Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sprog/billeder på Internettet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sprog/billeder på Internettet"— Præsentationens transcript:

1 Sprog/billeder på Internettet

2 Det står galt til på mange danske hjemmesider
Det står galt til på mange danske hjemmesider. For at give de besøgende et positivt, samt troværdigt indtryk, trænger hjemmesiderne i mange tilfælde at blive skrevet i langt klarer og mere brugervenligt sprog. De sproglige formidlingsproblemer på nettet skyldes især 3 forhold: Generelt sproget Benyttelse af trykmedie i webmedie God målrettet kommunikation

3 Stil jer selv disse spørgsmål:
Hvorfor vil jeg have en hjemmeside? Hvem skal bruge den- og til hvad? Hvilket billede vil jeg gerne tegne af ”mig” via denne hjemmeside? Mange organisationer har ikke stillet sig selv disse spørgsmål. Nogle er blot på nettet for at være det, for vi er jo i 2011! Dette kan fører til statisk og ikke brugervenlige hjemmesider.

4 Formålet skaber målgruppen:
En hjemmeside uden formål er formålsløs! Bliver brugeren en gang skuffet af en side, er der store chancer for de ikke vender tilbage. Skuffende Eks. De leverer indretnings- og designløsninger. Viser ingen udført arbejde, ingen priser eller forklarede eksempler.

5 En virksomhed bør stille sig selv følgende spørgsmål:
Skal siden give information til potentielle kunder/brugere? Skal den servicere eksisterende kunder? Skal den oplyse om produkter? Skal den sælge produkter? Skal den rekruttere nye medarbejdere? Dette skal kommunikeres ud korrekt! Ud fra formålet med hjemmesiden, bestemmes indholdet. Vend jævnligt tilbage til formålsparagraffen og se om den lever op til det som nedfældes på hjemmesiden.

6 http://www.poynter.org/ The poynter institute I St. Petersburg
At skrive til skærmen kræver en forståelse for hvad det betyder at læse ved skærmen. Man skriver som udgangspunkt sin tekst til skærmen, så den kan læses direkte fra skærmen. The poynter institute I St. Petersburg Nr. 1 = overskrifter, nyhedsresumeer og billedtekster ”The poynter institute I St. Petersburg i Florida har ved hjælp af eyetrack analyser fundet ud af at overskrifter, nyhedsresumeer og billedtekster er det første, man ser, når man åbner en side. Billederne ser man først på bagefter- nogle gange først anden gang, til trods for at der blev benyttet en hurtig computer, som hurtigt hentede billederne ned! Interessant. Poynter anbefaler derfor at man på nettet satser på tekst, der hurtigt kommer til sagen klar information. At billeder taber til tekst på nettet er en overraskende konklusion. På det trykte medie er det omvendt med hensyn til avis læsning. Der kikker man på billederne først! Poynter siger at der er en anden målrettethed når folk søger på nettet! Her søger man noget bestemt. Dog kan man sige meget med billeder. Hvis det bliver for kringlet at skulle forklare, så er billeder rigtige gode.

7 Man er som bruger på nettet redaktør for sin egen avis.
Sandt / Falsk ?

8 Sejr eller nederlag Får man et dødt link = nederlag. Får man ikke svar på den information man søger = nederlag. Et klik i den rigtige retning og tilegnelsen af den rigtige information, som tilfredsstiller ens informationsbehov = sejr. Troværdighed Et ord alle personer / virksomheder gerne vil forbindes med! En bruger vil hurtigt danne sig et overblik over troværdigheden på en bestemt side.

9 Ethos, Image og identitet
Ethos = Afsenders troværdighed (person / virksomhed) En afsenders ethos er lig med den måde modtageren opfatter afsender på. Image = Måden en afsender håber og ønsker at blive opfattet på. Identitet = Kernen i personen / virksomhedens personlighed og kultur. Ethos = Subjektiv dannelse af modtageren.

10 Sproglige kompetencer
Folk går meget op i stavefejl eller udtalelser i medier. Sproglig korrekthed er en vigtig del af troværdighedsformidlingen, specielt på en hjemmeside, hvor folk virkelig er på vagt om denne side er troværdig eller ej.

11 Åbenhed Åbenhed er en stor kvalitet på Internettet. Links til beslægtede emner (viser man har læst på lektien, og at man ikke er bange for at læserne læser andre steder end hos en selv) Sproglig nyskabelse kan være stødende. Brug udbredte ord

12 Det rigtige indhold Det skal ses som en slags interview når en bruger klikker sig ind på en hjemmeside: Hvad laver I? (Kan i opfylde mit behov?) Hvem er jeres målgruppe? (Kan jeg identificere mig med dem?) Hvad koster det? (Har jeg råd?) Hvem er I? (Hvem kan jeg tale med?) Hvad kan jeg ellers få svar på(overrask mig med værdifuld information).

13 Får man hurtigt og nemt svar på sine spørgsmål, så bliver man længere på siden.
Et paradoks ved internetadfærd er kombinationen af utålmodighed og lysten til at søge information, som den enkelte bruger ikke havde planlagt at søge. Infoen må ikke være tung.

14 På Internettet er det som hovedregel vigtigt at teksten hurtigt kommer i gang med det vigtigste indhold. Tålmodigheden på Internettet er lav. Eks. 1 Telegrafen Eks. 2 Det forhold, at det ikke har været solskinsvejr særlig mange timer denne sommer, og at det tilmed har været koldt og vådt, påvirker mit humør. Det påvirker mit humør, at det ikke har været solskinsvejr mange timer denne sommer, og at det tilmed har været koldt og vådt. Man skal forestille sig da telegrafen blev opfundet under den amerikanske borgerkrig. På det tidspunkt kunne en meddelelse blive afbrudt midt i telegraferingen, og derfor var man nød til at komme med den vigtigste nyhed / info. først, så man var sikker på at i hvert fald den kom igennem.

15 En tekst bør aldrig ende i en blindgyde
En tekst bør aldrig slutte helt. Der skal være mulighed for hjælpe læseren videre, enten inden for samme hjemmeside, eller andre eksterne sider. Hav så vidt muligt kun en idé / dimension pr. afsnit. Undgå afsnit på mere end 4 – 5 linjer


Download ppt "Sprog/billeder på Internettet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google