Læsning og læseprocesser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
© Jakob Fischer Jørgensen / VUC
Advertisements

Oplæg om læsning - hvad kan man som forældre gøre for sit barns læseudvikling… Asgård skole jan
LÆSNING.
En læseindsats der virker!.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Læsning i danskfaget i Island
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Hvordan får vi bedre læsere?
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Økonomiske fag på handelsgymnasiet
Læsning og læseprocesser II
Læsning..
Studieteknik i studievejledningen Ved Katrine Berke, decentral studievejleder på Det Samfundsvidenskabelige Basisår.
LæseUdviklingsSkemaet
MIN skabelon MIN generalisering! MIN specielle virkelighed!
Kladde til informationsdias
Sådan underviser vi i stavning
En læsepolitik Skolen på la Cours Vej.
Sprog/billeder på Internettet
Gymnasielektionen screening i dansk
Faglig læsning 2.
VERDENS BEDSTE NYHEDER HVAD SIGER DE LAVT HÆNGENDE FRUGTER? Interview med en forældre fra min datters Vesterbro-vuggestue.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Kvantitative metoder
Læsestrategikurser i 1g/1HF Hvorfor? Hvad? Hvordan? 3. juli 2014 Margrethe Mørch - NG1.
Strategier Kommunikationsstrategier Forståelsesstrategier
Naja Marie Aidt Bavian.
Folkeskolens afgangsprøve
En kompleks opgave for dansklæreren
Tre klare nationale mål
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Ugens øvelse: Lav jeres eget nyhedsbrev. : I har 3 forskellige muligheder: - Organisations nyhedsbrevet - Det journalistiske nyhedsbrev - Foreningsnyhedsbrevet.
De gode værktøjer i ElevIntra
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
Gymnasielektionen screening i dansk
Cooperativ learning - også kaldet CL
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Den gode synopse oplæg i demokratiugen 2013
Reformen på Stavnsholtskolen. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de udnytter deres potentialer optimalt Folkeskolen skal mindske betydningen af.
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
EN VERDEN AF MULIGHEDER - TØR DU GRIBE DEM Hold 1VRA – Gruppe 4 Linda Jensen Marius Ferstad Martin William Frederiksen Camilla Oppenhejm Sophie Løhde Jacobsen.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Læseteknik eUX - REBSLAGERVEJ.
Et mærkeligt skib.
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Hvem kalder vi talenter? GiftedEksperter Begavede Børn med særlige forudsætninger Genier Jeppe Willads Petersen Dem der vil.
Læsning.
Fællesfagligt emne: Fra Osmannerriget til det moderne Tyrkiet
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
Tekstens byggeklodser
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
SO1.6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION
Technology as material in design Johan Redström 2005, Design Philosophy Collection Two.
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
FØR LÆSNINGEN 1. 3 faser - fagets tekster  Før læsningen  Under læsningen  Efter læsningen 2.
Læsevejledning. Hvorfor vejledning i læsning? Bjærgning af topsejl Hvis topsejlet står på luv side af storsejlet, må man vende eller løbe i vinden for.
 Formål: kendskab til hovedforskellene på de tre fakulteter (i AT1-AT7 udbygges jeres viden)  Fremgangsmåde – tre-trins-læringsraket: 1. Oplæg v. Jan.
Forskellen mellem objektiv og subjektiv – en Padlet-opgave
Læsning Elevernes foretrukne medie
Læsestrategier læseforståelse Skrive- og lyttestrategier
TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen
TEMA 6 Præsentation: Sælg idéen
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
READ – sammen om læsning
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Karrierelæring i dansk på HF
Præsentationens transcript:

Læsning og læseprocesser Det basale… og lidt mere

Program Læsning – det basale (oplæg og øvelser) Frokostpause Læseprøven – FSA i læsning Læseprøven i perspektiv – Hvad skal man kunne?

Hvad vil det sige at kunne læse denne her? den danske forening

Holistisk eller sekventiel Ingen har berettigelse mere: Holistisk læseteori tog fejl, da bogstav/lyd sammenhængen i forbindelse med ordgenkendelsen er vigtigere end konteksten Den sekventielle tog ikke hensyn til læseprocessen som en kompleks størrelse, hvor flere strategier anvendes samtidig

Hvad sker der under læsningen Under læsningen bevæger øjnene sig i ryk (saccader). Imellem rykkene står øjnene stille i en såkaldt fiksation. Gennemsnitlig hver 10. ryk er et spring tilbage i teksten (en regression) Det område, vi kan læse under en fiksation kaldes for opmærksomhedsfeltet (obs. Centralt og perifært) Øvelse 1 Observér parvist hinandens læsning – en sidder med avisen, den anden registrerer ryk, fiksationer og regressioner

Læsefærdigheder Læsefærdighed bygger på 1. afkodning og 2. sprogforståelse Afkodning fører til identifikation af de skrevne ord – man genkender ordene Sprogforståelsen bidrager med kendskab til ordenes betydning i tekstsammenhængen og til den del af verden, teksten handler om (Elbro 2008) L = A x S = Hvis en af dem er nul, er hele produktet (læsefærdigheden) nul

Ord i kontekst – afkodning og sprogforståelse Konteksten spiller ikke den store rolle i forhold til afkodningen Konteksten er et hjælpemiddel for begynderlæsere eller dårlige læsere, når ord skal afkodes – ”en krykke, så længe eleverne ikke er sikre i afkodningen af de enkelte ord hver for sig.” Konteksten spiller en anden væsentlig rolle ved sprogforståelsen (jf. også den interaktive læsemodel):

Eksempel Folket: Brasilianerne er etnisk og kulturelt et blandingsfolk med elementer fra oprindelige folkeslag (primært guaraníes), afrikanere, europæere (overvejende portugisere) samt i Rio de Janeiro - São Paulo området desuden asiater (overvejende arabere og japanere). Trods denne blanding og trods offentlige udtalelser forekommer der en betydelig racemæssig diskrimination, der bekæmpes af stadig stærkere bevægelser. Diskriminationen har siden vedtagelsen af en ny forfatning i 1988 været ulovlig.

Afkodning – de enkelte ord ”Læseudvikling er Ikke så meget et spørgsmål om at få erfaringer med enkelte ords visuelle form (ordbilleder). Udvikling af afkodning er i langt højere grad et spørgsmål om at få erfaringer med ords stavemåde, dvs. med hvilke bogstaver der er i ordene, og hvordan forskellige bogstavkombinationer lyder.” (Elbro 2008)

Afkodning – de enkelte ord Ordenes lyd spiller en rolle i læseprocessen Lyden fremkaldes i læserens bevidsthed – den indre stemme under læsningen er ikke en ”udtale” af ordene, men den spiller en rolle i læserens bevidsthed. ”En mad sidder og læsr avizen, hvilket ikke bekømrer de øverige guesster.” Eks. opgaven på side 38

Afkodning – de enkelte ord Morfemet mad er en semantisk helt anden størrelse end ”mand”, der ville passe ind i konteksten her – læseprocessen bliver betragtelig forstyrret Stavefejlen i ”læsr” bremser også, især gode læsere, da disse bruger staveregler meget, når de læser. De mindre erfarne læsere har nemmere ved at godkende ordet, da lyden stemmer nogenlunde overens med ”læser”. Det samme gælder ”avizen”. ”Øverige” er et eksempel på et ord, hvor sprogforståelsen hjælpes ved hjåælp af konteksten (de andre ord) I forhold til afkodningen gør dette sig dog ikke gældende

Afkodning – de enkelte ord Genkendelse af hele ord beror på genkendelsen af en kendt række af bogstaver som en ”ortografisk identitet” og ikke på genkendelsen af en særlig grafisk udformning (et billede) Der er stor forskel mellem begynderlæsning og den videre læsning – grafik og ”gættede” ortografiske identiteter fører til fejllæsninger, når sproget bliver sværere – konklusionen: Vi kommer ikke uden om afkodningens betydning

Automatisering Automatisering er afgørende for læsehastighed og afstedkommes igennem øvelse. Den der læser meget og varieret tekst, bliver bedre til det (automatiseringen udvikles). Hvad betyder det for undervisningen i folkeskolen? Specifikt mellemtrinet? Hvad er jeres bud på en motiverende læseundervisning?

Læsehastighed Øvelse 2: Læs så langt du når på 5 minutter i novellen ”Stjerne-øl” (brug fartkort) Beregn din egen læsehastighed ved at dividere antal ord I læste med de 5 minutter. Eks. 1496 ord på 5 min. = 299 ord i minuttet Læser du generelt langsomt eller hurtigt? Hjælper fartkortet til at øge hastigheden? Reflekter over teksters sværhedsgrad i forhold til læsehastigheden (jf. s.47-48 i Elbro)

Læseprøven FSA i læsning Vi tager læseprøven (30 min.) – brug fartkort! Sammenlign jeres svar to og to Diskutér med hinanden de udfordringer, der er i de enkelte opgaver i løste i forhold til teksten til i dag; herunder: I hvilken grad er der brug for skimming, læseforståelse, afkodning og hastighed? Opsamling i plenum