Lektor Rasmus Fink Lorentzen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danmark 3.0.
Advertisements

Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
Multimodalitet i danskfaget med hjemmesider som eksempel
Erfaringer med kollegavejledning i skolen
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
5 IT-didaktiske principper
Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC, Læreruddannelsen i Aarhus
Digitalisering og medialisering
GODE IWB RÅD TIL UNDERVISNINGEN  Det skal ikke (kun) være lærerens tavle  Altid være på nettet – så der er plads til at være impulsiv og søge på nettet,
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Læreprocesser med filmfortællinger
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Læringscentret og nye vejledningsformer
Ny mediepædagogik - med fokus på levende billeder
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
Digital produktion - leg og læring på begyndertrinnet
MODERNE MEDIER – et 6 ugers kursus for lærere august-oktober 2012 Foto fra rapporten: Digitale medier i folkeskolen.
Fremtidens skole Gruppe 5.
Ny mediepædagogik - med fokus på levende billeder 9.september 2012.
Mediepædagogik – i et vejlederperspektiv
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Udgangspunkt Vibeholmskolen, Digitalisering og medialisering • Digitalisering vedrører teknologi og tekniske løsninger • Medialisering rummer.
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Digitalisering og medialisering
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
It og medier Folkeskolens formål Elevens alsidige personlige udvikling dansk, historie, sprog … matematik, natur og teknik … idræt, sløjd, billedkundskab,
Unge og undervisningens medialisering
Reality-tv – konstrueret virkelighed
Tips & tricks Lærings-stile og it – den helt rigtige kobling Ny PIXI
Fokus på læring og dannelse
5. Mediepædagogisk vejledning - tre eksempler
Medialisering og organisationsudvikling Taarnby,
Mediepædagogik og didaktik
At udforske sin egen praksis
Forskningsperspektiver på læremidler
MÅL OG METODER I MEDIEPÆDAGOGISK ARBEJDE Kultur og mediekultur Medialisering: mediepædagogik og didaktik Receptionsteori: tekst og kontekst Æstetik og.
Læremiddelkultur I Folkeskolen
”Hvad skal man gøre. Hvordan skal man handle. Hvem skal man være
Det humanistiske fakultet – didaktiske virkemidler og metoder
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Unge og undervisningens medialisering
Børns og unges mediekultur Hørsholm, Børn og unges mediekultur Digitale og mobile medier er i fokus Medier, formater og aktiviteter blandes.
Undervisningens medialisering Hørsholm,
Udvikling af det mediepædagogisk håndværk
BYOD - Løjtegårdsskolen ”It har meget lille betydning for forandringer på kort sigt. Men på lang er it medvirkende til store forandringer i vores måde.
Mediepædagogiske værktøjer i teori og i praksis
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Digitalisering og medialisering
Digital literacy Et didaktisk design til 9. klassetrin, med fokus på kommunikation på livsstilsbloggen.
Kompetencer i dansk – hvorfor? Rasmus Fink Lorentzen.
Medborger- skab og uformel læring Overgang og samarbejde mellem skole og klub Inklusion og rummelighed i klubberne Opsøgende og forebyggende arbejde Samarbejde.
Nye digitale muligheder i overbygningen KL, Odense Birgitte Holm Sørensen Forskningsprogrammet Medier og it i læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet.
Innovation i AT/SO.
Digital skriftlig- og mundtlighed
Per Øhrgaard, Jette Eriksen, Sisse Oreskov
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Planlægning, proces og evaluering
Fra kursus til lokal skoleudvikling – om og med medier 13. marts 2012.
Skriv titel Skriv årgang, fag og initaler Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Mediepædagogik og didaktik – i teori og i en pædagogisk praksis 13. marts 2012.
Udvikling af det mediepædagogiske håndværk 13. marts 2012.
Projekt Professionsløftskole Sølystskolen Lektor Rasmus Fink Lorentzen VIA University College.
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
Børns Biblioteker To fagligheder i dialog – om børn, medier og professionsudvikling.
Glogster Nu er det muligt at udskifte plancher og andre præsentationer i undervisningen med en digital præsentation, der kan kombinere tekst, lyd, billeder.
Film- og mediearbejde i folkeskolen Tilgange, overvejelser og perspektiver.
”Filmen er et af vor tids vigtigste kulturelle udtryk
Karrierelæring i dansk på HF
Didaktiske planlægningsmodeller
Fredag 8. oktober - en dag med fordybelsesområder
Præsentationens transcript:

Lektor Rasmus Fink Lorentzen ralo@viauc.dk ”Medierne fungerer som redskaber til at udforske verden med – og ikke mindst til at blive underholdt med.” Birgitte Tufte Lektor Rasmus Fink Lorentzen ralo@viauc.dk Mediedidaktik

Mediepædagogik – hvad taler vi om? Holdninger til mediernes rolle og unges medieforbrug: Én position: Kanyleteorien – medierne har en direkte indflydelse på børn og unge, for børn og unge er passive modtager af alt (pessimistisk mediesyn) En anden position: Børn og unge ses som selvstændige subjekter som godt kan skelne ml. fiktion og virkelighed. De udvikler mediekompetencer i omgangen med medier. I denne position ses medier som dannende fordi man lærer noget om sig selv gennem medierne (optimistisk mediesyn)

Det moderne barn er et tegnaflæsende barn (Lars Qvortrup) Det moderne barn er et tegnaflæsende barn (Lars Qvortrup). Analoge og digitale tegn. En udfordring for semiotikken

Og den multimodale læring?

Multimodal affordans: Hvad er musik god til at udtrykke? Hvad er billeder gode til at udtrykke? Hvad er diagrammer gode til at udtrykke? Hvad er det skrevne ord god til at udtrykke? Hvad er intertekstualitet god til? Digital literacy

Den parallelle skole Den parallelle skole, et begreb for den tilstand som opstår når børn og unges hverdagserfaringer med medier ikke inddrages i undervisningen (Birgitte Tufte) En arbejdsmodel er zigzag-modellen hvor der veksles ml. elevproduktion og analyse af prof. produktioner Målsætning: Skolen skal lære børn refleksion og kritisk stillingtagen og dermed knytte børns fritidsverden og skoleverden sammen Man kan være kritisk (Fibiger)

Johannes Fibiger præsenterer det spændingsfelt hvori læreren planlægger sin medieundervisning som en dobbelt trekant- model

Metodik og udvikling af mediekompetencer Faglighed og mediepædagogik Fibiger 2009 Fælles mål Medier Stoffet – udvælgelse af relevante medietekster Metodik og udvikling af mediekompetencer Faglighed og mediepædagogik Grundspørgsmål: Hvordan udvikler eleven relevante mediekompetencer? Grundspørgsmål: Hvorfor skal vi analysere medier? Lærer Lærerens faglighed og dannelsessyn Elever Forudsætninger, klassetrin Fagdidaktik Dvs. indhold/mål/evaluering/produkter Grundspørgsmål: Hvordan skal vi arbejde med medier? Lærerens dannelsesmål

Vi kan fx tage udgangspunkt i Klafkis tænkning om den kategoriale dannelse: ”Den kategoriale dannelse (….) dannelsen af en personlighed, der selv kan reflektere et givent dannelsesindhold, og som udvikler metoder/begreber/kompetencer til at tænke selv i og gennem medier” Dvs. at man ”er i stand til at reflektere et givent kulturprodukt, kanonisk som populært, og sætte det ind i en eller flere kontekster” (begge citater fra Fibiger 2009)

Så dannelse er i den forstand også at kunne reflektere over og tage stilling til hvorfor et givent computerspil er bedre end et andet!

Abby, en digital indfødt http://www.youtube.com/watch?v=7_zzPBbX jWs Hun skal jo også i skole en dag!

Litteratur Fibiger, Johannes (2009): ”De faktiske teksters didaktik” i: Faktiske tekster, Academica Tufte, Birgitte (2009). ”At navigere i det nye medielandskab… – en nødvendig mediedidaktisk kompetence”

Opgave: Reality-tv Følg linket til klippet fra De unge mødre fra Tv 4 (ligger på hjemmesiden) Overvej reality-fænomenets rolle, og find andre eksempler på dansk reality-tv på nettet (fx YouTube) Præsentér eksemplerne og beskriv en relevant opgave til medieundervisningen i udskolingen (indtænk Stjernemodellen) Hvis tid: analysér kort klip (fx 1 – 2 min.) af selvvalgt serie Mål: At arbejde analytisk med reality-tv At overveje måder at tilrettelægge medieundervisningen i dansk på

Til diskussion Hvilke kompetencer kan børn udvikle i deres fritid i det moderne mediesamfund? Hvilke rolle bør digitale læremidler have i skolens undervisning og hvorfor? Tænk bl.a. på de enkelte fag og fagområder i forhold til digitale læremidler fx IWB i naturfagsundervisningen… Find og diskutér i grupper et udvalgt eksempel på mediernes rolle i vores hverdag og tag stilling til: A) om dette medie/teknologi bør inddrages i undervisningen (mediepædagogikkens grundspørgsmål) B) hvordan denne undervisning kunne udformes (fagdidaktikkens og metodikkens grundspørgsmål) (helt overordnet!) C) undervisningens mål Find evt. inspiration i kapitlets gennemgang s.286-295