Pædagogikum for ungdomsuddannelsesbibliotekarer værktøjer, viden eller ny identitet? Lise Alsted Henrichsen Bibliotekar DB og stud.cand.pæd.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet
Overordnet målsætning:
Præsentation af BibTeach2 Uddannelsesbiblioteket i en omstillingstid Middelfart, d november 2006 v. Susanne Nielsen Holstebro Tekniske Gymnasium.
Hvad vi taler om i Danmark … In the wake of the Bologna Process Studerende, Google og biblioteker Lærer de studerende noget? Annette Skov
Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Verden ind i undervisningen
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Digitalisering og medialisering
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Erfaringer fra netværkssamarbejde
Fra dagligstue til konsultation? Cecilie Rubow: Institut for Antropologi.
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Lærerprofessionen.
1. Individuel start 3.1 Det bør være muligt at starte på kursus, når man har behov, uden at skulle vente til næste opstart.
V ORES A GENDA  Os og vores speciale  Godt ved specialeprocessen  Knapt så godt ved specialeprocessen  Vejledning  Grupper  Gode råd.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Dagens program  Præsentation af os  Præsentation af kurset samt praktisk info (herunder hjemmeside, køb af kompendium, eksamen m.m.)  Øvelse:
Hvor der er fokus på klimaet.
Refleksionsopgave Succesruten: Hvad har været motiverende for jer i denne proces? Hvad skete der? Hvem tog ansvar? Hvordan var humøret/stemningen? Hvordan.
All You can do is tickle it, and see how it jumps
Brobygning 9. og 10.klasse Efteråret 2012 UU Lolland-Falster.
Sket er sket … Og står sjældent til at ændre
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Fortællinger fra kanten
Informationssøgning for ungdomsuddannelserne
Hhx – Handelsgymnasium Htx – Teknisk gymnasium
Hold fast, hold ud eller hold igen
Det handler om at følges med nogen og skabe resultater.
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Relationer – børn og voksne
Forskningsprojektets grundideer
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
Inklusion i teori og praksis Inddragelse af studerende i FoU projekter
Omgangstone og kollegialitet
Vejlederens kommunikation
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Dagens program Præsentation af os Præsentation af kurset samt praktisk info (herunder hjemmeside, køb af kompendium, eksamen m.m.)
Dagens program Præsentation af mig15 min. Præsentation af kurset samt praktisk info (herunder hjemmeside, køb af kompendium m.m.)15 min. Øvelse:
Lærerprofessionen.
Hvorfor netværk? Det er en udfordring for ledelsen at: -kunne give fagspecifikke råd -samle alle god erfaringer og give dem videre -Formidle alle aktiviteter.
Færre bøger – mere IT Karin Levinsen Forskningsprogrammet Medier og IT I Læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet Hvordan får vi mere it? Skal vi have.
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Uddannelse for udviklingshæmmede
Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 1. undervisningsgang Anja Hønnerup Nielsen November 2011.
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
Mød Aalborg Universitet
Teori-praksis i sygeplejerskeuddannelsen
Formidlingskursus 2014 Gymnasiepraktik og Det rullende Universitet Klasserumskultur og elevernes forskellighed Susanne Th. Jensen Vicerektor Odder Gymnasium.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Scor en ung med Projekt Frivillig Landdistriktsrådets årsmøde i Mariagerfjord Kommune.
Studie Område 2 Eksamen Fra gymnasieelev til studerende
Oplæg om lektieintegreret undervisning Data og overvejelser.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Hvordan motiverer vi de unge?
Om formandskabets arbejde og beretning 2013/14
Naturfag.
Sundhedspraksis - At blive bevidst om transfer
Præsentationens transcript:

Pædagogikum for ungdomsuddannelsesbibliotekarer værktøjer, viden eller ny identitet? Lise Alsted Henrichsen Bibliotekar DB og stud.cand.pæd.

Disposition •Baggrund •Pointen •Undersøgelsens formål og metode •Hvad er en gymnasiebibliotekar •Pædagogikum •Overvejelser

Baggrund •Nov. 2004: BF’s tiltag om ”at arbejde for etablering af pædagogikum/pædagogisk efteruddannelse for gymnasiebibliotekarer” •Det skulle mit speciale også handle om •”Jamen, vi ved jo ingenting om pædagogik” –Uformel snak og projektrapporter

Undersøgelsens formål Hvad er bibliotekarens behov og muligheder for pædagogisk efteruddannelse?

Pointen Bibliotekarer har behov for pædagogisk efteruddannelse, så de kan: –få et sprog, som de kan beskrive deres pædagogiske praksis og overvejelser med –blive trygge ved en ret almindelig arbejdssituation –få anerkendelse af kollegaer og status udadtil –følge med samfundstrenden; pædagogik overalt pt.  påtage sig en ny bibliotekaridentitet

Undersøgelsens metode •Kvalitative interview med bibliotekarer: –2 ved HHX, hele stillinger –2 ved HTX, hele stillinger –5 ved STX, 3 næsten hele og 2 halve stillinger •Kvalitative interview med 4 lærere fra STX •Mødedeltagelse i 2005

Hvem er de? •7 kvinder og 2 mænd mellem 30 og 60 år •7 DB’ere og 2 cand.scient.bibl’er •8 ud af 9 underviser regelmæssigt, en del af undervisningsplanen de fleste steder •Lidt under halvdelen af landets amter er repræsenterede •3 beskrivende ord: Engagerede, stolte, alene

”Vores slags” Forskelle: •Faglig organisering •Normeringer •Elevtyper •Skolekultur Ligheder: •Undervisning •Samarbejde med lærere •Forhold til ledelse stx 65 hhx 73 htx 46 Folke- bibliotek

Meta-antagelser ”Jeg ved ikke noget om pædagogik for det har jeg ikke lært på biblioteksskolen” ”De tror de kan søge” ”De ved ikke helt, hvad jeg laver” ”Fuldtidsansættelse på skolen er klart det bedste”

Hvorfor er der behov for pædagogisk efteruddannelse? ”Der er et generelt behov for pædagogiske kurser og undervisningskurser, fordi alle bibliotekarer skal arbejde i en eller anden pædagogisk ramme og vide noget om mennesker” ”Fordi man har opfundet et begreb, der hedder informationskompetence er det jo ikke det samme som man lige pludselig er pædagog, vel?!”

Pædagogikken på stand by ”Der er sådan nogle hurdler, man skal over; ansættelse, fuld tid, eget budget. Det kommer først – før man får pædagogikum og alt det der. Der er lang vej endnu desværre” Formidling Samling

Er alle FOR pædagogisk efteruddannelse? ”Hvis man er god til en ting og brænder for det – lige gyldigt om du er læge eller bibliotekar – så bliver du også god til at formidle det” ”Jeg er heller ikke en af dem, der råber op om pædagogisk efteruddannelse. Det er vigtigt at give nogle tilbud om noget man kan få papir på – det giver også noget status”

Hvornår mangler bibliotekaren pædagogisk kompetence? Tøvende beskrivelser af behov •I faglige diskussioner og samarbejde med lærerne –Didaktik. Gymnasiets struktur og kultur •Fagdidaktik – hvordan undervise i mit ”fag” •Når undervisning planlægges: –Hvad er niveauet, hvad skal de kunne? Indhold på plads •Når undervisning udføres: –Underviserrollen. Tekniske hjælpemidler

Hvornår mangler den pædagogiske kompetence ikke •Vejledningssituationer •Undervisning i biblioteket for små grupper Det er interessant at de interviewede fokuserer på manglende pædagogiske kompetence i forbindelse med det man forstår ved traditionel klasse- katederundervisning Der er vel lige så meget pædagogik i vejledning?

Teori - praksis ”Vi er et praktisk fag og derfor har vi behov for teoretisk viden at hænge vores praksis op på” ”Det skal ikke være på masterniveau for så tror jeg man bevæger dig væk fra det praktiske, man skal prøve det og ikke kun læse om det” ”Vi skal kunne bruge det i praksis, vi skal hele tiden forholde os til skolens krav til os. Hvis andre ikke får glæde af det er det ikke noget værd i en arbejdssammenhæng”

Bibliotekarernes krav til en efteruddannelse •Udgangspunktet skal være bibliotekaren og bibliotekarens virkelighed •Vægt på praktiske redskaber og teori af den anvendelige slags, ikke teori for dens egen skyld •Kompetencegivende. Et stempel •Længere end en dag, kortere end en master •Nødvendigt med løbende kurser pga. løbende udskiftning af bibliotekarer •Hensyn til deltagere fra provinsen

Mulige udbydere •Danmarks Biblioteksskole •Danmarks Pædagogiske Universitet –CVU’erne •Dansk Institut for Gymnasiepædagogik •Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse

Resume: Indhold og rammer •Didaktik, læringsteori og hovedretninger inden for pædagogikken i relation til bibliotekarernes praksis •Undervisningsteknik, personlig underviser- og vejlederstil •Uddannelsernes struktur og kultur •Psykologi og kommunikation, årige •1 år: x samlinger over to dage inkl. Mentorordning og refleksionsdage •Eksamen som praktisk projekt. Bevis

Overvejelser •Gruppens størrelse: –Uddannelsens kundegrundlag? –Faglig organisering? •Et pund gymnasiebibliotekar? Ja, så gerne! –Vilkår som giver arbejdsro. •Det kan godt være der er for lidt pædagogik på DB – men er det hele sandheden?

Noget om identitet Omverden Bibliotekarfaget

Værktøjer, viden OG ny identitet Tak fordi I lyttede! Spørgsmål?