SYGEPLEJESYMPOSIUM 2013: Recovery - fra vision til virkelighed, Region Hovedstadens Psykiatri, 17. januar 2013 Annette Rolsting, Bedre Psykiatri ”Sproget.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Finsenscentret den 25. marts 2014
Advertisements

Oversigt over emner Første aften:
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Region Hovedstadens Inspirationsseminar 30. april 2014 Din Gode Udskrivning i psykiatrien – et samarbejde mellem tidl. patienter, pårørende og medarbejdere.
Pårørende-professionel relationer
BEDRE PSYKIATRI - landsforeningen for pårørende
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Konklusion på Workshop om sindslidende
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Ebbe Henningsen Landsformand At være pårørende – håb og muligheder.
Socialstyrelsens nye vidensnotater
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Psykoedukation til unge i OPUS
Perspektiv på den faglige indsats blandt borgere med Diabetes Type 2 - et bidrag til udvikling af kronikerprogram for diabetes.
Tema: Pårørendeundervisning 2 Psykoedukation til patienter med depression Version oktober 2012.
Tre nye tilbud til patienter i Nord
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Jeg har levet med en diagnosticeret psykisk sygdom siden 2005, og har været gennem meget
Metoder og Status i Danmark
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Netværk af forebyggende sygehuse
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Almen praksis rolle i det nære sundhedsvæsen
Sygeplejerske Lone Woelders
En integreret, rehabiliterings- og helhedsorienteret indsats i et dokumentations og evidensperspektiv Konference november 2012 Socialstyrelsen og SFI.
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
Befolkning: ● Randers kommune indbyggere ● Omegnskommunerne indbyggere: – Mariager – Purhus – Langå – Hadsten –
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School.
Implementering af forløbsprogrammerne - succeser og udfordringer
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
Vellykket og visionær rehabilitering Hvad kræver det… mere? Åben opgavefordeling og systematisk pårørendeinddragelse 1.
Tegning; ”Frihedens allegori”, F. M
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Recovery-mentor projektet
Målsætninger på psykiatriområdet
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
6. maj Henning Nilausen, vicekommunaldirektør, Gribskov Kommune Kommunernes rolle og udfordringer i forhold til sygehus- og specialeplanlægning.
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
brugerinddragelse i Danmark
Indhold, indsatser, implementering
Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Differentieret Indsats Conny Kuhlman Jordemoder,
1 Mission BUC varetager hospitalsbaseret tværfaglig udredning og behandling af børn og unge fra 0-18 (21) år med psykisk sygdom og udviklingsforstyrrelse.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Årsmøde 27. april Dagkirurgi og hjemmepleje v/ sundhedschef Annemarie S. Zacho-Broe Aarhus Kommune.
#HeltGak – Når livet ikke leves helt ud! V. Kasper Tingkær Generalsekretær i DepressionsForeningen.
Oplæg til Immun Defekt Foreningens Landsmøde 17. April 2010 Samarbejdet, foreningsarbejdet og meningen med det hele… v. Lene Jensen, direktør.
Resultater fra EPOS’ analyse - evaluering af AMU inden for det psykiatriske område Lærerkonference 24. juni 2009 Lizzie Mærsk Nielsen, Mærsk Nielsen HR.
PEER-STØTTE I REGION HOVEDSTADEN Et partnerskab mellem: Region Hovedstadens Psykiatri, Rudersdal Kommune, Helsingør Kommune, Københavns Kommune, Psykiatriforeningernes.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
En fælles indsats til den enkeltes bedste på Nørrebro Oplæg til dialog-møde om en styrket indsats for udsatte grupper 29. Marts 2012 Centerchef Britta.
(Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne
Oplæg for personale Udskrivningsguiden TITEL – DATO - STED
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Kommunikationskursus
Præsentationens transcript:

SYGEPLEJESYMPOSIUM 2013: Recovery - fra vision til virkelighed, Region Hovedstadens Psykiatri, 17. januar 2013 Annette Rolsting, Bedre Psykiatri ”Sproget er vores stærkeste udfoldelsesmiddel, fordi vi kan bruge det til at forvandle os selv, Inger Christensen” ”Behandlere kommer og går – netværket/de pårørende består”

Lidt om Annette Rolsting Pårørende i mange år, både i familiemæssig sammenhæng, til ekskærester og til venner Medlem af Bedre Psykiatris landsbestyrelse Medlem af Psykiatriforeningernes Fællesråd; en paraplyorganisation for bruger- og pårørendeforeninger på psykiatriområdet i Region Hovedstaden, samt RHP’s dialogfora på ledelses- og politisk niveau Samarbejder med RHP og Frederikssund Kommune

Positivt holdningsskifte i forhold til pårørendeinddragelse og recovery Danske Regioner, Psykiatrifonden, Dansk Psykiatrisk Selskab, Lægeforeningen, Etisk Råd med flere italesætter og bakker op om pårørendeinddragelse Psykisk sygdom: Fra livstidsdom til recovery & fra isolation til inklusion – langsomt men sikkert Region Hovedstadens Psykiatri: Målepunkter for samarbejdet med pårørende Implementering af viden og forskning om betydningen af pårørendeinddragelse Psykoedukation for patienter og pårørende Øget fokus på rehabilitering og Recovery Pakkeforløb i Regionalt regi med kobling til socialpsykiatrien Ansættelse af sundhedspersonale med brugererfaring

Fakta om pårørendes betydning for den syges recoveryproces Vellykket pårørendeinddragelse kan øge patientens mulighed for recovery betydeligt (Cochrane, McFarlane m.fl.) Pårørende er videnbærere og støttepersoner Støtte og hjælp fra pårørende er med til at reducere antallet af genindlæggelser Pårørende kan facilitere og sikre kontakten mellem forskellige systemer (kommune, socialpsykiatri, hospital, læge mm.)

Vigtige brikker i samarbejdet med pårørende Pårørende skal anerkendes Pårørende er vigtige bærere af viden Pårørende er støttepersoner og kan hjælpe med at huske, planlægge og følge op Pårørende supplerer/bakker op om ”patientens” udlægninger Pårørende skal ikke så med for meget ansvar – den enkelte og sundhedsvæsnet har det primære behandlings- og forebyggelsesansvar Pårørendeinddragelse og – samarbejde skal ikke handle om at legitimere fagpersoners arbejde Pårørende skal være klædt på i rollen som samarbejdspartnere / støtteperson Pårørendebegrebet skal tænkes bredt Pårørendesamarbejde er en gevinst – også økonomisk!

Hvad har jeg selv gjort som pårørende? Hjulpet med overblik, støtte og viden Hjulpet med at fastholde kontakt til familie og venner Været med på hospitalet, hos lægen og til møder med kommunen Huskeren driller, siger vi (i stedet for ”din hukommelse er godt nok blevet dårligere) Vi skal rykke nu (i stedet for ”du er for langsom”) Vi fungerer som førerhund (i stedet for plejepersonale, praktisk hjælp, støtte mm) Påtaget mig for stort et ansvar

Udfordringer og Dilemmaer Manglende tid og ressourcer Patienter med svagt / begrænset netværk Vejledningspligt versus tavshedspligt Stigmatisering og selvstigmatisering Nedbringelse af tvang, medicinforbrug, fejlmedicinering Bedre inddragelse af brugere, patienter og pårørende Klæde personalet på til at varetage pårørendesamarbejde Bedre patientinformation – indlæggelse og udskrivelse Aftabuisering af psykisk sygdom Prioritering og fokus på tidlig indsats / forebyggelse

Sygeplejerskernes særlige rolle Har ofte den største kontakt med patienten Omsorgsgiver, støtteperson og kontaktperson Koordination og samarbejde på tværs Bygge bro og sikre hensigtsmæssig forventningsafstemning Italesætte recovery som en mulighed og noget der kræver deltagelse af alle parter Henvise til tilbud, rådgivning og information

Spørgsmål?

Hvis du vil vide mere om pårørendes rolle og vilkår Bedre Psykiatri, herunder ”Effekt af pårørendeinddragelse i behandlingen af mennesker med psykisk sygdom, Copenhagen Business School (2011): http://www.bedrepsykiatri.dk/vidensbank/recovery/paaroerende-som-recovery.aspx: Pårørende i psykiatrien (Gennembrudsprojektet) Etisk Råd: Projekt magt og afmagt i psykiatrien: http://www.etiskraad.dk/da-DK/Projekter/Psykiatri.aspx Danske Regioner: http://www.regioner.dk/Aktuelt/Nyheder/2012/Februar/Pårørende+skal+inddrages+mere+i+psykiatrien.aspx Socialstyrelsen: http://socialstyrelsen.dk/handicap/socialpsykiatri/aktuelt/familien-skal-vaere-en-del-af-behandlingen‏