Var der noget der overraskede jer i forbindelsen med gennemførelsen af undervisningen af elevgrupperne? ”Reaktionerne fra eleverne at det er sådan nogen konkrete ting – det har man med at glemme” ”Det med at koge rejerne var klart det de var mest interesserede i det med at kigge i kikkert på sæler der ligger langt væk det lagde de ikke så meget vægt på - og somme tider kunne vi heller ikke se dem.” ”Der var nogen der ikke ville have vaders på i starten bare fornemmelsen af at gå i vaders var der mange af eleverne der ikke havde prøvet før”

Uge 47 Klima topmøde – et eksperimentarium med klimaforsøg Hvis dette er sandt må de studerende stilles overfor udvalgte læreropgaver med jævne mellemrum Én sal – 6 klasseværelser og katederundervisning !

Var der noget der overraskede dig ? …bare man havde en hånd generator i hånden selvom man stod og snakkede, det var tydeligt at hvis man havde et eller andet i hænderne som tog deres opmærksomhed. Så hvis man udnyttede det og skabte en dialog ud fra det. Det var ret utroligt man vidste det godt i forvejen, men det var ret sjovt at se, hvor meget det betød. at lave forsøg til at fange deres opmærksomhed og så arbejde ud fra det

Har de to arrangementer vist dig noget om undervisning du ikke vidste før? Ja, det har de . De har sat mig i undervisnings situationer jeg ikke har været i før . Og derved lært meget som jeg ikke lige har sat ord på – endnu! Gentagne undervisningslaboratorier At se forsøgene, hvor meget det egentlig betød for eleverne at have hænderne i det – jeg har ikke undervist så meget i n/t før Og så de muligheder, det giver, at være i små grupper med elever. Det er sværere hvis der er 30 elever i en klasse

Gestalter udfordres og revurderes Forforståelse: Gestalts på baggrund af behov, tanker, værdier, meningsindhold mm. Har udspring i konkrete situationer på mange forskellige måder.(Korthagen) Konsekvens: Gradvis introduktion til praksis gennem én til én erfaring hvor de studerende starter med at undervise en elev – mindre grupper af elever og så videre Gestalter udfordres og revurderes Pointerer at det at reflektere kræver færdigheder i sig selv (Dewey) .

Dilemmaer – en analysemodel Autonomi 4 FoU og efteruddannelsestiltag 3 Teori 1 Praksis 2 Vejledning- seminarer praksisnærhed teoriforankring Kontrol